icon

Dcera chce žít u otce. Jak řešit problémy?

8. kvě 2023

Ahoj holky, dcera (6) se dneska vrátila z prodlouženého víkendu od otce a téměř hned mi hlásila, že jak bude starší, bude u něj bydlet (cca 15km od nás) a sem bude jezdit jen na víkendy. Nebudu lhát, docela mě to sebralo.
Když tam je na víkend, věčně spavá u babičky, ne u něj. Když přijede, dává mi za vinu, že spolu nejsme. Že jsem se s ní odstěhovala ... Rozešly jsme se když měla rok a půl. Musí ji tam valit hrozně do hlavy.. na Velikonoce jsme měli plány, na poslední chvíli psal, jestli si ji může vzít.. psala jsem mu že jindy, že už něco máme naplánováno. Dcera přijela s tím, že babička říkala, že jsem ji tam nechtěla pustit. Často mi říká, že jí babička říká, že tam je hrozně málo, že jí tam nechci pouštět víc, že jí je smutno atd. Mě už z toho šibe. Věčně problémy s domluvou. Respektive jak není po jeho, vyhrožuje soudem, socialkou a podobně. Žijeme s mým přítelem, se kterým mám ještě dceru 2,5roku a jsem teď zase těhotná. Je to na palici.. dcera půjde do první třídy, budu asi žádat zvýšení výživného, jelikož už 5let se s tím enhybalo, poměry jsou jinde a při nástupu do první třídy na to mám asi nárok. Každopádně toto bez právníka asi nevyřeším, protože si ji AK myslím, že mě pošle do patřičných míst.
Uff.. díky za povzdech.... 😮‍💨

Strana
z2
autor
9. kvě 2023

Ano, samozřejmě jsem si s ním snažila promluvit v klidu. Už jen skrz prázdniny, od kdy co a jak bude. Jenže jak jen řeknu něco, co jemu se nelíbí, hned vyhrožuje socialkou a soudama apodobne. Jednou už sociálku i volal. Není úplně lehké udržet chladnou hlavuy když jedinej způsob, jak být za dobře je sklapnout hubu a dělat co on chce. A pardon, to já fakt nebudu. 🙂

irmamala
9. kvě 2023

No a co on teda od tebe chce? Když se ohání sociálkou, tak přece na ní musí jít s nějakým konkrétním návrhem ne?

autor
9. kvě 2023

@irmamala jo, tak to fakt netuším s čím by tam chtěl jít 😂 stačí projevit jen nesouhlas a už by tam šel. Minule to bylo třeba když jsme domlouvali termín na prázdniny a neshodli jsme se, že my už jsme něco měli. Říkám hele tak příští rok uděláme dva a dva týdny. První dva doma a další dva u tebe. A v srpnu stejně tak. Odpověď: no tak to ses zbláznila. Říkám proč? Aspoň budeme vědět, co a jak si plánovat už třeba v zimě. A on: no, jak chceš , takže se nechceš domluvit, můžeme jít k soudu. A takhle to je se vším, přitom mě se ten můj návrh zdál logickej

somalicats
9. kvě 2023

A vy máte styk daný soudně? Protože pokud ne a je to zatím na vaší dohodě, tak to k tomu soudu dej Ty. Jestli má furt s něčím problém, tak mu rozsudek zavře hubu.

autor
9. kvě 2023

@somalicats nevím, jak to vzít. Máme jednou za čtrnáct dní na víkend. A že se takhle budou pravidelně stýkat. Skrz ty prázdniny mi volala ze sociálky a řekla, že by měl mít půlku prázdnin. Jenže v rozsudku to nemáme, takže se bojím, že zas bude právě vyskakovat. K soudu jít chci skrz zvýšení výživného, bude nastupovat do první třídy a 5let se s tím nehybalo, tak myslím, že to je na místě, každopádně až po poradě s právníkem, co můžu a nemůžu navrhovat. A bez něj taky k soudu radši ani nepolezu. I když se asi dost prohnu no.

somalicats
9. kvě 2023

Ta půlka prázdnin je obvyklá a vřele doporučuju ji tam dát, protože s nástupem do školy pak nebudeš mít takový problém se zajištěním hlídání o prázdninách (jo, píšeš, že jsi těhotná, ale to taky nepotrvá věčně a bude fajn, když si nejstarší od prcků taky trochu odfrkne, mám to doma taky). Domluv se s právníkem, na ospodu, a ideálně to tam dejte jako návrh s konkrétním rozložením prázdnin, protože pak budeš Ty mít předem jasno, kdy je u Tebe a kdy u ex, on bude mít jasno taky a nebude prudit, sama píšeš, že je s ním domluva špatná.
Jinak v klidu, já kolikrát taky poslouchám, že u tatínka je to lepší (holky 7 a 9), jejich tatínek ale poslouchá totéž v bleděmodrém 😀, a posloucháme to vždycky, když mají dámy problém s tím, že po nich já nebo ex něco chceme.
A co se babky týče, nezkusila sis s ní sednout sama? Že nemáš problém s tím tam dceru dávat, ale že manipulace teda nee a v krajním případě s tím na ten ospod půjdeš.

autor
9. kvě 2023

@somalicats takhle jsem mu to přesně navrhovala a neee, to se mi nelíbí a jestli s tím máš problém, tak jdeme k soudu. S bankou se nevidam vůbec, jednou, teď nedávno, když byl nemocnej tak si pro ni přijela ona, že bude u ní a v neděli ji zase dovezla ale neumí odpovědět ani na pozdrav 😑

konidana
10. kvě 2023

no tak jo, jediné řešení je, sepiš si návrh, na to zvýšení alimentů, a přesné rozvržení péče, včetně všech prázdnin, ideálně nějaký fix se kterým se nebude hýbat a podej to k soudu.

2veverka
10. kvě 2023

@irmamala Já k tomu taky mám poznámku z empirie: můžeš se rozhodnout, že ty budeš ta rozumnější, konstruktivnější atd. Ale pokud otec systematicky překračuje tvoje hranice, musíš si je hlídat. A bohužel to otevírání a vstřícnost strašně snadno zase hranice posunou. Takže je to sice obrovská škoda kvůli dětem, ale někdy ze dvou blbých možností volíš to, co tebe nepoškodí a nesrazí.
V tomto souzním s @rencinka87

autor
10. kvě 2023

@konidana taky si myslím, že jiná cesta není.

marea2000
Odpověď byla odstraněná
oveckaluky
14. kvě 2023

Až mu ji prostě povezeš, nebo až si pro ni přijede, normálně na ferovku se ho zeptej, před malou. Že ti řekla, že chce být u něj víc, takže bys přidala třeba dva dny v týdnu, kdy ji teda bude vozit do školky a plně se starat. Předpokládám, že couvne, a budes mít klid. Jinak pokud bude chtít on i dcera, neuděláš nic. Naopak, půjde proti tobě a můžeš o ni přijít úplně.

zanett
14. kvě 2023

Autorko, a proc ti pripada navrh nabidnout dceri jit bydlet k otci hned (a ne az bude starsi), tak spatny? Ja si naopak myslim, ze by to vasi situaci vyresilo okamzite a byl by klid. Az si budete priste dceru predavat, rekla bych mu, ze mala u nej chce bydlet a ze pokud s tim teda souhlasi, ze se muze hned prestehovat. Uvidis, jak by oba reagovali (tedy tvuj ex a dcera). Kdyby se z toho jeden nebo oba zacali vykrucovat, jakoze ta sance je velmi realna, bylo by vyreseno a dcera uz by timhle znovu neoperovala. Pokud by ale oba chteli (coz je nerealne, soude podle reakci jeji otce), tak tim lip, mela bys o starost min - stejne by nejpozdeji v puberte sla bydlet zase k tobe, protoze holky v puberte tihnou vic k matce. Mozna se bojis to rozseknout, abys o ni neprisla, ale ja bych nemela nervy na to porad slychat, ze az bude starsi, pujde bydlet k otci...a porad se o ni pretahovat. Tvuj ex se nezda byt svolny k domluve a ty reagujes docela hystericky (tady v diskuzi, asi ty tehu hormony), tak bych si nepridelavala nasili a neprela se porad s dcerou o tom, kde tedy bude. Chces jit k tatovi? Dobre? Muzeme to s nim priste hned probrat. A bylo by vymalovano. A osobne si myslimm, ze by k zadnemu stehovani k otci vubec nedoslo.

budouci_maminka
14. kvě 2023

Ja bych taky pri predavani (malou k nim) vyrukovala ze dcera chce s tatinkem bydlet a tedy pokud chce tak muzete jet rezim stridavky tyden co tyden. A cekala s cim se vrati..takhle dcera uvidi, ze to nejsi ty, kdo tomu brani..

veronikav31
14. kvě 2023

Já bych šla k soudu,proč se zbytečně stresovat teď? U soudu to bude jasně dané kdy si ji bude brát a hotovo.takhle to měl brácha, několikrát u předání asistovala policie a ospod kvůli tomu,že matka malého nechtěla vůbec předávat a brácha platil dost velký peníze a kluka téměř neviděl,kluk doteď nemá vztah k prarodičům,ke mě,jako tetě ani ke strýcovi a neteřím.ja jej viděla naposledy když mu byly 3 roky,teď mu je 16,bydlí 10km od nás,studuje ve městě kde bydlím,ani bych ho nepoznala i kdyby stal naproti me.bracha si zažil peklo,po nocích brečel a já nic nemohla dělat.ona chtěla jen dítě a peníze,bez táty dítěte.

jerrabina
14. kvě 2023

@gruyerre nebyla bych úplně v pohodě, ale všichni by z toho něco pochopili. Malá že když už to nejsou jen ty prázdniny, najednou je to u tatínka jiné a že se jí stýská, a že to vlastně u maminky bylo fajn. Chlap a babička to, že to tak vlastně nechtějí (a přestali by tím pádem manipulovat, když už by nebylo k čemu) a já to, že nejsem jediná na světě, kdo se o dítě zvládne postarat (a ano, to by bylo nejtěžší. To ostatně bylo nejtěžší, i když šlo jen o obyčejnou střídavku a ještě k tomu nepravidelnou a občasnou. Aspoň pro mě to bylo zatraceně těžké. Ale řídím se tím, co je dobré pro dceru a ne tím, co si myslím, že je pro ni dobré. Ale ha mám štěstí, že dcery tatínek není manipulátor, já vím.) A hlavně lepší cestu jak dlouhodobě nebýt ta horší v očích dcery asi neznám a to podle mě dceři ublíží opravdu hodně, když má pocit že jinde než u mámy (nebo kdekoli kde je) ji bude líp. Tu situaci bych chtěla změnit a tohle je cesta.

jerrabina
14. kvě 2023

Autorko, zeptej se sama sebe, co je tak špatného na tom
-že to ex dá k soudu
-že půjde dcera bydlet k němu
A jaké jsou výhody toho (jednak pro dceru a jednak pro Tebe) a taky jaky by byl pravděpodobný vývoj.
Prostě si tu situaci představ, odlož všechny strachy a zhodnot to. Pak si ty strachy můžeš zase probrat zpátky, ale uvidíš, jak moc jsou reálné. Možná hodně, možná málo. Podle mě miň než se zdá, protože soud by spíš pomohl než uškodil a jak píšu výše, bydlení kdyby se už náhodou realizovalo by stejně vydrželo krátce a kdyby ne, dcera by pochopila, že i táta po ní občas něco chce, taky mu občas jedou nervy a že ona nemá takový servis)/péči/... jako když tam je jednou za milion let. Mám dojem, že jsem to i někde četla tady v diskusích, že takhle někdo manipulaci utnul, protože manipulujici zjistil, že to tak vlastně nechce.
Ale zhodnoť si to, třeba dojdeš k něčemu jinému a třeba se objeví řešení.

jerrabina
14. kvě 2023

Každopádně držím palce a přeji pevné nervy. 🍀🌷Je mi jasné, že to vůbec není příjemná situace (chápu, že můžu znít jako když mi to jasné není, ale prostě jen píšu možné řešení, ne ty pocity kolem toho řešení. To by vydalo taky na docela dlouho a byly by v tom bezesne noci a podobně, ne že ne 😁)

Strana
z2