Reklamace bez papírové účtenky. Pomůže platba kartou?
Ztratila jsem účtenku od věci, kterou bych potřebovala reklamovat. Platila jsem kartou, takže platbu v bankovnictví najdu, ale papírový doklad už nemám.
Věrnostní kartu mám, jen nevím, jestli podle ní v obchodě dokážou nákup dohledat. Nechci tam jít úplně zbytečně, ale zase mi přijde škoda to nezkusit.
Myslíte, že to v obchodě stačí jako doklad k reklamaci, nebo bez účtenky nemám šanci?
O jaký obchod jde? spousta jich má účtenky přímo v aplikaci, nebo dohledají oni podle věrnostní karty. Ty obchody jako jednu z výhod píšou, že výhodou právě je, že nemusíš schovávat účtenky, protože je máš pod svým účtem.
Dle zákona reklamaci musí uznat, pokud můžeš prokázat, že jsi zboží u nich koupila. Což výpisem z účtu můžeš. Jim to pomůže k dohledání v jejich databázi na ten konkrétní den a částku. Už jsem to v praxi použila, takže to funguje.
@zuzkasim Ve výpisu z účtu je ale jen platba v obchodě ne konkrétní položka, ale podle věrnostní karty by to dohledat mohlo jít.
@zuzkasim Ve výpisu z účtu je ale jen platba v obchodě ne konkrétní položka, ale podle věrnostní karty by to dohledat mohlo jít.
@sagitta33 Ale oni jsou schopni si ve své databázi podle data a výše utracené částky už pak dohledat, co přesně bylo nakoupeno. Dnes už jsou hodně i ty věrnostní karty, takže záleží, o který obchod jde.
O jaký obchod jde? spousta jich má účtenky přímo v aplikaci, nebo dohledají oni podle věrnostní karty. Ty obchody jako jednu z výhod píšou, že výhodou právě je, že nemusíš schovávat účtenky, protože je máš pod svým účtem.
@betelgeuzz Je to H&M.
@sagitta33 Ale oni jsou schopni si ve své databázi podle data a výše utracené částky už pak dohledat, co přesně bylo nakoupeno. Dnes už jsou hodně i ty věrnostní karty, takže záleží, o který obchod jde.
@zuzkasim Jasně záleží na ochotě a možnostech prodejce, ale určitě to není zákonná povinnost. aby dohledával položkovou cenu na základě celkové zaplacené částky pokud se např jedná o prodejce kterému učetnictví dělá externí firma.
@zuzkasim Jasně záleží na ochotě a možnostech prodejce, ale určitě to není zákonná povinnost. aby dohledával položkovou cenu na základě celkové zaplacené částky pokud se např jedná o prodejce kterému učetnictví dělá externí firma.
@sagitta33 Ze zákona, pokud prokážeš, že jsi věc kupovala u nich a datum, tak ji reklamovat musí. Stačí i svědectví druhé osoby. Takže je na tobě, jak to prokážeš. Že případné dohledávání externí účetní je složitější, to je pravda, však na vyřízení reklamace mají 30 dnů.
@anonym_autor pokud jsi pri nakupu použila clenskou kartičku tak uctenku mají i digitalne k ni prirazenou. Ja takhle chtěla v h&m něco vrátit bez uctenky, a prave mi rekli, ze to nevadí ze ji budu mít i v profilu, ale ukázalo se, ze jsem na nakup kartičku neprilozila, takže smolík…😉
Nevím jak to má hm, ale spousta obchodů, co mají i e-shop a věrnostní účty mají ty účtenky i online, když rozkliknes ten svůj účet. Nicméně mělo by stačit i to potvrzení z bankovnictví, oni to dohledaji, jen musíš vědět kdy sis to tam kupovala, ideálně i čas.

Dle zákona reklamaci musí uznat, pokud můžeš prokázat, že jsi zboží u nich koupila. Což výpisem z účtu můžeš. Jim to pomůže k dohledání v jejich databázi na ten konkrétní den a částku. Už jsem to v praxi použila, takže to funguje.