Babička - přecitlivělost na pláč a rozmazlování
Mám skvělé vztahy s tchyní, nemám maminku,tak si v ledasčem pomáháme. Vídáme se tak jednou za měsíc. Jediný problém je ten, že jako babička nesnese, když malá zabrečí (a že ona brečí málokdy,je to pohodové miminko,klepu to na dřevo). Hned ji bere na ruce a chová a vytahuje ji z houpátka, ve kterém přes den leží. Já z toho kvetu, od narození jsem malou naučila,že když pláče, zásadně ji neberu na ruce,ale jen slovy uklidňuju, případně houpu a hladím po hlavě, chovám ji opravdu jen občas a vždy zásadně,když je v pohodě a nepláče, je to proto,abych ji nenaučila, že po každém breknutí se chová (mám vážně nemocnou páteř a až bude mít deset kilo, nebudu ji moct tahat jako kočku). Navíc je naučená, že se jí chvíli věnuju,ale pak jí nechávám svůj klid, každý člověk se musí naučit být sám. A Lucinka je doma zlatá, když.pracuju,v klidu si hraje na zemi pod hrazdičkou nebo v houpátku, když pláče z rozmaru (už to poznám, že to není bolest nebo hlad), nechávám ji vždy vyplakat 3-5 minut a pak se jí věnuju,většinou už pak vztek opadne a je usměvavá 🙂. Jenže babička reaguje na každé breknutí okamžitým taháním, šišláním apod. A pak přijedeme po víkendu domů a musím holku zase umravňovat. S babičkou se nechci hádat, máme se jinak moc rády, ale nevím,jak jí taktně naznačit, aby tohle nedělala a klidně malou chvili nechala "bulíčkovat",že jí to neublíží. Co byste dělaly vy, zkušené maminy?
Já jsem máma nosicka, kojicka, chovacka.🙂 Ale utisovat moje plačící dítě, u kterého zrovna jsem, ještě mi chodit do ložnice, kde zrovna všichni spime, to by tchyně zkusila jednou (moje ne, ta je zlatá). Máma to jednou zkusila přijít do ložnice kde jsem kojila, musela jsem maleho polozit než jsem se svlékla, že jako chudinka půl minuty brečí, a vypakovala jsem ji tak rychle (s oběma kozama venku😀), že jsem si jistá, že to víckrát neudělá.
Je jedno jestli je zakladatelka troll nebo ne,ale to jako fakt ty vykriky typu,tvoje dite bych byt nechtela a co jsi proboha za matku atd.? Ja jsem si vzdycky rikala proc se tem biomatkam rika vysinute lesany,delaji si z nich lidi srandu atd....no jako uz se nedivim...to je furt sama nevychova a respektujici pristup a pak v hernicce si tihle smradi delaji co chteji,mydli ostatni decka a berou jim hracky a maminky sedi a klabosi...dite si totiz prece rozviji svou osobnost a hleda sve misto v kolektivu ze....pak je skupina o nevychove a dalsi podobne plna hrouticich se matek,ktere jsou na pokraji sil,protoze se jim dvoulete decko budi petkrat za noc na kojeni (samozrejme dite kojene do samoodstavu,ze jo). To,ze u dvouletaka uz je to jen obycejnej zlozvyk je zbytecne jim rikat. Tak se tam pal vsechny poplacaji po zadech ze to je holt normalni a celek zivot to dite delat nebude,at jeste vydrzi. Ze je vlastne i normalni ze uz dva roky kloudne nespi s chlapem,protoze je zaprve vecne utahana a za druhe neni pomalu kdy ze. V lepsim pripade chlap jeste spi v loznici a v tom horsim nekde v obyvaku. Samozrejme on ma na tento styl vychovy stejny nazor jako ona,sex mu nechybi. To ze pravdepodobne nekde v praci brousi prvni zenskou ktera mu podrzi a ma v zivote i jine zajmy nez se na prvnich 5 let jeho zivota obetovat diteti,to uz nevidi.
Nebo ctu jak nevydrzely a bouchly a jecely na decko a nebo ho zbily,protoze uz jim ujely nervy...a opet poplacavani jak tohle se obas stane ale je dulezity to nevzdat a zkouset to dal...to jako fakt holky?
Neni lepsi vychovavat deti podle sebe a sve intuice nez podle knizek? Vzit to,co jste mely rady na vychove vasich rodicu a to prevzit,a to co se vam nelibilo tak zmenit? To si fakt myslite ze jeden psycholog,jeste kolikrat kvetu z toho kdyz to je chlap,ma opravdu recept na to jak vychovat vsechny deti na svete? Vzdyt kazde dite je uplne jine... Fakt jako kolikrat se vykaslete na knizky,budte pro deti partakem co provadi zivotem a vymezuje hranice a ne otrokem ditete,ktere si s nim smejka a diktuje mu zivot...rostou z nich pak neskutecni smradi,kokem sebe jich par mam a mit takove neomalene hovado za dite tak bych se pak musela stydet s nim nekam jit. A nemyslim treba petilete,u tech je to jeste roztomile. Ale kdyz rozkazuje dvanactiletej smrad rodicum a ti skacou jak on piska protoze on si prece jen potrebuje naplnit potreby a sam nejlip vi co potrebuje,to bych mu nejradsi vrazila (a to moje kluky vychovavam zasadne bez fyzickych trestu)...
@lucinkaxxx 🙂 Ty jsi vtipná 🙂 Fakt jsem se zasmála. Ale pleteš pátý přes deváty, je vidět, že fakt nemáš "ánung".
@lucinkaxxx tak ty budeš mít velký problém sama se sebou 😂🙄
@lucinkaxxx ted jsi nám to natrela ja nejsem žádná Lesana. Nekojim do školky, dite se mnou nespí a muze taky nezanedbavam. Ten tvůj výkřik do tmy byl působivý, ale to je tak vse. Podle tebe jsou zeny buď Lesany nebo ty, co nechávají dite vyrvat. Nejsem ani jedno. Jsem zlatý stred, asi to bude tim, ze jsem přečetla toho CHLAPA psychologa. Btw kdybys o tom něco četla, vis, ze se nejedna o žádnou modernu "dite si muze delat co chce" naopak. Tento pan se narodil snad jeste pred válkou a je celosvetove uznáván. Tak se do chlapů nenavazej. Kolikrát maji větší přehled, nez některé matky tady, jak tak čtu. Nevychovavam deti podle knížky, ale nikomu to neuškodí si něco přečíst. Treba pochopíte jK dite funguje. On to totiž neni malý dospěly, jak se tu některé tváříte
@lucinkaxxx konecne rozumne slovo...pod vsechno,cos napsala,bych se podepsala. Inu, asi je ted v mode mit rozmazlene smrady. Ale moje dite k nim patrit zaplatpanbuh nebude 🙂
@lili_liska_z_lesa tak pro vás jsou všechny rady stejně zbytečné🙂 ještě že vaše tchýně je chytrá paní.
A presne tak,az bude tahle nova generace v praci,taky se jich nikdo nebude ptat na jejich potreby a jestli je to bavi atd.,proste budou delat,co sefove reknou...ale diky vychove tehle biomatek to budou chudaci a budou se hroutit,protoze nebudou zvykli ctit autority, budou mit pocit,ze je normalni mit vsechno hned,kdy si dupnou. Jenze tak to neni. Nic neni hned ani zadarmo. A je dulezite,aby to vedelo i dite. Kdyz ma trapeni,pomuzu mu samozrejme hned. Kdyz se nudi nebo vzteka, holt si trochu pobreci. Protoze i mama ma sve potreby,stejne tata,deda atd. Dite je clen rodiny a ne stredobod vesmiru. To jen v posahanych televiznich reklamach,ktere nevychovane fracky prezentuji jako roztomile.
@kituska20 chytrá je,ale v tomhle pravdu nema.vztekajici se dite neni chudinka
@lili_liska_z_lesa Ten tvůj názor,ignorovat plačící miminko,podle tebe tedy vztekající,ale to je jedno,dítě prostě vyjadřuje nějakou potřebu,byl vnucován matkám snad někdy v 50-60letech. Návod na odolnost vůči pláči byl popsán v tehdy asi jediné knize Naše dítě,paní doktorka která knihu napsala,sama sebe za své bludné rady po letech nazvala ,,krávou,,
Holky. To nema cenu řešit. Nedivila bych se kdyby ty dve byly jedna osoba. Píší témeř totozne. Bez mezer po interpunkci, spousta teček, vyhraněné názory. Pochybuji, ze ma zakladatelka VŠ vzdělaní. Natož pedagogické.
@kajalka jo,to je pravda,fakt o tom nic nevim 🙂
@kituska20 Z ceho jsi prosim Te takhle na dalku usoudila ze mam problem se sebou? Nebudes dokonce i vedet jaky problem to je,kdyz jsi takovy psychoanalitik ;)
@nnnka ja jsem nenapsala ze jsi Lesana,dokonce jsem ten svuj prispevek nikomu neadresovala,ale psala jsem ho obecne. Ze na nej reagoval kdo na nej reagoval,za to ja uz nemuzu,patrne se v necem co jsem psala nasel,nebo jen chtel oponovat. Ok,to beru kdyz je to neco konstruktivnejsiho nez jen,ze mam se sebou patrne problem ;) nikde jsem nenapsala ze si myslim ze jsou jen Lesany a ty co nechaji deti vyrvat. Nemyslim si to a nejsem ani jedno z toho. Jsem zlaty stred,tak jak jsi psala ty. Svoje kluky miluju,oba jsem kojila,obcas nosila,mladsi se mnou od roka spi,protoze to v tom veku zacal vyzadovat. Snazim se jim co nejvic davat najevo lasku,rikam jim casto jak je miluju a rikaji mi to i kluci zpatky. Nasi nam nikdy nedavali najevo extra lasku,i kdyz nas radi meli a vim,ze minto chybelo a proto mi na tomhle zalezi aby kluci citili. Stejne tak vim,jak me ponizovalo kdyz jsme jako deti dostaly za nejaky prusvih a jak mi vadilo kdyz se kricelo a tak bych v zivote nevztahla na deti ruku a nebo na ne nekricela. Ani proste nemam duvod,protoze kluci jsou v pohode,ja jsem v pohode a pripadne problemy si v klidu vyrikame. Ale taky vim,ze nam nasi vytycily hranice,naucili nejake moralce,empatii,solidarite...to se snazim predat klukum taky. A kdyz pak vidim na rodicaku starsiho,ktery je v pate tride jak nektere decka mluvi se svymi rodici,co si dovoli rict svoji ucitelce atd...absolutne zadny respekt k jakymkoliv autoritam...o tom jak se deti chovaji k sobe,ti starsi...ja svoje ucim ze jeho svoboda konci tam kde zacina svoboda nekoho jineho.
Snazim se byt s nema od malicka hlavne kamoska,aby se nebali nebo nestydeli prijit sverit,rict pravdu a svuj nazor a diskutovat o nem. Ale i presto jsem porad hlavne jejich rodic a mam za ne odpovednost,tudiz kdyz by sli pres nejake hranice ktere jsme si spolecne stanovili,tak holt musim byt min ta kamoska a vic rodic.
A jak pises ze deti nejsou mali dospeli,jo to nejsou,ale spousta veci se s nimi da domluvit a resit dost narovinu uz odmala. Kolikrat jsem si myslela ze tohle jeste nemuzou pochopit a pochopili moc dobre.
No proste nechapu proc se vsechno vzdycky zene do takovych extremu. Bud jsou tu zastankyne kojeni a nebo ty co nekoji( nedejboze ze proste nechtely) a hned je tu boj,ze jedny koji jeste skolkove deti a jak je to uchylny a druhy zas rvou ze jsou nekojicky vlastne uplne strasny matky co by mely nejradsi vlastne to dite odlozit.
Jedna vychovava jinak nez je ted trend a sesype se tady na ni pulka konika s hlaskama co je to matku a jeji dite je chudak atd...to jako kvuli jedne veci odsoudite nekoho a z jeho ditete udelate hned chudinku? Ja to fakt nejak nechapu tady.
@lucinkaxxx reaguji protože podle tebe jsou Lesany všechny ty, co zde nesouhlasí se zakladatelkou.
@lili_liska_z_lesa opět argumentuješ srovnáním dite-dospěly a potřeby těchto dvou. Fakt nevim, proč se rozciluju, kdyz jsi jasny troll
A ne,fakt nejsem se zakladatelkou jedna a tataz osoba,jen jsem si dovolila nejit s davem a neprizvukovat tomu zbytku. To jako kdyz ma nekdo opacny nazor nez vy a nekdo dalsi s nim souhlasi,je to hned jedna a tataz osoba? Boze.
Ja bych jen strasne chtela aby jste po letech az budou ty vase deti vetsi mohly rict ze jste z nich vychovaly slusny lidi. O to totiz hlavne jde.
Ja vychovavam tak jak si mysl ze je spravne,mozna to neni podle aktualnich trendu,ale muzu s klidem rict,ze diky tomu mam ze starsiho slusnyho kluka,ktery se umi chovat,ma spoustu konicku a ackoliv je na kazdem krouzku v jinem kolektivu,tak prosadit se zvladl vsude. Ma zdrave sebevedomi,ale nema potrebu shazovat nebo zesmesnovat ostatni, s cimz kdyz kouknu o par komentaru vys a ironicky ton jakym tu pisete ma problem spousta dospelych.
Je mi jasny,ze v puberte to bude vypadat asi trosku jinak,ale to hlavni co jsem mu chtela vstipit a predat vidim ze tam je. A to je pro me nejdulezitejsi. Shodou okolnosti jsem si vcera jednu z tech knih stahla,jeste nez jsem cetla tugle diskuzi,ze si ji prectu,ze v ni najdu treba neco obohacujiciho. Ale kdyz po precteni zjistim,ze to vlastne delam spatne,tak co by jsme mi poradily? Zmenit styl vychovy u druheho uplne jin smerem,i kdyz vim a vidim na starsim ze umim vychovat slusneho cloveka? Nebo se na to vykaslat a jet podle toho svyho? To by ale prece znamenalo ze to co je v knize se neda aplikovat na vsechny deti.
@lucinkaxxx jj tady je to tezky,holka...a pritom je velmi caste, ze tyhle "obetujici se" matky,ktere tu tvrdi,ze radsi nebudou spat,co kdyby dite v noci nedejboze kniklo, maji vetsi predpoklady,ze az dite vyroste(=prestane to byt tahaci roztomila panenka), budou na nej nervnejsi a budou ho trestat za to,ze si ho rozmazlily. A az zacnou opravdove starosti,napr.skola,ukoly atd., hodne takovych matek na dite uz kasle. Uz to neni ten sladky Babyborn,ze...
A presne,jak pises...zaklad je ucta k autoritam. Jak se to dite nenauči, je chudak a cely zivot bude narazet.
A pardon za preklepy,pisi z mobilu. Snad to bude pochopitelne.
@lucinkaxxx Ty jsi tu splácala páté přes deváté od bio matek po kojící,nevychovavající matky. Předmět diskuze je chovaní miminka a právě reakce na pláč a blízkot maminky k miminku je základ dobrého vztahu. Pokud tě tvoje dítě má rádo,výchova je hned snadnější. No mě se to kecá,jednu dceru už mám skoro 19letou a je naprosto skvělá a to jsem ji první půl rok snad nedala z ruky,kojila jsem ji kdy chtěla,spala s ní,dokonce ani nikdy nedostala nařezáno...😀
Proc bych mela byt troll? Bez interpunkce pisu proto,ze mam jen mobil a to Huawei,ktery ma tecku tesne u mezerniku.
Ale co. Kdyz chcete cele noci nespat,oddelat si zada a nervy, klidne noste deti 24 hodin na rukou,ale nestezujte si,ze jsou urvane. Kazdy strujcem sveho stesti.
Jaký obetovaci matky? To, kdyz se dítěti věnuji a dam mu vse, co mohu a jak považuji za nejlepší, znamená to, ze se obětuji? Co to je za kec. A prosim zakladatelku, aby konečně odpověděla, kde studovala. A taky by me zajímalo jak učitelka pracuje s malým miminkem, kdyz jsi psala, ze si s ni porad. Jako ped. Pracovniku ti doporučuji dokument zakázané vzdělávání. Je to i na yt. Ale jak jsem řekla, podle toho jak se vyhýbáš odpovědi, nemáš pedagogické vzdělaní, odpovídají tomu i tvé vědomosti o psychologii dítěte.
@izz76 a psala jsem tu snad,ze nereaguju na plac a ze nejsem diteti blizko? Jsme 24 hodin v jedne místnosti,kdyz nejdu na wc nebo do koupelny. Jen ji NETAHAM.
@izz76 jo a presne o to tu jde. Ze muzes rict,vychovavala jsem takhle,a mam naprosto skvele dite a proto to doporucuju.
Jo asi jsem to splacala,ale prispivam malokdy ale procitam ty diskuze celkem casto. Tak jsem to asi vychrlila soucasne. Ale pravda je,ze vetsinou to spolu souvisi,maminky ktere kritizuji tady pak vidim ze kritizuji i tam kde se nespi spolecne s ditkem,i tam kde se nekoji...ono to spolu souvisi.
A ja proste asi nezapadam,protoze ackoliv jsem kojila a milovala to,tak jsem nemela problem dat umely mliko kdyz malej rval hlady nez abych stresovala jeho i sebe. Proste se dokrmil UM a jelo se dal v kojeni. Do
@nnnka na stredni skole pracuji
Do roka spali oba kluci sami v postylce a se mnou proste az chteli. Starsi nosit nechtel tak proste nosenej nebyl.
Proste normalne.
@lucinkaxxx coz je podle me v poradku...miminko bych v posteli spat nenechala,znam pripady zalehnuti
@lili_liska_z_lesa jak můžeš byt s malou 24h kdyz pracujes? A nejlepší je, ze píšeš jak musíš umravnovat rozmazlené deti. Milá zlata, na sš uz to nejsou deti, jsou to pubertaci/dospěli. A je jedno jak dite vychováš. V pubertě dojde k tomu, ze dite zkouší autority, je drze. Je to úplně přirozené a patři to k vývoji. Takže tvoje argumenty jsou tak velká slatanina. Ze to neni možný. Ke své dceři se chovás jako k dospělé, o pedagogice, popřípadě psychologii u tebe ani památky a jeste tu argumentuješ utapnutymi pracovníky a šéfem atd. Na autority ma tvoje dite času dost. Ted potřebuje lásku a tebe. Ne ze ji budes nechávat plakat "protože ma spatnou náladu" a chce si te vycvičit. Ty si chces vycvičit ji. Ale mozna sis mela pořídit panenku, jsi fakt mimo. A mrzí me to i z profesního hlediska, pak žádný div, kde je nás školský systém.
@nnnka dobre,24h 6 dni v tydnu,jeden den ucim a zbytek pracuji z domova (diplomky atd.)
@lili_liska_z_lesa na jaké střední škole se píši diplomové práce? Proč se vubec ptám 😂

@lili_liska_z_lesa
Vázne si myslim, ze jsi troll. To jak píšeš. Nemáš vubec páru o dětech. Takže buď kecas s pedakem, nebo si děláš srandu z nás všech tady. Je rozdíl, kdyz se vzteká dospěly a kdyz miminko. Asi nema cenu dal reagovat a podporovat tady trollí uspokojení. Na otázku neodpovíš a nemáš nejmenší ponětí o problematice daného tématu.