• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Jak zakonzervovat domácí ovocné přesnídávky?

2. září 2014 
Zdravím maminky! chci se zeptat jak mám zakonzervovat( kromě zamražení)domácí ovocné přesnídávky...přece se tam nedává nic co by to udrželo a neskazilo se to ...mám hrozně malý mrazák ale potřebuji malému udělat zásobu...nemáte někdo nějakou zkušenost nebo radu?děkuju moc....
13. črc 2014 ve 20:51  •  2 děti  • Odpověz  •  To se mi líbí
@michaelka1234 Sterilací... Pokud nemáš sterilační hrnec, stačí i obyčejný hrnec na plotnu, trochu vody do něj, na dno utěrku, naskládat sklenice (musí být dobře zavíčkované) a sterilovat. Já steriluju při teplotě mezi 90 a 100°C (voda se ještě nevaří) malé skleničky 15 minut.
Po vytažení otočím dnem vzůru a nechám vychladnout. Víčka se chytnou a ještě se mi nestalo, že by se přesnídávky kazily.
13. črc 2014 ve 20:54  • Odpověz  •  To se mi líbí (6)
autor
@somalicats No super děkuju moc!!!! takže hlídat do bodu varu....paráda!!!!:slight_smile:
13. črc 2014 ve 21:01  •  2 děti  • Odpověz  •  To se mi líbí
@michaelka1234 Když se ta voda začne vařit, tak se nic neděje, jen zkrátíš dobu sterilace. U přesnídávek je to celkem fuk, protože to ovoce předtím stejně rozváříš. Spíš jde o to, že když je ta voda těsně pod bodem varu, tak tím, že nebublá (a že tam je ta utěrka), tak ty sklínky v tom hrnci neskáčou a je menší riziko, že nějaká rupne.
13. črc 2014 ve 21:04  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
@somalicats a to děláš bez přidaného cukru? Nekazí se to?
13. črc 2014 ve 21:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dhanim Nekazí, ale musí se použít dobrá víčka. Já ji dělám do sklenic, které zavíčkovávám těmi víčky určenými na masové konzervy (zespoda mají ten proužek hodně tmavě červený). Do malých skleniček spíš na krátkodobější uchování. Z té větší sklenice pak v čas potřeby rozplním do malých a ty už mi v lednici vydrží, než se snědí.
13. črc 2014 ve 21:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dhanim Jinak dělám bez cukru i s cukrem, záleží na okolnostech a na ovoci. I rybíz jsem takhle zpracovávala a tam jsem cukr dávala, ne kvůli kažení, ale kvůli tomu, že bez něj bych je jedla asi sama :grinning:
13. črc 2014 ve 21:14  • Odpověz  •  To se mi líbí
@somalicats díky za info, vyzkouším :slight_smile:
13. črc 2014 ve 21:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
Chci se zeptat zkušených hospodyněk, jak by zavařili cuketu? Chci jí pro prcka na zimu, když teď máme domácí. Ovoce jsem zavařovala stejně jako somalicats bez cukru a nezkazilo se. Ale co s cuketou, jaký tam bude konzervant? Děkuji.
13. črc 2014 ve 21:20  • Odpověz  •  To se mi líbí
@janazzz Cukety u nás nefrčí, takže jediný způsob, jak jsem je kdy zavařovala, bylo do sladkokyselého nálevu, jen jsem dávala míň octa než u okurek. Jde ale o to, jak staré máš dítko, pro ty nejmenší tenhle styl zavařování moc vhodný nebude.
13. črc 2014 ve 21:37  • Odpověz  •  To se mi líbí
super je rychlé zavařování v mikrovlnce... http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-mikrovlnce/ já to zkoušela se skleničkami od výživy a super, stačí cca 3 min ...víčka se nafoukla a pak krásně spadla po vychladnutí, jen pozor na skleničky od Hello, ty blbě chytají...jinak parádní zjednodušení :wink:
13. črc 2014 ve 21:56  • Odpověz  •  To se mi líbí
@gosa22 To je sice parádní zjednodušení, ale poměrně nízkokapacitní :slight_smile:. Na zavaření pár skleniček fajn, pokud jich mám víc, už u toho měnění sklenic ztrácím čas. Navíc pro každou plodinu je vhodná jiná doba záhřevu, jinak se sterilují okurky, jinak meruňky či jiné měkké ovoce, pokud je nechci mít nedosterilované nebo z obsahu břečku... Zejména meruňky jsou na tohle potvory, když zavařuju půlky meruněk, tak chci, aby byly přiměřeně tvrdé, aby to nebyl ani blemcanec, ale aby se mi taky nezkazily (a že ty chytají plíseň přímo ukázkově). Takže za mne mikrovlnka nee.
13. črc 2014 ve 22:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
@somalicats pokud jde o velkozavařování, tak to asi vážně nebude to pravé...ale na pár přesnidávek pro malého naprosto vyhovující :grinning:
13. črc 2014 ve 22:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
@gosa22 To jo :slight_smile:. Já jsem zvyklá na trochu jiné objemy, takže mně nestačí ani ten hrnec na plotně, v rodině nám putuje jeden sterilovací :slight_smile:
13. črc 2014 ve 22:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
@gosa22 vidíš to, já zase přesnídávky zavařuju jedině do skleniček od hello, a chytají mi dobře. Nekazí se, na podzim vždycky zavařím okolo sta skleniček a do další sklizně jablek a hrušek je děti spotřebují. V obchodech v mém okolí byly hallo jediné přesnídávky s hrubým závitem, co jsem sehnala. Teď už trh prozkoumaný nemám, už pár let přesnídávky nekupuju, a skleniček mám dostatek. :slight_smile:
14. črc 2014 v 09:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj holky a máte některá zkušenou horkovzdušnou troubu? jak na to? chtěla bych v ní zkusit meruňkovou :slight_smile:
14. črc 2014 v 09:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
Můžu se zeptat, jestli dobře chytají víčka od skleniček od Jihočeského jogurtu? Taky se chystám brzy na větší zavařování, tak ať vím, s čím počítat :slight_smile:
14. črc 2014 v 09:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
@llluckaaa víčka chytají dobře. Obecně, vše co má závit lze použít. Bohužel většina skleniček s dětským jídlem jenom lupne a nemají závit a jsou tudíž na houby.
14. črc 2014 v 09:26  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
@llluckaaa taky je mám nachystané..... :wink: jediné, co jsem sehnala v té velikosti :slight_smile:
14. črc 2014 v 09:28  • Odpověz  •  To se mi líbí
@evulina77 To jo, taky mám zkušenost, že hamánky, sunárky ap. chytají tak blbě, že ani nemá smysl se pokoušet v nich zavařovat :frowning2:
14. črc 2014 v 09:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
@llluckaaa Ahoj, ty jsou supr, pak ještě takové ty skleničky od Helmans - majonéza ap.,
14. črc 2014 ve 12:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
@ivasad. to je zajímavý, mně chytaly špatně...dobře mi chytají z přesnidávek z Lidlu...ale ještě dám Hello šanci :wink:
14. črc 2014 ve 13:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
@llluckaaa V těch od Jihočeských jogurtů jsme zavařovali vloni a ty chytly skvěle, žádné ztráty :slight_smile:
14. črc 2014 ve 13:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
@somalicats právě, že to chceme pro malého prcka, takže ocet atd. tam přidávat nechci, chtěla jsem vyloženě čistou cuketu, kterou pak přidám do příkrmů. Nechtěla jsem nijak ochucovat.
14. črc 2014 ve 13:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
Holky, zkoušel někdo zavařovat ovoce jen rozmixované a nevařené? Myslím směsi hrušky, jablka, švestky,... Chtěla bych taky nachystat něco na zimu a přijde mi škoda to ničit vařením, navíc, když to pak ještě zavařuju.
2. zář 2014 v 10:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
@xvink my dělali vloni merunkové přesnídávky, bez vaření, jen vlastně jako odštavněný a rozmixovaný. jenom takhle samotný i bez cukru. a dojídáme je i letos a jsou pořád dobrý, nezkažený:slight_smile:
2. zář 2014 v 10:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek