Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto
Ahoj kopretinky🙂
jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔
Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔
@halina0101
@kacca11 to se ale nevylučuje s tím, co jsem napsala. Je to o tom, že někdo je zodpovědný od puberty, jiný ani ve 40. Zakladatelčin přítel do prvé skupiny rozhodně nepatří a může jen doufat, že nebude patřit ani do té druhé 😉
@zuzineckah bys koukala, kolik chlapu by zodpovednych i bylo, pokud by se kolem nich nechodilo po spickach, aby nahodou neutekli asi rovnou, nebo ja nevim...nastavit pravidla vztahu, plne zrcadlo reality...a kdyz uz by se nepochlapil, tak by se minimalne drive vykrystalizoval. Je tedy fakt, ze by bylo pro vsechny zucastnene lepsi, kdyby se takhle vykrystalizoval pred tim, nez z jejich hratek vznil novy zivot.
@nonnni jj, to je pravda. Určitá diplomacie je vztahu stejně důležitá jako důvěra, ale fungovat může jedině tam, kde jsou schopni ji chápat oba 😉
Dle mě ojetina za 50 tisíc bude neuvěřitelný žrout peněz! Do tohohle auta nastrkáte daleko víc peněz, než do toho stávajícího.
Já být tebou, tak nedávám příteli najevo, že dělá něco špatně. Nech na něm, ať se o Vás postará. Bereš mu tu možnost, nemá důvěru ze tvé strany. Chlapi jsou ješitové a ničeho nucením do prodeje jeho "miláčka" nedosáhneš. Pouze odcizením se od tebe
Držím palce,ať to v klidu vyřešíte
@brusinka_ Tak asi takhle. ... Auto nechám autem. Z naší rodiny vím, že sestřenice, který je 31 let, s manželem miminko mít nemohli, nezbylo jim nic jiného, než jít na umělé oplodnění. Oboum je kolem 30 let, mají krásnou, zdravou holčičku. Moje mamka s taťkou u kterých jsem teď nemohli ani jedno. Ani přirozeně, ani uměle. Oboum je kolem 40 a mají mě a 12 letýho bráchu. Oba jsme z dětskýho domova. A oba pocházíme z mnoha sourozenců. Všichni zkončili v dětském domově. My mu budeme mít co dát, není to jenom o tom, že mu koupíme první poslední, too ani nechci, protože pak ty děti mají být rozmazlené, vzteklý atd. Od malička to bude náš miláček, už je! Budu ho mačkat každý den a budu mu každý den říkat, jak ho miluju, protože já tohle neměla. A chci, aby to mělo naše miminko. !! Takže i kdybych měla prodat já všechno, co mám, tak to prostě udělám, kdyby mi bylo sebemíň zle, tak na tu brigádu půjdu a budu mít ty peníze, kdyby se stalo cokoli. My jsme to měli plánovaný, z mnoha důvodů, který nevím, jestli ty, by jsi pochopila. ( nic ve zlém). Ačkoliv už tomu tak je, máme ho rádi, těším se na každou prohlídku až si budu moci poslechnout srdíčko. kdo si tímhle vším neprojde - nepochopí. ( děcák) Kdybych ti tady měla vypsat přesně, proč jsme si ho udělali, tak bude román. Bezohledu na to, že pro mě jsou děti všechno! Ať už cizí, tak v naší rodině. A přesně jsem čekala, že jsou tací, kteří budoucí nebo současné 17 leté maminky odsuzují, ale každá jsme jiná, každá to jinak cítíme. Takže i kdyby mi bylo 14-15 a byla bych těhotná, tak se zapojí síly z naší rodiny a to miminko bych si nechala. Stát se to může a mohlo komukoli, ikdyž třeba neplánovaně. Náš jediný problém je to auto, který se nějakým způsobem vyřešit zkrátka musí. A já si furt říkám, že kdybych to miminko neměla, tak to máš jako mít kaminky, ale nemít dyamant.
Budu pyšná maminka, že své pusince budu moci dopřát to nejvíc, co bude v našich silách, ikdyž ty asi pochybuješ. Ale nebudu ta máma, která to udělala mě a spoustu dalším dětem, kteří to mimi ani mít třeba nemusí. 😉
@karlajasmine moc ti děkuju! 🙂 Psát jsem nechtěla, proč jsem otěhotněla, ale napsala jsem to! Každopádně jsi pořádně jediná ( neříkám, že jediná), kdo mi rozumí a chápe. Promluvila jsem si sním a všechno dneska právě sepíšeme, aby to viděl!🙂
@ammmi Mě ale vůbec nezajímájí nějaký novější auta. Jako co snima? Budu si vozit prdel v nějakým lusxusním autíčku, když budeme např. bez peněz, dítě tam bude v tom vajíčku zklopený, protože ty sedačky tam jsou hrozný a to si mám jako užívat jo? promiň, ale já to chci pro to dítě, né pro sebe proboha! Mě žádný peníze vůbec nezajímá, nikdy nezajímali, jsem z vesnice, kde vím, jak to chodí, a kde jsem měla na brigádě 40 hrubýho a to v řeznictví, kde děláš v zimě. A koupila jsem za to věci mamce na zahradu, né nic sobě. Nechci nic luxusního, já o to fakt nestojím
Holky/ dámy ...Nedokážu odepsat na všechny vaše komentáře, ale četla jsem si všechny. Vážím si názorů, které jste mi napsali a myslela ať už dobře, tak špatně. Ty dobré jsou pro mě opravdu velmi potěšující a jsou pro mě velkou oporou. Takže vám za ně moc děkuji. ! U těch špatných jsem se někdy i pousmála a řekla si " jako vážně?" ( př: " Buď ráda, že má luxusní auto" aj. ) no nic.
Ono takhle, problémy můžeme mít my v 17 a ve 22 letech, ale můžete je mít i vy ve 30-40 atd. Ať už finanční, tak rodinné a bla bla bla. Můj přítel, budu psát už jméno takže Jirka je zodpovědný, je hodný, ale je taky strašně tichý, takže si sním občas ani moc nepokecám. Ale tam uvnitř se strašně těší až uvidí svou dcerku/ syna. Tuhle, když jsem byla ještě na intru, tak jsem byla na nákupu a volalo mi číšlo, že mám na předání květinu. Nechápala jsem - típla jsem. Po chvíli opět. tak jsem přišla k intru, tam přijelo auto, vystoupil pán v ruce držel krásnou, velkou květinu, nazdobenou no co vám budu povídat a na tom cedulka " Tvoje diagnóza" ( Diagnóza proto, že mi s taťkou říkáme pražákům diagnózy). Bylo to v období, kdy jsme se hádali. Já jsem byla na škole v Lomnici nad Popelkou ( Semily) a on byl na Kladně.
Chtěla jsem se s vámi jen poradit o tom, co by jste udělali příklad - vy. Kdyby jste byli v takové situaci. A já vím, že ty situace jsou, byli a budou horší. Co by jsme taky od dnešního světa a lidí čekali. Takže vám ještě jednou MOC DĚKUJU!!
@ammmi Úplně?? A ty žiješ jako kde? ty máš auto? my máme jedno, jsem bez řidičáku ještě. On jezdí do práce. Myslela jsem to tak, že by se eventuálně mohlo prodat, s tím, že by se PROZATÍM koupilo něco levnějšího. Já si to četla 😉 A jako, takže máme bydlet někde za Kladnem, on jezdí na Letiště do práce, takže bude jezdit autobusem, kde se za to dá možná ještě víc. No nic. To už je asi jedno.
Ne, my auto nemáme. Situaci s prodejem z fin. důvodů jsme si zažili, proto vím, o čem mluvím. Nečetla jsem celou diskuzi, takže kde bydlíte, netuším. Můj taky jezdí do práce bez možnosti mhd. bydlíme v Praze a on jezdí mimo. Prostě se s kolegou skládají na benzín. Beztak je z vlastní blbosti bez papírů. Já řidičák mám, a ani nevíš, jak ráda bych jezdila (miluju řízení) ale potřebujeme jiné věci než strkat peníze do auta, bohužel. Člověk si bez auta zvykne a nakonec jsme zjistili, že ho ani nepotřebujeme.
Nemusíš se mnou souhlasit, chtěla jsi tady rady, tak je máš, nic víc, nic míň.
@ammmi Říkala jsem, že každý ty situace a problémy má jiný. Jenže já pocházím z Liberce, přesněji řečeno z Hejnic ( Jizerské hory), kde mám celou rodinu částečně. A vzhledem k tomu, že rodiče jsou rozvedení atd. Tak za nimi jezdit chci i Jirka. Protože i oni budou chtít vidět vnouče/ vnučku. Takže pochybuji, že složíme kočárek, dáme ho do Student Agency a jedem. To asi těžko
@andy15 Tak to je fajn, ze to spolu sepisete 🙂 To mu urcite pomuze si udelat nejaky financni plan.. Tak budu drzet palce!
@andy15 Máme starého Passata, B4, 1996 a cpem do něj peníze co chvíli. ;) Za poslední půl rok, co se dělala technická, oprava brzd, ložisek, kloubů řízení, nový výfuk, atp.. 60 tisíc v háji jen to písklo (a to jsme ho koupili za 10 ;)). Takže bych si nedělala iluze, že když si koupíte "vrak", budete na tom lépe. Ani omylem, spíš naopak. Pokud má auto novější, nebudou se na něm poruchy objevovat tak často, jako na starém autě, které má svůj věk a díly se přirozeně opotřebovávají. Navíc, starší auta mívají i třeba o tři-pět litrů vyšší spotřebu, nejsou tak bezpečná... Nemyslím si, že auto samotné je problém.
Spíš si s ním promluv o tom, že máš obavy, aby si nemazlil jen auto a nezapomínal na to, že má dítě a to má určité potřeby, které něco stojí. Prober s ním, že bys ráda začala investovat do domácnosti a výbavy a na autě dělala jen to nutné.
Rozhodně ho nenuť do prodeje. Kluci tohohle věku jsou na svoje auta často zatížený a mohlo by to špatně dopadnout.
Jinak s tim autem taky trosku souhlasim s pritelem v tom smyslu ze my mame auto z bazaru za 50.000 a uz jsme na nem opravovali kola, antenu, brzdovy desticky, klimatizaci, radio, neco na motoru.. no porad neco.. Tak spis bych si s nim promluvila o tom, aby jezdil jenom tu nejnutnejsi vzdalenost, neprojizdel zbytecne moc benzinu a neopravoval veci, ktere nejsou uplne nejnutnejsi.. zkratka aby auto bylo az na druhem miste po miminku a po vas jako rodine 🙂
@blecha94 mám podobný názor, měli jsme Fabii 1.9 SDi z 2001, měli jsme ji 3 roky a opravy nás stály cca sto tisíc, teď máme Berlingo 2009, kupovali jsme ho jako 2,5 roku staré a kromě výměny brzd a oleje jsme na to nemuseli sáhnout.
Tady jde spíš o to, že přítel zakladatelky neumí šetřit a nemá představu kolik mimčo stojí... Navíc si neuvědomuje, že až bude zakladatelka na MD, tak půjde většina peněz z mateřské do prcka... Měli by si spolu sednout a říct si co zvládnou a co ne a proč to nezvládají. Pokud to auto jinak není poruchové a není rozežrané, tak bych ho do prodeje nenutila...
@kata1988 Tak tak, důležité je si s ním promluvit o tom, aby do auta neinvestoval zbytečně (pokud by si na něj chtěl dělat křídlo, udělat facelift, dávat si na něj diody a podobný teletiny, asi bych mu musela plesknout 😀) a vysvětlit mu, co všechno teď bude třeba. Mému manželovi je třicet, a taky neměl představu, co dítě potřebuje... Chlapům to nedochází, je nutné jim to předložit a domluvit se na tom, jak si to zakladatelka představuje.

@halina0101 souhlas, platba matce neni alarmujici, naopak je to docela nizka castka, pokud je to za najem + slusby + jidlo pro dva lidi. Platby za auto jsou vrazedne, ale otazka je, zda to opravdu prodat muze, pokud to jeste splaci...tedy prodat tak, aby jeste netratil.
A no, meli by si sednou a sepsat to...prijmy a vydaje...bohuzel to bude sokujici asi pro oba zucastnene☹