Děda a jeho rozmazlování
Ahoj holky,
chtěla jsem se s vámi poradit (a taky se z toho vypsat), máme jeden docela velký problém s naším dědou. Abych vám trochu přiblížila naši situaci tak se malinko rozepíšu.
S přítelem máme 4 letého syna (jsem nevlastní maminka viz článek v mém profilu) . Když se malý narodil bydlel u přítelového táty. Jeho tatínek je strašně hodný pro nás a pro malého (hlavně pro něj) by se mohl rozkrájet. JENŽE tady je ten velký kámen úrazu. Děda nám malého rozmazluje prakticky odjakživa. Když se malý učil zvedat hlavičku, chodit, jíst atd. on ho nosil pořád a neustále na rukou (to ovšem trvá dodnes), my když jsme prcka posadili nebo položili řval, chtěli jsme ho uspat - řval, chtěli jsme ho přebalit - řval, vezli jsme ho v autě - řval zkrátka když ho prostě někdo nedržel na rukách neustále řval (chodil s ním i na WC). Nějaké dohady o tom že ho děda nenechá ani aby se učil chodit či cokoliv jiného byly naprosto zbytečné - zavřel se do pokoje a dělal že neslyší a o pár hodin i minut jakoby se nic neřeklo jedeme vesele dál. když malý povyrostl chtěli jsme ho učit aby papkal sám ... nemožné ... vždycky přišel děda a začal krmit ... dohady o tom že se to musí naučit?? zbytečné!!! odplenkovávání?? asi nemá cenu ani mluvit! vygradovalo to až k tomu že jsme se museli odstěhovat bohužel ale bydlíme pár domů od něj. Od doby kdy jsme se odstěhovali za každý den co děda malého viděl mu koupil hračku (autíčko, postavičku) někdy i dvě a víc Když my jsme koupili autíčko (za odměnu) děda koupil 3, když dostal od nás jen tak meč na hraní děda koupil větší, koupili jsme postavičku baymaxe (toho miluje) děda koupil 2 transformery (o kterých taky mluvil často) takže baymax je - ani nevím kde. Když malý k dědovi chodil na hlídání měl už cca 3 roky tak u nás doma spával bez plenky a krásně vydržel celou nos se nepočurat dojde k dědovi a dědeček dá plínku takže jsme tam kde jsme byli (malému jsou 4 roky a neustále se v noci počurává protože děda dává plenu a malý ví že ''může''), stejně tak s krmením neustále malého krmil, a co víc třeba 5 jogurtů po sobě? není problém malý řekne chci a dostane... hned na to zmrzlina, pak vajíčka na večeři a POZOR krmení večeře u dědy probíhalo v horké napuštěné vaně!!!! nemá cenu vysvětlovat že to nesmí dělat že z toho potom zvrací atd ... mohla bych tu vyjmenovávat ještě hooodně dlouho a stále by to nebylo všechno!! ... nevíme si rady a bohužel nemáme možností takové že by se s dědou nevídali, děda musí minimálně jednou až 2x týdně (kdy samozřejmě malý dostane pokaždé novou hračku) hlídat a nemáme ani tolik financí aby jsme zaplatili hlídací paní ☹ ... Jsem totálně vyčerpaná a zoufalá protože nám malého chcou vyhodit za počůrávání ze školky protože denně po něm perou postýlku. A já už nevím jak dál. Nevíte prosím co mohu dělat? díky za jakoukoliv odpověď
@luj89 bohužel momentálně ne ☹ můj má teď v práci hodně velké fofry protože tam mají nějaké problémy a já dělám pouze 12ti hodinové směny (krátký dlouhý týden) takže minimálně 2 dny v týdnu malého hlídat já nemůžu a můj podle toho jakou má směnu. je to složitější :-/ bohužel nemáme nikoho kdo by mohl hlídat místo něj. Nejhorší na tom je že on děda i když je tam někdo jiný se chová úplně stejně.
Děda se asi snažil od mala suplovat maminku.. což mu nelze zazlívat. Pokud hodláte vy suplovat matku, chce to nastavit jasná pravidla. Pravidla bude stanovovat nejlépe otec dle mě jako ta nej autorita v rodině. A také bude muset vymezit vztah k vám, jako přítelkyni.
Jinak bude pořád kralovat děda - maminka..
Poproste přítele, aby si ujasnil vztahy v rodině. Vy to bohužel nevyřešite..
děda asi fakt chce vynahradit mámu, zkuste v klidu dohodnout ty pleny, množství jogurtů, znám to - E sní dva termixy a chce třetí, po sobě - ne, vysvětlím. Že mu prostě víc škodí, než prospívá, že má výhodu času, moudrosti - brát ho třeba na vláčky, ryby, co já vím. Že tím prvním v žebříčku musí být jeho otec, děda až pak..nebo za nějakým odborníkem, d.psychologem, i s dědou, aby mu to vysvětlila autorita.
@kajka93 Je děda Čech? Přesně takto totiž vychovávají děti všude na západ od nás!!! Plenky klidně až do školy!! Kupodivu z dětí pak vyrostou normální lidé...
A co nějaká paní na hlídání?
Já bych se přece jen zkusila zamyslet nad možností toho hlídání. Pokud vám ho vyhodí ze školky, budete mít ještě větší problém a děda bude nedejbože hlídat každý den...
Holky moc děkuji všem za reakce, bohuzel hadek a stanovovani pravidel tu uz bylo taky nekolikrat proste pokud hlida deda sam je to dle jeho "pravidel" a my se muzeme stavet na hlavu, jeho reakce typu "ja jsem vychoval 4 decka tak vim co delam" (jeho vychova byla takovabze byl od rana do cca 8 hodin v praci a decka skoro neviděl) uz taky zname a prostě pres jeho slova nejede vlak a konec. K psychologovi ho nedostaneme. Jedna z vas se ptala jestli když jsme u jeho "vychovy" tak zasahujem. Ano je to vsak vždycky tak ze se dohadame vsichni zaraz. On drda neni jako clovek spatny myslí to dobre a me hrozne uznava porad mi rika jak jsem skvela mama jak me maly miluje jak o me porad mluvi atd. S mojim se kvuli tomu taky casto hadame. Ale s dedou nejde prostě nic je to beran Tvrdohlavy. Ja prave uvazuju na nejake hlidaci pani zvazovali jsme to nekolikrat ale ja proste tem lidem neverim pro me jsou to cizi lidi a nemuzu jen tak cizim lidem nechat klice od domu a dite. Mate s "hlidackama" nekdo zkusenosti? Jinak kdyby maleho vyhodili ze skolky nedokazu si to predstavit a asi bych podala vypoved a zustala na pracaku.
S podavanim poctu jogurtu jsme se taky snazili, ac marne, vysvetlovat ze to nemuze toho tolik jist a hlavne krmeni vajickama ve vane. Jakoby hrach na stenu hazel. ☹
A ví to děda s tím hrozícím vyhozením ze školky - včetně důvodu a případných následků?
@olga_ samozřejmě, popira ze to je jeho chyba rika ze je prostě jeste malicky a že za to nikdo nemuze a ze ve skolce jsou kravy učitelky. Kdyz jsem rekla ue kvuli tomu budu muset opustit praci ja nebo muj tak rell ze to neni potřeba ze klidne bude hlidat on. Když jsme rekli ze ro nebude treba tak se urazil. Ale na dalsi den zase jakoby se nic nestalo
@kajka93 Šla bych do toho hlídání jinou osobou. Třeba někdo jiný z okolí. Jako dědy se to určitě dotkne, ale možná mu to pomůže trochu otevřít oči. Co třeba někdo s podobně starým dítětem, tam by mohl zabrat argument, že si syn pohraje se (staro)novým kamarádem. Ale je to teda zapeklitá situace 😖.
@olga_ no ja popravde moc znamych taky nejak extra neznam a lidi ktery znam maji sbyxh problemu a vseho nad hlavu i prave a tak nechci nikoho s tímhle obtezovat nebo mu pridavat praci (maly je trošku kvitko) spis sem premyslela nad nejakou pani ktere bych za ti zaplatila ale nejhorsi je ze potrebujeme hlidani do 21:40 nez dojedu domů z prace a to je prave docela dlouho a moc tem lidem neverim.
@kajka93 já to asi vezmu z jiné stránky, mě zaujala Vaše slova o tom, jak děda musí hlídat. Co by mnoho z nás za hlídacího dědu (nebo klidně babičku) dalo. Předně bych asi zdůraznila, že děda hlídat nemusí, není to samozřejmě, pokud chci já hlídání po tchánovi, tak velmi slušně jej vždy požádám, zda-li by mohl dítě pohlídat. Není to samozřejmost a jedná se o nárazovky, většinou také kvůli práci. Nicméně beru to tak, že jsou to naše děti a předně je starost na nás. Váš dědeček má v podstatě pravdu, své děti již vychoval a zřejmě nijak špatně, když jeho syn je Váš partner a opora 😉 . K plenkám, není to tím, že se malý počůrával a přece jen chtít po chlapovi, který hlídá, aby opakovaně třeba převlékal postel mi přijde nerelevantní. Nyní odplenkováváme dcerku a vůbec by mne nenapadlo, že bych ji tchánovi na hlídání dala bez pleny. Sice taky zareaguje, když si malá řekne, dá vyčůrat, ale převlékat počúranou princeznu by se mu asi zrovna nechtělo a ani to po něm nechci já. Zkuste na to nahlížet tak, že vlastně máte poměrně vyhráno, jste oblíbenou snachou, dědeček, byť ze starší generace, akceptuje pleny u staršího dítěte. Jinde jsou právě tyto věci častými mezigeneračními třenicemi. No a pokud Vám jeho způsob hlídání nevyhovuje, není jiná možnost než omezit pracovní aktivity a zvolit pracovní dobu vhodnější ke koordinaci s péčí o dítě nebo zvolit paní na hlídání. Ze své zkušenosti můžu říci, že nikdy nezkoumám, co děda popř. babi (ještě pracující) s dětmi při hlídání dělali nebo nedělali. Milují je z celého srdce, děti je taky, navzájem se obohacují a jsou si přínosem. Přeji samozřejmě dobré nervy, přeci jen stále je to střet generací a tak trochu jiných světů a to chce hodně snahy a tolerance na obou stranách.

@kajka93 Ahoj, tady asi pomůže jen to, aby děda nehlídal malého sám... Opravdu to nejde nějak zařídit, aby nemusel tak často hlídat?