icon

Jak vařit dietu bez mléka, lepku a vajec?

4. srp 2025

Zeny poradte.. mam doma chlapa hypochondra, ktery neustale knoura skrze zazivaci potize. Ma udelanych xx placenych testu na alergie a intolerance a ja nevim co vsechno (vc gastro, kolono, sona, utz a mri, opravdu vse, vetainu jako samoplatce. ovsem jako spravny hypochondr nicemu a nikomu neveri a chodi na tato vysetreni opakovane na ruzna pracoviste - vzdy se stejnym vysledkem - vse ok) .. vsechno mu vyslo relativne v poradku, jen nejaka vyssi citlivost na liskove orechy a veskere mlecne veci a vejce. nejsou to alergie ani intolerance, jen mozna eventuelni citlivost. proste uplne kraviny, ktere ma 99% lidi. On si k tomu vyhypochondroval jeste lepek a histamin a hovezi a kdyz pridam to co mu proste nechutna tak si prijdu uplne v pasti. No kazdopadne mu chci zkusit na chvili vyjit vstric a snazim se varit tedy podle teto jeho idiotske diety. Naivne se ptam, mate nektera zkusenost s dietou GERD, HIT, bezlepek, bez vajec a bez mlecnych vyrobku (ne bez laktozy, ale uplne bez, nechce ani kozi, ani ovci.).. Ja miluju vareni, je to muj nejvetsi konicek, ale toto uz nezvladam brat ani jako vyzvu.. je to proste total vopruz a citim se jak fotbalista, kteremu prikazali hrat na pisku, v lyzakach a s nafukovacim balonkem. Chat GPT mi vyplivnul v podstate kure, krutu, kralika, dyni, cuketu, mrkev, ryzi a brambory, bataty. a to je, mile damy, tak na provaz. a prosim vas, nepiste mi at si vari sam atd. ja ho miluju a chci to pro nej zkusit udelat, krom tady toho neduhu je milionovy.

miryp
4. srp 2025

Ano, mám zkušenost s multiproteinovou alergií spojenou s HIT u syna od narození a díky této zkušenosti jsem trošku háklivá na spojení "čisté testy = hypochonder", neb přesně tak se dívali lékaři na naše batole, když nemohli skrze testy přijít na to, co mu je 😕. Vedle běžných alergií, které lze vytestovat pomocí IgE protilátek, však existují také Non-IgE alergie, které nelze vytestovat žádnými testy a člověk je tak odkázán při jejich určování pouze na eliminační dietu a sledování svého stavu na dietě.
Dávat ti nějaké recepty nemá moc smysl, každý alergik i každý HITkař to má jinak. Je třeba ve vaření přejít na vaření jednoduchých jídel s minimem ingrediencí, aby se vám podařilo rychleji vysledovat, na co vlastně reaguje. Až bude vědět, co je pro něj bezpečné a co nikoliv, můžete z toho skládat složitější recepty. Problém dělávají třeba i koření a bylinky, oleje, atd.
Pokud ještě nemáš stažený švýcarský seznam surovin k HIT, najdeš ho tady https://aspoonofhistamine.com/2016/06/27/svycar..., ale neznamená to, že všechny nulkové suroviny budou pro manžela ok a stejně tak neznamená, že všechny vyšší pro něj budou nebezpečné. Syn třeba z nulkových řadu vůbec nemohl, ale třeba řadu dvojkových snesl bez problémů...

annasmyckova
4. srp 2025

občas sleduju web jimejinak (tečkacezet), je to v podstatě bezlepek, bezmléčné, mají i stránky na FB. Je to teda bez masa, ale to se dá zařadit v pohodě, co mu sedí. Ten histamin dokáže rozhodit celý tělo, chce to vypozorovat

autor
4. srp 2025
@miryp

Ano, mám zkušenost s multiproteinovou alergií spojenou s HIT u syna od narození a díky této zkušenosti jsem trošku háklivá na spojení "čisté testy = hypochonder", neb přesně tak se dívali lékaři na naše batole, když nemohli skrze testy přijít na to, co mu je 😕. Vedle běžných alergií, které lze vytestovat pomocí IgE protilátek, však existují také Non-IgE alergie, které nelze vytestovat žádnými testy a člověk je tak odkázán při jejich určování pouze na eliminační dietu a sledování svého stavu na dietě.
Dávat ti nějaké recepty nemá moc smysl, každý alergik i každý HITkař to má jinak. Je třeba ve vaření přejít na vaření jednoduchých jídel s minimem ingrediencí, aby se vám podařilo rychleji vysledovat, na co vlastně reaguje. Až bude vědět, co je pro něj bezpečné a co nikoliv, můžete z toho skládat složitější recepty. Problém dělávají třeba i koření a bylinky, oleje, atd.
Pokud ještě nemáš stažený švýcarský seznam surovin k HIT, najdeš ho tady https://aspoonofhistamine.com/2016/06/27/svycar..., ale neznamená to, že všechny nulkové suroviny budou pro manžela ok a stejně tak neznamená, že všechny vyšší pro něj budou nebezpečné. Syn třeba z nulkových řadu vůbec nemohl, ale třeba řadu dvojkových snesl bez problémů...

@miryp promin, jestli jsem se te dotkla. to jsem urcite nechtela, odpust. bohuzel u partnera je ta 'zazivaci' cast jen zlomek toho co ma za opravdu domnele problemy. verim ze zrovna alergie je narocne vysledovat, mam s tim i osobni zkusenost kdy mam absurdni krizene alergie, ktere se mi nikdy nepovedlo (nechtelo se mi) vysledovat (napr kvete topol a snim jahodu - osypu se. v zime mi jahody nevadi, kdyz kvete topol a nejim jahody je to take ok). nicmene dobra tedy, dietu hit gerd kure cuketa ryze jsem mu striktne varila rekneme dva tydny a zlepseni se nekonalo ani minimalni. jaka je tedy doba kdy se dostavi 'ucinek'?

miryp
4. srp 2025
@anonym_autor

@miryp promin, jestli jsem se te dotkla. to jsem urcite nechtela, odpust. bohuzel u partnera je ta 'zazivaci' cast jen zlomek toho co ma za opravdu domnele problemy. verim ze zrovna alergie je narocne vysledovat, mam s tim i osobni zkusenost kdy mam absurdni krizene alergie, ktere se mi nikdy nepovedlo (nechtelo se mi) vysledovat (napr kvete topol a snim jahodu - osypu se. v zime mi jahody nevadi, kdyz kvete topol a nejim jahody je to take ok). nicmene dobra tedy, dietu hit gerd kure cuketa ryze jsem mu striktne varila rekneme dva tydny a zlepseni se nekonalo ani minimalni. jaka je tedy doba kdy se dostavi 'ucinek'?

@anonym_autor ne, to není o tom, že by ses mě dotkla, jen mi tam naskočila zpět ta bezmoc, kterou jsme prožívali, když ti doktoři měli tendence poukazovat na to, že si to to malé dítě vymýšlí... Chtěla jsem zkrátka poukázat na to, že testy netestují všechny varianty alergií ;) Na druhou stranu chápu, že pokud partner hledá za každým prdem smrtelnou nemoc, tak je to pro tebe těžké (manžel má OCD a v důsledku té má extrémní strach o svůj život, takže si to dokážu představit)...
Obecně platí, že pokud se alergen vyloučí do stravy, tak nějaké změny by se měly dostavit mezi 2 až 4 týdny, ale u někoho to trvá i déle. Nicméně otázkou je, zda tyto tři suroviny jsou pro tvého partnera ok. Syn třeba zrovna kuře a rýži dlouho nemohl, reagoval na ně.

miryp
4. srp 2025

*vyloučí ze stravy, ne do stravy samozřejmě, už melu z hladu v rámci PMS 😀

klpoiu
5. srp 2025

Myslim,ze toho nejzasadnejsiho lekare se svym problemem jeste tvuj manzel nenavstivil. A to je psycholog. Ono dost problémů se zazivanim opravdu zpusobuje hlava. A v tomto pripade je to uz opravdu dost na místě! Takze na nejakou vymyslenou dietu,kdyz je po teto strance zdráv, bych se vykaslala. Muze mu to jen dost ublizit. A poslala bych ho smer psychologie, nebo i psychiatrie. To uz zalezi v jakém stavu jeho hlava uz je.

autor
5. srp 2025
@klpoiu

Myslim,ze toho nejzasadnejsiho lekare se svym problemem jeste tvuj manzel nenavstivil. A to je psycholog. Ono dost problémů se zazivanim opravdu zpusobuje hlava. A v tomto pripade je to uz opravdu dost na místě! Takze na nejakou vymyslenou dietu,kdyz je po teto strance zdráv, bych se vykaslala. Muze mu to jen dost ublizit. A poslala bych ho smer psychologie, nebo i psychiatrie. To uz zalezi v jakém stavu jeho hlava uz je.

@klpoiu souhlasim na plne care. na terapie chodi, ovsem toto tam neresi, nevnima to jako problem. bere to jako peci o sebe. to ze je to daaaaavno za hranou odmita prijmout.