icon

Je opravdu nutné začít s příkrmy přesně v šesti měsících?

Dnes v 10:58

Jdu se zeptat, kdy s tím začít. Dnes mi bylo doktorkou řečeno, že striktně v 6m a ne později, protože v 6m rapidně klesá množství železa v mateřském mléce. V 1 roce by miminko mělo jíst už vše co dospělí. Myslela jsem že je to individuální...?

prosincovemimi
Dnes ve 12:32

Tak to je mi informace. Nám lékařka řekla ,že mezi 4. a 6. měsícem, protože to je největší imunologické okno ,aby si střeva dítěte "navykla" . A víš co je sranda ? Že když jsem se ten den ptala ChatuGPT, tak odpověděl do písmene stejně,jako naše mnoholetá dětská lékařka, která mimochodem kapacita ve svém oboru 🙏

lenerka1
Dnes ve 13:55

My začali, když děti byly na jídlo připravené (když nám hrabaly do talíře a kořist byly schopny dopravit do pusy 😁)...to je u někoho v 5. měsíci u jiného třeba o 2 měsíce později. Imunologické okno bych nebrala jako dogma, některé zahraniční zdroje tvrdí, že není až tak závazný věk dítěte, ale spíše fakt, že potenciální alergeny dítě ochutnává dokud je kryté kojením.

cilkat
Dnes ve 13:56

Začít s příkrmy je obecně dobré v době, kdy dítě začne jevit zájem o jídlo rodičů. To bývá mezi 4-6 měsícem. Zároveň je dobré v té době dítě seznámit s alergeny, protože se v té době skokově vyvíjí imunita a co dítě v této době nepotká, může považovat za cizí a nebezpečné. Ale je to individuální, opravdu je blbost, aby dítě muselo dostat první bramboru právě v půl roce života.
Mnoho zkušených pediatrů ale znervozní, pokud jim řeknete, že ještě v sedmi měsících pouze kojíte. Jednak je tam ta zkušenost s nedostatkem železa, ale i velkým rozvojem pohybu tudíž zvýšenými energetickými nároky, ale v neposlední řadě i to, že "ale dítě už mělo začít jevit zájem - takže buď je něco špatně ve vývoji dítěte, nebo ve schopnosti rodiče vnímat dětské signály a naplňovat jeho potřeby." Z pár dní se nestřílí - ale touha dítěte ochutnávat věci je určitý vývojový milník, který jednak má v konkrétním věku nastat, druhak nemá být úmyslně (výrazně) urychlován ani bržděn dospělými.

jajulin
Dnes ve 14:19

U všech dětí jsem se řídila hlavně jejich touhou po jídle. Když dítě začne hypnotizovat všechny lidi, kteří zrovna něco jedí, nespustí oči z toho, jak dávají jídlo do pusy a sápe se po všem, co je na talíři, je připraveno na první vlastní sousta. V té době je i velká šance, že mu jeho jídlo bude chutnat a dobře ho přijme. Toto období přichází zpravidla mezi 4.-7. měsícem.

cherie24
Dnes v 15:11

@anonym_autor první dcera začala asi 2 týdny před 6. měsícem a hned v tu dobu jsme skončili na pohotovosti se silnou alergickou reakcí. A celkově několikrát se z jídla hodně pozvracela a to jsme zaváděli tak, jak se to mělo. Nic nevhodného nedostala. Kojená byla v plně do 8. měsíce, s občasným pokusem o příkrm a to měla na půl roce 10 kilo, takže vážně nestrádala. 😁 Druhá dcera začala v tom půl roce a celkem dobrý zpočátku. A třetí syn plně kojený do 10. měsíců. Na osmi měsíční kontrole jsem to řešila s doktorkou, že odmítá jíst úplně všechno a ta mi řekla, ať to neřeším, občas mu něco zkusím dát ochutnat a že to nijak hrotit nemusím. Až bude chtít sám, tak začne. Pak už jsem se fakt nesnažila mu něco vařit, protože on nesnědl vůbec nic. Ani kaše, ani kousky, nechtěl nic. V 10. Měsících se začal sám zajímat, papá rovnou celé kousky sám a je to gurmán. Jídlo si vyloženě užívá. 😁

malenka3
Dnes v 16:48

Jedním z dalších důvodů, proč se doporučuje neotálet a o kterém se nemluví, je skutečnost, že dítě potřebuje posilovat orofaciální svalstvo právě tím, jak pomalu žvýká stravu. Kojením se to fakt neposílí. Nás tento nedostatek (dcera do roka byla striktně kojená, protože celého půl roku vytrvale odmítala jakékoliv pokusy o jídlo) vedl k tomu, že se špatně vyvíjela řeč vlivem oslabení tohoto svalstva a dcera byla kvůli tomu zpožděná, museli jsme to řešit na logopedii.

krisstina93
Dnes v 17:07

Já začínala ve 4 měsících, děti už samy jevily o jídlo zájem.

izz76
Dnes v 18:03

To je názor s tím železem jak z minulého století.. Běžně děti v tomto věku projevují zájem o jídlo,takže ano využila bych toho a začala pomalu zavádět příkrmy.Klidně to,ale může být jen ochutnávání. Moje dcery byly kojomilovnice, v půl roce párkrát olízly lžičku,nebo něco žužlaly, to bylo veškeré jídlo. V roce byly živé na 90% z kojeni, ve dvou letech to bylo tak 50%. Naprosto zdravé,dobře živené,spíš baculaté než hubené,železo nikdo nikdy neřešil.