icon

Chlupy v podpaží u devítileté dívky, není to moc brzo?

nanic
17. črc 2016

Ahoj,nedávno jsem si u své devitileté dcery všimla,že ji začínají růst v podpazí chlupy....docela jsem se lekla.....neni to moc brzo?

Strana
z3
janca209
9. srp 2016

@nanic Ano, ale vy 100% nevíte, že to dostane v 9 letech. 🙂 Divila byste se co ví děti v 9 letech, když jim mamka vykládala ve škole o sexuální výchově, tak děcka poučovaly jí. ;)

jujatko
9. srp 2016

@nanic Vy chcete rady, ale vlastne si porad jedete tu svoji 🙂 Nemyslim to ve zlem. Vy znate svoje dite, tak se zaridte podle sebe. Dneska vi vetsina holek vse, jakmile umi cist a poprve sednou k internetu. Ale nebudou mamince rikat, co tam hledaji. Ja si take hrala s panenka, kdyz jsem poprve dostala ms. A bylo tim vice trapne, cim vice do toho nikdo stoural a snazil se mi radit. Ocenila jsem, ze mi mama nakoupila sama od sebe ruzne vlozky, at si to vyzkousim, ktere mi budou vyhovovat. A vic se neptala. A to mam s maminou naprosto perfektni vztah.

nanic
autor
9. srp 2016

Jasne tohle vsechno udelam....ale me neslo o tu praktickou stranku....na to jsem uz dost stara abych ji s tim poradila sama....me slo o to dozvedet se jake to je kdyz mate doma dite a dospivajici divku v jednom...

jujatko
9. srp 2016

@nanic Tak je to spise psychicka zatez pro rodice zvyknout si na to, ze uz to neni to male miminko. Stejny sok bude, az si privede domu kluka a vy zjistite, ze uz nejste na prvni miste - v tu chvili ....

nanic
autor
9. srp 2016

Tohle nema cenu....tady vubec nejde o me....chtela jsem vedet jak to ulehcit ji....ale to uz je jedno...tady se to nedovim

jujatko
9. srp 2016

@nanic Ale vzdyt Vam tady vetsina maminek psala, ze by ucitelce nic nerikala a nazory na to rict otci, ze jeho dcerka mozna dostane brzy ms, se lisi. Jak to chcete dceri ulehcit? To muezet jen tim, ze ji na to pripravite a ze bude mit ve Vas duveru, ze za Vami muze bez obav prijit, az to prijde. Nejak popravde nechapu, co vice chcete slyset. Mne prijde, ze Vy jste z toho rozhozena - coz ja chapu, ale fakt nevim, co cekate, ze Vam nekdo poradi. Prasky na oddaleni Vam asi nikdo neda.

nanic
autor
9. srp 2016

Ne tak se proste nechapeme.....diky za vsechny nazory.....

dita_a_ivan
9. srp 2016

... nečetla jsem všechny příspěvky, tak nevím, co se již řešilo x neřešilo, ale ohledně přípravy na blížící se menzes dceři vysvětlím, o co jde, že to má každá zdravá žena a je to proto, aby v budoucnu mohla mít miminko - tak jako máme nyní my ji a brášku. A už i nyní ji občas poprosím, aby mi přinesla vložku, když mi na wc zovna dojdou 😉 Takže mimo obraz vyloženě není, už nyní ví, že máma má jednou za čas "krev" a nebývá jí dobře. Ale zase ví, že se není čeho bát (jako že se jedná o tu krev), že to není "nemoc", že je to prostě tak v přírodě zařízeno 🙂

nanic
autor
9. srp 2016

@dita_a_ivan tohle vsechno uz dcera vi asi skoro rok....sama se me na to zeptala....ja jsem tak dobre v jejim veku informovana zdaleka nebyla;))) me slo jenom o nazor nekoho kdo to zazil a jake to je mit dite ktere uz vlastne ani tak ditetem neni.....kdyz to hodne odlehcim tak jestli ji mam k vanocum k te barbine taly prikoupit holici strojek🙂)

dita_a_ivan
9. srp 2016

@nanic jak jsem psala už v předchozím příspěvku ad depilace: chloupky na rukách dceři vadily, tak jsme je už několikrát depilovaly krémem 😉

dita_a_ivan
9. srp 2016

@nanic a taky bych určitě uvítala nějaké "praktické postřehy" od mámy, jejíž malá holčička se už mění v puberťačku.. 😅

melca
9. srp 2016

Me prijde,ze nejak moc pocitate s tim,ze to fakt dostane mic brzo,coz jako muze za dva roky klidne jo.Az mic zduraznujete,jak je to brzy,pritom nic jeste nema a panikarite ci chcete poukazat,ze je dcera asi vyspela a dopredu,nevim tak na me pusobite,co pisete...Proc si planujete komu uz co reknete?Snad az situace nastane,bude se to resit.Holka je poucena,dostane li Ms ve skole,bude vedet ze ma jit na wc a dat si vlozku,pripadne ucitelka snad vi a nebyl by to prvni pripad,kdy holka dostala ve skole dostala to poprve.Kdyz to dostane u otce,at vam zavola,pripadne si ji vyzvednete a je.Otec to vedet nemusi.Ja mamku nenavidela,kdyz tata dosel a ona mu hned hlasi,ze uz mam Ms,ten pocit proc to rekla,snama nezil uz, a kdybych chtela reknu mu to v 11 sama.Zklamala me a mrzelo me to moc! Zbytecne neupozornujte,zijte v pohode az to prijde a co,je to holka,logicky se to da v dnesni dobe cekat uz v deviti letech.Vase telo to neni,nechte to na dceri,at to sama rekne nak uzna zavhodne.Neni v deviti uz tak mala,to jen my matky je vidime stale jako miminka 🙂

rituska88
9. srp 2016

@nanic Já teda dceru nemám, ale když si vzpomenu na sebe, tak MS jsem dostala ve 12ti a nějaký čas předtím už mi rostly chloupky v podpaží - ale já si je hned od počátku holila. Když jsem dostala první MS, tak jsem se to snažila doma utajit, ale na druhou stranu jsem v tom nechtěla být tak úplně sama, tak jsem prostě špinavé kalhotky hodila do koše na prádlo tak, aby je mamka našla a přišla za mnou ona. Vzpomínám si, že mi pak bylo dost nepříjemné, když mi vysvětlovala co a jak, i když hodně už jsem toho věděla z časopisů pro holky. Bylo mi trapně, nechtěla jsem se o tom bavit a už vůbec jsem nechtěla aby o tom věděl taťka, přestože jsme měli jinak super vztah. Tohle všechno platilo i o první podprsence a dalších intimnostech - teď už jsem dospělá a bavím se s rodiči bez zábran snad o všem kromě svého sexuálního života 😀 ale v tom věku začínající puberty je holka strašně citlivá na tyhle věci. Ve škole to nikdo nevěděl, ale bývala jsem často doma, protože jsem měla ze začátku hrozně silnou a bolestivou MS, párkrát se mi stala i nepříjemná nehoda, jednou ve škole, což se mi povedlo víceméně utajit a jednou při návštěvě babičky, kdy to bohužel věděla celá širší rodina a já se cítila strašně, naštěstí nikdo nic nekomentoval a všichni se chovali taktně - především jsem to ocenila u mamky, která ač jinak co neví to nepoví, tak prostě nikomu nic zbytečně nevysvětlovala a nerozpitvávala to. Taťka samozřejmě věděl od začátku, že MS mám, ale mně stačilo, že mu to mamka řekla mimo moji přítomnost a víc nikdy nebylo třeba se s ním o tom bavit... Teď už to beru jako normální věc a nevadí mi, že třeba i taťka ví, že mám zrovna MS nebo že si jdu koupit novou podprsenku, že jsem byla na gyndě apod., ale v pubertě to pro mě bylo nemyslitelné - vložky jsem rozbalovala v posteli pod peřinou, aby nebylo nic slyšet, jednorázový holicí strojek schovávala do šuplíku a když jsem od sestřenice dostala podprsenku, která už jí byla malá, tak jsem se před rodiči studem div nepropadla. Moji rodiče to ale jinak řešili celkem dobře - místo nějakého trapného vysvětlování všeho možného mi mamka párkrát koupila Bravo, na Vánoce jsem dostala knížku, kde bylo všechno vysvětleno (samozřejmě jsem ji četla jen potají když naši nebyli doma, jinak před nimi jsem si klepala na čelo co mi to koupili za blbost a že mě takové věci vůbec nezajímají 😀 ) a zbytek jsme si řekly s kamarádkama. V dnešní době internetu bych vůbec neměla strach, že jsou děti neinformované - právě naopak možná vědí víc než si myslíme 🙂 Věř své dceři, že to zvládne, zvládly jsme to všechny. A neřeš zatím něco, co není. Já měla první MS slabou, i když trvala víc jak měsíc, a potom jsem měla půl roku klid než jsem to dostala podruhé - většinou poprvé to není žádná hrůza, aby to muselo vědět celé široké okolí, a myslím, že dcera spíš ocení, když to zůstane nějaký čas mezi vámi.

nanic
autor
10. srp 2016

Dobře bez mučení přiznávám že říct to učitelce byl asi hodně blbý nápad.....ale s tím otcem mi to přijde v pohodě.....nepřijde mi zas až tak normální že to mají devítilete..možná statisticky ale jinak....fakt jsem nechtela rady typu jake vlozky koupit atd....jen me zajimalo co to s tak malym ditetem udela po psychicke strance.....trosku me tu zarazi jedna vec.....ja jsem dospivala v dobe kdy sex a tyhle věci byly tabu všude.....doma,ve škole o tom že bych si o tom přečetla v časopise jsem si mohla nechat jenom zdát....ale že bych se styděl to říct vlastní matce me ani ve snu nenapadlo...veřejné jsme o tom samozřejmě nemluvily ale nestyděla jsem se jí na cokoliv zeptat..doufám,že to ještě nějakou dobu bude trvat a taky doufám že se ona stydět nebude a nebude tajně chodit na wc aby jsem náhodou něco ti co s ní žijeme nepoznali

lajla
10. srp 2016

@jujatko souhlasim

isacek
10. srp 2016

Mám dceru které za měsíc bude 10let. Už má ochlupení, rostou ji prsa, nevypadá jako její vrstevnice, ale tak na 13let. Možná již brzo přijde první ms, dcerka je poučena, mimochodem zná to ode mě. Nikdo z toho doma neděláme žádnou vědu a neřešíme to. Jen když ona sama přijde a ještě se chce zeptat, nestydí se o tom mluvit, vysvětlili jsme ji, že to holt my ženy takhle máme a je to přirozené i když intimní. Nepředbíhejte a vyčkejte až to opravdu přijde 🙂.

jujatko
10. srp 2016

@nanic To je prave ono, ze Vam mozna prijde normalni, aby to otec vedel, ale otazka je, zda by to chtela Vase dcera. Mne taky prijde normalni, aby to manzel vedel, az to prijde, ale kdyz si vzpomenu na sebe, tak vim, ze jako dite jsem rozhodne nechtela, aby to otec vedel a bylo mi trapne, kdyz jsem zjistila, ze to vi. Ono nekdy se ty veci zacnou jevit jako normalni azv dospelosti, ale ne v dobe, kdy jde holka do puberty .... Nechte to na dceri. Az to prijde, tak se ji zeptejte, zda chce, aby to otec vedel.

melca
10. srp 2016

@nanic Dobre,at to tatinek klidne vi,ale co to proste nechat na dceri,kdyby to u nej dostala,reknu mu sama o co go. Proc dopredu panikarite,kdyz ani nevite ze to u nej dostane? Preji,aby to dcera dostala co nejpozdeji,je to i nadeje pro me,kdy moje 5 leta vypada jako sedmileta,vyskou i myslenim 🙂

urtica
10. srp 2016

@nanic Souhlasím s ostatními v tom, že je velmi pravděpodobné, že ms budete řešit nejdříve za dva roky.
Jinak - osobní zkušenost nemám, ale byla jsem o celém procesu dělání dětí poučena právě v těch devíti letech a v hlavě jsem s tím neměla problém. Myslím, že pokud jste dcerce vše řekla a ona to v pohodě přijala, tak na to připravena je.
Otci bych to určitě řekla, myslím, že tohle je jedna z věcí, kterou by měli vědět oba rodiče - u nás se o tom mluvilo zcela otevřeně a tak jsem to nevnímala jako nějaké tabu téma, nebo jako něco, co bych měla před tátou skrývat. Asi záleží jak je mezi Vámi toto nastaveno. Nepovažuji za nutné říkat to učitelce - my tak nějak počítáme, že to může nastat 🙂.
Jinak - ono si nevybrete - já třeba dospívala později, první ms jsem dostala ve 14 a taky jsem si kvůli tomu užila svoje... 😠

kocvarovas
31. říj 2021

Ahoj holky, otevírám tuto starší diskusi. Dnes jsem si totiž u dcery všimla taky prvních chloupků v podpaží. V prosinci jí bude 9 let. Už teda nějakou dobu mi přijde, že se chová jako regulérní puberťačka, nikdo jí prý nemá rád, občas úplně bouchne a pak je vidět, že je jí to líto, prostě, že neví co se sebou, ale přijde mi to brzo.. Já mám pocit jsem měla v necelých 9 úplně jiné problémy a starosti.. Zase ale nevím, jestli volat dr. a řešit to s ním, abych nebyla za blázna..

petrasipkova1
31. říj 2021

@kocvarovas brzo to určitě není, já v 10 letech dostala první MS 🙈

maxulekapcule
1. lis 2021

@petrasipkova1 Ja az v 16ti a teprve po vyvolavacce, po ktere jsem zkolabovala

petrasipkova1
1. lis 2021

@maxulekapcule rozdíly v tělech jsou neskutečné. 😘 já se chtěla ve 13 už vdávat 😂😂😂😂 no chudáci naši 🙈

orisek56
1. lis 2021

Mě zase museli v 18 vyvolávat a do 21 jsem brala hormonální léky, aby mě ta MS vůbec chodila. Pravda, prošla jsem si mentální anorexii v 16 kvůli šikaně z postavy, takže jsem si to v těle všechno značně podelala, protože i diky tomu budu mít do konce života ztencenou stěnu močového měchýře a mám menší, ne úplně dovyvinuta prsa a nevím co je pravidelný cyklus....vyhrozovali mi, že nebudu mít děti, sama vyšetření atd. A přesto sviham děti jak Baťa cvicky i když ne úplně ocekavane. Takže otazka co je lepší, jestli není lepší mít ten cyklus brzo, ale v pořádku. Otázka smutku, že dítě hned mizí z dětského světa je samozřejmě věc jiná a to asi také ponesu u holek těžce.

maxulekapcule
1. lis 2021

@petrasipkova1 jeee, to ja nechci jeste ani ted :D

agneska7
1. lis 2021

@kocvarovas tak mě by teda vážně nenapadlo kvůli chloupkum volat Dr 🙈. Dcera taky 9 let . Taky jí začaly růst chloupky v podpaží a prostě jsem jí řekla jestli chce tak si je může odstranit a jestli nechce ať to nechá tak .... Ale upřímně jsem docela ráda že se rozhodla pro odstranění protože děcka umí být pěkně hnusné a nerada bych aby mi přišla s brekem domů že se jí smály 🤷 bohužel holky dospívají rychleji a i mě trvá se s tím srovnat , nechápu kam ta malá holčička zmizela 🤷 ale má to asi po mě já to dostala poprvé v 10. Letech a byla jsem z celé třídy nejvyspělejší

jana7ka
1. lis 2021

U kluka ve 4 třídě jsou taky už některé holčičky skoro slečny. Asi by mi to bylo líto, ale tak to je. Já byla ještě v osmičce holátko, tak to byl druhý extrém.

kocvarovas
1. lis 2021

@agneska7 já právě až ve 13..Tak mě to zaskočilo.. No holt z ní roste slečna, čas nezastavím,kde je ten špunt z kočárku.. 🙈

Strana
z3