icon

BLW metoda. Může se i v polosedě?

15. kvě 2026

Ahoj mám dotaz ohledně BLW metody. Má se začít cca v 6 měsících, což je zhruba období, kdy bych chtěla začít podávat příkrmy. Jenže prcek nebude umět sedět. Může se to i v polosedě?
A jak je to se vdechnutím jídla? Mám z toho celkem dost strach..
Není lepší dítě nejdřív naučit polykat kašičku a až pak začít s BLW?

kosi_cek
15. kvě 2026

Dítě může být na bříšku nebo v náručí, ovšem má zkušenost s touto metodou je taková, že děti měly zájem až později, když byly pohybově zdatnější.
T, že začnete lžičkou nijak nezaručí, že náběh na přijmutí něčeho jiného bude podle představ.
Mě to nakonec přišlo dost nastejno (3 děti jsem začala krmit klasicky lžičkou a 3 děti jsem nechala, ať si najdou svou vlastní cestu k jídlu přes BLW), děti přes lžičku sice dokázaly přijímat něco jiného než mléko v porcích, které jím zaplnily žaludek i o několik měsíců dříve, než děti na BLW, ale o to víc pak byla zneklidňující období, kdy různě nejedly (třeba právě mezi 1.-2. rokem mi přišlo, že žijí spíš ze vzduchu), u BLW nejde o to, aby se najedly (aby se dalo nahradit třeba i kojení, jak to lze u lžičky), u BLW jen prostě zkouší a ochutnávají, postupně zvyšují porce, ale mléko je pro ně stále hlavní zdroj příjmu…, v tom případě jsem nezažila tak zneklidňující propady ohledně příjmu jídla, protože dlouho tak jako tak moc nejedly 😃

anonym_123eae
15. kvě 2026

@anonym_autor Nesezeni nevadi, deti jedi at uz blw nebo "kasi" bud v polesede na kline, opreni v lokti, v polohovaci zidlicce... nebo zdatnejsi pasacci konicku v leze na brisku.
Vdechnout muze jak kasi, tak kousek, co sam uzvykne. Existuji rizikovejsi potraviny - orechy, cerstva mrkev, ktere se vdechavaji snaz nez jine, a tem by se mel clovek ze zacatku vyhybat. Ale jestli vdechne treba varene kureci, myslim neovlivni to, jestli bude v celku nebo mixovane. Ani mi neprijde, ze by v tom bylo BLW bylo nejak moc bezpecnejsi, protoze u obojiho se stava, ze to jidlo zustane diteti treba rozmelnene v puse, protoze nevi, jak ho spolknout. Takze idealne mit dite pri jidle pod dozorem a pred spanim zkontrolovat, ze nema jeste pul svacinky ukryte v puse.
Jestli te to znervoznuje zkus si najit kurz prvni pomoci u kojencu a batolat, je lepsi se opravdu naucit neco uzitecneho, nez se dopredu desit.
Ale u vetsiny deti to vubec nevyuzijes, nedusi se, nevdechuji jidlo, kdyz omylem udelaji chybu, uplatni se davivy reflex nebo kasel, funguji.
U nas se 2 deti ze 3 maximalne malinko zakuckaly, odkaslaly si a dobry. A treti... z toho jsme neco vyklepavali furt, snad kazde jidlo, kazde koupani nejaka "katastrofa." Preslo ho to az v predskolnim veku a i to se da doslova prezit. Do stavu, ze by bylo potreba volat sanitku jsme se ani s nim nikdy nedostali.

j83
19. kvě 2026

Ahoj, obě děti jedli po ukončeném 6. měsíci v leže na bříšku na jídelním stole, jedli jsme pokud to jen trochu šlo společně. Po jídle jsme si zvykli kontrolovat pusu hned, jedno dítě to pak chvíli mělo jako "dojedeno" - otevřelo na mě pusu na kontrolu a já věděla, že dojedl.