12letá dcera se chce holit, jaká by byla vaše reakce?
Ahoj. Me dceri je ji 12,5 a vcera se me zeptala jestli se nemuze holit (hraje zavodne florbal, telocvik atd.) Nejak jsem ji odbyla. Premyslim zda ji to dovolit. Jsem rozhodnuta ze podpazi ano ale dale nevim. Dit je to jeste moje "mala". Vypada tak na 14. (170 cm). Docela blbe mi prijde (dostala menstruaci.... 🙂) 😖 uz jaksi roste :(. Kdyz si vzpomenu na sebe do 15 jsem to neresila podprdu az na stredni druhaku 😀. Ale zase vsinam si kdyz vidim jeji spoluzacky na trenincich nebo kdyz uz jdu pro ni do satny a prevlikaji se..... tak z 12 holek uz se docela dost (postavou jak ona, maji tam i 3 holky s 140 cm.) Se holi. Ale kdyz ji to nedovolim aby z toho nemela trauma. Podpazi jo. Ale ty nohy no nevim, ma jich docela dost a trochu tmavsi (ma spinavou blond barvu vlasu). Jak jste pristupovali k dceram takto vy? V kolikati jste jim to dovolily a co?
Ahoj, moc dobře si vzpomínám, jak se některé holky vysmívali ostatním, že jsou neoholené na nohou, já sama jsem si nohy začala holit cca v sedmé třídě takže asi ve 13. Vůbec bych jí to nezakazovala, nemá to žádné opodstatnění. Naopak vás to může sbližovat, můžete jít spolu koupit žiletku nějaký ten krém a můžeš jí třeba poradit jak na to.
Pokud se chce oholit, samozřejmě bych to dovolila. Opravdu na tom nevidím nic k řešení. Bude se cítit lépe a ubyde důvod k posměchu. Nějak nevidím jediný důvod proč ne
@sarihy já jsem zažila naprosto to samé. Ještě si pamatuji, jak jsem stála poprvé ve vaně a snažila se nohy oholit. Vypadalo to šíleně. Pak jsem se styděla ještě víc. Přesně, po roce snažení mi mamka koupila první depilátor. Hrůza děs, ale zatla jsem zuby a nohy si tak depiluji do dnes :D
@apacheee promin, v mobilu se mi prvni strana diskuse nezobrazila.
Ted koukam v pocitaci. V 12,5 letech bych to už vůbec neřešila, to ať si dcera holí co chce (pomohla bych jí s tím, aby se nepořezala a řekla jí, co a jak). Spíš se divím, že se dcera zakladatelky tématu v tomhle věku ptá o dovolení. Ta moje už by byla dávno oholená a pořezaná 😀
@sarihy je to těžký, pokud děti vycítí, že je to dítě slabé, tak se mu budou posmívat, záminku si najdou vždy, jakoukoliv. Moje dcera chodí ze školy tím, že jí někdo řekl, že má hnusný oblečení, přitom má nový a značkový. Jednou měla ty džegíny z HM s Annou a Elsou (nevím která je která), tak přišla s tím, že jí někdo řekl, že má vpředu "hrb". Prostě kdo chce, vždycky si něco najde.
@sarihy myslím, že mi to říká. Jenže neznám tu míru. Ona je obecně přecitlivělá, zveličuje. Jednou jsem byla svědkem toho, jak jí před lety nějaké dítě ve školce řeklo, že je hlupák. To dítě to řeklo jen tak mezi řečí, nepřikládalo tomu žádnou váhu, okamžitě na to zapomnělo, ale dcera to řešila měsíce. Ona si v sobě z ničeho vyrobí obrovskou situaci. Včera jsme např. řešily, že holčička XY jí ŘÍKÁ XX. Tak jsem jí odpověděla, ať jí na to řekne YY. A dcera mi na to odpověděla "ale vždyť já jí vůbec nevidím, chodí do jiný třídy a do jiný družiny." Tak si to pak přeber 😖 Furt něco řešíme a řešíme, hrůza. A i tím jak je nespokojená o to víc zlobí a vybíjí se doma.
@florbalka Nie je to male dieta, takze jej to nemas co zakazovat. Ci sa tvoja dcera holi alebo nie, nie je uz tvoja starost. Nie je to nieco, cim by si poskodila zdravie, je to len esteticky problem. Chces aby sa jej vysmievali ze je chlpata opica? V detstve a puberte sa buduje sebavedomie, to sa s nou uz bude vliect cely zivot, vsetky oblasti zivota. Ked raz zarasta, nie je uz dieta. To ako baby v 12 maju byt chlpate a zrazu dospely sa uz mozu holit? Ty by si prisla do place s chlpatym podpazusim? Si dospela, ak si to vies obhajit, tak prosim, ale nerob vlasnemu decku zle, ona to v skole urcite nevie podat tak aby nebola za divnu a outsider, lebo to je medzi mladymi neobhajitelne. task sa spametaj a nenic decku zivot a nestrkaj nos tam kam nemas
Já vůbec nechápu, proč jí to zakazovat, ani tedy nechápu, proč se tě na takovou věc ptá. Já se prostě začala holit, když jsem začala mít pocit, že je to potřeba (myslím, že mi bylo 13 let), a mamky jsem se na to rozhodně neptala, mamka když mě viděla jen řekla, počkej bude ti to růst ještě víc 😉 a měla pravdu 😉 ale když se cití nepřijemně, proč jí vystavovat takovému pocitu, to nechápu. Vždyť je úplně jedno, kdy s tím začne, nijak jí to nemůže škodit, tak bych v tom neviděla problém. A pokud se ti to moc nelíbí, lepší než zakázat, je říci dceři svůj názor, jako "myslím, že bys ještě mohla chvilku počkat, ale pokud je to tvé přání, je to tvé rozhodnutí a já ti to rozhodně zakazovat nebudu".
Být tebou bych jí dovolila, může to totiž dojít i do stavu, kdy se jí budou děti posmívat. Holení jí nijak neuškodí, takže bych jí to být tebou dovolila 😉 Navíc ses přesvědčila, že ti důvěřuje, protože se zeptala a neudělala to na tajňáka, tak o tu důvěru nechtěj přijít kvůli tomu, že jí zakážeš, aby si holila nohy 🙂

já jsem se asi ve třinácti oholila sama, ani mě nenapadlo, že je to něco, co by se mělo řešit s rodičema, mamka nad tím zavrtěla hlavou, protože je trochu starší a holení tehdy považovala za jakousi moderní vymoženost mladých... no a za dva měsíce za mnou přišla ona, jestli bych jí ty nohy taky nepřejela a já se cítila strašně dospěle a důležitě, že už můžu taky naučit něco mamku