Vaříte pravidelně něco od Hanky Zemanové?
Ahoj, zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s recepty od Hanky Zemanové. Zkoušela jsem koprovku - nechutnala nám, pak bramboračku - to se vůbec nedalo jìst. Pak kuřecí vývar - ten byl výborný, ocenila jsem dobré tipy. Je něco, co od ní vaříte pravidelně a fakt si pochutnáte? Moc se mi líbí, jak k jídlu přistupuje, ráda bych ještě něco vyzkoušela, ale bojím se, aby to neletělo do koše.
Já musela řešit úpravu stravy po narození dětí kvůli potravinovým alergiím. Na začátku jsem byla nešťastná, teď jsem toho názoru, že mi alergie otevřely oči a ukázaly mi, kolik surovin jsem přehlížela a o kolik chutí jsem se připravovala.
Koprovku třeba dělám z květáku - někdy bez masa, jindy s hovězím. Věřím, že kdybych ji nalila člověku, který je zvyklý na klasiku, tak to neocení, my si na ní ale vždy pochutnáme. A když máme chuť posnídat polévku, tak tu květákovou koprovku jen udělám hutnější, ozdobím ji mrkvovými chipsy, semínky a microgreens a je to úžasná snídaně.
Od Hanky se nechávám inspirovat zejména v práci s obilovinami - její recept na jahelné šišky s mákem využívám nejen podle receptu, ale těsto využívám i na přílohu k omáčkám, kdy z toho uválím knedlík, nebo udělám noky, popř. upeču v troubě placky. Totéž s jejím základem na kroupové knedlíčky či grilovanou polentu. Dobrá je také cizrna na paprice, kde si jen nahrazujeme sójovou smetanu jinou, kterou můžeme.
Syn jako malý hodně oceňoval již zmíněné jahelné šišky, v té době s omáčkou ze švestek či meruněk, protože mák tou dobou nemohl. Měl rád také jahelné dezerty s ovocem a agarem, jahelné kuličky s rozinkami. Jejím receptem na linecké jsem se inspirovala a upravila ho tak, aby to syn mohl. Vzniklo tak chutné kukuřičné cukroví ze sádla.
Spoustu inspirace sbírám na webu jimejinak.cz, jen si tam místo sóji dávám buď jiné luštěniny, nebo použiju maso/rybu.
Já musela řešit úpravu stravy po narození dětí kvůli potravinovým alergiím. Na začátku jsem byla nešťastná, teď jsem toho názoru, že mi alergie otevřely oči a ukázaly mi, kolik surovin jsem přehlížela a o kolik chutí jsem se připravovala.
Koprovku třeba dělám z květáku - někdy bez masa, jindy s hovězím. Věřím, že kdybych ji nalila člověku, který je zvyklý na klasiku, tak to neocení, my si na ní ale vždy pochutnáme. A když máme chuť posnídat polévku, tak tu květákovou koprovku jen udělám hutnější, ozdobím ji mrkvovými chipsy, semínky a microgreens a je to úžasná snídaně.
Od Hanky se nechávám inspirovat zejména v práci s obilovinami - její recept na jahelné šišky s mákem využívám nejen podle receptu, ale těsto využívám i na přílohu k omáčkám, kdy z toho uválím knedlík, nebo udělám noky, popř. upeču v troubě placky. Totéž s jejím základem na kroupové knedlíčky či grilovanou polentu. Dobrá je také cizrna na paprice, kde si jen nahrazujeme sójovou smetanu jinou, kterou můžeme.
Syn jako malý hodně oceňoval již zmíněné jahelné šišky, v té době s omáčkou ze švestek či meruněk, protože mák tou dobou nemohl. Měl rád také jahelné dezerty s ovocem a agarem, jahelné kuličky s rozinkami. Jejím receptem na linecké jsem se inspirovala a upravila ho tak, aby to syn mohl. Vzniklo tak chutné kukuřičné cukroví ze sádla.
Spoustu inspirace sbírám na webu jimejinak.cz, jen si tam místo sóji dávám buď jiné luštěniny, nebo použiju maso/rybu.
@miryp mohu poprosit recept na jáhelné šišky?
@miryp mohu poprosit recept na jáhelné šišky?
@darenn třeba tento https://www.apetitonline.cz/recept/jahelne-sisk...
Uplně ji nevyhledávám, ale jako inspirace dobrá. Pravidelně dle ní vařím asi jen cizrnu na paprice, ale asi se přesného receptu nedržím, spíš mi před mnoha lety přišlo fajn, dát masu na paprice přidanou hodnotu v podobě luštěniny.

Nedivím se, že vám doma nechutná, jsou to patlanice. Proč dávat do bramboračky pohanku, když můžu dát stejně zdravé a daleko chutnější kroupy. Do koláče 70ml javorového sirupu? Úplně zbytečné, když ho pak upeču a úplně ho zničím. Když jim to chutná, proč ne, ať si vaří a peče, co chce. Kladný přístup k jídlu mnohdy nestačí, aby se to dalo jíst. Někomu může chutnat, proč ne. Já vařím jako moje babička, jen nahrazuji nezdravé potraviny zdravými, lehce stravitelnými, nezahušťuji moukou, nedávám do omáček a polévek šlehačku, byť je tuk nositelem chuti, jak říká Polreich. Hnědý cukr není zdravější než ten bílý, ale dá se ubrat na minimum nebo nahradit.