icon

Jak podpořit dceru trápící se kvůli výzoru?

21. říj 2023

moje 15 letá dcera se velmi trápí kvůli vyzoru. vypadá jako desetiletá holčička a chtěla by se cítit více žensky. hormony mě v pořádku, i když ta puberta je zpožděná. menstruaci dostala jen loni, pak půl roku nic a od té doby ji měla také jen parkrat a velmi slabou. prsa jí trochu narostla minulý rok, od té doby se už nezměnila, ani si nevšimla nějaké změny nebo bolest, má jen 153 cm a prý má už skoro ukončený růst, takže naroste jen nějaké 2 cm. nevím jak jí pomoct, vím že každá žena je jiná, ale ona nemá fakt nic z té ženskosti a už se moc nemění

zekrt
21. říj 2023

Já začla "ženštět" až mezi 16. a 17. rokem, menses v 16, prsa až po 17, ještě nemusí být hotovo. Taky mě to trápilo. Spolužačky už měly kluky a já byla jak dítě. Nevím co bych jí poradila, jak se s tím srovnat.

kubesovaadelka
21. říj 2023

No s těmi ženskými křivkami neporadím, já byla vždy krev a mlíko, ale jinak v obličeji jsem pořád dítě. Vždycky jsem vypadala mladší a v pubertě mi to vždycky vadilo. Ale teď? Jsem za to ráda, aspoň ve 40 ti budu vypadat na 30🤣. Ona k tomu dospěje. Malinká jsem též, mám jen o pár cm víc, 157cm. Sestřenice je též malinká a prsa nic moc, využila toho a věnuje se parkouru a celkově jízdě na koních, kde je drobná postava potřeba. Jinak já když jdu s dcerou 21mesicu na procházku, tak mi nevěří, že je to dcera ale jsem jen starší sourozenec. Tak teď v mým věku mě to potěší. Dospěje k tomu i tvá dcera

irmamala
21. říj 2023

Mela jsem to tak cely zivot, do 20 jsem se tim trapila, od 20 jsme zjistila, ze mi ostatni holky zavidi krasne stihlou a drobnou postavu a zacala jsem byt opravdu rada za to, jak vypadam. Postavu mam skvelou i skoro ve 40 a po dvou detech a nemusim pro to nic moc delat. Dceru chapu, ale delat se neda nic. Za me lepsi par let si pripadat blbe, ale pak byt zbytek zivota za hvezdu😀

cilkat
21. říj 2023

Naučit ji, jak ze sebe udělat křehkou vílu? (naučit ji se k tomu oblíct a jak z toho udělat přednost? ... protože co by za t většina nás "macatějších" dala..)

levandule_k
21. říj 2023

Proces sebepřijetí je náročný, protože existuje společenský tlak na krásu, ideál.

Co kdyby si promluvila třeba s nějakým koučem? Trochu se zaměřila na osobní rozvoj, třeba kdybyste zašly spolu do knihkupectví a vybraly si nějakou knížku z osobního rozvoje, která ji dodá trochu sebevědomí.

Možná by to chtělo si pokecat na téma, co vlastně znamená ženskost? Můžete si spolu udělat nějaký hýčkací rituál, kdy si dáte pleťovou masku, nalakujete si nehty, pokecáte o holčičích tématech.

Co kdyby si trochu zaexperimentovala v módě, tak aby podtrhla svoje přednosti.

kristyn86
21. říj 2023

Ja mam jen 152 cm. Vzdy jsem vypadala oproti vrstevnicim detsky. V obliceji,plus jsem byla drobna a jeste ta vyska. V 18 mi nikde nechteli nalit ani prodat alkohol. To same bylo tak do 25 let. Nehorazne me to stvalo. Dospele jsem zacla vypadat az po detech 😂 Ted je mi 37 let a stejne me spousta lidi oslovuje slecno. Ale uz mi to lichoti. Me,pro muj pocit pomohlo,ze jsem se licila,barvila vlasy a citila jsem se lepe.

veruuu_kubesovic
22. říj 2023

Jsem malá, ultra štíhlá, prsa nic moc a je mi 37let, pokud jdu bez dětí koupit alkohol musím občas ukázat občanku, stejně jako mě mnoho lidí osloví "slečno", stejně jako nevěří, že ty děti jsou opravdu moje...
Co se s tím dá delat? Jedině si na to zvyknout, protože genetiku neprecuras...

vikinkav
22. říj 2023

Meli jsme spoluzacku, stihla a drobna, prsa nikde, ale umela se hezky oblict, sportovala, dbala o sebe a vsechny jsme ji zavidely ☺️ I kdyz ona se sebou asi moc spokojena nebyla. Ted ma deti a je porad stihla jak proutek, coz je velka vyhoda 👍

beruka2023
22. říj 2023

Ja jsem byla taky takova, hubena, menses poprve az pred 15 narozeninami, prsa jsem mela drobna, ale po 18. Narozkach ani nevim jak najednou pomerne dost vyrostla (k hubene postave), uz nejsem nejmladsi a porad vypadam jako holcicka, stihla a vsichni mi rikaji slecno, i kdyz mam s sebou dve deti, tohle ji precti😀 fakt bude za to jednou hrozne vdecna😉

autor
23. říj 2023

@cilkat no ona se obléct moc neví, chodí se řadit s mladší sestrou😂

levandule_k
25. říj 2023

Podívat se spolu na nějakou holčinu, co se zabývá módou na instagramu atp., aby se inspirovala ve stylu oblékání, trochu si zaexperimentovala s módou. Kdy jindy má člověk experimentovat v módě, když ne v pubertě.

veronikav31
25. říj 2023

Mám 155cm, je mi 40, vypadám o hodně mladší. Doporučím vhodné oblečení, líčení zkusit na kosmetice co by si jí líbilo a hodilo se k ní,ne se zmalovat jako plakát, roztrhané džíny a mikina k tomu, to není ženský styl,i když v tom hodně holek chodí. Co ráda nosí?

hafika
25. říj 2023

Někteří lidé prostě vypadají mladší a někteří starší. Ješte v 27 mi jednou prodavačky v obchodě se spodním prádlem nehádaly ani 15 a tvářily se trochu divně, když jsem si zkoušela krajkovou noční košilku. A to jsem v té době měla i malé miminko (nakupovala jsem bez něj). Trochu tomu pomůže oblékání, případně líčení, ale zas až tak moc se s tím dělat nedá. Znám takových lidí hodně. Ve vyšším věku je to už spíš příjemné, v mladším to trochu štve. Jo, ms s tím moc nesouvisí, tu mám od 12 let, přesto jsem malá a prsa skoro žádná. Zas určitě lepší než vypadat zbytečně stará. Moje kamarádka o dost hůř nesla, když ve 14 letech šla do obchodu s mladší sestrou a kočárkem s miminem své tety a lidé si mysleli, že je jejich maminka.

veronicka89
25. říj 2023

Zajut k holici kouknout na nejake zajimavejsi obleceni , jemne se nalicit udelat si si hezky den ...myslim ze styling dela strasne moc...

jerrabina
25. říj 2023

Každý máme něco, kvuli čemu se můžeme kvůli vzhledu trápit... Nebo nemusíme.
Ja třeba měla na můj vkus moc velký nos a byla jsem až nezdravě hubená a nedokázala přibrat. Trápilo mě to, navíc si mě kluci vůbec nevšimali a já se cítila škaredá. Pak mě oslovili cestou domů nějací o generaci starší chlapi a bylo vidět, že se jim líbím - slušně jsem se s nimi rozloučila, ale díky tomu jsem se na sebe začala dívat jinak a přestala být "neviditelná" a najednou jsem se začala líbit klukům. Ono je to dost o naší vlastní hlavě 🙂 I fotky jsou zatraceně velký rozdíl, ty, na kterých si nevěřím a ty, na kterých si věřím.
S tím vypadat hodně mladě to je i není jiné. Je to o hlavě. Když se žena dospěle chová (včetně pohybů, stylu oblékání, atd), může vypadat i jako panenka a stejně vypadá svým způsobem víc žensky, než někdo s velkými boky, kdo neví co s nimi (já velké boky mám, ale pohyby jsem vždycky měla spíš jako kluk 🤷‍♀️) O tomhle jsem přemýšlela hodně, protože jsem si vymyslela literární postavu, která taky vypadá hodně mladě a až dětsky, ale nechová se tak a je tím pro muže atraktivní - Hodně kvůli tomu pozoruji okolí, tak o tom něco trochu vím.
A jak jsem to četla, napadlo mě, jestli Ty to taky nepovažuješ za problém? Chceš pomoct dceři se s tím vyrovnat ať už to znamená cokoli, nebo chceš, aby vypadala víc žensky? Může podle mě cítit jak to bereš Ty. Jestli v pohodě, možná ji to taky aspoň trochu uklidní, pokud ne, můžeš na tom zapracovat i sama.
Co se týká té menstruace, nemá kvůli něčemu nervy? Jakože možná může začínat různě, ale tohle mu přijde snad až hodně rozhozené.

hafika
25. říj 2023

@beruka2023 Mě třeba to, že vypadám min o 10 let mladší, štve občas ještě teď, když už dávno nejsem mladá a aspoň přes 18 mi tipuje každý. Jsou chvíle, kdy to potěší, to neříkám. Ale zrovna tak jsou chvíle (hlavně v práci), kdy chci vypadat na svůj věk a ne jako holka těsně po škole. Někteří chlapi v práci tohle řeší fousy, což většinou funguje, ale znám i pár kousků, kterým ani ty fousy nepomohly a pořád vypadají velmi mladě.

veronicka89
25. říj 2023

@hafika tak potom he to uz hlavne o hlave ;)

hafika
25. říj 2023

@veronicka89 Možná to blbě vyznělo, jsem s tím smířená, nijak výrazně to neřeším. Ale jsou situace, kdy se na mě lidi někdy tváří divně a pak až zjistím, že jim přijdu hodně mladá. Ono se to pak vždy utřepe, ale někdy než se přeneseme přes ten první dojem, tak je to občas takové zvláštní. Prostě když s tebou něco přijde řešit člověk vypadající hodně mládě, tak má řada lidí tendenci ho podceňovat, že nemá dost zkušeností a tak. Samozřejmě pak vidí během jednání, že je to člověk na svém místě, a celkově se chovají korektně. Ale je to takové těžší, než když někdo vypadá seriózně a usedle.