Dědické řízení-jak dlouho může trvat, než se ozve notář?
Ahoj,
prosím o vaše zkušenosti s dědickým řízením. Popíšu vám naší situaci, respektive situaci mého přítele:
V lednu zemřel příteli otec. Zanechal tu manželku (přítelova macecha) a dvě děti (mého přítele a jeho sestru). V dědickém řízení se počítá s nijak závratným majetkem. Původní předpoklad byl, že přítel i jeho sestra vyhoví žádosti macechy a dědictví se v její prospěch vzdají (to nebudu složitě vysvětlovat, ale údajně si to otec přál a ještě za života svým dětem určitý obnos dal, takže lidově řečeno by to za námahu a nervy v rodině nestálo). Situace se však nevyvíjí nijak. Notář údajně již oslovil macechu, to bylo někdy v březnu. Dosud se ale neozval ani příteli ani jeho sestře. Zatímco na začátku se macecha chtěla v klidu a rozumně domluvit, poslední týdny se chová trochu jinak, podezíravě. Nicméně ona sama jedná, jako by něco tajila. Nevím, jestli je to srozumitelné, ale jde mi o to, jaké máte zkušenosti vy, jak dlouho to notářům trvá, než se ozvou, co píší v oznámeních, které posílají a podobně. Děkuji.
@ssandy proti prijmuti dedictvi? Mamka chtela svůj podil odprodat svemu bratrovi aby ji vyplatil v penezich a notar to udelal jen tak ze dedictvi prijmula.
@lenicka2323 mama se muze vzdat sveho podilu ve prospech bratra, ale vyplatu penez uz notar resit nemuze. Nebo mohou uzavrit dedickou dohodu, kde se domluvi, kdo co dostane. Pokud tomu tsk neni, rozhodne notar bud podle zaveti, jestli existuje nebo podle zakona-tedy dedili by oba napul. Ono tak zalezi, co konkretne dedi. Jestli penize, nemovitosti, auto, sperky, akcie.
@ssandy Jedna se právě o nemovitost mamka by se chtěla odvolat a darovat to ve prospěch jemu ale notar tvrdi ze to nelze i přes to že ve smlouvě maji uvedené ze se odvolat můžou do 15dnu..jde hlavne o to ze mamka ma exekuci a notarka jina nam poradila ze ma rict ze podil chce vyplatit v penezich jakoby ho odprodat bratrovi aby po jejim podilu neskončil exekutor a exekuci by si chtěla vyřídit a uhradit pak sama.
@lenicka2323 trochu v tom je hokej. Maji uzavrenou dedickou dohodu nebo to je rozhodnuti notare? Darovat nemuze nic, jen se vzdat sveho dedickeho podilu. Notar rozhoduje o nemovitosti, ne o penezich. Nemuze naridit bratrovi, aby ji neco vyplatil. Musi rozhodnout o tom, co se dedi, tedy komu pripadne nemovitost. Jestli se pak vyrovaji mimo dedictvi, tak to je jejich vec.
@lenicka2323 kazdopadne pokud se dedictvi vzda, bratr ji potom neco zaplati(daruje penize sestre) tak ty penize bude chtit stejne exekutor. Kdyby se to zatlouklo, tak je to mareni vykonu exekutora. Jina situace by byla, kdyby prisla s balikem penez k exekutorovi a celou exekuci dobrovolne z tech penez uhradila, to by mu urcite nevadilo.
Dnes byli prave u notare kde se domluvily ze jdou na tri dily jsou prave tri ale dum se bude prodavat a jina notarka nam prave radila rict ze chce podil vyplatit v penezich a asi jakoby svuj podil darovat jednomu z bratru ale tim ze se to sepsalo takhle tak bude mamka vedena na katastru a ex. Po tom urcite skoci tak slo o to jestli by se dalo odvolat aby to mohla darovat.
@lenicka2323 tak jeste jednou. Darovat nemuze nic, co nenabyla. Zalezi, co tam dneska sepsali a podepsali a jestli se rovnou nevzdali prava na odvolani, aby se to vyridilo hned.
@lenicka2323 a mas pravdu, ze nebylo stastne, aby dedila 1/3,kdyz to rovnou exekutor obstavi, pak bude narocny prodej nemovitosti a navic to bude i snizovat jeji cenu.
@lenicka2323 lepsi by bylo, kdyby se podilu vzdala, nededila nic a sourozenci ji po prodeji nemovistosti darovali 1/3penez,aby uhradila tu exekuci
@ssandy mamka prave rikala ze jim notar rekl ze se vzdaly te možnosti se odvolat ale jediny papir co podepisovala je o tom na kolik byla odhadnuta nemovitost a ze ji teda dedi na 3 dily a dole je uvedeno ze maji moznost se do 15 dnu odvolat 😑tak jsem z toho jelen
@hanka_12345 Na tzv. předběžné šetření se předvolává jen vypravitel pohřbu.
@lenicka2323 no, to se tam standardne pise, ale kdyz se toho prava vzda, tak uz ta dedicka dohoda rovnou plati. Podle me je na to pozde. Ale teda nechapu, proc je notar natlacil do reseni, ktery nechteli. A proc to tedy podepsali? Vzdyt nemuseli.
@ssandy a kdyby se toho prava vzdaly tak dostanou nejaky papír kde to je uvedeno nebo se to podepisuje jen notari? Mamka prave z toho byla nejak zmatena tak si to ani moc neuvědomila a pan notar si jeste stěžoval ze ho uz hodinu zdrzuji no
@lenicka2323 Myslis, kdyby se vzdali prava na odvolani? To se zapise do protokolu z jednani a vsichni ho podepisi. Notar ho vetsinou vytiskne pro všechny nebo ho rozesila poštou. A je takovy problem tam zavolat a zjistit, jaky je stav? Ja myslim, ze notar by mel vsechny pravni ukony, ktere u nej probehnou, dostatecne srozumitelne vysvetlit vsem ucastnikum rizeni, aby vedeli, co to pro ne konkretne znamena. A je uplne jedno, jestli je ti 30 a mas pravni vzdelani nebo jsi 80 leta babicka, ktera dre cely zivot na poli. Jako ze nema cas nebo specha je jeho problem. I kdyz se tvari, ze je otravenej, porad je to jeho prace.
Ja uz jsem z toho jelen mamka pry na začátku neco podepisovala ale neni si jista ze to bylo to zreknuti asi bude nejlepsi notari zavolat snad s nim bude rec ja si prave myslela ze by jim to zreknuti dal podepsat az po te co se vyhotovilo vse o tom jak se ten dum rozděluje.
@lenicka2323 to urcite bude nejlepsi moznost.
Ahojky, v prosinci mi umřel taťka.Dedit budeme nejspíš jen já se sestrou jiné děti neměl a manželku také ne.Vypravitel pohřbu byl můj manžel, jelikož já nebyla schopná,a sestra žije v Německu.Chtela bych se zeptat jak to probíhá a jak dlouho to asi bude trvat,dluhy otec neměl,a součástí bude i chata,od které mám klíče od policistů ale asi nemůžu s tou chatou nijak nakládat že? Potřebovala bych ji vyklidit pokud je ještě zima.A ještě jedna otázka proč se zve vypravitel jako první?dekuji za odpověď
@mischulka89 ahoj,dle moji zkusenosti bylo dedictvi vyresene do pul roku, s chatou nakladat nemuzes dokud neprobehne dedicke rizeni,to s rim vypravitelem nevim
@mischulka89 chatu nesmis prodat, ale užívat ji můžeš.
Nevím kam myslíš, ze se vypravitel zve jako první? Tomu nerozumím.
@mischulka89 Ahoj, to mě moc mrzí.
Počítá se s tím, že vypravitel pohřbu je většinou někdo blízký, kdo má informace o majetkových a rodinných poměrech zemřelého, takže se zve na předběžné šetření, kde se zjišťuji právě majetkové poměry, okruh případných dědiců, zda nebyla závěť či vydědění atp., plus vypravitel pohřbu má z dědictví nárok na zaplacení nákladů na pohřeb. Určitě není na škodu po předvolání zavolat notáři a domluvit se s ním, abys kdyžtak přišla též. Co se týká chaty, nemůžeš nakládat ve smyslu prodat, ale jinak jí klidně můžeš užívat a pokud jste se sestrou za jedno a opravdu nebude dědit i někdo jiný, tak nějaký probrání věcí nikdo řešit nebude.
Drž se ❤️
@vineta Děkuji.Se sestrou za jedno jsme.Jeste mi vrtá hlavou,táta říkal že nám celý život šetřil ,že máme každá vkladní knížku ale ani jedna nevíme kde,to zjistí notář sám?nebo jak se píše na internetu to musíme najít sami u něj doma?Je to takové divné tam jít a přehrabovat věci.Dekuji za odpověď
@mischulka89 Nejlepší je donést notáři nějaké výpisy z účtů, faktury, co najdete... je to nejrychlejší varianta, notář pak obešle už konkrétní instituce a nemusí obesílat plošně. Co se týká těch vkladních knížek, když nenajdete, tak prostě nahlásit notáři, že existují, on obešle plošně banky- i když možná ty vkladní knížky musí být asi i fyzicky, aby banka vyplatila.. to si teď nejsem jistá, ale notář bude vědět. Chápu, že ti připadá divné prohledávat jeho věci, ale vzhledem k tomu, že je třeba zjistit i např dodavatele energií, operátora, cenné papíry,velkej techničák od auta, spoření, účty atd., bývá to nevyhnutelné. Ono je to těžké😕, ale stejně to pak budete zřejmě vyklízet, tak se tomu člověk moc nevyhne... Držte se a kdyby tě cokoliv napadlo, když budu vědět, zkusím poradit.
@mischulka89 náklady na pohřeb se hradí z pozůstalosti, proto nejspíš pozvali manžela, aby doložil výdaje. Chatu samozřejmě vyklidit můžeš, pokud s tím sestra souhlasí, ale nesmíš ji prodat ani zatížit na katastru nějakým břemenem. Ovšem, můžeš ji už nabízet k prodeji, s písemným souhlasem sestry, kde bude uvedena požadovaná částka. Případný kupec si musí počkat až skončí dědické řízení
Děkuju mockrát za odpověď,moc pomohly.
@vineta Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Poslední z rodičů mi umřel a již se mi po 2 měsících ozvala paní notářka a mám si připravit všechny podklady. Nevím ošem jak to je z výpisy z banky atd...Umřel mi 10.3. a mám tedy připravit výpisy do 10.3. nebo do ted a nebo stačí dát jen výpis z účtu 10.3. všechny stavy konta jenom k tomuto dni?A to co bylo před nebo i po ji nezajímá?
@janavelka12 To mě mrzí, upřímnou soustrast.
Co se týká výpisů z účtů, notáře to zajímá z toho důvodu, že tak zjistí a založí do spisu identifikaci toho účtu a banky, u které je vedený- poté se sám notář obrátí na příslušnou banku, aby mu sdělila, jaký byl zůstatek na účtu ke dni úmrtí. Je tedy důležité, abyste výpisy přinesla, na jejich dataci nezáleží, nejlépe ke všem účtům, a v případě, že je nemáte k dispozici (dnes už jsou často jen elektronické), tak alespoň sdělila notáři buď číslo účtu nebo alespoň banku a on už si to obešle, zůstatek si tedy notář zjišťuje sám ke dni úmrtí.
Držím palce, ať je to rychle za Vámi.
@vineta Děkuji vám mockrát za odpověď. Už aby to bylo...

@lenicka2323 je to mozne, ale zalezi proti cemu.