icon

Reklamace bez papírové účtenky. Pomůže platba kartou?

4. srp 2026

Ztratila jsem účtenku od věci, kterou bych potřebovala reklamovat. Platila jsem kartou, takže platbu v bankovnictví najdu, ale papírový doklad už nemám.

Věrnostní kartu mám, jen nevím, jestli podle ní v obchodě dokážou nákup dohledat. Nechci tam jít úplně zbytečně, ale zase mi přijde škoda to nezkusit.

Myslíte, že to v obchodě stačí jako doklad k reklamaci, nebo bez účtenky nemám šanci?

zuzkasim
4. srp 2026

Dle zákona reklamaci musí uznat, pokud můžeš prokázat, že jsi zboží u nich koupila. Což výpisem z účtu můžeš. Jim to pomůže k dohledání v jejich databázi na ten konkrétní den a částku. Už jsem to v praxi použila, takže to funguje.

betelgeuzz
4. srp 2026

O jaký obchod jde? spousta jich má účtenky přímo v aplikaci, nebo dohledají oni podle věrnostní karty. Ty obchody jako jednu z výhod píšou, že výhodou právě je, že nemusíš schovávat účtenky, protože je máš pod svým účtem.

sagitta33
4. srp 2026
@zuzkasim

Dle zákona reklamaci musí uznat, pokud můžeš prokázat, že jsi zboží u nich koupila. Což výpisem z účtu můžeš. Jim to pomůže k dohledání v jejich databázi na ten konkrétní den a částku. Už jsem to v praxi použila, takže to funguje.

@zuzkasim Ve výpisu z účtu je ale jen platba v obchodě ne konkrétní položka, ale podle věrnostní karty by to dohledat mohlo jít.

zuzkasim
4. srp 2026
@sagitta33

@zuzkasim Ve výpisu z účtu je ale jen platba v obchodě ne konkrétní položka, ale podle věrnostní karty by to dohledat mohlo jít.

@sagitta33 Ale oni jsou schopni si ve své databázi podle data a výše utracené částky už pak dohledat, co přesně bylo nakoupeno. Dnes už jsou hodně i ty věrnostní karty, takže záleží, o který obchod jde.

autor
4. srp 2026
@betelgeuzz

O jaký obchod jde? spousta jich má účtenky přímo v aplikaci, nebo dohledají oni podle věrnostní karty. Ty obchody jako jednu z výhod píšou, že výhodou právě je, že nemusíš schovávat účtenky, protože je máš pod svým účtem.

@betelgeuzz Je to H&M.

sagitta33
4. srp 2026
@zuzkasim

@sagitta33 Ale oni jsou schopni si ve své databázi podle data a výše utracené částky už pak dohledat, co přesně bylo nakoupeno. Dnes už jsou hodně i ty věrnostní karty, takže záleží, o který obchod jde.

@zuzkasim Jasně záleží na ochotě a možnostech prodejce, ale určitě to není zákonná povinnost. aby dohledával položkovou cenu na základě celkové zaplacené částky pokud se např jedná o prodejce kterému učetnictví dělá externí firma.

zuzkasim
4. srp 2026
@sagitta33

@zuzkasim Jasně záleží na ochotě a možnostech prodejce, ale určitě to není zákonná povinnost. aby dohledával položkovou cenu na základě celkové zaplacené částky pokud se např jedná o prodejce kterému učetnictví dělá externí firma.

@sagitta33 Ze zákona, pokud prokážeš, že jsi věc kupovala u nich a datum, tak ji reklamovat musí. Stačí i svědectví druhé osoby. Takže je na tobě, jak to prokážeš. Že případné dohledávání externí účetní je složitější, to je pravda, však na vyřízení reklamace mají 30 dnů.

kadeeska22
Dnes ve 12:59

@anonym_autor pokud jsi pri nakupu použila clenskou kartičku tak uctenku mají i digitalne k ni prirazenou. Ja takhle chtěla v h&m něco vrátit bez uctenky, a prave mi rekli, ze to nevadí ze ji budu mít i v profilu, ale ukázalo se, ze jsem na nakup kartičku neprilozila, takže smolík…😉

krisstina93
Dnes v 17:19

Nevím jak to má hm, ale spousta obchodů, co mají i e-shop a věrnostní účty mají ty účtenky i online, když rozkliknes ten svůj účet. Nicméně mělo by stačit i to potvrzení z bankovnictví, oni to dohledaji, jen musíš vědět kdy sis to tam kupovala, ideálně i čas.