Chování tříletého v mateřském centru

ana17
30. bře 2015

Můj syn bral dětem hračky. Teď už to tolik nedělá a ve společnosti dětí ho hlídám a usměrňuju. Loni jsme do mateřského centra nechodili, protože jsem ho chtěla naučit na nočník. Nedávno jsme tam byli zas a už bez plen. Celou dobu si pěkně hrál. Jen jedné holčičce vzal hračku, tak jsem mu jí na chvíli nechala a pak jsem mu řekla, že jí vrátíme. Před odchodem jsem ještě chtěla uklidit hračky a chvíli jsem ho nehlídala 2- 3 min. Byl u kuličkového bazénku a strčil do jednoho chlapečka a chtěl ho předejít na žebříku na skuluzavce. Matka toho chlapce začala povykovat "to je poslední kapka" a že si ho mám lépe hlídat. A svému synovi řekla, že je zlý a že se mu má vyhýbat....Šla jsem za vedoucí, popsala jsem jí situaci. Ta paní tam pak přišla znovu a spochybňovala mé rodičovské kompetence a ještě si vzpoměla, že asi před půl rokem můj syn tomu jejímu vzal hračku. To mi už přišlo příliš a na tohle si opravdu nevzpomínám. A přidala se do toho i matka té holčičky, že jí "obtěžoval"- dost silný výraz pro to, že jí jen vzal hračku. Ráda bych, jednou za měsíc, chodila na program pro 3- 6 leté děti, ale mám obavy, že tam zas potkám tyhle dvě matky.

veeeraf
30. bře 2015

Co k tomu dodat , do herny určitě choď dál, takových maminek je hodně a v případě tvého raubíře se to nejspíš bude stávat často. A pokud vzal holčičce hračku, tak ne že si jí chvilku nechá, ale ihned se holčičce vrací..on by určitě taky nebyl moc nadšenej kdyby mu dítko vzalo zrovna něco, co drží v ruce nebo si s tím hraje.

andelka
30. bře 2015

Pokud dítě druhému něco vezme, nenechává se to ani chvíli a ihned vrací. Doma máme taky zásadu, že hračky se z ruky neberou. Tečka. Pokud si s něčím jeden hraje, neexistuje aby mu to druhý vzal jakmile se jeden otočí. V herně bys měla mít dítě pořád na očích, i když je to těžké. Hračky bych uklízela s ním.
Moje děti jsou taky hr, hlavně mladší si dost dovoluje a vím jaké to je, když si pak jiné děti a rodiče stěžují. Ale taky záleží jak se k tomu postavíš ty, obvykle pokud ostatní vidí, že se snažím a zakročuju ihned a nenechávám je bez dozoru, že pokud něco udělají následuje něco, tak to berou celkem dobře.

sabuse1
30. bře 2015

@ana17: mému synovi jsou 4, ale má ADHD takže je to fakt hrozný divoch, teď už se trochu zlepšil, ale kolem těch 3 let to s ním bylo naprosto šílené, všude vlezl, bral dětem hračky, mlátil, štípal, kousal, musela jsem mu být pořád za zadkem a pořád ve střehu, s ohledem na další 2 holky to bylo někdy hodně náročné. Stejné to bylo i na hřištích a nejednou jsem odcházela s pláčem. Zasahuju hned - když někomu něco vezme, musí to vrátit, když někomu něco udělá musí se jít omluvit a odvleču ho stranou, ale i tak ne vždycky všechno uhlídám. Izolovat ho nechci, to by se pak choval ještě hůř, prostě si musí zvykat a učit se,za poslední rok udělal velký pokrok, hodně se naučil i ve školce, dneska už to není tak strašné, ale i tak mu pořád nevěřím, jsou prostě situace kdy reaguje nepřiměřeně takže číhám pořád...

tkanicka
30. bře 2015

sama mám dost dravé děti, ale hračky se brát nesmí. Řešíme to dnes a denně, že z ruky nebo, když si druhý s něčím hraje, tak se to nebere. Dělají to stále, ale prostě jim to neustále opakuju dokola a vracíme a vracíme. To samé když někomu něco provedou, následuje kárání a vysvětlování a omluva. Na karnevalu naše dračice srazila menší holčičku, zlobila jsem se na ni a musela holčičce alespoň jako omluvu donést bonbonek, maminka se na nás hned usmívala, i když předtím byla asi dost naštvaná. Člověk to nesmí přecházet. Nerada jsem chodila na dětské cvičení a do herniček, kam chodily maminky, který sedly ke kafíčku a že se děti praly, odmávly s tím, že jsou to přece děti a musí si poradit samy. Nestála jsem o to, aby moje dítě ubližovalo druhým, nebo někdo ubližoval jemu

marecekavendulka
30. bře 2015

cože? 😲 😲 😲 😲 😲 😲

llluckaaa
30. bře 2015

A na co se vlastně ptáš? 😅 Braní hraček nebo strkání na skluzavce je normální, tohle se nám stává často a neměla jsem kvůli tomu ještě s nikým konflikt. Rodiče reagují většinou stejně - dítěti vysvětlí, že nemá nikomu brát hračku z ruky a ihned ji vrátí. Při strkání na skluzavce vysvětlují, že se to nedělá, že má počkat a že je potřeba dávat pozor, aby nikoho neshodil nebo mu neublížil. Pokud to rodič jen sleduje a nereaguje nebo nesleduje vůbec a dělá něco jiného, tak mi to vadí. Takže asi tak - taky by se mi tvé chování nelíbilo 😒

nellygray
30. bře 2015

@ana17 já nevím, tohle řešit s vedoucí mateřského centra? 😕 Jako co ta s tím? Řekne jedné či druhé straně, ať tam nechodí? Těžko... Tohle si snad můžou matky vyřešit samy. Navíc z popisu mi ta situace nepřijde nijak vyhrocená, to se holt děje. A rychtáře Ti tady asi nikdo dělat nebude, když jsme to neviděly...
Na Tvém místě bych tam chodila dál, nijak to už neřešila a nekomentovala, a prostě dávala pozor, aby se moje dítě chovalo slušně.

lv
30. bře 2015

ou jéé, no děti si berou hračky, moje chce zásadně tu, kterou má někdo jiný, buď se domluvíme na půjčení, nebo má moje mládě smůlu, hračky se přece neberou /co to druhé dítě, musí být smutné, plakat, pokud mu ji vezme/..když by někoho strčila na skluzavce, sundám ji a musí druhé dítě pustit, i když by se jí to zcela jistě nelíbilo..a s maminkou jsi to měla vyřešit sama, přece není hodné dospělého, aby chtěl řešení po vedoucí, která u toho nebyla..pokud by měla maminka druhého dítěte řeči o tom, že je mé dítě zlé, asi bych jí jen přitakala, že asi jo, jistě naprosto nejzlejší a konflikt si vyřešila s ní. Ony ty dvě matky taky jistě mají obavu, že vás potkají.

ana17
autor
30. bře 2015

@lv z té skluzavky jsem ho sundala a řekla jsem jí, že se snažím ho hlídat. Na to mi odpověděla, že ne dost. Tak to jsem se sní už opravdu nechtěla bavit. Za vedoucí jsem šla proto, aby věděla taky mou verzi.

ana17
autor
30. bře 2015

@lv přijde mi nenormální pamatovat si, že nějaké dítě tomu mému vzalo před půl rokem hračku.

lv
30. bře 2015

@ana17 to jo, jasné, pokud si poskytuje křivdu na 2,5lete dítě, které založil hračku

sarihy
31. bře 2015

Já teda holky v hernách hlídala hodně...ne proto, že bych se bála, že se jim něco stane, ale právě abych případně zabránila hned v zárodku tomu, kdyby chtěly někomu ublížit ony. A byla jsem zcela alergická na matky, které si jen seděly u stolečků a nechaly svoje děti, aby si tam dělaly, co chtějí, aby strkaly do ostatních a ubližovaly jim. Konflikt jsem tedy s těmi dotýčnými matkami nikdy nevyvolávala, radši jsem to holkám vysvětlila a odvedla je trochu pryč. Strkanice se samozřejmě stávají, ale děti jsou malé a ještě nechápou, co a jak, takže je jen na rodiči, jak se k tomu postaví. A s vedoucí bych to určitě neřešila, jsou to myslím prkotiny, tohle si má člověk vyřešit mezi sebou. Jo, a já tedy s holkami moc často takhle do heren nechodila, ale taky jsem si pamatovala "známé firmy", které tam dělaly bugr a holkám a i ostatním dětem nějak ublížily či něco sebraly...prostě mám na to paměť, nevidím na tom nic špatného.

ana17
autor
1. dub 2015

My jsme do herny chodili asi 1/2 roku na cvičení menších batolat, tak to žádný bugr nedělal. Pak jsme tam byli párkrát, když byla volná herna a to jako dvouletý si hrál sám a naopak jedno mnohem starší dítě mu chtělo vzít autobus, ale on si ho držel a nedal. Hračky chtěl brát spíš na pískovišti. Tak si myslím, že opravdu nemají důvod si mě pamatovat. Měli jsme zkrátka smůlu na děti "kam ho posadíš, tam ho najdeš". Snad příště se těm dětem vyhne. Nevím taky proč bych to neměla řešit s vedoucí, která tam celou dobu byla. Chtěla jsem slyšet i její názor. Díky taky za vaše názory.

nov777
16. dub 2015

@ana17 Asi na tebe budu neprijemna, ale myslim, ze ses mela omluvit a priste si vic hlidat dite. Prijde ti divne, ze si pani pamatuje, ze tvoje dite jejimu nwco vzalo a sama si pamatujes, ze starsi dite bralo tvemu autobus. Usmevne. A pristupovat k tomu tak, ze dite, kteremu tvuj syn ublizuje je "kam ho posadis, tam ho najdes"? To je jako v poradku chovani tveho syna, protoze ostatni se mu agresivne nebrani? By me zajimalo, co bys rikala, kdyby to dite tveho syna prastilo hrackou do hlavy nebo kouslo? Asi tezko bys to brala jako obranu hracky. Nezlob se za muj negativni nazor, ale asi si to neuvedomujes.

ana17
autor
16. dub 2015

Usměvné je, že si nepamatuju konkrétní dítě, jen situaci. A nikomu bych to nepředhazovala. Nikdy nevyvolávám spory a mé dítě není zlé a nikdy nebude. A omlouvat se nemám za co a hlídám si ho dostatečně. Když děti berou hračky nejsou agresivní, ale normální a já doufám, že časem to dělat nebude.

nov777
16. dub 2015

@ana17 A proc zakladas diskuzi, kdyz tu vlastne vsichni vyjadrili nesouhlas s tvym postojem a ty jsi porad presvedcena, ze to delas dobre?

sarihy
16. dub 2015

@ana17 já ti nechci moc oponovat, ale já za základ považuji to, že moje děti učím, že nemají bez dovolení nic brát...když byly malé a na písku něco chtěly od cizích, tak jsem se já, a nebo pak už ony, zeptaly, zda ti tu věc můžeme půjčit...prostě když si to braly bez dovolení, tak jsem je zarazila, že nemůžou, že se nejdřív musíme zeptat..A co jsem tak viděla, tak ostatní maminka to povětšinou mají podobně...A doufání, že to časem dělat nebude, je sidě fajn, ale když to to dítě nenaučíč, tak on na to sám nepřijde...nebo přijde, ale později, a napáchá si pak až bude starší docela problémy...třeba ve školce...

ana17
autor
16. dub 2015

@sarihy je to skvělé asi máš děti, kterým stačí něco párkrát vysvětlit a poslechnou. Jen nevím proč si myslíš, že ho to neučím.

sarihy
16. dub 2015

@ana17 Píšeš, že považuješ za normální, že si děti berou hračky....mně to normální nepřijde. ..děti jsou malé a rodič je od toho, aby děti usměrňoval. Já holky hlídala neustále, ne proto,aby jim nikdo nic neudělal, ale proto, aby ony neudělaly nic ostatním...dokola jsem jim to opakovala, aby se to naučily. Ale znamenalo to nevědět na hřišti na lavičce nebo v herně u kafe. ..prostě dokud se neuměly chovat, byla jsem u nich...

ana17
autor
16. dub 2015

@sarihy ano, to je mi úplně jasné. O sedění u kafe si mohu nechat zdát. Ale jinak si hodně čteme, zpíváme, zajímá ho abeceda, čísla. Tak snad i ten soc. kontakt nějak doladíme.

yamdena
16. dub 2015

@ana17 Hračky se jiným dětem neberou - ani na chvíli. A kdyby Tvůj syn strčil do mého a předběhl ho na skluzavce, taky by se mi to nelíbilo, protože je to neohleduplné. Děti dělají přestupky proti slušnému chování, ale od toho je rodič, aby jim vysvětlil, jak se má chovat správně a že se má omluvit, když udělá chybu. Tobě by se taky nelíbilo, kdybych k Tobě přišla, vzala Ti noviny, chvíli si je četla, pak Ti je vrátila a ve frontě na banány Tě odšťouchla a předběhla 😉

Klidně mezi děti choďte se synem dál, jen tak se naučí, jak s ostatními vycházet 🙂 a když se něco stane, tak si to vyřešte s maminkami mezi sebou, ať se syn omluví a Ty můžeš přidat i nějaké omluvné gesto

wendy_
17. dub 2015

Hracky se neberou a kdyz ji nahodou dite veme ma ji okamzite vratit a zadne, ze si s ni chvilku pohraje. A strkani u skluzavky muze byt dost nebezpecne, takze se nedivim, ze maminka mela o sveho synka strach. Jasne, ze je tezke ohlidat vzdy deti a muze se neco stat, ale je nutne to ihned napravit (vratit hracku, omluvit se). Nekdo jen proste reaguje citliveji a vim,ze ne vzdy se to da s maminkou rozumne vyresit. Potom ruzni rodice maji ruzny pristup k vychove a mne nevadi, kdyz ma nekdo volnou vychovu a deti jim skoro skaci po hlave, ale pokud to znamena, ze na prochazce s takovou maminkou je muj syn neustale postrkovan, postuchovam apod. od jejiho synka , tak se mi to hodne zajida. Nahlas to tedy nereknu, ale proste se snazim omezit situace, kdy k tomu muze dojit.

asinehri
27. říj 2020

Teď jsem si vzpomněla na nenáviděnou chvíli odchodu z herničky, kdy jsem musela uklidit hračky a na chvilku pustit dceru z pohledu 😀 v lepším případě jen plakala, že se jde domů, v horším další hračky vytahovala nebo utíkala pryč.