Domácí násilí u kamarádky. Co byste mi poradily, jak jí pomoci?

18. led 2023

Ahoj, dobrý den, předem se omlouvám za anonym a za sloh. Už si nevíme rady. Máme známou kamarádku, budu jí říkat třeba Lenka. Žije už přes 15 let s partnerem. Mají spolu čtrnáctiletou slečnu a šestiletou holčičku. Nějaký to pošťuchování tam asi bylo i dřív, sama znám Lenku cca 5 let. Ale o násilí jsem se dozvěděla až teď nedávno. Jak to bylo celý ten jejich vztah nevím. Vím, že z obou stran tam byla nevěra,ale to je už pár let nazpět. Řekla bych, že velký zlom nastal ve chvíli,kdy jejímu partnerovi zjistili rakovinu. To může být třeba 2 roky. Od té doby se to rapidně zhoršilo. Lenka má invalidní důchod,ale tak 3x do týdne chodí do práce. Začalo to tím,jak je partner teď doma, že jí sledoval cestou do práce.Když byla v práci, začaly jí chodit smsky typu " Ty k*rvo, zase někde k*rvíš , nechoď domů" apod. Lenka dělá s mojí tchýní, takže to , že byla v práci samozřejmě vím, nehledě na to, že po čase si tchýně začala všímat modřin na Lence. Tak se opatrně zeptala a Lenka se svěřila, poté i nám. Hádky kvůli financím, kvůli zbytečným žárlivým scénám ze strany partnera končí bitím před těma holkama, mlácením hlavou o zem a škrcením, že už si prý opravdu Lenka myslela, že to nepřežije. Všechno před těma holčičkama.😔 Má strach, tak velký strach. Já jsem nikdy v životě neviděla,tak zlomenou ženskou plnou strachu. Teď v sobotu jsme si s Lenkou sedly u tchýně a nabídla jsem ji pomoc, že ji dnes ráno, až budou holky ve škole odvezu na policajty. Dřív to prostě kvůli partnerovi nešlo. Opravdu to vypadalo, že to konečně dopadne.Vypadala plná odhodlání. Bohužel dnes ráno mi došla sms, že zvrací a nikam nejde. Ženský já nevím,co mám dělat. Už kvůli těm holkám,co na to musí koukat. :( Co mám dělat? Mám dojít na policajty já a nahlásit to? Bojím se,abych jí to ještě víc nezavařila. Ale přece to takhle nejde. :(

goovana
18. led 2023

Já bych šla sama na policii a vše nahlásila a zdůraznila,že má "Lenka" velký strach a proto to nenehlásila sama

rencinka87
18. led 2023

S tou policii bacha. Pokud nebyla schopna jit s tebou a ma takovy strach, az z toho zvraci, tak policii rekne, ze se nic nedeje, vsechno popre a manzel ji pak prizabije za to, ze nekde neco rekla.
Radeji bych zavolala na Bily kruh bezpeci nebo podobne organizace a domluvila se, co by v tehle situaci mohlo nejvic pomoct.
A zaroven bych kamaradce navrhla, ze s ni zajdu do takove organizace - oni ji tam dokazou lip “zpracovat” a tam by mohla byt ochotna jit - policie znamena “problem”, tady by se sla jen vypovidat zatim bez nejakych dusledku pro rodinu a manzela.

martt
18. led 2023

Na policii dojít můžeš, ale pokud ona sama nebude chtít to řešit, tak policie s tím bohužel nic moc neudela. Vedle nás bydleli sousedi. Soused svoji manželku poměrně dost mlátil , několikrát se na něj volali policajti. Ty vždy přijeli situaci uklidnily, ale jelikož paní to řešit nechtěla( bala se ho), tak to pak jelo celé na novo. Spíš bych nejdříve zvolila nějakou neziskovou organizací, která se na tohle zaměřuje Bílý kruh bezpečí apod... Oni si s kamarádkou popovídaji, poradí a třeba nakonec pak dojde i na tu policii.

luciksima
18. led 2023

Přesně jak píše
@rencinka87 udělejte to tak vem ji do nějaké organizace ať si tam může promluvit říct a oni ji poradí kroky co dál...ten její kdyby se dozvěděl že byla na policii nebo že někdo tam byl a ona žije pořád s ním doma 😔 to by nemuselo vůbec dopadnout dobře už z toho co jen píšeš....ona musí sebrat tu sílu a začít to řešit...držím moc palce🍀

autor
18. led 2023

Všem mockrát děkuji za rady. 🍀
Toho já se právě bojím. Že ona i holky mají takový strach, že to radši vše popřou a pak budou mít doma peklo. :( Zatím na holky prý nesáhl,ale kdo ví, čeho všeho je takový člověk schopen ,aby pak opravdu to ještě neodnesly i ty holky. :( Zkusím si s ní ještě popovídat o té organizaci ,jak dál postupovat a snad dostane sílu to řešit. :(

ina10
18. led 2023

To je strašné, jak píšou výš, raději nejdřív nějakou organizaci a policii musí Lenka sama od sebe a kdyby tam šla, tak si policie pozve i ty její dcery (vlastní zkušenost), každopádně je nejlepší se odstěhovat i s dcerami a situaci (asi rozvod atd) řešit "dálkově", časem by mlatil i ty holky, takový člověk se před ničím nezastaví, tak ať to co nejrychleji řeší. Hlavně hodně sil a odhodlání Lence, vše je na její straně.

kakamila12
18. led 2023

Kontaktujte např. Bílý kruh bezpečí nebo jinou organizaci, která se touto problematikou zabývá. Poradí vám, jak má kamarádka nejlépe postupovat. Tady je taky dost informací https://www.idnes.cz/onadnes/tyra-vas-partner-p...

berusinka305
20. led 2023

Mám vlastní zkušenost, ten strach je velký a hlavně se svěřit. Chce to mít nejlépe od dr nějaký papír. Pak máte důkaz, je to mnohem pak jednodušší. Doporučuji také se obrátit na nějakou organizaci, dříve to nebylo. Dneska už je více možností, můžou udělat předběžně opatření před mužem. Ale opravdu by to chtělo důkaz. Dr se bát nemusí, rádi ji pomohou. Držím palečky, jo to hodně těžká a citlivá situace.

pexi
20. led 2023

Může zkusit taky intervenční centrum. Může i anonymně, někde mají k dispozici i psychologa pro dospělé i pro děti, právníka, sociální pracovnice... jak které je vybavené. Každopádně se zaměřují pouze na domácí násilí, takže jsou hodně zkušení.
Možná to kamarádka neví, ale pokud policie nezná, že jde o domácí násilí, může násilnou osobu vykázat na 10 dní z domu/bytu, s možností prodloužení, dle situace. V té době by ji partner nesměl ani kontaktovat ani se vrátit, potom by se totiž z jeho strany jednalo o trestný čin.

lennus
22. led 2023

Policie může násilníka vykázat na určitý počet dní. Bílý kruh bezpečí a zaujala mě na IG tato organizace, kde jsou i silné příběhy, kdy se ženy odhodlaly vzepřít a situaci řešit, mohlo by jí pomoct si to přečíst a dodat odvahu a sílu.
pod-svicnem.cz
Pokud ona sama nebude chtít, nedá se opravdu nic dělat. Může si ale jako důkaz vše nahrát a vyfotit modřiny, jít k lékaři. Vy zkuste apelovat na to, že je to i pro ty dcery špatný vzor do budoucna, že by určitě jako máma nechtěla, aby zažily to samé. Jsou azylové domy. Vychází s rodinou, má kam jít?
Věřím, že má velký strach, ale vše má řešení, jen si dodat odvahu. Držím palce!

lennus
22. led 2023

Co jí vypsat všechny tipy, informace a odkazy, co tu najdete, aby měla možnost si to v klidu přečíst a promyslet? A na nějakou linku můžete klidně zavolat i sama, třeba Vám taky nějak trefně poradí, jak můžete na kamarádku zapůsobit.

zelenaesmolda
22. led 2023

Neudelas nic pokud sama nebude chtit odejit.

atinkaa
22. led 2023

Linka DONA alebo BKB - bili kruh bezpeci, jak tu niekto pisal, idealne s nou ale poradit sa mozes najprv aj len ty sama - https://www.domacinasili.cz/dona-linka-prijala-...

zajicvpoli
22. led 2023

Polid se bojí o svuj zivot, zadna organizace ji nepomuze, jestli chce prezit, at to okamzite nahlasi, partnera na 10 dni vykazou z bytu a ona se muze zaridit

bertoldina
22. led 2023

Upřímně řečeno si nejsem zcela jistá, jestli už Ti náhodou nevznikla oznamovací povinnost. Minimálně Ti vznikla povinnost tuto dle všeho trestnou činnost překazit. Takže velmi doporucuji, aby sis na Intervenční centrum zavolala sama a poradila se. Nebo poslala anonymně mailem dotaz. Nebo to můžeš anonymně rovnou nahlásit na OSPOD. Není to nic příjemného, ale kvůli tomu je to povinnost, aby se předešlo uvaham co by kdyby. Protože to, co popisuješ, je sakra špatně.

lennus
22. led 2023

Tady užitečné info, že paní pomohlo nahrát si, jak jí partner vyhrožuje smrtí.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/483568-...

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
30. led 2023

Tak update lidi. Jsem v šoku a můžu teda říct, že jsem čekala všechno,ale ne tohle . V pátek jsme se znovu sešly,sama chtěla. Že prý už dál nemůže. Nedovolil jí si ani vyprat věci z práce. Tak jsme se dohodly, že teda dnes ráno ji vyzvedneme a pojedem tam s ní. Upřímně do poslední chvíle jsem se modlila,aby tam stála. A stála! Říkám si, že máme vyhráno, měla jsem takovou radost, že se odhodlala. Dojeli jsme na policii. Pán velice příjemný, v kostce mu tam řekla,co se děje. Pan policajt, že tohle už by se mohlo řešit vykázáním,ale že bohužel ta obec ,kde bydlí spadá pod jiný obvodní oddělení,tak že nás poslal tam,kde to budou řešit. Ok, naše chyba, měly jsme si to zjistit ,ale už to , že nám řekl o tom vykázání,tak jsme měly radost a naději. Nasedly jsme do auta a jely tedy tam. No a tady to nastane. Hned u dveří nás přivítá úplný opak pána. Paní, dost nepříjemná. Už vůči tý kamarádce mi to bylo líto, protože jsem viděla,jak na ní působil ten pán a jak se nebála. Ale z paní to na ní nějak dolehlo a viděla jsem , že už je nervózní hned u dveří. Nic,zavolala ji k sobě. Asi hodinu a půl tam seděly a sepisovaly. Já neříkám.. to , že neměla žádný papír od Doktora je obrovská škoda a nevýhoda. Uznávám. Ale když už teda to měly sepsané a odcházely ze dveří,tak se jí kamarádka ptala,co se teď bude dít,jestli ho teda vykážou? Paní se tak podívala a povídá? Cože? Proč? Nevidím důvod teď. Na to už jsem se teda zvedla já a říkám jí, ať se na mě nezlobí,ale jak je možné, že před hodinou a půl nám na pětiminutový výslech řekli pánové na jiném obvodu, že to vypadá, že ho vykážou,proto nás vlastně posílají sem! A tady za hodinu a půl nám řeknou, že ne? Úplně v šoku jsem byla. Paní si tam mlela furt to své, že až se teda něco stane,tak ať okamžitě volá policii. Naštvaná jsem teda vzala kamarádku do auta a jely jsme zpět k těm pánům, říkám si, že nám snad pomůžou. Přijdeme tam , řeknu co se teda stalo a pánové bohužel, že to je řádně zapsané, že to vidí v počítači a že teď budou čekat na pokyny vedoucího. Říkám, dobře. Takže já tady 14 dní hučím do kamarádky , ať to nějak řeší. Když už se odhodlala ,tak mi tady řeknete, že má jet domů čekat na další výprask a ať vás teda pak zavolá? No vytočená jsem nehorázně. Čekala jsem třeba aspoň, že jí naloží do auta a pojedou s ní domů a vyslechnou i to hovado. Nic. Je mi teď hrozně smutno a mizerně, že jsem ji vlastně vůbec nepomohla a odvezla ji zpátky za tím kryplem. Jediný v co můžu doufat, že teď, když se něco strane ,tak je opravdu už zavolá. :(

berusinka305
30. led 2023

No a v tom by právě pomohl ten papír od dr, nesmí to vzdát, vím že je to těžké, znám to. Ale říkat, že jedinou už se dala na boj, tak musí vydržet a bude líp. Bohužel PČR nemá moc páky. Ono tohle dokazovat je trochu problém. Držím palečky a vydržte prosím.

berusinka305
30. led 2023

Zkuste prosím ještě nějakou tu organizaci, určitě aspoň bude mít pocit, že jí více lidí pomáhá. Vím, že emoce hrají roli. Hlavně ujišťovat, že jí v tom nenechate

autor
30. led 2023

@berusinka305 Jako jo ,v autě mi pak říkala, že teď už to řešit bude, když se něco stane. Tak se modlím ke všem svatým, že to tak fakt bude. Samozřejmě jsem ji ujišťovala, že kdyby cokoli,tak ať se ozve. Ale nedokážu si absolutně představit tu bezmoc. Čekat na další týrání, na další výprask,aby to mohla začít řešit. Je to hrozný. A popravdě se teď vlastně ani moc nedivím, že ty lidi mají obrovský strach to začít řešit po tomhle. :( Myslím si, že kdyby kamarádku vyslýchali pánové na prvním oddělení,tak to dopadne jinak,ale tím, že už to prostě měli v počítači,tak s tím už nic jiného nezmohli. Chápu, že mají nějaký svoje osnovy ,podle kterých musí jet. Ale už jen to,jak se k tomu stavěl pán a ta paní mě úplně šokovalo. Člověk by řekl, že spíš paní bude víc chápat. Ale ne. Je mi fakt hrozně a doufám, že už se to brzo vyřeší.

tereza0111
30. led 2023

To je strasne. Urcite se obratit na organizace, kde vam poradi co a jak. O tu policii ale ani tak nejde. Pomuze ji, kdyz ho vykazou na nekolik dni z bytu? Ani ne. Muze resit trestni oznameni a to muze podat kdekolik - klidne tam, kde byl chapavy policista. Ti by to meli prebrat a postupovat dale. Co se dukazni stranky tyce, starsi dcera uz neni mala holcicka, jeji tvrzeni ma take vahu
Pro kamaradku je hlavni - ma kam jit? Ma finance? Ma kolem sebe lidi, kteri ji podpori?
Kamaradka musi byt statecna a vy jste dobra, ze ji pomahate! Nevzdavejte to po prvnim neuspechu, ani kdyz pak udela treba zase krok zpet, vytahnete ji z toho :(

autor
30. led 2023

@tereza0111 Právě, že mě třeba taky zaráželo, že ta starší dcera by klidně mohla doložit, že toho byla několikrát svědkem. Držela mladší ségru, když mlátil mámu. Když byl v nemocnici skrz tu rakovinu a po několika týdenním pobytu tam se vrátil,tak ta starší řekla mámě, že by se do té nemocnice mohl klidně zase vrátit, jaký tam měly holky bez něho klid. :( a na všechny 3 otázky je bohužel odpověď ne. Finance má pouze z invalidního důchodu a něco málo,co si vydělá za pár dní v práci. Samozřejmě něco jde pryč. Elektrika atd a moc ji toho nezbývá. Ten teď nemá žadný penize. Takže bojují a proto vzniká víc hádek, než obvykle.Rodiče už nemá. A kamarády? Ono to je komplikovanější. Je trošku ,, jednodušší "? Pomalejší. Nebo jak bych to řekla hezky, do toho koktá. O to víc mě to štve , protože ten parchant toho strašně zneužíval a zneužívá a udělal kolikrát z ní před kamarády úplnou blboňu... na společných grilovačkách, akcích a tak. A ona si do toho vůbec za ty roky s ním nevěří. Má úplně nulové sebevědomí. Asi určitě nějaké známé kamarády,kolegy z práce má ,ale troufla bych si říct, že až teď poznala, že se taky může někomu svěřit a popovídat si , aniž by z ní někdo dělal blbce. A nenechám jí v tom. Určitě ne. Budu dělat všechno pro to,abych jí pomohla.

luciksima
30. led 2023

Jsi strašně úžasná že ji tak pomáháš ...udělala první krok to je super teď ať to už dokoná...buď tu pro ni určitě zkuste navštívit ještě nějakou organizaci... PČR to je šílenost 😒 oni i další instituce...strašně moc držím kamarádce palce ať už je od něj co nejdřív pryč.uz to že začla to řešit je první krok k vítězství 🍀

ridicka
30. led 2023

Moje zkušenosti: Když mě mlátil manžel, nechtěla jsem ho nahlásit, protože jsem neměla kam odejít z jeho služebního bytu. Azyláky tenkrát nebyly ani žádné podpůrné organizace. Nakonec mě babička odtáhla na policii a tam se to rozjelo. Konečně jsem se ho zbavila. Jenže jsem si našla ještě horšího 😠 Ten mi týral děti. Když jsem to zjistila, došla jsem s nima na kriminálku. Vykázali ho, ale až za týden. Vykázání není jen na 10 dní (to jsem nevěděla). Myslím, že se to dá protahovat až na rok. Hned se mě ujalo intervenční centrum, zajistili mi místo v azyláku... Třetí moje zkušenost je, že jsem zavolala policajty na manžela mojí kamarádky. Přiběhla ke mně s brekem, že se ho bojí, že jí vyhrožuje, že jí zabije... Tak přijeli, sepsali to s ní. Jemu došli domluvit. Vykázání je až po opakovaném nahlášení. Pak mi kamarádka psala, že se jim zlepšilo manželství. Začal bejt hodnej. Kupoval dárky. A pak už mi přestala psát. A já jsem ráda, protože těch toxických vztahů už jsem zažila až moc a teď mám skvělýho, milujícího muže a klídek ❤