Babička, dědeček a dál?
Ahoj, nevím jestli to nebude znít banálně...ale chtěla bych poprosit o rady a názory....
Máme s mužem prcka a řeším situaci, že moje mamka má druhého muže a máme tady dnes asi častou situaci babička a dědeček od tatínka, babička a dědeček a KDO ode mě?
Já bych nechtěla malé motat hlavu dvěma dědečky z mé strany, i vůči tátovi mi to přijde neuctivé. Asi bych si to představovala tak, že mamky manželovi bude říkat jménem, já mu taky neříkám tati. Nebo takhle, chtěla bych aby chápala kontext, chci ji učit na křestní jméno, když by pak přesto sama holt začala říkat dědo dědo, ok, ale chtěla bych aby věděla, kdo je kdo...
Co si o tom myslíte, nebo vám přijde, že řeším kraviny a zbytečně si udělám v rodině zle? Jak to máte vy? Děkuji
@elis101
proc by mu nemohla rikat dedo?pro ni to deda bude,ona se v tom narodila.vsak rodinne vztahy pochopi az bude vetsi.me by zase mrzelo byt manzelem mamky,ze mu dedo nerika,pripada mi to jako gesto,ze ho neberes do rodiny.
Máma je vdova, ještě před narozením našich kluků začala žít s kamarádem z dětství. Kluci mýho tátu tudíž nepoznali, ale často potkávají jeho fotky a tak. Maminu současnému partnerovi já říkám jménem, kluci "dědo" a on sám se nazývá "pa-dedeckem". Starší tuší, že mimo dědy Ivana je ještě nějaký další děda, patřící k té babičce, ale přesně myslím nechápe (má vývojovou disfazii, blbě rozumí a blbě mluví... Ale blbý není). Je to asi snazší, když biologický dědeček už nežije, ale výraz pa-dedecek se mi opravdu líbí 🙂 .
@any2any no jsme na to zvědavá. Moje mmka zkoušela ,,hele děda" rvalo mi to uši... není mi to příjemné prostě. Mamky muže respektuju, jsem dospělá a všechno se stalo, když už jsem dospělá byla. Nemůžu ale říct, že bych k němu měla láskyplný vztah, není ,, můj šálek kávy" nebo jak to jinak napsat, takže možná i proto, je mi nepříjemné, že mamka zkouší takové intimní oslovení...
@zelenaesmolda já ani nevím, jestli on o to stojí. Potřebuji se ho na to možná i zeptat, respektive domluvit se s ním, tak aby to neřídila mamka... tím, že se to všechno dělo v mé dospělosti, máme prostě jiný vztah. Vidíme se jednou za čas, bydlí hodinu cesty...respektujeme se, ale nemyslím si, že by vzájemně šlo o nějaký hlubší cit....
@elis101
tak se ho zeptej a podle toho se zarid 🙂
Obě dvě strany (má i manželova) jsou rozvedené. Všichni jsou pro děti babičky i dědové neděláme rozdíl. Jen teda u mého otce, protože má každých pár měsíců jinou “babičku” a to by bylo fakt motání hlavy 😂

Já bych to asi tolik nehrotila. Záleží taky, kolik dětem je, pokud jsou malé, nepletla bych jim hlavu. Tím spíš, pokud se jedná o stálá partnerství prarodičů (a nestřídají se ti partneři rozvedených prarodičů). Záleží ale taky na nastavení těch lidí, někdo to ocení někdo naopak. Děti, 3,5 roku, od začátku říkají babička/děda + jméno, pokud o nich mluvíme. Jinak v osobním styku samozřejmě říkají jen babi/dědo.