Návrh na úpravu poměrů - otec nespolupracuje

simcza
15. čer 2021

Představení problému:
Nesezdaní otec a matka, 2 dcery. Ještě po narození druhé dcery společné bydlení.
Vinou otce došlo k ukončení nájemní smlouvy ve stávajícím bytě. Po různých dočasných záplatách byla matka s oběma dcerami ubytována v AD pro matky s dětmi, otec prozatím bydlel u své matky. Po čase se naskytla možnost opětovného společného bydlení, matka ukončila nájemní smlouvu v AD. Bohužel to nedopadlo a matka pro sebe a obě dcery zajistila bydlení v jiném AD, otec se opět nastěhoval ke své matce. Starší dceru si vzal na víkend a od té doby ji matce odmítal vrátit. Dcera začala navštěvovat první třídu ve střediskové obci. Veškeré snahy matky o to, aby si dceru mohla vzít k sobě, byly zamítnuty. Kontakt pouze telefonický. Tento stav trvá déle než 1 rok. Jelikož neexistuje žádné soudní rozhodnutí, podala matka Návrh na úpravu poměrů. Protože OSPOD kontaktoval i otce, projevil vůli a starší dcera mohla po téměř necelých dvou letech strávit s matkou déle než pár minut - celý víkend. Následující pracovní den kontaktovala pracovnice OSPODU opět matku i otce ohledně dohodnutí termínu schůzky. Matka spolupracuje. Otec nezvedá telefon, odmítá s úřady spolupracovat. Odmítá jakékoli schůzky, jednání, kontroly, kontakt. Slovně (SMS) útočí na matku, vyhrožuje. Rozhodl se "vše zůstane jak bylo doposud", tudíž bez soudního rozhodnutí zůstane starší dcera u něj a s matkou se bude vídat pouze tehdy, kdy on svolí.
S třídní učitelkou starší dcery, potažmo se všemi zaměstnanci školy, komunikuje minimálně nebo vůbec, povinné platby za celý rok téměř neuhradil, dcera se v 1. třídě sama vypravuje a cestuje do školy která je ve vedlejší obci, nemívá svačiny. Většinu času po škole hlídá otcova sestra. Matka má zřejmě částečný problém s alkoholem, otec musí pravidelně navštěvovat probačního pracovníka.
Dotaz zní: Jak vysoká je pravděpodobnost úspěchu matky? Jaký je vůbec další postup, pokud otec odmítá spolupracovat s úřady? Nepovolí návštěvu pracovnice, nebude se účastnit schůzek atd. Znamená to pro soud jako že podmínky jsou nevyhovující??

Neprochází/neprocházel někdo něčím podobným?? Děkuji.

merope
15. čer 2021

Někde jsem četla, že pokud některá ze stran nespolupracuje, tak je jí to dáno docela k tíži. U matky může být ten problém s alkoholem. Ale pokud ona spolupracuje a on ne, je pravděpodobnost úspěchu dosti vysoká (zvláště pokud škola potvrdí, že dcera nemívá svačiny, cestuje do školy sama, otec se nestará).

simcza
autor
15. čer 2021

@merope alkohol ty týká matky otce, čili babičky. Možná jsem napsala nesrozumitelně. 🙂 Matka obou holčiček je dost nervózní. Neví co jí čeká. Snažím se jí morálně podpořit, že horší než je to teď to být nemůže. Také si myslím, že otci jeho chování příliš nepomůže. Je tam i více drobných aspektů v jeho neprospěch, ale nechci je tu úplně rozmazávat.
Každopádně ale moc děkuji za reakci!!! Snad mamince také trochu zvedne náladu.
Pěkný den. 🍀

merope
15. čer 2021

@simcza Popravdě jediné, co mě udivuje je, že to matka dala k soudu až rok poté, co jí otec nevrátil dceru a že ji nechala dokonce chodit do školy zjevně někde, kde se k ní nemůže dostat. A vůbec že dopustila, že dceru rok neviděla, jen s ní telefonovala. Přemítám, co je za tím příběhem, protože teda tohle mi chlap udělat, asi vyrazím do školy a holku z ní unesu 🙂.

simcza
autor
17. čer 2021

@merope ono je to tam u nich krapet složitější. ☹ Jen jsem nechtěla vytahovat detaily. Díky tomu, že starší dcera navštěvovala školku tam, kde chodí nyní do školy, nechtěla matka zprvu dceru odloučit od kamarádů a kolektivu, na který byla zvyklá. Ze strany otce to pak byly neustále nějaké ústní dohody, které matku bohužel vždy nějak uchlácholily, ale ale jejich obsah nebyl téměř nikdy dodržen. Ano, souhlasím s vámi - také se divím, že to neudělala dříve. Jednala bych také rychleji. Na druhou stranu jsem ráda, že se nyní rozhodla věc dotáhnout až do finále, do soudního rozhodnutí. Už ví, že se neměla nechat oblbovat marnými žvásty otce. Na konci měsíce už bude jasno. Tak jí mohu už jen držet palce a přát štěstí, aby už bylo jen lépe!!! 🍀

orisek56
17. čer 2021

Já si kladu otázku, co je to za dobytka, který nějakým záhadným způsobem promrha bydlení, pošle defakto svoji ženu a děti do azylaku, místo toho aby se snažil že všech sil jako živitel rodiny zajistit bydleni pro všechny, nebo je všechny vzal ke své matce a ještě je to taková svine, že malé holce odepře mamu. U matky si zase říkám, co je to za ženskou, která rok nebojuje o svoje dite a nechá to takhle vyhnit.

marimanta
17. čer 2021

Moc tomu nerozumím... Maminka to zatím řeší jen s OSPODem? Žádný soud? Na jejím místě bych už dávno podala návrh na soud včetně předběžného opatření. Dítě a rodiče mají právo na styk, neomezí-li ho soud. To je v zákoně. Např. Zakon o sociálně-právní ochraně dětí. Já jsem pěstoun a jsem povinná udržovat styk dětí s jejich rodinou. Protože na to mají právo. Pro dítě je rok obrovsky dlouhá doba...

simcza
autor
18. čer 2021

@orisek56 Ano, na otce mám stejný názor. Matka již měla částečně "rozjeté" soudní řešení. Bohužel jí však stále mazal med kolem úst a když došlo na lámání chleba, tak ze všeho vycouval a odmítal komunikovat. Se školou komunikuje víceméně jen matka, lékaře také zajišťuje ona. Ač tedy druhá strana na termíny příliš nereaguje. Nebyla na tom psychicky dobře díky jeho výhrůžkám. Možná s Vámi částečně souhlasím i v názoru na matku, na druhou stranu je teď ale myslím nejdůležitější to, že se ho konečně přestala bát, začala jednat a vypadá to celkem nadějně.

simcza
autor
18. čer 2021

@marimanta Maminka to již nějaký čas řeší s OSPODEM a mají dokonce již stanovený termín soudu na konec června. Zajímalo jí spíš, jak to funguje, pokud on odmítá respektovat i výzvy na setkání s OSPODEM a vyhrožuje, že se nezúčastní ani soudu. Maminka nemá problém s tím, aby se otec s dětmi stýkal. Bohužel díky tomu, že jí po jedné takové návštěvě dceru již nevrátil má stále trochu obavy, že by se to mohlo stát znovu. Souhlasím, že rok je pro dítě dlouhá doba. Pokud soud dopadne dobře v její prospěch, budou ten rok dlouho a složitě dohánět.
Jak jsem psala již výše - mohu jí v tuto chvíli jen držet palce a přát štěstí! 🍀

marimanta
18. čer 2021

@simcza doufám, že narazila na dobrou OSPODku, některé jsou na ránu. Ale jinak jo, OSPOD i opatrovnický soud přihlíží ke spolupráci a ochotě se dohodnout. Držím palce.

marimanta
18. čer 2021

@simcza jo a já to myslela naopak, že otec nesmí matce bránit ve styku, což se tady děje. Ne že by ona s tim měla problém 😉

simcza
autor
19. čer 2021

@marimanta já to zase myslela tak, že pokud by měla maminka děti u sebe, tak na rozdíl od otce neměla a nemá problém s tím, aby se stýkali. Chtěla to tak od začátku. 🙂
Zatím se "ospodka" jeví celkem ok. 👍

merope
19. čer 2021

@simcza Tak nemýlím-li se, pokud je rozsudek soudu a otec by to nedodržoval (dítě by nevrátil), tak s ním už se to dá řešit ihned a bez problémů - snad až do úrovně policie. A kdyby se to opakovalo, tak to jde opět řešit nějak dál až do té úrovně, že otec by měl styk s dítětem jen s asistencí.

simcza
autor
20. čer 2021

@merope Už je jen krok od tohoto rozhodnutí, resp. rozsudku. Prázdniny započnou rozhodnutím soudu. Důležité je, aby se měla v případě problémů ze strany otce do budoucna oč opřít.