Svačinka 8,5měsíčního kojence, poraďte

juraskova11
18. dub 2016

Dobrý den, maminky! Co dáváte svým drobečkům k dopolední svačince? Párkrát jsem zkoušela dceři dát bílý jogurt, ale odmítá mi jej. Takže prozatím dopoledne kojím. K obědu pak máme zeleninu s masem, k odpolední svačince ovoce a večer kaši+mléko. Chtěla bych už odbourat dopolední kojení a kojit jen ráno a večer. Ráda bych poprosila o pár nápadů, co ještě vyzkoušet. Děkuji za užitečné rady 🙂 Lenka

yelowangel
18. dub 2016

My to máme stejně a jsem Míšovi začla dávat dopoledne taky bílý jogurt, samotný mu nechutná tak mu do něj vždycky zamíchám trochu domácí marmelády nebo ovocnýho příkrmu. JInak záleří na tom jestli má už zoubky, Míša nemá ale jakmile mu vyleze aspoň jeden bude dostávat rohlík, nebo toustový chleba ( taky už to zvládne ale je to na hrozně dlouho než to dožmoulá a držet si to u pusinky ne a nebude) ale to tak 2x do týdna aby se mu zas nezalepili střeva. Nebo se může už dát takovej ten křehkej chlebík, suchar, můžeš lehounce potřít lučinou ať to nemá úplně suchý. Nebo zkus rozmixovanou ovesnou kašičku oslazenou ovocem.

prostenika85
18. dub 2016

Ahoj, zkus malé jogurt zamíchat s rozmačkaným banánem ( u syna to byl hit) nebo datlovým sirupem. Možná je pro ni čistý bílý jogurt příliš kyselý.
Hodně jsem vařila různé druhy krupiček a vloček a zamíchala s nastrouhaným jablkem, hruškou, jahodama...co zrovna bylo k dispozici 🙂 Měnila jsem i mléka (kravské, ovesné, rýžové...) pro změnu chutě.

jitavrtule
18. dub 2016

Možná zkus i jen jinou značku nebo typ bílého jogurtu, on každý chutná trochu jinak. Malá třeba jí hollandie, takové ty zrající v kelímku, ale tu jejich hollandii krémovou nechce. Přitom tučností jsou na tom podobně. Nebo dosladit ovocem/datlemi, marmeládě bych se u 8m asi zatím vyhla, zbytečné jednoduché cukry. Sladká chuť je návyková, stačí ovoce.
A jinak dělám občas kaši - normálně z vloček ( ideálně jemně mletých, prodává je třeba CountryLife nebo zdravé výživy nebo i v Kauflandu je mají - pohankové, ovesné, jáhlové) s ovocem, většinou tam rozmačkám banán pro oslazení a klidně do toho dám i trochu toho jogurtu.
Nebo dám kus chleba na žužlání a sýr na malé kostičky, to si jí sama ručičkou zhruba od těch 8 měsíců.Ty malé kousky (i ryby, masa, měkké zeleniny) a samostatné krmení rukou jí vůbec hodně bavily a baví doteď.
Taky okurka byla a je hit - salátovka, delší kousek co si může sama žužlat.
Oni to zvládnou i bez zubů - to rozdásněj 🙂

A ještě poslední poznámka - a s tou nalož jak chceš, klidně ji ignoruj, vím že ses na to neptala. Nemyslím si, že má smysl odbourávat kojení, dokud na to dítě samo není zralé. A až bude zralé, bude dlabat sváči a nebude chtít mlíko, uvidíš. Nemluvě o tom, že ani když už dlabat bude, není to uzavřená kapitola, já už třeba přes den poslední měsíc taky prakticky nekojila (nebyl zájem) a teď skoro v roce lezou prťousové zuby a poslední dny jíst nechce skoro vůbec, rozhodně ne v režimu co předtím, naopak chce hodně kojit, i přes den.
Prostě abych to shrnula - myslím si, že příliš nucené zásahy do kojení jsou spíš na škodu, ať už je to omezování délky kojení nebo prodlužování intervalu. Pokud není zásadní důvod proč kojení omezit je spíš lepší, nechat tomu volný průběh a ono si dítě řekne samo. Tak jen opatrně a pozvolna a naslouchat 🙂

juraskova11
autor
18. dub 2016

@yelowangel Zkoušela jsem i bílý jogurt a dala jsem do něj banán, ale nemělo to úspěch. Možná ještě zkusím jinou značku. U nás na vesnici moc těch značek v obchodě nenajdu. Třeba vyrazit na pořádný nákup 😀 Chlebík s lučinou vyzkouším....díky za tip 🙂

juraskova11
autor
18. dub 2016

@prostenika85 Jogurt s banánem neuspěl, ale ten datlový sirup vyzkouším 🙂 Díky za tip 🙂 Kaši máme na noc, takže přes den zkusím něco jiného 🙂

juraskova11
autor
18. dub 2016

@jitavrtule Občas jí dám na žužlání mrkev a to taky miluje. Má už tři zoubky, zatím jen dole, takže s kousáním jí to ještě moc nejde. Ale chleba vyzkouším. Kaši dávám večer. K tomu kojení - kdykoliv si řekne, mlíčko dostane, jsem taky zastánce kojení. Během dne i mezi porcemi jídla dostane mlíčko. Má ho místo snídaně a na dokrmení k večeři. Během noci se ještě budí aspoň třikrát a taky dostane. Jen chci postupně ubírat a zkoušet nové věci, ať nemá pořád jedno a to samé, když už dobře papá. 🙂 Taky teď byla nemocná a nechtěla nic jiného krom mlíčka. Jsem ráda, že jej mám zatím dostatek a nemám problémy s kojením. Děkuji za odpověď, rozhodně nebudu přestávat najednou, vím že moje mléko je to nejlepší co může dostat. Nic lepšího v životě mít už nebude 😉

juraskova11
autor
23. dub 2016

Maminky, tak dneska odzkoušený hollandia bílý jogurt s banánem a jablíčkem - a měl úspěch 🙂 Mám velkou radost.

veronika223
12. zář 2016

bílý jogurt (holandia, choceňský, nebo klasik z Penny), smíchám s banánem nebo uvařenym či čerstvym jablíčkem a jak si mlaská naše Baru (ukončen 7M).