icon

Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?

toga25
2. dub 2015

Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?

jancip
3. dub 2015

@kacca11 To souhlasím, členové rodiny musejí mít stejnou úroveň. Pokud si chlap může kupovat pro svoji potřebu to, co on chce, pak by tu možnost měla mít i žena. Pokud se ale chlap opravdu ohání, šetří a zbyde mu něco málo, pak nemůže ani žena očekávat, že bude právě dostávat na kávičky a drahé oblečení. Proto není od věci si zkusit zapisovat výdaje, aby oba měli přehled, co a jak se kupuje.

kacca11
3. dub 2015

@jancip S tím do puntíku souhlasím 🙂

michalka_n
3. dub 2015

@jancip segra to tak dělala s manželem aby viděli kolik za co utrácejí a zjistili že neutrácí za hlouposti ale že výdaje sníží sotva😉 je to max na uklidnění manžela/přítele 🙂

marton
3. dub 2015

@michalka_n
@jancip teda taky musím říct,že to psaní výdajů mi nijak nepomohlo.Závěr byl jídlo,drogerka,lékárna a kapesné pro starší kluky.To že jsem sobě nebo dětem koupila hadříky jsem věděla i bez psaní 😀 .Ale na čem opravdu ušetřím je výběr obchodu s potravinami.Dříve jsem chodila jen do velkých marketů/globus,tesco/ a tam fakt nejde nakoupit do pěti stovky.Naučila jsem se tedy v týdnu chodit do malých obchodů/lidl/ a je to dost znát 😉 .

toga25
autor
3. dub 2015

@im4fun to nebylo myšleno, že by celkově platil on víc věcí, ale že nechce společný účet, ale že mi bude dávat více peněz, napsala jsem to asi blbě 🙂
Zatím jsme se dohodli, že mi pošle 2 tis měsíčně navíc + má úlevu na daních na malého 1100 a z toho se platí moje a malého urazovka 800 a ty 300 bude dávat ještě navíc malému do obálky, co máme doma 🙂 a kdyžtak si pak řeknu. Já společný chtěla i z toho důvodu, že já narozdíl od něj umím šetřit a vzhledem k tomu že si chceme tak cca do roka kupovat vlastní byt tak bychom měli alespoň nějakou částku naspořenou na rekonstrukci. Takhle se zbytek peněz přelívá z měsíce do měsíce a utratí se ani neví za co. Ono se to rozkutálí rychle...
Řekl mi, že si včera uvědomil, že by měl spořit a chce se naučit šetřit, což doted neuměl. Říkala jsem mu, že on uvažuje, jako kdyby byl svobodný a bezdětný, ale že by si měl uvědomit, že má 2 děti a domácnost a že šetřit něco bokem je docela podstatné... No uvidíme, moc tomu nevěřím, že se to najednou naučí ☹ Tak aspoň nějaké peníze navíc mít budu a nebudu věčně tak vystresovaná z neustáleho počítání 🙂

klami
3. dub 2015

Taky to tak máme- každý svůj účet. Muž má výplatu, já rodičák. Muž platí pjčku na auto, benzín, telefony a bydlení. Já veškeré jídlo, oblečení pro Kubu a pro nás. Od doby, co mám rodičák, jsem si pro sebe nekoupila nic a neušetřím taky nic. Z dřívějška jsem měla naspořeno na výbavičku a něco do začátku, ale úspory se krátí.. taky hledám brigádu. Nedavno tu byla kamarádka, která bere mateřskou a ještě jí manžel posílá každý měsíc třetinu platu.. mají firmu, takže benzín, telefony apod. neřeší.. a ona na konci měsíce nemá ani korunu. Divila se, jak můžu s tímhle vyjít.. no co, prostě musím, nic jinýho mi nezbývá. Manžel si taky nijak nevyskakuje..momentálně je to s prací na štíru.. když slyšel, že té kamarádce muž posílá peníze, teprv ho to trklo, že by mi taky mohl trochu přispět..ale zatím to nejde.. až bude lepší práce. Jsou na tom lidi mnohem hůř.. nechápu matky samoživitelky, jak to můžou zvládat.

jancip
3. dub 2015

@michalka_n Já myslím, že to tak má většina rodin, která něco buduje - např. staví. Prostě zjistí, že žádné volné příjmy nejsou. Ale jak píšeš, oba se uklidní, že ani jeden neutrácí více, než je třeba, a to je pro klid obou také důležité.

michalka_n
3. dub 2015

@toga25 ten muj neumí šetřit vůbec dát mu litr a svačinu tak snad přijde jestě stovku na ,,seka" :D což když sem mu řekla i přiznal :D
@marton no něco na tom bude :D my si říkame všechno že chci kozenou bundu za tolik a tolik aby byl přehled :D a fakt je že doporučuju chodit na nákupu bez partnera, jinak řečeno ženská de pro pro pecivo knedlik a salam a s chlapem odchazi o tisicovku olevnejší pač maj zrovna nuttelu v akci a tohle by akutne potřeboval do ledničky a tak D: a pak to v ty lednici leží tri tejdny :D my to dělame takhle. dva mega nákupy třeba za dvojku a pak dokupuju jen pecivo nebo co potřebuju na nákupy 🙂 a celkem to funguje :D mladej je v klidu že má ,,všechno" a ja spokojena s tím že koečně se dá nakoupit i za stovku :D

michalka_n
3. dub 2015

@klami a jak máš vysokou mateřskou?

terka_85
3. dub 2015

Máme každý svůj účet. Na manželův chodí výplata, na můj rodičák. Na velké nákupy jezdíme společně, takže manžel platí jídlo, když byl syn malý i plínky, sunar, apod. Z jeho účtu jdou i veškeré náklady na bydlení, školka, jeho telefon, auto apod. Já ze svého účtu nakupuji oblečení, účet za svůj telefon, drobnosti do domácnosti.
Naprosto nám to takto vyhovuje. Když chci jít k holiči, chci se koupit nějakou parádu pro sebe nebo pro syna, tak si to prostě zaplatím ze svého a nemusím manžela prosit aby mi na to dal, popř. vysvětlovat, protože on tohle moc nechápe 🙂

evule1982
3. dub 2015

Nevidím problém, když mají manželé dva účty (ikdy, přijde mi to komplikovanější pokud nemají oba přístup k oběma účtům), ale co mi přijde fakt divné je, že si někdo musí o peníze říkat a nebo hospodařit přesně se stanovenou částkou, zatímco druhý z manželů si syslí přebytky na svém účtu. Technicky vzato jsou v manželství veškeré příjmy společné, takže mít oddělené finance mi přijde zvláštní. My máme s manželem od svatby společný účet, ke kterému máme oba kartu a běžné nákupy nebo když si chce někdo něco koupit pro sebe naprosto neřešíme. Pokud chceme pořizovat něco dražšího do domácnosti, tak to spolu proberem a pak koupíme. Jinak máme spořící účet kam převádíme případné přebytky. Myslím, že to, že je žena na mateřské a tím pádem přispívá do rozpočtu míň, neznamená, že by měla být nějak omezená ve výdajích pouze ona. Od toho ty chlapy máme, aby na nás a děti vydělávali, když my nemůžeme. Já jsem před mateřskou vydělávala víc něž můj muž a taky jsem mu neříkala, že to si nesmí koupit, protože přispívá míň. Za mě jsou prostě rodinné finance společné a manželé by se měli na výdajích domlouvat vzhledem k celkové částce a ne podle toho kdo kolik domů donesl.

ilaura100
3. dub 2015

Nedava mi nic navic, neb jsme manzele a finance mame spolecne bez ohledu na to, kolik kdo do rozpoctu prispel.

marton
3. dub 2015

@michalka_n Jj.Teď jsi mě pobavila výrazem mladej je spokojenej.Hned koukám jestli máš syna a ona to řeč o manželovi 😀 .No bodejť ne,když jsi skoro stejně stará jako můj syn 😉 .

klami
3. dub 2015

@michalka_n mám rodičák 7500

toga25
autor
3. dub 2015

Holky, kdybych věděla, že chlap vychází tak tak, tak po něm taky nic nechci, to je jasné, ale já prostě vím, že mu zůstává prostě nějakých 5 tis. měsíčně a vzhledem k tomu že mě ani malému z toho neplatí žádné spoření nebo neukládá, tak prostě myslím, že já taky nemusím doslova živořit - a to fakt nejsem nijak náročná, trička si kupuju po 70kč a to jich mám míň jak můj chlap 😀 , make-up tak 1x za 3-4 měsíce, doted jsem si kupovala boty do 300Kč od vietnamců, ale už chci prostě kvalitní co nebudou na jednu sezonu 🙂

Pokud bych věděla, že platí mě i malému třeba stavebko po 1700 jak to má on, tak by mi třeba stačila i do 500 na měsíc na moje potřeby a abych si na to kafe třeba 2x za měsíc mohla zajít, ptž už bych neměla potřebu šetřit já, když vím, že to dělá on. Jenže on to neumí, proto chci šetřit já, jenže nemám prostě už z čeho. Tak po včerejšku se to snad hnulo trochu k lepšímu tak uvidíme 🙂

michalka_n
3. dub 2015

@marton no a jak si to umim doma pěkně zařídit :D :D
@klami ty jo tak to i já tě obdivuji, jelikož vyjít na jídlo ostatní poplatky(cigarety apod.) to bych se možná vešla ale spíše ne a oblečení pro malýho a tebe, sama vim kolik stoji jen hloupe bodičko svetříka podobně jelikož to kupuju synovcovi. To je vážně málo na tolika výdaju vid :( co se matek samoživitelek týká ty si s jedním přírůstkem přijdou i 15500kč takže oproti ostatním mají dvakrát více díky příspěvkům

marton
3. dub 2015

@toga25 vůbec to nemusíš vysvětlovat,máš naprostou pravdu 🙂 .Je fajn,že jste si to řekli.

sisstin
3. dub 2015

@michalka_n na to jsi prisla jak, ze samozivitelky si prijdou na 15500? 😅

ilaura100
3. dub 2015

Jeste dodatek, myslim si, ze to neni ani tak o spolecnem uctu, jako spise o rovnocennem pristupu k financim a nakladani s nimi.

sisstin
3. dub 2015

@michalka_n ja jsem samozivitelka a nemam teda narok na jediny prispevek 😅

michalka_n
3. dub 2015

@toga25 ja bych mu prostě taky řekla na ferovku jak se věci mají klidně bych snim dopodrobna probrala kolik co platíš a kolik zbyde a že by ti měl přispět když on je svym způsobem za vodou. Neříkej mi, že kdybys mu řekla že bys potřebovala třeba plácnu dva tisíce přispívat měsičně že by se krtil....

marton
3. dub 2015

@michalka_n 😀 .

marton
3. dub 2015

@ilaura100 přesně tak plus ještě o přístupu jeden k druhému 😉 .

michalka_n
3. dub 2015

@sisstin moje sestřenice byla na mateřské nebo rodičáku pro mě je to to samý a dostávala příspěvky na výživu na bydlení a všechno sice to trvalo ale dosáhla svého i když je fakt že 15.500 měla asi i s přídavkama 1500

sisstin
3. dub 2015

@michalka_n dobře, když má rodičák, bydlí sama a má nárok na přídavky..já za dobu svýho "samoživitelství" žila i z 4500 Kč, minimum na matku a dítě je tuším okolo 4200 Kč. Takže třeba ano, za určité situace je možné, že má samoživitelka takový příjem, ale prosím nepaušalizuj, nemusí to být vůbec pravda 😉 Já ted mám alimenty a plat, 15500 teda nemám ...a na přídavky ani nic nárok též nemám 😉

marton
3. dub 2015

@sisstin
@michalka_n to je to,co v tomto státě nechápu.Moje sestra celý život sama s dítětem neměla nárok ani na blbé přídavky.Jiní mají i příplatek na bydlení 😒 .

sisstin
3. dub 2015

@marton příspěvek na bydlení je za určitých podmínek, ne každý je splnuje, já mám štěstí, že mě naši nechali u sebe, jinak bych jednu dobu neměla ani na azylák. Ted mám přítele, ale zatím spolu nežijeme (stěhujeme se v létě), každej žijeme sám a zatím finančně to každej taky koulíme sám....

toga25
autor
3. dub 2015

@michalka_n jj, už jsme to včera probrali. Ono to není o tom, že je nějak lakomý a chce si hrabat, ale že mu to nedošlo se mě vůbec zeptat, což sám včera přiznal, že je to jeho chyba. Na druhé stojím já s moji povahou, že je mi trapné si o peníze říkat... Vím, že by mi to nemělo být trapné, ale jsem tak prostě vychovaná, že se musím pomalu o všechno prosit... 🙂 o včerejšku jsme se dohodli, že mi bude posílat 2000 navíc a pak si kdyžtak řeknu + malému do ,,obálky" dávat zbylé 300 z úlevy na daních, co bere v práci (800 nám platí akorát úrazovku, ale na tom jsme domluveni od začátku, ptž já úrazovku neměla a myslím, že je potřeba, aby ji měl každý) 🙂 Tak snad uvidíme a z 9 tis dokupy snad něco už zvládnu i ušetřit 🙂 Na ty kafíčka apod nepořebuju chodit denně, ale prostě mít ten pocit, že nemusíte pořád počítat a víte že ty peníze na tom účtě prostě ještě máte 🙂 ak snad to bude změna k lepšímu a on se taky bude snažit šetřit, když bude mít z čeho 🙂

sisstin
3. dub 2015

jinak ex mi peníze dával (byla jsem doma a pečovala o dítě s postižením), ale u všeho miliarda keců. V každé hádce mi ty peníze vyčetl, omlátil o hlavu atd, takže v tomhle vztahu jsem teda docela opatrná a pokud to půjde, tak si všechno chci hradit sama i za cenu, že se třeba hodně uskromnim ve svých potřebách. 😕

marton
3. dub 2015

@sisstin no a to je právě ono.Nemít ani na azylák je dost velký argument,aby byl nárok na příspěvek.Jsem holt stará naivka 😒 .

Strana