Dceři vyhrožuje spolužák, co mám udělat?

bobesbobes
14. dub 2016

Dobrý den, žádám Vás radu incidentu který se stal mé dceři 8let žákyni 2.ročníku ZŠ. Její spolužák ji o přestávce nechal na lavici psaní s tímto zněním: JA...(jméno) TĚ ...(jméno mé dcery) ZABIJU.(podpis).Jak jsem se dozvěděl je tento hoch velmi problémový. Žije s matkou která používá často tělesné tresty a bývalí
přítel také. Dále hoch navštěvuje psychiatra. Mám samozřejmě o dceru strach. Škola o tomto incidentu ví a snaží se ho řešit zatím s výchovnou poradkyní, dále máme také schůzku s třídní učitelkou, zástupcem ředitele, výchovnou poradkyní a matkou chlapce. Jaké mám možnosti v této situaci? Můžu požadovat lékařský posudek od odborníka k tomuto případu? Co bych mohl ještě udělat? Děkuji za pochopení s pozdravem Rob.

sara84
14. dub 2016

Fihaaa, no je velmi dobre, ze to neberete na lehkou vahu! Asi bych trvala na vyjadreni psychiatra k tomuto. A vzpomela jsem si jak resil kamarad sikanu sveho syna. Sel za tim dotycnym a rekl mu, jeste jednou se dotknes meho syna, nebo mu budes rikat neco hnusneho tak to budu resit s tebou! Ne s maminkou, pani ucitelkou ale s Tebou! ( kamarad ma 100kg a 190cm) a kupodivu byl klid..nikdo se s nim.moc nebavil, ale nikdo ho uz netrapil! Nevim, jestli je to dobra rada pro tuto situaci :(

smallinka
14. dub 2016

No je to strašný, ale vidím, že toho kluka řeší celkem dost odborníků. Nevim co bych dělala, ale nějaký instinkt mi říká, že bych si možná podala jeho matku nebo přímo toho kluka 🙂 slovně - zeptala bych se co to mělo znamenat atd....ale fakt nevim jestli je to dobré. Mám bohužel zkušenost z dětství....když jsem šla s mladší sestrou u nás na vsi kolem parku, vybafli na nás dva starší kluci a dali nám kolem krku klacky do tvaru Y jakože nás škrtí, my jsme samozřejmě křičeli, naštěstí rychle utekli. Jsou to bratři a pochází z asociální rodiny....☹ Běžely jsme hned domů, a mamka šla s námi k nim zaklepat a popovídat si s jejich matkou. A to podotýkám, že to bylo na vesnici a asi před 30 lety....nedovedu si představit co se děje v dnešní době ve městech ☹ No a jednou se nám stalo, že jsme šly s holkama za garážemi a tam na nás vybafl kluk taky starší a měl pušku asi hrací ale jak bafl hrozně jsme se lekly....jako byla to asi hra, ale on mě divnej výraz v očích. Jeho máti pracovala tehdy s naší máti.......tak mamka to spíš komentovala, že je to debílek.......Mě totiž přijde, že co si člověk dneska nepořeší sám nemá. Můj strach by mi asi nedovolil nedělat nic ☹ Je to strašný, snad ho zavřou někde v léčebně.....ať máte klid. Věřím, že všechno dobře dopadne.....a vy budete klidně spát.

carllin
14. dub 2016

Je to ošklivá situace, bohužel dost častá. Kladně bych hodnotila přístup školy. Nejen že situaci řeší třídní učitelka, ale přizvala k projednání i výchovnou poradkyni. Z vlastních zkušeností bych odhadla, že to není první incident chlapce vůči spolužákům. Přečetla jsem i komentáře, zdržela bych se výroku "šikana". Pokud to není dlouhodobé, opakující a stupňující se chování vůči jedinci, pak se o šikanu NEJEDNÁ. Rozhodně nedoporučuji "došlápnout" si na matku, ani na dítě. To situaci jen zhorší. Nechte jednat školu, jsou to odborníci, kteří podobných situací už řešili. Bohužel Vás zklamu, jako rodič napadeného dítěte nemáte nárok žádat vyšetření odborníka, ani nemůžete nahlédnout do dokumentace k chlapcovu stavu. Pokud má stanovenou diagnozu, škola nesmí obsah zveřejnit. Nejspíš Vás teď bude čekat výchovná komise (vedení školy, tř. učitel, Vy, rodiče chlapce, výchovný poradce, případně školní psycholog). Incident se projedná, vyhotoví zápis z tohoto setkání, jehož součástí budou i doporučení na kterých se domluvíte. Následně se bude dohlížet zda se vše dohodnuté dodržuje. Můžete navrhnout posílené dohledy na chodbách během přestávek, preventivní program pro stmelení kolektivu, pravidelné informování o aktuálním stavu ve třídě, požádat o náslech v hodinách. Případně trvat na kázeňském opatření. Pokud by se incident opakoval, případně došlo k napadení, kontaktuje se OSPOD (odbor sociálně právní ochrany dětí) a pak už to nabírá opravdu na obrátkách. Bohužel Vás nepotěším, inkluze se žene do škol a takových (i o dost horších) žáků bude v každé třídě několik.

lajla
14. dub 2016

A taky to muze být for, nová registrace, 1 příspěvek🙂
Pan určitě ví, co by v takové věci podnikl, nepotřebuje rady maminek na MD🙂

nelam
14. dub 2016

Naprosto výstižně to popsala carllin, doporučuji si její komentář důkladně přečíst. Škola postupuje ve Vašem případě opravdu korektně (kéž by to tak bylo vždy), je vidět, že se maximálně chrání před případným stupňujícím se chováním, aby byly podklady, a aby se mohlo přistupovat k tvrdším postihům. V žádném případě se tu nejedná o šikanu, až to tu zas nějaký "odborník" nakousne, protože nesplňuje základní parametry této definice. Do chlapcovo dokumentace opravdu nemáte právo nahlédnout bez svolení právního zástupce. K Vašim dalším možnostem opět doporučuji výše zmíněný příspěvek, ještě bych doporučila zatlačit při schůzce na využití školního psychologa pro chlapce (pokud na škole někdo takový funguje, či externě dojíždí). S tím "došlápnutím" si na dítě a rodiče souhlasím tak napůl, někdy to zabere, ale spíše je-li to hmmm... jak to říct... slušná, nesociální rodina. Jinak se to často míjí účinkem 😀 . Dodám ještě, že mám přímou zkušenost s velmi podobnou situací, která byla ze strany školy řešena odpovídajícím způsobem až do konce (tedy zvýšený dohled školy, psycholog, stmelovací programy, kázeňské postihy, oslovení OSPODU, aj.). Situaci se nepodařilo dlouhodobě vyřešit, po posledním vyhrožování stejného typu, jaký jste uvedl, rodič zavolal policii, která prověřila rodinu, školu, aj. a po této "ostudě" rodiče stáhli problémového žáka pryč.

nutricnihodnota
15. dub 2016

Tady se zas někdo nudí. Další podezřelá otázka z nového profilu, během několika hodin.