17letá dcera se chce odstěhovat, co si o tom myslíte?
Ahoj maminky,
mám sedmnáctiletou dceru, která se rozhodla odstěhovat. Možná na truc, nechce o tom s námi mluvit. Chodí na brigádu, pokud pracuje každý den, vydělá si okolo 12000, ale je v práci vždycky až do noci. Přitom se snaží studovat - z donucení, tvrdí, že ví, že hlavou se živit nebude a má jasno v tom, že bude podnikat, takže školu nepotřebuje a chodí tam občas jen kvůli nás. Teď přišla s tím, že chce odejít do podnájmu. Co si o tom myslíme? My jsme proti. A může vůbec bez souhlasu rodičů podepsat smlouvu o podnájmu?
@magdalenax Hrávala tenis, chce si založit vlastní tenisovou školu. Co si budeme povídat, v tenise se točí velké peníze, hrávala na vysoké úrovni, má velkou šanci uspět a počáteční investice není zase tak vysoká.. ale nevíme co se může stát
@jitul1975 No ato je naivna predstava.. vie kolko stoji prenajom kurtov, ma urobeny prieskum trhu, ci by bol zaujem, ma instruktorsky kurz.??? Trvajte na tom nech vam predlozi realny, ale realny biznis plan...Inak jej zivot skonci v mcdonalde, dnes je to fasa brigada, az bude mat 35 tak si bude buchat hlavu o stenu... Lebo ja to vidim takto, ja som dakedy tancovala, ale nezakladam si tanecnu skolu.... 😉 A hej, ked zaraba a je taka samostatna, nech vam plati aj najom...aj intertnet, vodne stocne, proste vsetko... pekne to rozdel podla poctu osob...ved brigada je an to, nech si kupim daco na seba, na zaujmy a kludne aj jedlo... ale to neznamena, ze ma predstavu o zivote...
@zarecna už si to zjišťovala, jeden podnikatel, který je náš známý jí nabízel, že může trénovat u něj na kurtech.. zdarma, ještě jí bude přispívat na vybavení - jakási forma sponzoringu. Už teď má licence na rozhodčího, udělat licenci na trenéra je otázka jednoho víkendu, tj. stačí složit zkoušky. Už teď je na ně připravená.
@jitul1975 Ono to s tim vzdelanim az tak horke nebude...Ze sve vlastni zkusenosti muzu rict, ze se svym vysokoskolskym diplomem si muzu tak akorat vytrit ..... Sice zalezi dost na oboru, ale ani tak jistota moc neni. Ve svem oboru jsem delat nemohla, kvuli neskutecnemu klientelismu ve statni sprave a v neziskove sfere bych si vydelala tak akorat na chleba a vodu. 10 let jsem pracovala mimo obor a vydelala hodne slusne penize. Drzim dceri pesti, je videt, ze vi co chce, a zaroven vas take nechce zklamat, ja bych s ni o tom hodne mluvila.
@jitul1975 Já bych jí vyšla vstříc, snažila se ji podpořit a ideálně najít nějaký kompromis. Protože příkazy a zákazy (zůstaneš doma dokud nedostuduješ) podle mě k ničemu nevedou. Když nebude chtít studovat, tak školu stejně nedodělá a ještě si narušíte vztahy. Mimochodem vzdělání není všechno. Kdo z nás pracuje v oboru, který vystudoval?? Jinak ale je pravda, že do 18ti za ní máte zodpovědnost vy, rodiče a to by si dcera měla plně uvědomovat..
@jitul1975 Ak ked si to ten znamy rozmysli...a ma istotu zaujmu o svoj produkt? Ono skuste sa fakt dohodnut na sportovom managmente a toto moze robit popri skole ako hobby a potom kludne na plno...ja neviem, mne to stale pride velmi velmi naivne...s vela stastnymi premenny, ktore musia vyjst...aby to bolo OK. preco to chce robit? Vidi za tym len peniaze, alebo je to jej vasen?
@jitul1975 hele, já bych jí nechala. přečetla jsem všechno, co píšeš. ono se to nedá tak jednoduše šmahem nalinkovat - tak to je dobře, tak ne. těch aspektů je plno. a ty vaše - její - jsou tedy hodně přesvědčivé.
Napíšu ti svoji zkušenost - syn měl šílenou,a le šílenou krátkou pubertu - přesně v osmnácti. Myslel si, že je ředitel zeměkoule. Se vším praštil, všechno blbě, dost divočina. A já jen prot, že jsem nevědla, co dělat, že jsem rezignovala, tak jsem řekla - ok, jdi. Zkus to. Nabil si držtičku a do roka byl zpět - ale jiný, zkušenější, rozumnější, vyplašenější, pokornější. Prostě u nás zrovna tohle mělo obrovský, ale obrovský smysl- trochu si dal do čumáku a pomohlo....
@primaska Ja som v momente, ekd zacala zarabat a zila u mamy, platila cast najmu a moji surodenci tiez, lebo ked som dospela,. tak platim ucty..VSETKY... nevidim v tom nic nerealne, ucim 17 rocnych, pri vsetkej ucte...nevedia o zivote nic a to dievca nie je samostatne, ona si mysli, ze z 12 000 mesacne bude vsetko super a v pohode, lebo teraz si kupi co chce, ale realne vydavky neplati a este nema ani uctu k svojim viditelne milujucim rodicom... ja povedat, ze moja mama je len uctovnicka a otec murar a su defacto pod moju uroven..tak schytam taku, ze mi stena da druhu...
@berenika39 To je ta lepší možnost, ale co když to dopadne daleko hůř? Pak si budeme pořád vyčítat že jsme jí to vůbec dovolili
@berenika39 no na to,že jsi nevěděla co dělat to dopadlo dobře 😀 .Né,naprosto s tebou souhlasím.Jen je to tááák těžké je vyprovodit,i když v dobrém ☹ .
@jitul1975 ahoj jitko, precitala som si tvoj prispevok a vlastne aj ostatne veci, ktore tu su napisane na tejto prvej stranke ako rady pre teba a za seba by som to skusila cele otocit a od dcery sa na chvilu vratila k tebe.
Viem ze ta to moze zaskocit ale aspon na chvilku to najskor sama a potom i s manzelom alebo inou tebe blizkou osobou skus....obvykle to zafunguje a da nam to cenny odstup od celej situacie, ktory inak nemame, pretoze ide o dcerku - o Vase dieta, teda logicky sa v Tom velmi emocne angazujes, co je na jednu stranu supisko, je to i pre nu sprava, ze vam na nej zalezi a aspon spatne ti za to bude vdacna - to su rady mamin, ktore vravia aj mna nasi dokopali a nakoniec to beriem ako plus...
Na druhu stranu odskok od tej angazovanosti a toho ze ste obaja ako rodicia velmi ''involved'' ti umozni vidiet to trosku triezvejsie a teda skor z pohladu dcerky, co by bolo tiez fajn, pretoze by videla ze sa jej snazis porozumiet aj ked je to tazke.
Za mna v Tvojom prispevku velmi krici veta - ja som si nedokoncila - ja som skolu robila pri detoch a ja teda viem, ze to nie je sranda....na jednu stranu ti rozumiem, ze nechces aby dcera presla rovnakymi situaciami ako ty, na druhu stranu nie si to ty, ona to mozno bude mat uplne inak.
Mozno naozaj je presvedcena ze vzdelanie v jej zivote nebude hrat rolu a preto ho nepotrebuje - pises, ze uz i tak ste zlavnili a je z gymnazia na ucnovke.
Skus si sama prejst to, co sa pri materstve a rodicovstve stava kazdej z nas tolkokrat takmer denne - dovol tym kostlivcom vyjst zo skrine a skus si sama pozriet na to, preco si neskoncila skolu ty...a co ta teda u dcery na Tom najviac desi...co je ten najvacsi strach ktory hovori ze musi mat skolu aspon maturitu, za kazdu cenu....a teraz si za tu cenu dosad to, ze bude mat tych 18, ktore ju budu k pravnym ukonom opravnovat a nebudes-nebudete pre nu vobec ti ludia, ktorym moze verit, o ktorych sa moze opriet pretoze jej rozumeju.
Za seba si myslim, ze su vzdy dve cesty v ramci riesenia situacie v rodine...jedna je ta, kde sa to lame cez koleno...niekde doslova a rezim je prisny..obvykle to velmi casto vedie k tomu, ze ak taky clovek dospeje tak sa to preklopi a je po rezime...druha je ta, ze sa navzajom pocuvame, respektujeme a skusame spolu vykomunikovat cosi co je celorodinne schodne, myslim, ze tak to funguje i vacsinovo v spolocnosti dospelej v ktorej sa vacsina z nas pohybuje....ze sa hlada konsenzus a nejaka zhoda ci neskor v praci, vo vlastnej rodine....v dome kde byvame alebo vo stvrti kde byvame...atd.
Z toho by som vysla....ak budes mat sama bezpecne prejdene, co ta na robeni si skoly v neskorsom veku najviac bolelo, tazilo, co bolo najnarocnejsie....ak si emocne sama pre seba zvladnes a vysporiadas to, preco sa to dialo u teba...lepsie budes rozumiet vlastnej dcere, ktora v mnohom iba nastavuje zrkadlo tebe a tvojmu manzelovi...jo obcas je to unavne mat niekoho..kto je tvrdohlavy, kto je ..a kazdy si moze dosadit dla seba ake deti ma a co mu vadi, ale ony su obvykle len take ako my, a nemozu byt ine lebo su nase.
Ak si to cele preberies este i s manzelom, tak myslim ze by to malo cosi urobit s tvojimi reakciami na dceru samo o sebe, snad to neznie velmi psychoterapeuticky, to by som nerada, jednak psycholog skonceny nie som jednak to ani nie je ta podstata.
To najdolezitejsie je, ze po tejto priprave by si mala byt pripravena na vasu spolocnu cestu hladania zhody a ta by mala zacat prave tym, ze zacnete konecne hrat fer so vsetkymi kartami - jednak ty ako dospela, na rovinu, ake to bolo s tebou a tvojou skolou ako si mozno rovnako tvrdohlavo o nu nestala a ako krvopotne potom dokoncovala - to dcere pomoze mat vhlad preco ste v Tom taky urputny a preco na skole ako takej trvate.
Potom mozno ona vybali svoj cely balik kariet a ak nie tak ako dospelak jej mozes pomoct skusit sa na ne pozriet a skusit ich vidiet realne:
ak by to bolo moje dieta tak by som urcite trvala skor na to, ze si sadneme a preberieme ten plan - ako planuje podnikat, co chce vlastne presne robit, ze k tomu nic nepotrebuje.....obvykle kazde podnikanie potrebuje nejaku dovednost, zrucnost, znalost, schopnost, cosi co ten clovek ma a moze ponuknut - predat dalej....teda by som skusala zistovat toto.
s dcerou by som sa realne zastavila napr. na urade prace alebo mestskom urade kde sa vydavaju podnikatelske resp. zivnostenske listy, aby mala predstavu, ze ho nedostane len tak...jo su licencie, ku ktorym staci len obcanka a vek a este trestna bezuhonnost mozno? ale verim ze su i take, kde jednoducho vzdelanie v obore musi dokladovat....teda by som jej skusila ukazat realitu takeho podnikania, to ze to nie je iba legranda budem podnikat nic nerobit a mat kopu penazi,....ale ze to je asi i vcelku drina, ku ktorej potrebuje cosi vediet a ked nebude mat skolu tak co chce ponukat ako podnikatelka?
rovnako tak by som sa jej snazila ukazat to, ako v realnom zivote take cosi vyzera....ano nenasimulujes jej to, ale zas z toho co si napisala tak je v tej urputnosti dost dobra, zarobila si dost koruniek, vie pracovat, vie na Tom svojom sne doslova ''driet'' - btw. pochvalili ste ju za to niekedy? ak nie tak by som to urobila. Ale aj jej kontakt s mladymi podnikatelmi umoznila.....neviem ako v CR ale na Slovensku existuje napr. pre zeny podnikatelky vcelku otvorena skupina, radia si, robia Seminare, hodnotia najuspesnejsie projekty, vyhlasuju podnikatelku roka.....vcelku uz maju meno, tak by som skusila najst obdobu v Cechach...alebo i bez zenskeho klubu nejakych mladych podnikatelov a poradenstvo pre nich...cosi co ju nema odstrasit....len ju trosku ''posadit na zadok'' ak lieta prilis v oblakoch, aj ked zas lietanie v oblakoch patri k danemu veku a lietanie v oblakoch a urputnost ma velakrat za nasledok, ze skutocne dosiahne svoj ciel, bude podnikat a bude v Tom dobra...cim ta nechcem chlacholit a ukolisat nechaj to na nej....ty si Mama a ty poznas tu situaciu celu s jej historiou, s tym co vsetko mate za sebou....ty, vasa rodina, dcera, tu su to len criepky z ktorych sa neda napisat rob to...alebo nerob toto....resp. da, ale nik z ludi co ti tu pise nezije tvoj zivot a nepozna vsetko potrebne k tomu aby sa mohli kompetentne rozhodnut a tiez nebudu niest nasledky, tie budu tvoje, tvojej dcerky, Vase. I preto by som ta chcela podporit v Tom aby si dalej sla cestou, ktoru si mozno touto diskusiou zacala...a to je hladanie vsetkych tych otaznikov a vykricnikov, ktore okolo danej temy mas ty sama, lebo tie vas potom vsetkych spolu mozu doviest k tomu, ze najdete riesenie, ktore bude ok jak pre vas ako rodicov tak pre dcerku.
Co sa tyka kupnej zmluvy tak tu nepodpise, nepojde to ale ten tik-tak hovori v jej prospech a za chvilu ju podpisat bude moct, preto by som skusila situaciu riesit bez toho aby sme riesili to, ci moze alebo nemoze byt sama, asi za seba by som povedala ze by som v Tom chcela byt s nou a pre nu a teda ze je dobre, ze zatial nikam nemoze - mozete jej pomoct napr. v Tom aby potom ako pani podnikatelka mohla byvat aj sama a mohli ste najomnu zmluvu spolu oslavit.
Viem ze to asi nie je lahke, resp. takto pri dvoch dcerkach si to zatial neviem ani predstavit, este sme len v predskolskom veku.....ale vyskusala by som to asi ako som napisala.
Pomoct najst kompromis moze rodinna poradna, kam zas mozes pre prvokontakt i ty sama, dcera resp. pre dcerku by mozno Bola i zaujimava skusenost aby si s vami zasla na urad prace, ak by sa ti v mieste bydliska podarilo s nejakou zdielnou pani tam vykomunikovat aby dceru previedla pracovnym trhom a ukazala ako vacsinou na Tom su realne, zas bez strasenia ludia bez maturity, ake su ich pracovne uplatnenia, aky je plat...tak by to mozno tiez bolo fajn. Rovnako tak moze pomoct pedagogicko-psychologicka poradna, kde by mali mat i poradenstvo profesne, orientovane na vyber profesii, kde by snad slo zhodnotit sance na danu poziciu - teda ci ma na to byt podnikatelkou - viest vlastnu firmu.
V najhorsom do tretice zmenit skole smer na obor, kde by ju pre jej podnikatelsky zamer najlepsie pripravili - netusim co presne za obor studuje ale pises o ucnovke a podnikani tak ma napada kadernicka? kozmeticka? alebo nieco uplne ine urcite existuju obory kde sa na to snazia mladych ludi pripravit, zaklady toho co je potom na VS - zaklady manazmentu, psychologia trhu atd.
Alebo teraz pozeram krasna stranka a projekty - http://www.svazpodnikatelek.cz/?q=zeny-zacinaji...
Skusila by som sa informovat ci budu bezat kurzy aj v roku 2015 lebo koncili aktualne 2014 a viac tam nie je...ak jo tak skusit kompromis, maturita ako zaruka toho, ze mozem neskor mat zivnost a slobodne podnikat a ako odmena od nas takyto kurz pripadne ich nejake poradenstvo, ktore moze pomoct rozbehnut zivotny sen, ved ten je dolezity a je super ze ho ma, kopa deti nie.....tak by som narovinu dala na stol karty s obavami, ze to bude mat tazke, ze fakt cely zivot do noci bude driet aby mala na najom...co je kolkokrat u mnohych pravda....ale ze ak ona urobi krok, tak vy jej vdacne pomozete a po maturite mozete skusit nejaky takyto kurz, ktory by mohol byt start.
Drzim silno palce nech to dopadne supiskovo a nech to dcerka i ty co najlepsie zvladnete.
Vsetko dobre!
@zarecna já si myslím,že tohle dcera zakladatelky ví.To že si to nedovede předtsavit v reálu je jiná věc.To si nedovedlo představit spousta z nás.Ale teď promiň,tohle všechno kdybys do mě hučela v 17ti,tak nevím,nevím.Jestli je holčina umanutá,tak to udělá stejně.Pro rodiče líp,když ještě rok vydrží.
v 17 opravdu není dospělá. Představy o trénování tenisu, že to půjde úplně samo mi přijdou neskutečně naivní 🙂 Hrála na vysoké úrovni je co? Proč toho nechala? Zranění? Takovýchto lidí, co by chtěli něco trénovat je celá řada, teď ji možná nějaký známý něco nabídl, ale jak to bude dál? Aby se tímto mohla živit... Kdyby to bylo tak lehké, dělá to každý, kdo v dorostu atd. hrál tenis 🙂
Dám příklad, můj ex hrál hokej, za juniory v Ostravě, nechal toho, rozhodl se pro školu, ale taky chtěl trénovat. Udělal si jeden kurz, ten první, měl známé, taky ho vzali, dělal asistenta 1 rok v sareze u mládeže. Časově to bylo náročné, peníze v podstatě žádné! Nechal toho, jelikož toto je běh na dlouhou trať. Vaše dcera z toho hodně dlouho bude mít minimální příjem, bude muset trénovat pro někoho, aby si založila vlastní školu, potřebuje hodně velký kapitál, to nebuďte naivní.
@jitul1975 citam teraz druhu stranu a myslim, ze o nej uvazujes krasne....za mna je to klasicka puberta...sama si to neviem predstavit, viem sa len vratit spat do tej svojej.....myslim, ze by mala vediet tie vety co tu o nej pises, ze si na nu pysna a ze mas o nu veliky strach...velmi si prajes aby Bola uspesna ale bojis sa i toho, ze nebude...o Tom asi rodicovstvo je....ja by som jej pomohla a skusila s tymi vsetkymi oporami vyhandlovat tu maturitu...ako istota ak by toto neklaplo.
drzte sa 🙂 a inak ma plan krasny...brat ma kamarata ktoremu presne takyto vysiel...dnes ma velmi znamu skolu no skor skolku malych tenistov....ma obchod s tenisovymi vecami, VS zacal tusim tri rozne a ani jednu nedokoncil...takze jo pribehy su vselijake....podstata je, ze ona sa snazi, vy sa snazite a teraz este aby ste tu energiu dali spravnym spolocnym smerom a ono to klapne 😉 😵

@marton ahoj 🙂
@jitul1975 Taky mi přijde rozumná, už jen to, že nechce bydlet s přítelem jen tak a peníze si spoří...
@magdalenax To ano, jenže třeba študáci jsou rádi, že jim někdo přispěje na bydlení 🙂
@zarecna Moje dcera bude maturovat ve 20 🙂 (doufám 😀) To už jsem bydlela s mým budoucím manželem 🙂 Ale je pravda, že jsme vydělávali oba 🙂