Začít mrkvičkou nebo dýní u prvního příkrmu?
Maminky za týden začínám s příkrmy. Je sezona dýní a různě čtu,že bud začnou maminky mrkvičkama a nebo právě dýní. Mrkev prý nadýmá...jaké máte vy zkušenosti,co radíte??
@svobodnanovaevca my zkusili oboje a dyni odmita dodnes a to ji je 26m. Takze za me je jedno co zkusis jako prvni.
Super děkuji a máte ještě nějakou zkušenost s přidáváním oleje do příkrmů?? Kolik a jaký a jestli vůbec?
@svobodnanovaevca tak do tehlech zakladnich jednodruhovych jsem nic nedavala, az pozdeji do "jidel" a jen cisty panensky olivovy olej, nasledne misto nej maslo a maly i vic teda s maslem chutnalo celkove 🙂
Začala jsem dýní, protože má dcera od začátku problém s pokožkou a mrkev je prý více alergenní, takže jsem jí z tohoto důvodu zařadila později 🙂
@gepe jo, to je otázka 🙂 . Nejsem odbornice v této oblasti, jen co jsem se dočetla. Já jsem pak pokračovala bramborou a cuketou. A právě cuketu bych za sebe dala, kdyby nechutnala dýně 🙂. O ní jsem se nikde nedočetla, že by byla závadná, není nadýmavá (naproti brokolici, kterou by se dalo jinak taky začínat) a naproti dýni má fakt jinou chuť, takže by pak mohla šmakovat 🙂 .
Ale jsem fakt laik 🙂
@svobodnanovaevca olej extra panenský, zastudena lisovaný - olivový, slunečnicový. později lze i máslo, sádlo, oleje z ořechů (kokosový, z vlašských ořechů, lněný). Dávkování jedna lžička tj. cca 5 ml, na plnou porci příkrmu, dává se nakonec do uvařeného.
Tuk je v příkrmu důležitý - i v těch jednodruhových @ gepe - pro správné vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích - A, E, D, K. Pokud se nemají v čem rozpustit, tělo je nevstřebá.
a u mrkve nejde ani tak o to, že by nadýmala, ale staví. nicméně u prvních příkrmů, tuplem u čtyřměsíčňáka, stejnak prtě olízne pár lžiček, z toho mít zácpu nebude.
doporučila bych ti pročíst si třeba tady na MK ve wiki články ohledně přikrmování, hodně věcí tam je - včetně toho kdy dávat kaše, jak zavádět lepek, kolik tuku do příkrmu apod.
https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri...
https://www.modrykonik.cz/kase/
jistě, tuk tam patří, bez něj jdou vitamíny vniveč!!! přesně jak píše jitavrtule. Lze i jiné, za studena lisované, dýňový, v dm mají přímo do d.příkrmů
Pediatr nám doporučil dýni a když jsem později dala mrkev, asi jsem jí měla dát míň, malého to úplně zacpalo a měl ukrutné bolesti bříška.
Já jsem začala klasicky s mrkví. Poté jsem si zjišťovala co je vhodné apod. Tak např. když se začíná s příkrmem, měli byste dávat prckovi jednu zeleninu tři dny po sobě, abyste zpozorovali případnou alergickou reakci. Už k prvním příkrmům je vhodné dávat jen kapičku olivového oleje nebo trošičku másla, protože některé výživové složky se rozpouští jen v tucích a také to pomáhá proti zácpě.
mezi další vhodné potraviny patří: brambor, dýně, brokolice (ovšem košťály obsahují hodně dusičnanů, na to pozor), cuketa, řepa, hrášek, pastiňák...
malá měla od narození problémy se zácpou, takže pro nás byla dýně jasná volba, hezky jí to kakání upravilo🙂
@topinambur asi jak u koho 🙂 malý po bramboře nebyl 2 dny a i s olejem ale třeba kámošky sen po mrkvi má průjem ???

moje holky to nenadýmalo, klidně bych zkusila dýni, když jsou ted, mrkev počká 🙂