Chci odejít-bojím se finanční situace. Co říkáte na mé úvahy?
Ahoj všem, jsen vdaná 13 let, rada bych se rozvedla. Co me k tomu vede- manzelova finanční nespolehlivost, probehly i exekuce, samozřejmě i spousta lží, očerňování me osoby kdekoliv za mymi zady...to je na vysvětlení proč. Ale pořád mám v hlavě, co a jak zvládnu. Pokud se prodá dům (manzel ale tvrdí, ze nedostanu skoro nic- mam jen 1/4domu) a mam jeste auto psane na sebe. Odejit budu muset do pronajmu, Hradec Kralove a okoli, je to tu silene drahé. Pro predstavu i 2+kk vyjde na 12 tis. Deti mam 11 a 7 let, zivit je a satit taky neco stoji. Mam velkou obavu, jestli bych mohla dostavat nejke prispevky od statu na bydleni atd, nemuzou mi říct , nemate penize, prodejte auto, nebo ze mam penize prodeje domu? Muze mi nekdo potvrdit, jestli jsou me uvahy mimo, nebo mam castecne pravdu? S alimenty od manzela nepocitam vvubec, ten ma platebni morálku jak kdyz sere a maluje. Od ledna mam nastupovat do pracr kde vydelam asi 23 hrub.
@luci_ela ale to auto je zas diskutabilni pokud je potreba treba na dojizdeni do prace....
@stopobezite na prispevek na bydleni urcite nekde bude kalkulacka s jakym prijmem domacnosti dosahnes a s jakym uz ne...
A co pro zacatek zaridit u notare aspon rozdeleni spolecneho vlastnictvi manzelu? To by melo jit. Tedy pokud uz dluhy nejsou na vas oba...
A co nějaký být od města ?Nebo nějaké sociálně bydlení ? Držím palce 💙
@stopobezite Pokud budete prodavat dum v HK, tak i 1/4 je pomerne dost. Ceny jsou v okoli ted hodne vysoko, kolem 6 mil.+. Mesto ma nejake byty na pronajem, ted nedavno jich spoustu dalo do nabidky pro rodiny s detmi. Najem od soukromnika bude asi realne kolem tech 12k. Vase deti maji pravo na stejnou zivotni uroven jako otec. Manzel bude muset platit alimenty, i kdyz tezko rict, jak se do toho promitnou jeho exekuce a zalezi na prijmu. V pridavkach se nevyznam, ale pokud budete mit priznane alimenty, penize na uctu a k tomu normalni plat, nejsem si jista, ze na ne dosahnete.
Určitě si zažádej o příspěvky na bydlení +přídavek na dítě...žiju s dcerou4m) sama a taky pobírám a posílají mi dohromady 6tis...bydlim ale v Praze a nájem tu mám za 1kk 15tis😕 ale od nového roku se budu stěhovat do většího
Děvčata děkuju, tak nejak si to myslim, na svém účtě mam také určitý obnos, z toho domu dostanu tak 500tis odhadem, auto mám starší ročník 2009, takze jen selským rozumem si myslím, ze nárok mit nebudu. A teoreticky bych teda mela čerpat z toho, co mam, až to vyčerpám. P. S. Manzel vsechny exekuce vzdy zaplatil, proste jsme na ne i stačili vydělat. Ale ja ten zivot žít nechci...stylem "kdyz prijde nejaka exekuce, tak se proste zaplatí no".
Jeste chci rict, ze mi nejde o to dojit stát. Nikdy jsem nic nepobirala. A peníze, co mam, bych rada třeba nechala dětem.
@stopobeziteono také záleží jestli by jsi chela zůstat přímo ve městě nebo v okolí . Bydlím 19km od něj a tady se byty 2+1 pronajimali cca za 8000 sice to je na vesnici, ale je tu veškerá sociální vybavenost. Takže pokud by jsi netrvala přímo na Hradci Králové dají se do těch cca 22 km sehnat i levnější pronájmy.
Neni mozne jit k rodicum?
Ale kdyz budes mit 500tis (to se dum proda za cenu jednopokojoveho bytu?) zachranne lano od statu nepotrebujes, mam pravdu? To bych si mohl kazdy pak rict, no budu odkladat detem, at vubec neco dostanou, a at mi cast najmu, nákladů na zivot a deti hradi stát. A tata se starat nebude (i kdyz to tak bohužel často je, to nepopiram v nejmenším), tak at mi za nej z casti deti zivi stát.
Zamyslela bych se nad příspěvky, do doby než se dům prodá. Když bys od manžela odešla teď, tak kdyby vše šlo dobře, tak na prodej domu počítej několik mesicu. Taky záleží, jak se k tomu postaví manžel, zda nebude prodej protahovat.
Ja ted pro svou soukrimou situaci musela na socku. Na hmotnou nouzi nemam narok, prevysujeme my 3(ja a 2 deti) ziv. Minimum a to jsem nanrodicaku na 2 riky a mam aliments na dceru nepresahujici 3000. Prispevek na bydleni ted kvuli covid se neprepocitava, dostavam 154 kc 😁 z doby kdy jsem mela jeste prijmy z materske, ted jsem spadla na rodicak ale je covid tak me poslali do haje na zakl. Novely zakona. Vse se navic pocita zpetne. A trestninoznameni na alimenty do budoucna, pikud bude potreba muzes podat nejprve pi nezaplacenych 4 mesicich za sebou jdoucich. Jo ale jeste budes mit jako rizvedena manzelka narok na nejake uhrady prontvoubosobu ze strany manzela, tedy byvaleho. Nevim jak se to nazyva
Vzhledem k tomu, že majetkové vypořádání může být na dlouho, tak bych se snažila nějaký čas šetřit než budeš řešit rozvod atd. Navíc jestli má dluhy tak část může jít za tebou, bohužel, tohle si vše přesně zjisti předem u advokáta. Jinak je lepší vzít menší nájem, abys věděla jak budeš zvládat hospodařit s penězi. Příspěvek na bydlení bys dostat mohla, ale bylo by fajn časem pořídit alespoň svůj byt a těch 500 tis použit na koupi bytu. Přeci jen je lepší mít jistotu svého bydlení než jen tak 500 na účtě.

@stopobezite kamarádka řešila podobnou situaci. V tu dobu byla jen na rodičovské, jiný příjem neměla. Neměla auto ani úspory. Zůstala v pronájmu s dítětem, její přítel měl morálku stejnou. Spousta dluhu, lži, drogy. Jelikož měla jen rodičovskou, úřad ji dopočítal peníze na nájem, plus ji zbylo něco na živobytí. Musela soudně zažádat ihned o výživné a svěření do výhradní péče. Bylo jí řečeno že pokud jí bývalí nezaplatí jen jednou ať to okamžitě hlásí, že teď už se s tím soud nemazlí. Klidně ho zavřou a alimenty bude dostávat od státu a jemu poroste vůči státu dluh. Vím že se jí při žádosti o příspěvky ihned ptali zda vlastní majetek který je možné zpeněžit či má nějaké spoření atd. Pokud by jsi mela auto, zřejmě by po tobě chtěli aby jsi ho prodala, nějaké peníze z prodeje domu by také určitě započítali. I když neměla nic a po vypočítání alimentů ji po zaplacení všech poplatků zůstávali cca 3000,- na měsíc, tak to zvládla.