Jak doma zavést řeč na citlivé téma?

maggie287
26. říj 2024

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jak byste se zachovaly na mém místě. A nebo, pokud se vám někdy něco podobného stalo, tak co jste udělaly? A teď abych vám přiblížila situaci. Jde o to, že s přítelem máme dvouměsíčního chlapečka a mě hrozně moc mrzí, že mi za jeho narození ještě nedal žádný dárek. Nevím vůbec, kde je problém.. zapomněl na to, nebo mu to nepřipadá důležité? 😞 Je sice pravda, že jsme od léta měli hrozně moc výdajů v domácnosti, nové topení, pračka, sušička atd.. ale zase si říkám, že kdyby chtěl, tak třeba dva tisíce na nějaký řetízek nebo náušnice by se určitě našly.... Kort když docela slušně vydělává a peníze jsou pro něj málokdy problém... Ale zatím jsem bohužel nedostala ani pitomou kytku. Nedávno jsem schválně vytáhla ze šperkovnice jeden starý řetízek a dala si ho na krk se slovy, že nemám co nosit.. ale jeho to stejně netrklo, co tím chci říct... 😕 Štve mě to o to víc když vím, že své bývalé dal před šesti lety po narození dcery zlatý řetízek s obrovským přívěskem ve tvaru maminky s miminkem. Musel stát majlant. Vím to, protože jsem se s jeho bývalou dřív kamarádila a ona mi jednou ten řetízek ukazovala.... Jak byste se v takové situaci zachovaly? Snažím se mu celé ty dva měsíce od narození syna všemožně naznačovat, že na "něco" zapomněl, ale zatím to bohužel nemá žádný efekt. 😥 Je mi trapné se ho na to zeptat na rovinu, to bych si připadala, že se jen ponižuju. Takové gesto by přece měl udělat sám od sebe, a ne abych si o to musela říkat. Vím, že jsou mnohem důležitější věci než nějaký dárek, jako třeba to že máme zdravé miminko, ale stejně mě to mrzí a štve, že bývalá dostala tak drahý šperk a já nic. Co si o tom myslíte?

klokanka31
26. říj 2024

@maggie287 Normálně mu to řekni, že se za mimčo dává šperk. Chlapům to nedochází no...Ten můj na mě i vejral, když jsem mu řekla že svatební kytici kupuje ženich 😄 Tak když jsem byla těhotná, řekla jsem mu že se za mimčo kupuje šperk, aby s tím už hezky počítal.

daisymaminka
26. říj 2024

@maggie287 Hlavně mu neříkej, cos tu napsala - ta jeho holka byla nehoda. Mluvíš/píšeš o dceři svého manžela, přítele.
Radu jak přimět chlapa ke koupi šperku nemám.

reeeza
26. říj 2024

Jedna věc je chtít aby ti druhý něco koupil jako gesto a informovat ho o tvém přání.

Druhá věc je chtít aby ti druhý automaticky viděl do hlavy a věděl že chceš něco koupit.

Třetí věc je chtít aby to dokonce i on chtěl ti něco koupit. To už je top level teda..🙃

Hele nezlob se, asi jsi romantická duše, ale vztahy prostě jsou o komunikaci, ne o telepatii. Jako jasně, tím že mu to řekneš, připravíš se právě o tu romantiku že jo - jako že jak to že ON to NECHTĚL koupit SÁM OD SEBE??

Ale každý člověk je unikát a druhého vůbec nemuselo napadnout že něco takového chceš protože je jiný než ty, uvažuje jinak než ty, tak i hezká gesta vděku ukazuje JINAK než ty.

Čili pokud chceš šperk, řekni si o něj. Bude to bez naivní romantiky, ale budeš mít šperk. Když mu vysvětlíš jaký to má pro tebe význam, může si dát extra záležet na výběru plus i tak nad tím stráví čas a peníze...I to je romantika ne??

Ale chtít aby to chtěl sám od sebe ... promiň, to je prostě cesta do pekel a trošku nevyzrálý pohled na věc. Chce to nadhled a nohama být trochu víc na zemi. Vidět co vše ostatní pro tebe dělá, všímat si čím jiným ti dokazuje že si tě váží. A vědět že to je prostě život, druzí často neskáčí automaticky tak jak my si přejeme 🙃

Plus když nad tím přemýšlím, romantičtější mi příjde když mi dá partner šperk na mé přání, když ví co to pro mě znamená, dá si extra záležet...než když mi ho dá třeba automaticky jen proto že se to tak má dělat a hlouběji o tom nepřemýšlí...Zkus mu sdělit své pocity. Ne mu vyčítat proč ti nekoupil šperk. Ale proč by ti udělalo radost kdyby ti ho koupil.

Napadlo tě třeba že ex ho koupil ale jí to třeba nezaujalo, nebyla na to...mohl tak usoudit že i tebe to moc nebere a proto ti nic nekoupil...

izz76
27. říj 2024

@maggie287 A když si ten dárek vynutíš, budeš z něj mít radost?

hanka_12345
27. říj 2024

a je to pro tebe tak moc dulezity? Ja mam deti treba dve a take jsem nic nedostala ale nejak je mi to jedno asi. Sperky stejne nenosim. Manzel rikal ze to neumi vybirat a jestli bych neco chtela at si vyberu a ze to zaplati... Kdysi jsem dostala naramek,reizek i nausnice a ani jedno stejne uz nenosim

hanka_12345
27. říj 2024

a s temi kytkami, me je lito ze to stoji tolik penez a za 2 dny je po tom. To si radsi koupim cokoladu. Pro me je to vyhazovani penez ty kvitka

hanka_12345
27. říj 2024

@klokanka31 ja kdyz jsem se vdavala a zjistila to tak sem taky vejrala :D

hanka_12345
27. říj 2024

@antoinet taky mi prijde ze tady jde o to ze ex dostala a ona jako nic a to ze k tomu pribyl porod tak to to prece nasobi, zejo... Asi je nejvetsi problem fakt tohle..jeho ex nez jen to ze nic nedostala.
Autorko, nech uz byvalku spat je to uzavrena kapitola

izz76
27. říj 2024

@hanka_12345 Přesně tak,taky si myslim,ze zakladatelka žárlí na bývalou. Uz jen jak se vyjádřila o jejich dceři, ze holka byla jen nehoda,za to jejich syn plánovaný.

maggie287
autor
27. říj 2024

@kamino Máma mu zemřela už 15ti lety a svojí bývalou tchýni nevídal, takže to muselo být čistě z jeho hlavy.

maggie287
autor
27. říj 2024

@izz76 Já si ho ale právě vynucovat nechci, to mi přijde ubohé a tu radost bych z toho asi moc neměla.

michaela666
27. říj 2024

@maggie287 Vynucovat si to nechceš, což je dobře protože by to znamenalo akorát hádky. Tak to v sobě zpracuj a opravdu si řekni o šperk v Vánocům.
" Miláčku, přála bych si pod stromeček nějaký hezký šperk, abych měla památku na první Vánoce, které slavíme s miminkem."
Na tom nic není, na rozdíl od dárku za mimino, které prostě spousta lidí bere jako zbytečnost a nechápou jeho význam.

maggie287
autor
27. říj 2024

@tinaprofi Proč jako?

maggie287
autor
27. říj 2024

@michaela666 No asi to tak nakonec dopadne, že mu to řeknu na rovinu, i když to bude možná nepříjemné.. ale zase k Vánocům to nechci, protože Vánoce a narození syna jsou dvě úplně odlišné události. A pro přítele by to znamenalo spíš, že zabije dvě mouchy jednou ranou, teda když to řeknu blbě...

michaela666
27. říj 2024

@maggie287 A proč jsi mu to narovinu neřekla před porodem, když je to pro tebe tak důležité a tolik tě to trápí?
Pokud o něco opravdu stojím, tak to manželovi řeknu dopředu abych nebyla zklamaná.

On už si tu povinnost jednou odbyl za první dceru a bohužel už mu nedošlo, že ty bys o to stála.

hanka_12345
27. říj 2024

@michaela666 protoze si myslela ze ho to napadne

michaela666
27. říj 2024

@hanka_12345 a teď se kvůli tomu trápí. Z mojí zkušenosti jsou chlapi víc praktičtí, takže když pracuje na domě asi už nebral za důležité po práci ještě letět shánět dárek.

Takhle tradice je hodně stará a muži dárkem dávali na jeho, že děkují za dítě, protože většina věcí kolem těhotenství a porodu se jich absolutně netýkala a jediná věc, která pro ně byla důležitá, bylo zapojení miminka.
Dnes už se k tomu přistupuje jinak. Takže pokud by mi na tom záleželo, rovnou bych to hlásila dopředu.

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 A proč by to bylo nepříjemné? Přece ve vztahu je nutná komunikace...já jsem 10 let vdaná, a už jsem fakt zjistila, že nemá cenu čekat telepatii od chlapa, ale prostě vše říct narovinu. Jo kdysi jsem taky naznačovala, ale akorát jsem byla naštvaná, že ho to nekoplo, pak jsme se dostali zase do fáze že jsem mu jen řekla že je někde něco hezkýho a hned by to kupoval, a nechápal že to není zas tak hezký že bych to chtěla 😄 Takže prostě jedu upřímnost a žádné zaobalování.

maggie287
autor
27. říj 2024

@hanka_12345 Přesně tak, myslela jsem si, že ho to napadne.

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 Nevím, jestli jsi četla moje předchozí komentáře, ale tam jsem to psala, proč by to bylo nepříjemné. Přítel je sice moc hodný člověk, ale některé věci si vykládá po svém - jako třeba kdybych si řekla o dárek za malého. Myslel by si, že si nevážím všeho ostatního, co pro mě (nás) dělá.

hanka_12345
27. říj 2024

@michaela666 no ja chapu ze si o to nechtela rikat, asi by mi to bylo taky blby . Ale snad zna svyho manzela , tak mohla vedet jak to dopadne.

Ja nevim no.. zarlim na ex, nic sem nedostala a hroutim se z toho protoze ona jo.

Ja si myslim ze je to dost emocne vypjaty.
Autorka bud at rekne co chce i s tim ze teda se bude citit ponizena, ale docili svyho a nebo at uz to neresi a hodi za hlavu. Ja bych se prriklonila k tomu druhymu. Jestli je s manzelem spokojena,ma je rad,dokaze je zabezpecit, at neresi kraviny a je rada ze je rada. A to ze vydelava dost to neni jeste duvod aby ji nosil dary.

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 A to je ale ta komunikace...nenech aby si myslel něco co není. Prostě mu řekni proč to chceš...

hanka_12345
27. říj 2024

@maggie287 predstqv si ze.my si ani nedavame.s.manzelem nic k narozeninam,svatkum ani vanocum. To by jsi asi neprezila

maggie287
autor
27. říj 2024

@hanka_12345 No asi bych to tak nechtěla, ale pokud jste takhle s mužem domluvení a oba jste s tím v pohodě, tak proč ne. Je to vaše věc..

klokanka31
27. říj 2024

@hanka_12345 Pokud to tak máte nastavené, tak proč ne. Ale víš jak by ti bylo kdyby tys chlapovi dárky koupila, a ty bys neměla nic?

2veverka
27. říj 2024

@maggie287 Myslim, ze mas velke tema. Nebanalni tema. Ale neni to sperk, darek...to se nejak utrese. Jde o to, jak mit se svym muzem opravdovy vztah a jak s nim komunikovat uprimne.

maggie287
autor
27. říj 2024

@2veverka No vidíš, to mě nenapadlo. Ale máš pravdu. Náš vztah je fajn, rozumíme si po jiných stránkách, ale ta upřímná komunikace občas vázne no, a to hlavně z mojí strany. Ne že bych chtěla k němu být schválně neupřímná a hrát si na tajemnou, tak to není.... Ale občas fakt nevím, jak na něj. V minulosti jsem párkrát zkusila nějaký problém řešit na rovinu, říct mu, jak se cítím, jenže on v pocitech jiných lidí tápe a vykládá si je po svém.. většinou mu to připadá jako malichernosti a štve ho, že se s něčím takovým vůbec zabývám, proto radši už spíš mlčím a hledám jiná řešení, jak mu některé věci nastínit. Není to lehký, no..

jitkaa79
27. říj 2024

@veruuu_kubesovic přesně můj případ, synovi byl rok a já dostala zásnubní prstýnek. Už je to 12 let a svatba ještě nebyla 😉 navíc prsten mi dal k 33. narozeninám. Byla jsem z toho docela v rozpacích... Ale neřeším to.

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 A co zkusit párovou terapii?

maggie287
autor
27. říj 2024

@jitkaa79 Ty jo, tak to je taky zvláštní 🤔 Ale tak hlavně, jestli jste jinak šťastní, ne? My jsme třeba domluvení, že se zatím určitě brát nechceme. Jednak protože už jsme se oba jednou v manželství zklamali a jednak protože jsme oba (hlavně po zkušenostech) dospěli k názoru, že na spokojený vztah nepotřebujeme nějaký papír. To si radši vezmu jeho příjmení i bez svatby a bude to. 😁