icon

Dítě nerespektuje autority a odmítá pravidla

speratovalucie
10. srp 2015

Maminky, ráda bych vás poprosila o vaše zkušenosti a rady. Máme 6 letého syna, který odmítá jakoukoli autoritu, nerespektuje zákazy, dělá si, co chce, nefungují ani tresty formou zabavené věci či občas výprasku. Jakékoli pravidlo klidně poruší. Všemu se směje, když na něho křičíme, což se vážně někdy nedá dělat jinak, tak se nám směje, odchází, zabouchne dveře a to pořád mluvíme a voláme ho, že s ním mluvíme, ať přijde zpět. Nepřijde. Když dostane přes zadek, začne sebou hystericky třískat o zem, řvát na celej barák, že ho mlátíme. Opovrhuje i jídlem, které zrovna nechce (přitom mu vždy chutnalo a jí ho), rozhodne se, že ho jíst nebude a jen sedí. Když mu to sebereme s tím, že bude mít až další jídlo a tohle že už nedostane, začne zase vyloženě hysterické řvaní s tím, že prý ho bijeme a nedáme mu nikdy žádné jídlo. Bydlíme v bytovce a skutečně je nám tohle krajně nepříjemné, protože to vůbec není pravda. A můžeme mu to vysvětlovat jakkoli. K bití má to naše plácnutí přes zadek skutečně hodně daleko. Cokoli mu řekneme, je mu to jedno, dělá si vše po svém, i když vidí, že se díváme, tak přesto neposlouchá, podívá se na nás, začne se smát a pokračuje ve svém dál. Řve na nás, když mu něco zakážeme, ječí na nás, že tu věc prostě uděláme, že mu to povolíme, že je to jeho věc, že za ním třeba i nemáme chodit apod. Denně doma předvádí hysterické řvaní, zvedá na nás hlas, mnohdy na nás i křičí, rozkazuje nám, sám nic nedodržuje a jakákoli pravidla odmítá dodržovat. Neudrží pozornost, nevydrží v klidu dělat určitou činnost, nic ho nebaví a když si s ním hrajeme my, po pár minutách odbíhá, že budeme dělat něco jiného apod.

Prosím o rady a zkušenosti jen maminky, které mají s těmito problémy zkušenosti u dítěte tohoto věku (+-6let). Ve 2-3 letech je tohle chování podle mě relativně normální, nebo spíše u syna bylo, ale teď mi to přijde jako velký problém, natož když v září nastupuje do 1.třídy.

Víte někdo, co na to zabírá, nebo co zabralo vám? Je to na psychologa nebo máte zkušenost s tím, že by se to dalo zvládnout jinak? Už jsme totiž vyzkoušeli vše, od pohodové domluvy při každém problému, přes ignoraci, přes řvaní, výprask, prostě vše. Nic nezabírá. Po výprasku se nám vysměje a odejde.

Strana
z5
speratovalucie
autor
9. zář 2015

@japona On ten řev na celou bytovku a mlácení věcma je u nás o hubu, protože hned vedle v bytě bydlí pracovnice z péče o děti a mládež... Takovej vtípek mohl potkat fakt jen nás... natož učitelka ze školky mi na konci školkového období řekla, že má tušení na slabší ADHD, ale že to zatím máme nechat být, dokud nezačne škola, s čímž souhlasím a proto čekáme, no. Jsem zvědavá, jestli se objeví někdo s něčím, co jim zabralo... něco jiného, něco, co jsme ještě nezkusili... Ale to už asi ne... Zkusíme zase ty pochvaly za každou "pitomost" (pro nás pitomost, pro dítě super věc), a pokud ani to nezabere, tak už pak asi ten psycholog...

japona
9. zář 2015

@speratovalucie Podle me synek ví, že na jeho řev a hlášky, že mu nedávate najíst, reagujete (právě z obavy ze sousedky ze socialky), tak toho využívá. Když by to nemělo výsledek (tj. na řev nereagujete a s klidem mu řekněte, že pokud nejí, umře asi hlady), tak ho to přestane bavit. Pokud na něj nervete na celý dům vy, tak myslím, že se do toho pracovnice michat nebude🙂

speratovalucie
autor
10. zář 2015

@japona snad ne no...

speratovalucie
autor
11. zář 2015

ZABÍRÁ TO!! POCHVALY ZA KAŽDOU HOVADINU ZAČALY ZABÍRAT A TO NIKDY NEZABÍRALY!!! JÁ UŽ MÁM DRUHEJ DEN KLIIIIIIID A JEN SEM TAM HOUKNU!!! DĚKUJUUUUU @japona !!!

japona
11. zář 2015

Super, gratuluji🙂
@speratovalucie

Strana
z5