Puberťák s úchylkou. Máte s tím zkušenost?
Prosím, nesetkala jste se některá u dítěte v pubertě s úchylným chováním? Můj 13letý syn už zhruba půl roku pořád sahá na vlasy a čichá ke své sestře. Ale opravdu tak 20x denně. Ta už ho má plné zuby, je na něj vysloveně alergická. Teď syn podstupuje testy u psycholožky, ale je to běh na dlouhou trať, část testů už má za sebou, ale ještě ho další čekají a výsledky budou až v květnu. Psycholožka si pozvala i dceru, protože je zřejmé, že mezi sourozenci už došlo k narušení sourozeneckého vztahu. On měl vždy IQ nad 130, ale sociálně je výrazně nezralý. A já mám obavu, jestli tou hormonální bouři v pubertě mu nějak nepřeskočilo.
Taky mi to připomíná některý z typů poruch autistického spektra. Možná má příliš stimulů (vjemů) a potřebuje se uklidnit a to čuchání k ségřiným vlasům je pro něj určitý druh autostimulace. Uklindění. Je třeba najít vhodnou alternativu, která mu poskytne totéž, ale nebude pro nikhoo obtěžující.
A třeba nešlo by vyrobit nějaký talisman, který by se vypral v tom šampónu a on by si čichal k němu? Jakoby netrestat, nevysmívat se tomu rituálu, ale přesunout ho na něco neživého, co nebude tolik obtěžovat, respektovaly by se tím potřeby obou aspoň částečně. A kolik je dceři let?
@marketa11112 dělá to jen ségře a jen doma. Nikomu dalšímu.
Já jsem si teď četla hledala nějaké specifika PAS a vývoj takových dětí od narození a to teda vůbec na něj neodpovídá. Nikdy neměl problémy se socializací, kamarády, vyjádřením emocí, vždy byl velmi empatický, žádné rituály nikdy neměl, baví ho být s kámoši, sportuje, dřív moc rád četl... Akorát tohle jeho otravování ségry je přes čáru.
Tak jsem si dneska byla vyslechnout výsledky testů u psycholožky. Syn žádnou poruchu nemá, ani žádné autistické rysy, akorát je už alergický na ségru, tak ho baví ji provokovat. Vyšlo mu v testech naopak nadprůměrné sociální cítění. Velmi dobře ví, co se v jaké situace má dělat a tak si dobře uvědomuje, koho čím naštve. A protože fakt už prudí dlouho, tak už jsou na něj všichni alergičtí a on je prostě naštvanej, že k ségře se takhle lidi nechovají a k němu ano. To vše v kombinaci s pubertou a distančkou, která má na něj také velmi negativní dopad. Tak s tím teď budeme nějak pracovat.

ještě mne napadlo, kdybyste s dcerou použily stejný šampon, že by si mohl přivonět k tobě a brát to jako společný čas, zasmáli byste se tomu synem spolu a dceři by se ulevilo