icon

Chtít po manželovo rodině peníze, když nás navštíví?

kecka28
15. čer 2015

Holky, můžu se zeptat na radu, co byste dělaly?Netýká se to těhu... S manželem jsme se před měsícem a kousek přestěhovali do domku na vsi, samozřejmě splácíme hypotéku, a to dost vysokou vzhledem k věku manžela a povolené době splácení jen 22 let. Před 3 týdny nás přijela navštívit jeho dcera (22 let) s partnerem (31 let) a manželovo nejlepším kamarádem. Podotýkám, můj manžel je Holanďan a do Čr se přestěhoval kvůli mě. Takže, přijeli v pátek a byli tu do pondělí. Celý víkend si jen prolévali hrdla a jedli jak neřízení. Denně se grilovalo, k tomu basy piva. Vzali jsme je do Prahy a tam jsme také vše platili, včetně oběda v centru. Jak se blížilo pondělí, bylo mi víc a víc jasné, že ždné peníze neuvidíme - očekávala jsem že nám dají aspo|ň nějakou korunu za to co vše prochlastali a s prominutím prožrali. Nic. Ještě si dcera nechala zaplatit sýry, o které ji manžel požádal. Když odjeli, řekla jsem manželovi, že takhle to nejde, za ten víkend jsme jen na jídle a pití utratili 6 tisíc!!! To jindy máme na 3 - 4 neděle. Řekl, že s tím souhlasí a že příště až by přijeli, tak pojedeme na nákup spolu a oni si zaplatí "své" věci (naházeli si do košíku drahý alkohol - malibu, vodky, hovězí steaky). Ok. Ale - teď v sobotu pro změnu přijeli jeho rodiče... no a je to to samé. Co jsme měli maso na gril na dvakrát, psořádali na jednou, vypili demižon vína 3l a moje schované dvě lahve lambrusca (měla jsem do včera antibiotika, nemohla jsem pít). Chtěli do Prahy do ZOO, ani je nenapadlo přidat na naftu, natož si třeba zaplatit vstupné. A to jsme před odjezdem do ZOO jeli k bankomatu. Popravdě, nevím co mám dělat, když se k tomu nemá manžel, tak jestli mám říct já že takhle to dál nejde a že nejme milionáři. Víc než třetina našich příjmů jde jen na hypotéku a poplatky. Já mám tchánovce moc ráda, ale za tohle se mi protiví. Mimochodem, budou tu týden (byli pozváni od soboty do pátku, včera prohlásili že odjedou až v neděli - wtf?), já se toho bojim a ani se mi nechce z práce domů, fakt že ne.... Poradíte, co byste v takové situaci udělaly?

Strana
z4
buldrik
15. čer 2015

@ayenkas
jj, pamatuju, kdyz jsem byla pozvana na obed k jeho rodicum (seznameni). Zacalo to polivkou, a pokracovalo a skoncilo toastovym chlebem se syrem ... to jsem fakt nedala 😀 Porad jsem se koukala, kde je jako ten obed 😀 malem jsem jim tam padla hlady
jinak by si v Holandsku z toho delame srandu, od navstev nic necekam, ale taky to s pohostenim neprehanim.
Ale zase oni jsou racionalni - fakt myslim, ze staci jen rict, ze jidlo se jede na pul a bez mrknuti to zaplati a prijde jim to naprosto normalni. Ale sami od sebe nedaji ani euro

adelka21
15. čer 2015

@buldrik a zeptala ses, kde je ten oběd? Zajímavé, nevěděla jsem, ze jsou takové drz grešle 😀

kecka28
autor
16. čer 2015

@buldrik Já na to právě od manžela zvyklá nejsem, on je ten typ, co by se rozdal, jen ať se mají všichni dobře. Takže jsem pořád v šoku.

Každopádně, nevím jestli zasáhl manžel, říkal že ne, ale včera rodiče přišli s tím, ať jim zadáme do navi adresu nákupáku a že dnes pojedou udělat nějaký nákup - asi jim nechutnala k večeři staročeská cibulačka a čočka. Řekla jsem, že ok, nevydřovala jsem se co chtějí koupit, to je na nich. Každopádně z mé strany tedy nebylo potřeba cokoliv řešit. Přesto děkuji za všechny rady - vážím si jich.
Hezký den.

socialm
16. čer 2015

Podle mne na tom neni nic zleho. U nas to funguje velmi obdobne, kdyz prijedou znami/ rodina k nam nic neplati (obcasnou vyjimkou je hotel), tak stejne kdyz prijedeme my k rodine/ znamym a hosti nas oni neplatime zas my.
Cesko je mnohem levnejsi nez okolni staty. Pripadala bych si dost blbe kdybych pozadovala od hostu penize za snidani ci obed, od ceho jsem pro ne pak hostitelka?

jani2013
16. čer 2015

Taky máme rodinu v zahraničí a funguje to s placením obdobně jak popisuješ. Je to sice tak, že naše nejbližší rodina tam zahrnuje 4 osoby, kdežto my jsme 2, takže je to trochu nevyvážené, ale zase my tam jezdíme častěji než oni sem. Když tam jedeme, vezeme dárky aspoň pro děti (co se vejde do kufru 🙂), ale i tak si teda připadám občas docela blbě, živí nás a o víkendu pozvou třeba i na oběd. Pro nás to ale taky není zdarma-výlet. Platíme si letenky, jídlo během dne a výlety ve všední dny.
Když to převedu na Tebe, dokážu si představit, že oni si tu připadají jako v ráji. Všechno strašně levné, proč by si nedopřáli, že? Vždyť vy za ně zase tolik neplatíte - z jejich pohledu. Ještě bych jim tu návštěvu oplatila 😉
a pak bych zavedla systém, že:
1) Nakoupit chodíte vy - seznámit je s plánem nákupu, vaření. Pokud chtějí něco speciálního, můžou jet s vámi do supermarketu a dáte si rozchod. Nakoupit si můžou v té době, co chtějí. Speciálně to platí o alkoholu. Nekupujte bečku - maximálně lahvové nebo stáčené víno, lahvové pivo v omezeném množství (pijou rychle? smůla, došlo...), rozhodně žádný tvrdý alkohol.
2) Výlety na vašem uvážení - pokud je chcete někam vzít, je to chválihodné, ale nemusíte se tím zruinovat. Nafta a vstupy ve vaší režii, ale nabízet jim, že teď si půjdete sednout někde po cestě na kafe, na oběd, to bych vynechala. Až budou padat žízní a hlady, můžou vás pozvat, nebo zastávku aspoň navrhnout a platíte si každý svoje 🙂
3) Nevím, co jim vozíte vy, pokud byly sýry na vaši objednávku, pak dejme tomu, zaplatit (ale vzhledem ke zbytku s tím úplně nesouhlasím). Jinak předpokládám, že vám něco dovezli i ze své vlastní vůle?

magdalenax
18. čer 2015

Ahoj, příznám se, že jsem nečetla celou diskuzi, ale zahlédla jsem, jak si psala srovnání platů. Ale přece ani o to nejde! Přijet si na návštěvu a nechat se hostit od A- do Z. I kdyby byla druhá strana tisícekrát za vodou, považuji to především za neslušné. Když jim to samostným nedošlo, příště bych řekla, že nikam nejedu, že nemáme finance a k jídlu bych udělala hrachovou polívku, fazole chilli con carne a jako předkrm čočkový salát

kecka28
autor
19. čer 2015

@magdalenax No udělala jsem to podobně - udělala jsem staročeskou cibulačku a čočku na kyselo s volským okem🙂 Druhý den nás raději pozvali na večeři do hospody. Ale musím říct, že se to srovnalo, jeli si nakoupit svůj alkohol, své extra věci k snídani - burákové máslo apod. Už to není tak, že jen očekávají, co dostanou. Už se to blíží ke konci, snad zítra odjedou.

lu777
21. čer 2015

@kecka28 hele tak až bude příště manžel vyprávět jak je tu levno, tak dodej "nj, ale platy jsou taky o tolik nižší".... 😉

jako bacha, aby z tebe neudělali megeru, ale nenech ze sebe zase dělat blbce 😉

ono je dost možné, že jim to nedochází, že na tohle nemáte!! 😉 prostě si myslí, že příjem máte skoro jako oni ale výdaje nižší... tohle je potřeba jim asi vysvětlit nějak 😉

shine2015
8. črc 2015

My když kohokoliv natož rodinu pozveme,tak platime jídlo,pití,vše my...jsou návštěva. Moji rodiče vždy něco dovezou dětem i nám, kolikrát nám vnuti peníze....manželova rodina také neco doveze. Moje babička sama v důchodu, naším dětem i nám neustále dává obálky s nasetrenyma penezma.....koleda většinou 500kc ale třeba a nevím já to dělá když je sama nám dá i 5,10 a naposledy 22tis.....nechapu. Dá nám to na celý rok....ale častokrát nám pak znovu dává. My nechceme, ale ona se zlobí,vážně se urazí a je ji to líto,tak peníze dáváme domů do obálky na dobu až bude třeba nebo až budeme chtít něco koupit a hlavně pro nase děti....ale zpět k tématu. Když někam jedem my, bereme víno,dobroty deckam a dárky nebo dbroty taky.

Každopádně když někoho zveme, počítáme,že jídlo,pití platime a chystame... Do zoo být to moje děti,vůbec kdyžby dojely z dalky, tak bych zaplatila..... I za rodiče......za sourozence už bych se rozmyslela,ale rodiče a děti bych si neuměla představit,že půjdu a koupil lístek pouze mě a manželovi a děti ať si platí sami.....
Po takových nájezdech ale pokud na to finančně nemám, tak bych omezila návštěvu u nás.....

A mimo to rodičům si říkat o peníze ...to mi přijde vůbec na houby....sineumim představit.....

Strana
z4