icon

Děti po rozchodu nesezdaných. Jak se mohu bránit?

droppi
14. zář 2020
droppi
autor
14. zář 2020

Ahoj, jaká jsou prava otce po rozchodu nesezdanych. Týká se hlavně bydliště deti. Jsme od sebe a ona bydlí na chalupě a má přítele z DE. tento navštěvuje ji a moje děti, přespává tam. Nyní ovšem bez mého souhlasu vzala děti a přespával u nej v německu i přes můj vyslovený nesouhlas. Jak se mohu bránit? Dik

drep
14. zář 2020

@droppi ptáš se na špatné stránce, tady až tě některé hvězdy zaregistrují, tak dostaneš čočku, žes tu chudinku opustil a jsi vůbec špatný. Ex mého muže, když chce někam dál, tak můj muž dává písemný souhlas, ale když jedeme na vánoční trhy do německa, tak nikdo nic nepodepisuje. Pravděpodobně záleží, jak máte soudně upravený styk s dětmi a pak bych se zkusila optat na ospodu. Nicméně já osobně bych asi neviděla rozdíl, jestli děti spí v děčíně nebo v pirně, to by mě víc trávil děčín vs ostrava (kvůli vzdálenosti).

somalicats
14. zář 2020

Prava otce u nesezdanych jsou uplne stejna. Pokud nemate pomery stanoveny soudne a nejste schopni se domluvit, tak doporucuju to k soudu dat. Jinak jak uz tu padlo, mela by mit Tvuj pisemny souhlas.

andelka
14. zář 2020

Práva a povinnosti rodičů jsou stejné,ať byli manželé nebo ne.
Pokud jste se rozešli a nemáte svěření do péče upravené soudně,je vše na vaší domluvě. A žena s dětmi může být kde chce, jezdit na výlety, spát u příbuzných, přátel, jet na dovolenou atd ..pokud tě to výrazněji neomezuje v péči o děti. Nepíšeš proč ti to vadí. Ani jak se o děti starate s ex. Příliš málo informací relevantních. Spíš to budí dojem že žárlíš a otravuješ ex život nesmyslnými požadavky.

andelka
14. zář 2020

@somalicats proč souhlas? Však se tam nepřestěhovala. Kdyby to plánovala a tím ztížila nebo znemožnila otci kontakt s dětmi,tak to by bylo přes čáru a bránit by se měl bez debat. Ale takhle to vypadá,že je jen naštvaný,že ex někoho má,má se dobře,a nemůže ji kontrolovat.

andelka
14. zář 2020

@drep velká vzdálenost je pro kontakt velký problém. Ale nevíme odkud jsou. Zda to do toho Německa mají 40 nebo 250 km. My jsme z Ostravy a jo, kdyby se jeden z rodičů přestěhoval do Děčína,tak to by byl průšvih. Pokud za hranice do Polska, nebyla by to taková komplikace ( u nás teda byl problém i těch 40 km, máme formu péče s častějším střídáním).

droppi
autor
14. zář 2020

@drep ahoj, opustila ona mě. A místo kde budou jsme si dohodli. Nebyly jsme svoji, ani soudně nic neresime, nicméně s mlcochem se moc nevyřeší. Je to sice vše do vzdálenosti 15 km, ale jde o princip, když vyslovym nesouhlas, tak by ho měla ex akceptovat. Nemůžu najít tu právní úpravu.

droppi
autor
14. zář 2020

@droppi ok dík všem čekal jsem jinou diskuzi.

atekram42
14. zář 2020

@droppi Tak to teda nechápu, pokud je to do 15 km, v čem je problém? Pochopila bych větší vzdálenost kvůli styku s dětmi, pokud by to bylo nějak často. Pokud by se tam chtěli usadit, tak to je písemný souhlas namístě. Ale občasné přespávání je spíš jako dovolená, pokud to není pořád. To mi to spíš přijde jako natruc házení klacků pod nohy od Tebe. To jako pokud vyslovíš nesouhlas, tak se ex s dětmi nesmí hnout z domu?
Popsáno je to třeba v článku níže. Pokud se jedná o krátkodobý zahraniční pobyt, který není s úmyslem tam zůstat natrvalo, tak souhlas není potřeba.

https://www.epravo.cz/top/clanky/souhlas-druheh...

sdu
Autor odpověď smazal
darinka84
14. zář 2020

@droppi pokud není agresor, alkoholik, nebije je... nechápu v čem je problém.. Asi ego že? Že neposlechla a teď kopete ručičkama a nožičkama kolem sebe jak malé dítě.. Omlouvám se za drsnější reakci.. Ale když se dospělí neumí domluvit a odnáší to děti, je to smutné... To nikdy nepochopím

drakenn
14. zář 2020

Jestli chceš mít nějaké vymahatelné práva, musíš k soudu, který vše vymezí - péči o děti, frekvence trávení času dětí s tebou, alimenty

drakenn
14. zář 2020

Jo a tvůj nesouhlas. Ty trvas, na svém požadavku, stejně jako ona na svém. V tomhle si vzájemně nevyhovite, není v tom žádný kompromis..
Máš konkrétní argument, proč za hranice ne?

andelka
14. zář 2020

@droppi vyslovis nesouhlas a myslíš že to musí automaticky akceptovat? Tak to ale nefunguje. Jsou věci, je kterým tvůj souhlas nepotřebuje,ani znát tvůj názor. A pokud tam jen občas jezdí, a je to takový kousek,tak nemáš nárok jí do toho kecat,co dělá,s kým a kde je s dětmi,když jsou u ní.
Pokud vám domluva nefunguje, možná bude lepší to pořešit zákonně, ospod, soud..můžete tam jít i s dohodou. Ale aspoň bude něco reálného, vymahatelného, budete se mít o co opřít.

andelka
14. zář 2020

@droppi a co jsi čekal? Chceš práva,která nemáš. S ex nemáte nic solidního domluveného, žádnou úpravu, žádnou dohodu, žádný rozsudek. Pokud ti nebude bránit v péči o děti,může si dělat co chce. Není tvůj majetek. Úpravu nemůžeš najít proto,že žádná není.

somalicats
14. zář 2020

@andelka Tak ona se tím jistí i ta matka, obzvlášť pokud mají děti příjmení po otci a německy samy nemluví, aby případně potvrdily, že to je opravdu máma. Navíc pokud se nedokážou domluvit, tak obzvlášť bych jako máma chtěla mít písemný souhlas ex, že ví o cestě do zahraničí.

somalicats
14. zář 2020

@andelka Jo, teď to dočítám, krátká vzdálenost a spíš naschvály...

krtcice
14. zář 2020

Á, pan už má zrušený účet zde 😀

andelka
14. zář 2020

@somalicats no právě. Já já, něco řeknu a ono to nestačí..? No, bohužel ne. 15 km je prkotina. Určené nemají nic. Matka pokud má RL a děti občanky, může na návštěvu do zahraničí jak chce.

@krtcice nedivím se.

magdanaty
14. zář 2020

Myslím že je jedno, zda jste sezdani či ne. Pokud nemáte upraveno soudně, tak si může dělat s dítětem co chce, stejně tak i ty. Rozhodně nemáš právo ji nařizovat, s kým se bude stýkat a s kým ne..stejně tak naopak.