17letá dcera se chce odstěhovat, co si o tom myslíte?
Ahoj maminky,
mám sedmnáctiletou dceru, která se rozhodla odstěhovat. Možná na truc, nechce o tom s námi mluvit. Chodí na brigádu, pokud pracuje každý den, vydělá si okolo 12000, ale je v práci vždycky až do noci. Přitom se snaží studovat - z donucení, tvrdí, že ví, že hlavou se živit nebude a má jasno v tom, že bude podnikat, takže školu nepotřebuje a chodí tam občas jen kvůli nás. Teď přišla s tím, že chce odejít do podnájmu. Co si o tom myslíme? My jsme proti. A může vůbec bez souhlasu rodičů podepsat smlouvu o podnájmu?
@atinkaa teda to bylo dlouhé čtení 🙂 .Napíši k tomu asi jen toto.Když jsem se byla před nějakým rokem poradit u odborníka,jak se synem komunikovat,abych ho pochopila,tak on mi poté co si vše vyslechl řekl něco,co je svatosvatá pravda.Váš syn nejde špatnou cestou,jde jen jinou než vy.A na vás je teď,abyste se s tím vyrovnala 🙂 .Moc mi to pomohlo.
@jitul1975 teda chtěla jsem původně napsat něco docela jiného, ale když to čtu, tak z dlouhodobého hlediska bych se pokud je dcera takhle odhodlaná a cílevědomá hlavně snažila, abychom měly dobré vztahy...
protože tohle nezní jakože se dá odradit...
do života je odhodlání a samostatnost velké plus 😉 možná je jí teprve 17, ale i tím, že dělala ten tenis na vys. úrovni, tak možná přečasně vyspěla 😕 což je pro rodiče, obzvlášť pro mámu, trochu šok...
ona si hlavně chce vybudovat respekt 😉
zkus jí ho dát najevo........ a počkej co to udělá...
jinak bych možná ještě zvážila alternativu - chce-li si vyzkoušet něco "naostro", tak může přerušit školu třeba a jet někam na rok studovat do zahraničí... nebo např. učit - např. pokud umí tak angličtinu do Jižní Ameriky (byla jedna moje známá, bylo jí asi taky tak 17-18 let, byla ve velmi chudých oblastech, bezvadná léčba šokem, vrátila se jak vyměněná).... to jen tak házím do placu, může to být něco obdobného... pokud je holčina odhodlaná, silná, tak taková cesta do zahraničí by ji mohla zaujmout... a taky by ji mohla nakopnout k dalšímu vzdělávání se apod...
pokud ne, tak je to dobrá životní zkušenost...
ovšem pokud výborně hraje tenis a chce ho trénovat, tak má rozhodně všech pět pohromadě... to vůbec není špatný plán, obzvlášť když si už šetří...
@jitul1975 pozri mne pride ze mate krasny vztah, rozpravate sa spolu alebo hadate....mate to viac taliansky ale je to otvorene - viete ist spolu hrat tenis...to je supisko....to by som neskor ako Mama chcela...uz teraz planujeme kavu na kazdu stredu 😀 😀 zlahcujem
i tu bud otvorena...jo nevie to nikto ale ak urobi viac ako ostatny....k tej maturite prida fakt napr. v olomouci VS zameranu na danu problematiku...myslim ze tam maju cosi k sportu a manazmentu, ja mam zas kamaratku ktora to tusim koncila...ale pamatam len matne, nazov presny neviem...tak by to mohlo klapnut a zatial nech to kludne ma ako brigadu, preco nie....vyzera ze je chytra a ma plan, tak jej pomoz, podporuj....je to vzdy lepsie ako sa nechat vysachovat s tym, ze jej nerozumies a nestojis za zdielanie....ona tvoje skusenosti a oci nema...ale mozes jej to priblizit...ona zas ma sen a asi i vie za nim ist....tak jej to ulahci - skuste na to pozerat realne ,.....a kludne sa i hadajte...najma vyhadajte to, ze i k takemu jobu je potreba cosi vediet a ty ju mozes nasmerovat na to co 😉
zarecna ono je to těžké, pokud je dcera takto mimořádně samostatná a odhodlaná, tak doma ji za nohu uvázat nemůže... já znám z okolí několik případů kdy rodič dítě nutil zvolit určitou školu nebo ji dodělat, jen jednou to vyšlo... a nakonec to dítě stejně dělá v naprosto jiném oboru...
je to určitě těžké 😒 ale do života je dneska samostatnost, iniciativa, odhodlání, schopnost plánovat dost důležitá... plno slavných lidí školu nedodělalo, to je prostě fakt... nikdo je tam neudržel, přišlo jim, že jim utíká čas, chtěli akci....
nervy to asi s většími dětmi budou vždy - se školou, s prací, s partnerem, s bydlením atd...
držím moc pěsti, hlavní za mě mít otevřený vztah, aby si dcera nezačala něco chystat tajně, pak by taky mohla zmizet a nechtít rodiče třeba roky vidět 😔
@jitul1975
určitě bych si s dcerou v klidu sedla (vím, že v klidu je těžké, ale jinak to nepůjde - někdy pomůže si to napsat formou dopisu taky... je tam méně emocí, už ten tón někdy člověka rozhodí)...
a je potřeba probrat jaké jsou další alternativy... a nějak se domluvit, případně vymyslet kompromis... např. ok vyzkoušíš podnikání, ale školu jen přerušíš a pokud podnikání nebude mít takový a takový výsledek zhruba, aby ses uživila, tak se vrátíš do školy a doděláš maturitu...
za to, že na to přistoupí tak jí třeba to odstěhování povolit a ještě ji podpořit s tou tenis. školou....
prostě něco za něco, aby viděla dobrou vůli a trošku taky ona ustoupila třeba...
@primaska Ano som taka, ja urcujem pravidla, kym nemaju 18.... pravidla vsak dodrzujeme obaja aj ja, lebo ked ich nedodrzujem ja je to diktatura a ked oni je to anarchia... narozdiel od dnesnej doby som zastanca vychovy nazvyme to milujucej, ale tradicnej...
Pubertaci nie su ini... potrebuju pevne pravidla v ktorych samozu hybat... a od zaciatku tu malo byt jasne pravidlo, aspon maturita.. ja sama mam velmi milujucu mamu, ktora mi dala vela lasky ...ale ked mi v 17 rokoch povedala, ze do 8smej vecer budem doma, tak som bola a surodenci tiez...... ( a to nas nebila, lebo mamka je mala a stihla 🙂 , taky krehky typ, dokonca to ani nekricala), ja si myslimm, ze do 18 je proste autorita rodic a bodka...ale to treba budovat od zaciatku, nie ze sa rodic spamata, az ked ma dieta 16... aj tu si myslim,z e problem nastal skor a je hlbsi...ovela hlbsi
@atinkaa Dávám to tady průběžně číst manželovi, snad ho to nějak obměkčí 😀 možná bych to zkusila tak, že by mohla do vlastního pod podmínkou, že budu na internetu kontrolovat její docházku do školy.. může dva dny v týdnu nejít, což jí omluvíme, zbytek ve škole bude.. jeden prohřešek bude ok, při dalším se vrací domů. To by mohlo klapnout co? 🙂
@lu777 jak už jsem to psala, možná bych to zkusila tak, že by mohla do vlastního pod podmínkou, že budu na internetu kontrolovat její docházku do školy.. může dva dny v týdnu nejít, což jí omluvíme, zbytek ve škole bude.. jeden prohřešek bude ok, při dalším se vrací domů. To by mohlo klapnout co? 🙂
@jitul1975 to nech si radsej vybavi individualny studijny plan a chodi len na skusky...neviem ako je to u vas, ale u nas rodic moze dieta osrpavedlnit len 3x v roku + kryt jej podnikanie falosnymi ospravedlnenkami nie je zrovna priklad do buducnosti.... radsej ten individualny plan...to by inak mohol byt dobry kompromis... podmienkou by bolo urobit skusky a mala by cas na podnikanie... a celkovo skludnit situaciu... neulahcujte jej to ospravedlnenkami...zivot jej nic neulahci...
@jitul1975 jitko viem ze je ten moj prispevok prvy relativne dlhy, ale ak ste obaja s manzelom na nete a citate tak sa o Tom spolu rozpravajte....doteraz to vyznievalo tak, ze obavy su najma tvoje....mala som to tazke, ucenie pri detoch bolo narocne...teraz to vyzera ze je to najma tazke pre manzela
....aj ked ono to asi bude tazke pre vas vsetkych...uprimne ani maturita v dnesnom svete nedava istotu na zarobok na pracu, na kvalitnu pracu a dobre peniaze, dokonca ani VS toto negarantuje...fakt by ste sa o Tom mali bavit spolu...najskor vy dvaja to je to, co dnes asi robite a robite to dobre 😉
a potom s dcerou....ale ten finalny Produkt by mal byt vas troch...teda nemalo by to byt predostrenie toho...ok tak toto su nase podmienky, tak to chceme.....ale malo by to vyjst ako vysledok vasho rozhovoru vas troch....ved ak nechce byvat s priatelom a nebude to buchat u vas Doma, teda nebudete vecne v sebe preto, ze nie je v skole, ale pracuje....tak potom aky dovod je na to byvat sama? Kazdy mesiac tie korunky moze usporit a dat na to, aby sa neskor ako trener spropagovala...mala stranku, mala vlastny biznis tak ako ho chce....ak ju mas Doma a ona Apriori sama neodchadza....tak by som ju sama za seba nikam nesupkovala...skor sa o Tom vsetkom viac bavila....myslim ze mate na to aby ste to zvladli a ci uz bude vo finale uspesna trenerka alebo nie, to ukaze cas ale sance tam za mna su a tie by som podporila 🙂 lebo to nema kazdy, nevidi sa to, len tak bezne
@jitul1975 Ahoj Jitul, nečetla jsem všechny příspěvky od ostatních, ale ty od tebe ano. Jako bys psala o mně před dvaceti lety 🙂 Jen s tím rozdílem, že já jsem si školu dodělat chtěla, ale cítila jsem se natolik dospěle (a taky jsem si slušně vydělávala), že mně přístup rodičů deptal.
Podle mne se musíte oba s manželem smířit s tím, že vaše dcera je mimořádně psychicky vyspělá, a taky tak s ní jednat - jako s dospělým, sobě rovným člověkem, ne s malým smradem, co vás just musí poslouchat, když vy jste rodiče a ona "dítě". To mně osobně tehdy deptalo nejvíc, a podle všeho je to to hlavní, co trápí vaši dceru.
Já bych ti poradila nabídnout dceři, že jí domluvíte individuální studijní plán, aby měla možnost dodělat školu, ale zároveň se věnovat svému podnikání, jakmile jí bude 18. A že změníte pravidla v domácnosti, aby to s vámi do jejích 18. narozenin "vydržela" (tedy ideálně do té doby, než dodělá školu). Ale to absolutně hlavní: chovat se k ní jako k DOSPĚLÉ!!!! Ona už podle všeho dospělá je.
@guinea souhlas, hodně to je asi o přístupu... pamatuju, že náš starší měl příšerný vzdor... jednou mi došlo, že prostě je asi napřed a musím ho začít respektovat jako kdyby byl větší, ač je to pro mě těžké...
se zaťatými zuby jsem v některých věcech ustoupila kde to nebylo tak žhavé a víc se ho ptala na názor nebo mu dala vybrat mezi několika variantami... přišlo mi, že ho rozmazlím a děsila jsem se toho, ale nastalo to, že vzdor klesl velmi rychle tak o půlku... prostě neměl oč tak usilovně bojovat 🙂
@jitul1975 bude to obdobná situace, si myslím... člověk má v hlavě že dítěti je tolik a tolik a mělo by dělat tolik a tolik... ale mezi dětmi můžou být velké rozdíly.... a pro rodiče je těžké to dítě trochu "pustit" ať mu jsou 3, 10 nebo 17 let 😒 jinak to ale nejde... my jsme jen průvodci
Ano, možná je samostatna, to je jiste hodne obdivu, ale její chování vučí vám svědci o jeji absolutní nevyzralosti. Tak se k rodičům deti chovat nemaji, i kdyby vydělavaly 100 tisíc měsíce. Nechala bych ji jít. Má svoji hlavu a a pokud s ni není řeč, nelámala bych to přes koleno, tím by se to jen zhoršilo. Smutné, jak deti zametaji s rodiči. Moji rodiče to dotáhli také "jen na remeslo", ale nikdy bych to svým rodičům nevmetla do tváře a ze me kolikrát necim naštvali.
Dobrý den mluvím vlastní zkušenosti odešla sem od mojí maminky sedmnácti, a strašně mi to vyčítala nechtěl se se mnou bavit, teď je mi 21 a vůbec teď toho nelituje vidí že jsem zodpovědná až moc na svůj věk a dalo mi to do života hodně, zjistila sem co je to zodpovědnost co je to šetřit takže moje zkušenosti jsem udělala nakonec dobře 😉
Asi není žádná rada,která 100% zabere.Taky se trápím ,moje 17letá dcera chce odejít z domu,neříká nám vůbec nic.Doma je podrážděná,křičí na mně.Nemůžu se jí na nic zeptat jinak křičí,bouchá dveřma.Doma nechce být tvrdí,že je u kamarádky.Nevím jestli říká pravdu.Mám ještě jednu dceru ta ma 15 taky nechápe co se stalo.Byly sme na sebe všechny 3 navázané strašně moc.Trávily sem všechen čas spolu.Jak nastoupila na střední a skamarádila se s jednou holkou už nás odmítá,chce být u nich.Tvrdí,že její mamka je nejlepší.Všechno je na hlavu.Školu sice udělat chce a chce di pak dodělat výsokou.Umí i pracovat ,umí si vydělat ale taky neudrží ani korunu.Rozhazuje za jídlo a blbosti pak nemá žádné peníze.Vůbec nevíme jak reagovat,křičí se u nás je to velký tlak.Manžel stojí při mně ale nevíme si rady.Zkusily sme i psycholožku ,ale já jí nechci nutit tak jsem poděkovala a ukončila docházení k ní.Nevím co jsem jí tak zlého udělaqla ,že tak na mně reaguje.Jsem nešťastná.Obě dcery sme adoptovali,jsou to sestry .Postupně.Vždy jsem pro ně udělala všechno a dala vše co mohla i s manželem.Mísí se v nás různé pocity.Ale jak dál... to nevíme...
@jitul1975 určitě ať si udělá aspoň výuční list, jak není papír v ruce je i podnikání dost obtížné, hlavně proto, že musí být garant. A ať si šetří peníze na to podnikání, až dodělá aspoň ten výuční list, bude mít nějaký kapitál a může se odstěhovat, jelikož bude plnoletá. Protože jí nedají pronájem jelikož ještě plnoletá není a i kdyby to chtěla jako studentský byt, je potřeba váš podpis. Zkuste se s ní domluvit, hlavně netlačit na pilu.
@tehulinka91 diskuze, s výjimkou posledního příspěvku - který žádá o pomoc, je stará 6 let.
@alenagr to mě moc mrzí, těžko pomůžeme, když ani psycholog vám neporadil. Znáte tu rodinu kamarádky, její maminku? Místo kam by šla? Co zkusit udělat vstřícný krok a říct, že chcete poznat kde bude, že za ní zodpovídáte. Po narozeninách to už může opravdu být všechno jen na ni. Je dobré, že chce alespoň studovat...
ano vím,jen jsem potřebovala někam ventilovat svůj problém.Ano znám rodinu i kamarádku.Vše vyzkoušeno.Doufám,že dostuduje.Že vše bude jak říká.

@primaska Hej, bola by si prekvapena, ja som dokonca oblubeny ucitel 😉 Narozdiel od rodicov mam od dietata odstup a velmi by som chcela, aby to dcere zakladatelky vyslo... ale realne to po viacerych skusenostiach naozaj nevidim... plus ja som zastanca toho, ze prioritov ma byt skola a nie brigady...Ale fakt sa vzite do situaciie zakadatelky,fakt by ste svoje 17 rocne DIETA nechali len tak ist? Ja ju chapem, ze nechce aby jej krasna mudra dcera skoncila v Mcdonalde robila cely zivot za minimalku...ked ako rodic vies, ze je lahsia cesta.