Jak doma zavést řeč na citlivé téma?

maggie287
26. říj 2024

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, jak byste se zachovaly na mém místě. A nebo, pokud se vám někdy něco podobného stalo, tak co jste udělaly? A teď abych vám přiblížila situaci. Jde o to, že s přítelem máme dvouměsíčního chlapečka a mě hrozně moc mrzí, že mi za jeho narození ještě nedal žádný dárek. Nevím vůbec, kde je problém.. zapomněl na to, nebo mu to nepřipadá důležité? 😞 Je sice pravda, že jsme od léta měli hrozně moc výdajů v domácnosti, nové topení, pračka, sušička atd.. ale zase si říkám, že kdyby chtěl, tak třeba dva tisíce na nějaký řetízek nebo náušnice by se určitě našly.... Kort když docela slušně vydělává a peníze jsou pro něj málokdy problém... Ale zatím jsem bohužel nedostala ani pitomou kytku. Nedávno jsem schválně vytáhla ze šperkovnice jeden starý řetízek a dala si ho na krk se slovy, že nemám co nosit.. ale jeho to stejně netrklo, co tím chci říct... 😕 Štve mě to o to víc když vím, že své bývalé dal před šesti lety po narození dcery zlatý řetízek s obrovským přívěskem ve tvaru maminky s miminkem. Musel stát majlant. Vím to, protože jsem se s jeho bývalou dřív kamarádila a ona mi jednou ten řetízek ukazovala.... Jak byste se v takové situaci zachovaly? Snažím se mu celé ty dva měsíce od narození syna všemožně naznačovat, že na "něco" zapomněl, ale zatím to bohužel nemá žádný efekt. 😥 Je mi trapné se ho na to zeptat na rovinu, to bych si připadala, že se jen ponižuju. Takové gesto by přece měl udělat sám od sebe, a ne abych si o to musela říkat. Vím, že jsou mnohem důležitější věci než nějaký dárek, jako třeba to že máme zdravé miminko, ale stejně mě to mrzí a štve, že bývalá dostala tak drahý šperk a já nic. Co si o tom myslíte?

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 Díky za radu, ale tam by mi v životě nešel 😅 Na tyhle věci nevěří a hlavně by na to neměl vzhledem k pracovnímu vytížení čas..

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 A třeba by se divil...Říkáš že by na to neměl čas...Ale pokud by mu záleželo na vašem vztahu, tak by si čas najít měl ne?

michaela666
27. říj 2024

@maggie287 V tom případě, ale asi nic nezměníte na vztahu a budeš se muset měnit ty. Nebo se tím spíš užírat, až rezignuješ a bude vymalováno.☹️
Pokud se stydíš mluvit o citlivých věcech( případně když už se odhodláš) a on to bere jako útok, výčitkou nebo se urazí tak se nikam neposunete....je dobře, že alespoň se svatbou máte jasno.

klokanka31
27. říj 2024

@michaela666 A přitom s tímhle by jim psycholog mohl pomoct...

alca192
27. říj 2024

Já teda po těch letech s manželem jsem rychle pochopila, že naznačovat a doufat je blbost 😅
On i nákupní seznam vezme přesně podle toho co je tam napsané.
Teď mě čeká druhý porod a ráda bych taky měla na krku zlatou vzpomínku na obě děti, ale normálně to řeknu a když bych nic nedostala, tak si to koupím sama 😊😆 člověk si musí umět udělat radost i sám. Na nějaké velké gesta si nepotrpi a já je ani nevyžaduji, ale tohle těhotenství si fakt neužívám a nejspíš už další ani nebude, takže si za to něco hezkého zaslouzim 😁
Za dceru mi teda dal krásnou kytici, ale na tohle chci mit vzpomínku co neuvadne a budu ji ráda nosit přesně jako snubak a náušnice 😊

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 Myslím, že on to tak nevidí, jako že bychom potřebovali pomoci od někoho třetího. Tedy ne, že by mu na mně nezáleželo, myslím, že pokud bych s něčím takovým přišla a trvala na tom, asi by do toho kvůli mně šel. Tady jde spíš o to, že on je v přístupu k životu těžký realista a prostě přijímá všechno tak, jak to přijde. Nic nehrotí a to samé očekává i od ostatních. Tedy pokud jde o každodenní, běžný život. V těch vztahových záležitostech by možná trochu helfnout potřeboval, no. Ale co mám dělat, když to tak nevidí?

maggie287
autor
27. říj 2024

@alca192 Tak držím palce, ať tentokrát od manžela něco pěkného dostaneš 😊 No jinak jsme na tom stejně, třeba co se týče toho nakupování, jak píšeš. 😃 Už vidím, jak mi dnes odpoledne přijde smska, co má koupit až pojede z práce..🤣

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 Říct mu že to cítíš tak a tak, a chceš na terapii. Já to říkám tak, že ani blázen a alkoholik sám nepozná, že je nějaký problém...😄
A psychologové to s lidmi umí, třeba by pak ten tvůj pochopil, že je důležité brát na vědomí i pocity druhých, a nebrat vše hned jako útok na svojí osobu. S tím by mu psycholog taky mohl pomoct, třeba by na povrch vyšly věci o kterých ani nemáte tušení...A tobě by zas mohl pomoci zvládnout tu komunikaci, aby ses nebála s partnerem řešit i "negativní" záležitosti.
Moje kamarádka taky měla ve vztahu problémy, dávala manželovi číst různé psychologické články, říkala mu o svých pocitech, ale jemu to bylo ukradené. Neviděl problém. Pak se dostali na párovou terapii, a prý se to po x sezeních začalo zlepšovat, on začal vidět a chápat co dělal ve vztahu špatně. Kolikrát jde i o na první pohled banality, ale napáchá škody...

maggie287
autor
27. říj 2024

Holky, chtěla bych vám všem poděkovat za komentáře. Ty milé a podporující, ve kterých jste mi třeba předaly své zkušenosti ale i za ty, které mě potěšily méně. Jako že třeba chlapům nestačí naznačovat, protože to nejspíš na 99% nepochopí. 😁 Ale hlavně děkuji za SLUŠNOU diskuzi bez konfliktů a urážek, toho si vážím nejvíc a popravdě mě to i trochu překvapilo. A proč to vlastně píšu? Protože vím, že třeba na emiminu bych se s takovými klidnými a logickými reakcemi určitě nesetkala. Párkrát jsem tam už založila diskuzi (na jiné téma, ale to je jedno) a dočkala jsem se akorát ironických poznámek a bohužel občas i urážek. Šla jsem si tam pro radu a asi to poslední co bych čekala, je že mi tamní uživatelky barvitě popíšou, jak jsem vlastně úplně blbá a divná. 🤦‍♀️🙄 Nakonec mě nahlásili adminovi a dostala jsem blok. A to pouze za to, že jsem si v diskuzi dovolila někomu odporovat a ohradit se proti urážkám. Ono totiž každého, kdo tam přijde s neobvyklým tématem k diskuzi, tam hned berou jako trola a podle toho se také k dotyčnému chovají. Nevíte náhodou někdo, proč tam jsou tak zlé a arogantní ženské? Nebo je to jenom moje špatná zkušenost? Omlouvám se, že jsem vlastně právě teď založila "diskuzi v diskuzi", ale nedalo mi to, protože vaše normální, nebo dokonce milé reakce mě vážně příjemně překvapily...💓

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 Děkuju, tenhle pohled na věc mi teď docela pomohl, vážně. Rozhodla jsem se, že s tím konečně začnu něco dělat! Sice to asi ze začátku bude těžké, ale svého muže miluju a stojí mi to za to. ❤️

michaela666
27. říj 2024

@maggie287 Já když naznačovala, tak chlap většinou nepochopil a mě to naštvalo nebo jsme pak byla zklamaná.

Jsme spolu 12 let z toho 7 manželé a na rovinu mi kdysi řekl, že pokud něco chci nebo mi na tom opravdu záleží, tak ať to řeknu narovinu, protože on je asi natvrdlej nebo jednoduchej, ale nechápe to. 😀 A že tak to má většina chlapů....takže já se tím fakt řídím a jsme spokojení oba.

maggie287
autor
27. říj 2024

@michaela666 Ale tak to je na jednu stranu hezký, že to dokázal takhle přiznat. 😁 No a mně asi nezbude nic jiného, než doma zavést stejné pořádky, když tak nad tím přemýšlím..😃

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 Zlé a arogantní ženské najdeš i tady na koníku, bohužel je taková doba...Lidi jsou sami se sebou nespokojení, nebo mají různé problémy. A nejlehčí způsob jak si vztek vybít, jsou právě internetové diskuze...

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 Naprosto souhlasím. Já jen, že tady jsem se s tím nikdy nesetkala a tam už několikrát... A to tady mám účet už přes 8 let, od narození prvního syna.

kamino
27. říj 2024

@maggie287 Pokud přijde SMS, jestli má něco koupit je přece Zlatý grál!! 🙂 Horší je, když přijede a řeší, že doma nic není 🙂 Pokud píšu seznam, tak nesmím napsat Šlehačka, ale smetana ke šlehání 31%- 33%. Ne pečivo, ale přesný počet kaiserek, případně napsat krizovou variantu, pro případ, že nebudou. To je se vším. Fakt nečekám, že ho něco napadne samo. po 17 letech soužití vím, kde má partner limity🙂 Ale já zas neumím opravit auto ,nebo postavit plot... A to je se vším. Chlapi jsou z Marsu a fakt řeší tak 30% toho co ženské. Pracovala jsem v mužském kolektivu a přesně vím, jak byli kolikrát v šoku, co ženskou může naštvat a rozhodit. Takže v klidu, promluv si s ním. Ale ne vyčítavě, protože on předpokladám vůbec žádný problém nevidí.

maggie287
autor
27. říj 2024

@kamino Ale vždyť já vím..😊 Jen prostě se stále občas najdou věci, které mě na něm překvapí. A věřím, že i on to má se mnou stejně.

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 Asi sem nechodíš každý den viď? 😄 A nebo jsi neměla štěstí na třaskavé diskuze 😃

maggie287
autor
27. říj 2024

@klokanka31 No je pravda, že každý den sem opravdu nechodím. Jenom když si jednou za čas vzpomenu... A nebo třeba letos v létě, když jsem byla těhotná a s ostatními maminkami jsme probírali termín porodu, nebo různá vyšetření atd.

maggie287
autor
27. říj 2024

Holky, za chvíli se přítel bude vracet z práce a já jsem se odhodlala, že si s ním o tom konečně promluvím. Tak mi držte palce! Díky 🙏😃

klokanka31
27. říj 2024

@maggie287 🍀🍀🍀🍀Ale nevím jestli je nejvhodnější to na něj vybalit když je po práci...

hanka_12345
27. říj 2024

@maggie287 jj jsme, my kdyz neco potrrbujeme.tak si to proste kpupime a nebo kdyz jdu do me sta a reknu jé hele svetr twn by se me.teda hodil tak si to proste koupime. Nepotrebujeme na to data a pak je to akorat o tom sehnat neco za kazdou cenu a kolikrat je to blbost

hanka_12345
27. říj 2024

@maggie287 tak co žije jeste??🤣

simonasimka
28. říj 2024

@maggie287 já ze začátku byla taky "smutná" že mi nic nedal, ale pak jsem si uvědomila že mi dal vlastně to nejcennější, syna... A okamžitě jsem na to zapomněla... Je to, podle mne, blbost... Vím že někdo si naň tom zakládá, ale nejdůležitější je jaký máte mezi sebou vztah, jak ti pomáhá s miminkem atd.... Prostě to co je mezi vámi...To je nejvíc a koupit se to nedá ❤️

vitezove
28. říj 2024

@maggie287 to je jednoduché. Pozvi kamarádku, která se před ním dostatečně nahlas zeptá "A co si dostala za porod?" A ty dostatečně zklamaně řekni, že zatím ještě nic.
Já jsem tohle udělala pro kamarádku i bez požádání. Jak jsem byla s tím jejím sama tak jsem se ho zeptala, co jí vlastně dál za porod. A bylo.

V tech méně komunikativních rodinách to funguje. U nás bych to normálně řekla, že si vážím toho že dělá to a to a kupuje to a to. A že by mi udělalo radost kdyby .. vánoce jsou na dveřmi, ideální příležitost.

blankaskubickem
28. říj 2024

Já jsem asi úplně mimo, ale pro mě jsou šperky zbytečnosti 🙂 Připadá mi, že to moc řešíš, takovou banalitu, sama píšeš, že se s ním máš dobře, že nedávno jste kupovali pračku, sušičku, nové topení musela být šílená pálka, ani nemyslet. Některé z nás si to dovolit nemůžou... a ty řešíš, že bejvalce koupil kus zlata a tobě ne.... Vůbec by mě nenapadlo, si něco takového vynucovat narážkami, vzdycháním, že nemám co na krk, a tak podobně.... Není to povinnost, a tradice jak vidíš všude taky ne, některé tady to vůbec neznají, dárek za dítě.... Neřeš, buď vpohodě a užívej života....

jitkaa79
28. říj 2024

@maggie287 chápu, partner byl kdysi v mládí ženatý a já na svatbě nijak nelpěla. Spíš mi přišlo zvláštní to s tím prstenem a pak ticho po pěšině. Vlastně nevím, jak bych se po 16ti letech vztahu měla cítit jako nevěsta. Asi je to jiné, než když je člověk mladý a nezkušený. Nějak si myslím, že by tam nebyla ta romantika. Ale o tom ten akrt zřejmě primárně být nemá. Jen takové zamyšlení🤔

maggie287
autor
28. říj 2024

Čauky, neměla jsem celý den čas se ozvat, tak píšu až teď. Tak abyste měly info pokud vás to zajímá, tak včera večer jsem to udělala takhle: přítel přišel z práce, najedl se, pak jsme si sedli k televizi když děti usnuly a já jsem to zkusila tohle: předem jsem si na internetu našla šperky na téma maminka a miminko, pak jsem mu strčila telefon pod nos a zeptala se, jestli se mu líbí, jako že bych si chtěla koupit za syna něco na památku. Že si myslím, že si to zasloužím, protože jsem měla těžký porod (opravdu měla, ale to nebudu vypisovat). No a on mi řekl něco, co jsem tedy opravdu nečekala.. že prý nezapomněl, ale koupí mi něco až později, protože ty výdaje kolem baráku byly vážně hodně drahé a teď prostě nemá peníze nazbyt... To mě trochu uklidnilo, ale bohužel jen na chvíli, protože vím, jaký je - tyhle citové záležitosti mu prostě nic neříkají a myslím si, že na to stejně časem zapomene a já se budu opět trápit 😞 Třeba letos v červnu jsem měla narozeniny a k těm mi taky nic nedal... a když jsem mu někdy asi po měsíci řekla, že mi nic nedal a že mě to mrzelo, tak si to ani nepamatoval. K narozeninám mi sice popřál, ale bez dárku. Taky jsem si myslela, že třeba jen neměl čas něco koupit a že třeba za pár dní dostanu aspoň kytku, ale nakonec fakt nic. ☹️ Myslel si, že mi koupil náramek a parfém když jsme byli na dovolené na Slovensku, jenže to jaksi bylo už loni.... Tak nevím, no....

maggie287
autor
28. říj 2024

@vitezove Díky za radu, ale já kamarádky bohužel nemám 😕 v mládí jsem měla, ale naše cesty se později v dospělosti nějak rozdělily, ani nevím jak... od té doby jsem pár kámošek měla (včetně jeho bývalé, bohužel), ale vždy to z nějakého důvodu brzy skončilo... nebyly to ty pravé osoby na přátelství. A to je asi všechno, co k tomu řeknu, protože kdybych to měla rozvádět, to by bylo minimálně na knihu 🤣

maggie287
autor
28. říj 2024

@hanka_12345 Žijeme, žijeme... psala jsem tady před chvílí, jak to proběhlo. Tak si počti, jestli chceš 😊😁

veru181
28. říj 2024

@vitezove Tak tady já mám naopak špatnou zkušenost. Kamarádka podobně chtěla vyzvědět, co si její přítel myslí o svatbě. Na místě se to zdálo ok (i když reakce nebyla dostatečná), ale asi o rok později to na nás vytáhl 😀.