icon

Dělení majetku za zády. Jak v sobě zlomit pocit křivdy?

domca1991
3. zář 2019

Nazdar holky, mám v sobě pocit křivdy, ale nevím jak ho zlomit, poradíte? Kdo nezažil podobnou situaci asi těžko pochopí. Mám mladší sestru, ktera do 30 žila u mamky, platila ji studia a tak. To táta ještě žil, teď je tu ale už jen máma. Ségra nemá rodinu ani zadne závazky. Já jsem o rok starší a už mám dítě a jsem vdaná. Od 25 jsem odstěhovana a splácíme hypotéku. Od 18 pracuji. Mama mela k dispozici byt o kterém řekla že jej napíše ségře. Mi nabidla peníze (jen zlomek ceny bytu), jenže přeci není možné abych ji nechala se na důchod zadluzit. Vím že by si musela půjčit a že sama nic nemá. Tak jsme to odmítla s tím, že bych chtěla, ať se domluvíme se sestrou spolu. Vždyť je to Mgr. a má skvělou práci, navíc prý mamce dává jen 2000 na bydlení se vším všudy-takze musí mít nasetreno něco. Já splácím byt a živim se sama tolik let tak co by segra nemohla vypořádat blbou polovinu? Úmysl jsem měla dobrý. Výsledek? Ségra mlcela jako hrob, no a máma tvrdila že byt je její a že to má čas. Bohužel mě ani ve snu nenapadlo, že se spolu domluví a byt ji napíše za mými zády abych o tom nevedela. Když jsem se to dozvěděla, tak nahodou od cizího člověka. Dávno ji byt darovala. Obě se celou dobu tvářily, jako by se nechumelilo, normálne jsme vycházely. Nezlobím se kvůli penězům, jak by si hned každý myslel. Jsem ale smutná kvůli tomu jakým způsobem to udělaly a co je k tomu vedlo? Cítím se podvedena a oklamana.

Strana
z5
pincola
4. zář 2019

Je to nefér!!! Je to jako-by sem jedna z nás napsala, že má dvě děti, jednomu koupila plno dárků k Ježíšku a udělala mu dětský pokoj s krásným nábytkem. Na druhé dítě, že jí nezbyly peníze, tak halt si pak nějak půjčí a tomu druhému někdy taky koupí alespoň nějakou hračku...ale potom, někdy...

Asi bychom jí tu taky nepsaly, že peníze jsou její a je na ní, jak naloží s penězi. Asi bychom jí napsaly spíš, že tohle udělá jen macecha a věřím, že tady je plno nevlastních maminek, nebo tet, co vyvdaly dítě a nikdy by se k němu takto nezachovaly. Nikdy není věková hranice, kdy se ze spravedlivé matky může stát nespravedlivá a nikde není napsán ani věk, kdy to dětem má být jedno, jak se k nim máma zachová.

Ano nejde dávat přesně půl. Někdy dostane dražší hračku jeden, pokud jsou dva byty dostaene většinou jedno dítě ten lepší. Ať už podle potřeby, nebo náhodou, nebo podle oblíbenosti. Ale, že jeden dostane byt a druhý nic, to je nefér.

hankaviki
4. zář 2019

@pincola tazatelka je dospělá, svéprávná, vdaná. Její život a domácnost je nezávislá na tom, co dostane od matky. Narozdíl od malého dítěte

domca1991
autor
4. zář 2019

@ai30 Mama mi nabídla peníze a já ji řekla že je nechci od ní ale od ségry. Že nechci aby se zadluzila kvůli mě na stáří. Ségra se k tomu nevyjadrila, a mama mi řekla, že se nějak domluvime abych nepřišla zkrátka, a že byt ještě nikomu nenapsala a že to vyřešíme až ho bude přepisovat. No a pak jsem se dozvěděla, že ho teda napsala. A konec tecka. Tak co na tom není k pochopení?

domca1991
autor
4. zář 2019

@zelenaesmolda tak to bych nikdy neudělala. Za prvé by mi to bylo dost blbý, a za druhé stejně nic neudělám. Máma si udělala s majetkem co chtěla. Má na to právo. Jen nevím, proč nám nepomohla oběma stejně. Mrzí mě že jen ta ségra je vydrzovana. Prostě mi to říká selský rozum a vnímám to tak.

normalnimatka
4. zář 2019

@domca1991 hmm to je docela síla. nojo, jedna věc je, na co je právo, druhá věc je, co je tak nějak "slušný"... tohle se prostě fakt jako nedělá. není tvoje ségra manipulátorka, která na tebe bůhvíco donáší? jinak fakt nevim, co by mělo mámu výst k tomu tě takhle ošidit a hlavně mlžit, když už to přepsala atd... jak kdyby ti to prostě dát nechtěla...:( al ejinak jako se s tím asi nedá nic dělat, no. asi bych se na tvým místě o samotě sešla s tvojí ségrou a pořádně to s ní probrala. je to nespravedlivý a pokud má v sobě kousek soudnosti, měla by uznat, že je fér, aby tě vyplatila. ale nezávidim teda...tohle dokáže zničit rodinný vztahy úplně zbytečně.

domca1991
autor
4. zář 2019

@normalnimatka nevyplatí.... V žádném případě. Pry se musela zadluzit aby si bytecek zařídila a opravila. A že peníze nemá.

similenka
4. zář 2019

@vineta aha... na tohle jsem tak nějak myslela, už jsem o tom slyšela....takže už mám jasno. Děkuji.

corry21
4. zář 2019

@drep ja to prave rikam taky z pozice "staršího, schopnejsiho a víc vydelavajiciho". Ale možná sem ovlivněna tím že brácha toho často zneužíval a furt se mu ustupovalo, proto sem na to hakliva a chci děti dělit spravedlive bez ohledu na to kolik treba berou. Protože nevidím důvod jednoho znevyhodnit jen protože víc pracuje a víc vydělává. Tak je to u nás, pokud sestra zakladatelky rekla ze se v budoucnu vyrovnají tak ok, myslela jsem že je to tak že jedna dostane byt a druhá má pochopit že se jí musí pomoct

zelenaesmolda
4. zář 2019

@domca1991
co by ti bylo blby?ziskat neco na co mas mozna pravo?promin ale blbe by se tady mely citit ty dve,ne ty.

drep
4. zář 2019

@corry21 já s tím ale problém nemám. Vadilo by mi, kdyby sourozenec byl nemakačenko a jen toho zneužíval, ale brácha fakt maká, převedeno na hodiny má 1.5-2 úvazky. Já od té doby, co vydělávám, mámě furt néco kupuju, díky přesčasům beru jako doktorka o dost víc než ona jako učitelka. Zaplatila jsem jí několik fakt pěkných dovolených, nakoupila nějakou elektroniku, protože ona mě podporovala jako studentku. Teď jsem na RD, máma má tendenci mi furt něco kupovat, ale to už se bráním, protože pracuju i s miminem a nejsem vyžírka. Přijde mi normální, že si rodina pomáhá a brácha tu pomoc prostě potřebuje víc než já.
Až nedejbože zemřou rodiče mého muže, taky na něj budu tlačit, aby se vzal svého podílu na jejich bytě a nechal ho své sestře, protože my bydlení máme vyřešené, ona ne a ten byt bude potřebovat.

normalnimatka
4. zář 2019

@domca1991 a byl otevřenej rozhovor mezi tebou, mámou i ségrou ohledně toho, že jsi zjistila, že byt už přepsala?

jako já tohle nechápu, ale prostě se to děje, no... když si sáhneš do svědomí, fakt ten vztah byl/je úplně v pohodě? pokud to není tak, že mamku vídáš párkrát do roka, s ničím jí nepomůžeš atd, zatímco ségra jo, pokud už tě dřív nějak víc finančně nepodporovala oproti ségře, a další věci trochu osvětlující situaci, pak potvrzuju, že to je nefér, ale to je tak všecko, co tady můžeme, no. nezávidim ti. zklamalo by mě to hrozně...od mamky i od ségry. je to mimo moje chápání tohle udělat v nejbližší rodině, a pokud by můj sourozenec nebyl vrah, (ale asi i tak:D), pak by mě ani nenapadlo ho takhle ošidit, to samý jako matka jedno svoje dítě. páč rozhlednit péči je něco jinýho, než jednomu dát byt a druhýmu s odpuštěním nasrat....:/
třeba by se po rozhovoru chytly za nos..? pokud ti to bylo přislíbeno, nevim, proč by ses nemohla zeptat..jak to teda bude, nebo co jako s tím zamejšlej udělat.

normalnimatka
4. zář 2019

a jinak souhlas s @sinicka . jen je otázka, jestli na to máma má, tě nějak vyplatit, nebo aspoň částečně to kompenzovat... pokud b y e měla kvůli tomu zadlužit, jak píšeš ty, a pak byste ten dluh se ségrou ještě dělily napůl, nedejbůh, aby ti ten dluh přenechala mamka jen speciálně tobě:D, to by byl už vopravdu smutnej příběh a moc by sis nepomohla.

domca1991
autor
4. zář 2019

@normalnimatka ne, mamka mi nikdy výrazně nepomohla. Ségra byla ta které platila studia. Já jsem pracující už mnoho let. Jsme normální rodina. A moji mamku jsem vždy navštěvovala a pomahala co šlo. Je ale jasné, že vzhledem k tomu že tam ségra bydlela tak pomahala více. Už jen logicky podle toho že já mám svou rodinu a nemůžu tam chodit každý den. To prostě vyplývá z dané situace. Ale nikdy jsem na mamku nějak nekaslala

sinicka
4. zář 2019

@normalnimatka dědictví se můžeš smaozřejmě zřeknout. Pokud jsou v dědictví jen dluhy, je lepší se toho zřeknout 🙂 takze by ji nec nezustalo na krku.

hankaviki
4. zář 2019

Rodiče se starají o děti do té doby, dokud se neosamostatni, po dobu studia. Takže to že jí živila po dobu studia bych nebrala jako argument, že jí dávala něco navíc než by měla.

domca1991
autor
4. zář 2019

@hankaviki já neříkám že to bylo navíc, kdybych chtěla jít studovat taky by mě podporila. Nicméně ji podporovala i když už nestudovala a ještě ji brání že se přece nezadluzi aby mě vyplatila. Zato já můžu splácet 25 let. 6 let u ní bydlela za 2000 měsíčně paní magistra a to i s jídlem se vším. A to si nebyla ani schopna nic nasetrit. Zatím co já se zivim sama a splácím si bydlení. No a k tomu všemu ji brání jaká je chudinka a že nemá peníze. No tak to prostě nechápu. Taky jsem si musela opravit a zařídit a koupit byt. Prostě nezlobte se na mě, ale nepřijde mi to fér. Já bych to i ozelela, ale ne potom jakým způsobem to provedly.

sylvusska
4. zář 2019

@pincola vnimam to stejne. Je to proste dite a je nefer neco delit jinym dilem. Vztah rodice a deti zustava nadale.

kejt29
4. zář 2019

Chapu, jak se musis citit. Nejde o penize, ale o to, ze mama vlastne uprednostnila jedno dite pred druhym. A to by se nemelo delat, rozhodne to narusuje rodinne vztahy a ja osobne bych citila krivdu. Ale citovou, ne financni. A tohle bych v sobe dlouho resila, jestli vubec nekdy doresila. Proste by me to hrozne mrzelo a bolelo...

hankaviki
4. zář 2019

@domca1991 není to fér, není to vůči vám spravedlivé. To musí uznat každý,kdo tohle čte. Nemělo by se to stávat. Ale na druhou stranu musí mít matka svobodu rozhodování o svém majetku a peněz . Ona tak rozhodla za svého života , je to její přání a vůle. Bohužel, je to tak

ai30
4. zář 2019

@domca1991 A co se stalo s tim dedictvim po tatovi?

domca1991
autor
4. zář 2019

@ai30 nic, žádné nebylo. Mamka to měla na sebe

domca1991
autor
4. zář 2019

@kejt29 vždyť to píšu, že o peníze nejde. Chlap i já pracujeme-teda já jsem na mateřské, ale stejně si chodim přivydělat jak můžu. Nejsme úplně chudí, ale každou korunu taky nevyhodime za co chceme. Jen je mi líto toho principu.

domca1991
autor
4. zář 2019

@hankaviki děkuji za tvé pochopení, je to tak jak říkáš. Takový je život. Ale nemuzu tvrdit jak je to v pohode a že mi to vůbec nevadi. Prostě já si neumím představit, že bych tohle jednou udělala mým detem ja. Pochopím, že za jistých okolností to nejde jinak. Drogy, gemblerstvi atd. Jenže to není můj případ a nikdy nebyl.

zuzineckah
4. zář 2019

@mlynkova85 a co budou dědit, když tchyně barák napsala na bezdětného syna? Nechápu...

@domca1991 je celkem logické, že matčino jednání nechápeš. Protože není co k chápání. Pokud se mezi vámi neudálo něco, co by jí k tomu zavdalo důvod, pak matka jedná hloupě a bezohledně a vůbec si neuvědomuje, že vám tím zadělává na definitivní rozesrání vztahu... Navíc z toho zřejmě vyjdeš jako ta nejhorší, protože jestli ségra čušela jak pěna, když se věci řešily, tak se bude tvářit, že tvé křivdě nerozumí... Jo, rodinu si člověk nevybírá. Můžu k tomu napsat jen tolik, že jako matka bych nikdy žádné ze svých dětí neupřednostňovala. Je čistě moje věc, jak ze svým majetkem naložím a také je čistě na mém svědomí, abych s ním naložila rozumně a spravedlivě. To se podle mě u vás rozhodně neudálo.

domca1991
autor
4. zář 2019

@zuzineckah no však taky že jsem ta nejhorší, že mi jde prý jen o peníze a že vlastní ségře závidím. Ale já nebyla ta která dostala byt a ještě by nechala mámu se zadluzit. Já se snažím na to dívat že všech úhlu, ale asi jsem hloupá. Paradoxně ti, se kterýma se zameta a nic nedostanou jsou pak ve finále ještě ti největší chamtivci.

hermanecka
4. zář 2019

..nevim mam to podobne.asi udel tech co se dokazi osamostatnit a zit bez podpor,y rodicu..vsak ja si vzdy poradim,ne? Bere se to jaksi automaticky,ale jakmile mladsi bratr pruser tak to hned rodice zehli a bude to tak.porad..

domca1991
autor
4. zář 2019

@hermanecka vítejte v mém světě

zuzineckah
4. zář 2019

@domca1991 ségra by zasloužila pár facek za takové chování... Když už máma udělala botu, aspoň ona mohla mít v sobě trochu slušnosti, sednout si s tebou a něco nabídnout. Zkouším si to představit a kdybych na jejím místě byla já, rozhodně bych se netvářila, že jsem z obliga... Kdybych nebyla schopná vyplatit ti přesnou půlku, tak bych se snažila domluvit na nějakém kompromisu, který by byl přijatelný. Nevěřím, že bys jí uzurpovala, nebo řekla ne....

normalnimatka
4. zář 2019

@sinicka ještěže tak:D tady by si člověknebyl jistej ničím

knuffel
4. zář 2019

Já bych to též vnímala jako nespravedlnost, každopádně ty dvě si to mezi sebou upekly, ospravedlnily a vzájemně se ujistily, že je to tak nejlepší. Možná vůbec nechápou, co je na tom špatně, však Ty zajištěná jsi, tak můžeš mít pochopení (jejich pohled). Nevidí moc do hloubky... Co na tom, že bys peníze uložila a umořila část hypotéky? Z jejich pohledu zajištěná jsi. Tečka. Taky bych měla pocit křivdy, taky u nás kdysi něco podobného proběhlo, ale tím spíš už vidíš, jak to nebudeš dělat vlastním dětem Ty sama. To je to nejdůležitější na celé věci, vezmi si z toho ponaučení, jak to nedělat. Víc toho stejně nenaděláš, pocit křivdy zůstane a vztahy půjdou zcela určitě do kopru, pokud tam náhodou nesměřovaly už dřív.

Strana
z5