Je 15 let příliš brzy na hormonální antikoncepci?
Pro mě je to trochu složitější, protože sama jsem momentálně těhotná. Mimochodem, nebylo to plánované, stejně jako jsem porodila svou dceru, když jsem byla velmi malá. ak prostě nemám pocit, že mě berou vážně, když nadhodím téma antikoncepce, protože se vrací jedovatý komentář, že to sama nemám pod kontrolou...
Nyní je situace taková, že mé dceři je 15 let. Má přítele, velmi sympatického muže, který u nás občas tráví noc. Je mu 16 let. Nedávno za mnou přišla moje dcera a zeptala se, jestli bych jí zaplatila prášek, kdyby šla k lékaři a dostala recept. Nevím. Jen si myslím, že 15 let je na užívání hormonální antikoncepce příliš brzy. Ale chápu i její rozhodnutí. Už jsem jí řekla, aby ještě pár let počkala a pak si to rozmyslela, protože kondomy jsou také bezpečné. Ale odpověděla mi. Ano, más to zcela pod kontrolou! Jak jste to s dětmi řešili? V jakém věku začaly užívat hormonální antikoncepci? Musím se přiznat, že jsem používal kondomy, bohužel ne tak spolehlivě, takže jsem měla dceru v 18. O několik let později jsem šla na potrat. Teď jsem znovu těhotná a na dítě se těším, ale bylo to všechno, jen ne plánované. Je snad lepší smířit se s tím, že se dcera chce chránit a bere hormony, i když si myslím, že to není dobře?
@mata2hari také jsem to měla s výdaji jako ty, možná ještě přísnější. Průkazku na autobus atd. jsem si platila z brigády například. Ale teď mám dceru, až jednou bude chtít HA ráda ji jí zaplatím. Nechci, aby na brigádách strávila tolik času jako já kdysi..
@tereziezavily umis cist? Pisu, ze me to napadlo na zacatku prispevku, kdy autorka pise, co ji dcera vmetla jako odpoved. Ale kdyz jsem to docetla, ze jsem pochopila proc. Ja sama jsem brala anti od 15, s dcerami 9 a 11 se bavime ohledne sexu o vsem, tak nechapu, co mi tady predikujes za nesmysly hysterko.
@lucieevita O tomhle psala gynekoložka, já netvrdím, že každá má po užívání HA potíže, ale nemusí to pomoct, když jsou potíže a může to být jedna z příčin. Logicky to není nic pozitivního pro tělo brát ji třeba 10 let v kuse, může a samozřejmě nemusí to udělat v těle paseku. Sama jsem ji v minulosti brala.
Mně tedy ale hodně žen v okolí potvrdilo, že po vysazení se jim upravilo libido. Také jsem sama najednou vnímala lépe své tělo vč ovulace.
Protože s antiko nemám dobré zkušenosti, tak bych ji dceři nenechala napsat, ale radši nakoupila zásobu kondomů a vysvětlila jak funguje cyklus+jak se chránit.

@lennus já brala antikoncepci 15 let v kuse a otěhotněla jsem za 3 měsíce po vysazení. U mě v okolí jsou na vině bohužel z 90% chlapy🫤to nemá s HA nic společného..