Trhání osmiček u dětí, máte zkušenost?

mandarinka11111
24. bře 2016

Dnes jsme byli s dvanáctiletým synem na rovnátkách a doporučili nám, aby jsme mu nechali vytrhnout všechny čtyři osmičky. On ještě nemá žádnou vyrostlou a ani mu žádná z dásně nekouká. To mu jako ty dásně rozříznou? A máte s trháním osmiček u dětí či u sebe nějakou zkušenost?

iveta93
24. bře 2016

Mě vytrhli všechny 4 taky kvůli rovnátkům, ale já už je měla venku. Nijak mi neschází ani mě to neomezuje. Zuby mám krásně rovné a kromě zubařky nikdo neví, že osmičky nemám. Oproti tomu jak bolí první dny s rovnátky trhání nic nebylo.

mandarinka11111
autor
24. bře 2016

@iveta93 bolest po nandání rovnátek zná a celkem v pohodě. On se bojí hlavně té injekce a já zase té bolesti, až to přijde k sobě a injekce přestane působit.

mika251
24. bře 2016

@mandarinka11111 injekce je nepríjemná, ale nebolí to nijak hrozne.
Čo sa týka bolesti po, tak je to síce hrozne individuálne, ale ja mám všetky osmičky venku a ani raz som nezažila nejaké hrozné stavy - a to tá posledná išla von chirurgicky, aj s niekoľkými stehmi. Pár dní sa muselo opatrne jesť, ale bolesť ako taká ma netrápila.
Keď mi v 16tich trhali druhú osmičku, tak som hneď po zákroku sadla na bicykel a odšlapala si to 8 kilometrov na brigádu a normálne fungovala 🙂
V 22 rokoch, pri trhaní tej poslednej, ktorá bola nakrivo a museli ju vysekávať, som si teda dala pol dňa voraz, ale za 24 hodín som už bola v Nemecku na pracovnej ceste 🙂
A to podotýkam, že som na zuby hrozná cíťa i ten najmenší kaz si nenechám navŕtať bez injekcie 🙂
Ale trhanie bolo vždy v pohode.

Tak dúfam že moja skúsenosť trošku povzbudí 🙂

mandarinka11111
autor
24. bře 2016

@mika251 děkuji moc. Matějovi by právě vysekávali všechny. A asi by mu nedělali všechny naráz, že?

dapele
24. bře 2016

Ahoj, také mám všechny osmičky venku kvůli rovnátkům a sestra stejně tak. Mě osmičky klasicky trhaly, protože už jsem je měla vylezlé (někdy na střední škole), sestře je řezaly (kolem 20. roku). Obě jsme to zvládly bez problémů a vůbec nám nechybí. Injekce není nic hrozného a upřímně mi trhání osmiček bylo příjemnější než vrtání.
Netrhali mi všechny čtyři zuby najednou, ale v průběhu cca dvou měsíců postupně po jednom a největší strach jsem měla pouze poprvé, pak už jsem na trhání chodila úplně v pohodě. Jediné co můžu ze své zkušenosti doporučit, je zalézt co nejdříve po trhání do postele a prospat dobu, kdy umrtvení přestává fungovat. A pak ještě jedna věc, která syna určitě potěší. Pořiďte pořádnou horu zmrzliny, je to nejlepší na chlazení a dostala jsem to doporučené od zubařky.

mandarinka11111
autor
24. bře 2016

@dapele děkuji. Matějovi asi před rokem trhali jeden mléčný zub a nechal si ho vytrhnout bez injekce. A říkal, že si ty čtyři zuby také nechá vytrhnout bez injekce, ale to by asi nepřežil. Bojí se injekce, ale jestli to je lepší než vrtání, tak to je dobré. Vrtali mu jeden zub, bylo mu to nepříjemné, ale zvládl to. A bolí ta injekce do zubu nějak podobně jako bolí očkování?

brouzdalka
24. bře 2016

Ahoj, měla jsem 2 osmičky venku, 2 v dásni. Netrhali mi před rovnátky žádné. Nechala jsem si vytrhnout až v dospělosti ty neprořízlé na doporučení doktorky, strašila mě případným zánětem, že se to pak hůř léčí, kdyz jsou schované pod dásní. Měla jsem je trhané obě najednou na jedné straně, do dásně se udělal řez a osmičky se vykutaly. Měla jsem 5 stehů, pusu šíleně oteklou. Asi bych do toho znovu nešla. Konzultovala bych to být tebou s více zubaři a ne tady na koníkovi...

mandarinka11111
autor
25. bře 2016

@brouzdalka s odborníkem jsem to samozřejmě konzultovala a ještě to budu konzultovat s doktorem, který by mu to dělal. Jen jsem se chtěla tady zeptat, jestli s tím někdo nemá zkušenost.

brouzdalka
25. bře 2016

@mandarinka11111 Já myslela spíš to, jestli trhat, nebo netrhat. Zkušenosti s trháním se ti asi sejdou pozitivní i negativní, každý to snáší jinak.

dapele
25. bře 2016

@mandarinka11111 Řekla bych že očkování je nepříjemnější, dáseň na bodnutí není moc citlivá, spíš je to takový trochu nepříjemný tlak. Teď mám asi dva roky nového zubaře a dává mi umrtvovací injekci před každým vrtáním.
Na bolest je nejhorší spíš až přichází vše k sobě.
Jinak určitě se samozřejmě poraď s odborníkem, ale já za sebe toho nikdy nelitovala. Osmičky mi začali tlačit na rovnátky srovnané zuby a kdybych je nedala pryč tak jsem teď nejspíš znovu pizizubka a roky rovnání by byly k ničemu.

kika_21
25. bře 2016

@mandarinka11111 Ano bylo mi vysvětleno, že je to nutné, jinak by se zuby nevešly.

yume9
26. bře 2016

Taky si nechávám píchnout injekci před každým vrtanim. Jsem srab. :D Když mi trhali zub, tak bylo lepší nechat píchnout injekci. Ta injekce bolí asi tak jako když pichne včela a mírný tlak, ale hned to zmizí. 🙂 Nechat si je vyrvat bez umrtveni je docela mazec.
Dasen po vytrhnuti mě bolela max den. Hlavně jsem jedla samé polévky, kde bylo vše měkké a nebo kaše. Nesměla jsem nic kousat než se mi zatáhla dasen.

mandarinka11111
autor
26. bře 2016

@dapele
@kika_21 Mě také bylo vysvětleno, že je to nutné, ale samozřejmě se máme rozhodnout sami. Měl krásně srovnané horní zuby a teď mu jeden přední zub vylezl, právě kvůli tomu, jak se mu tlačí ty osmičky. A měli mu dát rovnátka na dolní zuby, ale říkali, že by to bylo zbytečné, že mu je dají, až bude mít venku ty osmičky.

kika_21
26. bře 2016

Vyloženě mě vzala dr. k počítači, kde mi ukázala rtg čelisti s dosud pouze založenými zuby-nechtěla jsem trhání. Řekla, že tedy dobře, ale podívejte se , co potom nastane. Tak jsem to uznala a byli jsme na trhání druhých zubů-už 3 krát, synovi bylo 10 let..Dcera-18-byla také poslána na osmičky. Já jsem naopak poslána nebyla, měla jsem pak problémy, zánět při kojení-léčili jsme to s dr. bylinami, ale také výplachy, bylo to nepříjemné a zbylé mám už vytrhané.

mandarinka11111
autor
26. bře 2016

@kika_21 mě také vzal dr. k počítači a ukázal mi ten rentgen.

mandarinka11111
autor
26. bře 2016

Snad to zvládne.

rousse
26. bře 2016

@mandarinka11111 mě teda trhali 4 právě kvůli tomu, že až vylezou 8, aby bylo dost místa - mám úzkou čelist, takže vytrhli 4 a zuby zarovnali rovnátkama (rok fixní a pak vyndavací na udržení) do těch mezer po 4. A když začaly vylézat 8, tak nebyl problém, ale pak byl problém s 8, protože se kazily a všechny stejně šly ven. Nebála bych se toho - 3 jsem měla vylezené a trhal zubař, ke kterému normálně chodím. 1 nebyla vylezená a trhal čelistní chirurg - normálně "na počkání" - umrtvil, rozřízl, vytrhl, sešil. Neměla jsem jediný problém. Jinak předpokládám, že 4 osmičky by určitě netrhali najednou, takže to určitě zvládnete. Kdybyhc si mohla vybrat, jestli ven 4 nebo 8, tak rozhodně 8, protože jsem s tím fakt zažila, ale jen díky tomu, jak se mi kazily a jak to bolelo jako vykažený zub. Navíc je to rudiment, který nám člověku k ničemu není, v té puse opravdu nechybí🙂