Jak dostat dlužnou částku z člena rodiny?
ahoj všem 🙂
Potřebovala bych poradit jak dostat dlužnou částku z člena rodiny. Vím jsem blbá, že někomu věřím, ale říkala jsem si, že když jde o sestřenku, která mi pomohla při chystání svatby, dokonce byla mojí svědkyní a celý život jsme spolu vycházely, tak že se nemám čeho bát. Jde o to,že mě požádala o půjčení 10ti tisíc, aby mohla uhradit dluh a město jí odblokovalo účet ( zablokováno kvůli 1x zapomenutým neuhrazeným popelnicím, výzvu město nezasílá, jen vyvěsí na nástěnku před úřadem a pak nechává přes exekutora dlužníkův účet).
Peníze jsem jí poslala, díkybohu mám poukázku schovanou(posílala jsem peníze přes poštu), z facebooku (v historii konverzací) jasně vyplývá, že jde o půjčku nikoliv dar. Byla jsem ochotná jí vyjít vstřic, klidně ať mi to platí po tisícovce měsíčně. Po asi 3-4 urgencích poslala první splátku 2000kč a od té doby se nemá k placení, údajně kvůli tomu, že jí zaměstnavatel nevyplácí výplatu (několik měsíců po sobě), prý žije jen z brigád a alimentů co má na děti. Se mnou už od prosince vlastně nekomunikuje. A já nevím, jak z ní ty peníze vypáčit, jestli jí pohrozit, že jí udělám po rodině pořádnou ostudu + začnu to řešit právně.
V květnu to bude rok co jsem jí ty peníze půjčila ☹. Navíc mám teď zvýšené výdaje kvůli výbavičce a zařizování pokojíku, kupujeme vše z druhé ruky, to by mi ani tak nevadilo, ale nechci se smířit s tím, že jsem spláchla 8tisíc do záchoda a ona to vyřeší tím, že se mnou nebude komunikovat. Mrzí mě to, nechci rozhádat rodinu, ale zase tak bohatá nejsem abych to mohla přejít.
Vím, pro někoho je můj problém malicherný, zvlášť když někdo musí řešit splácení exmanželových půjček atd, ale ráda bych slyšela rady jak donutit tu mou povedenou sestřenici uhradit svůj dluh.
@marcicek84 má děti 20 a 18let, starší si přivydělává, doma je jen o víkendu jinak je na internátu, co mu platí otec. Teď měla víc než slušnou brigádu, dělala asistentku/ošetřovatelku jednomu zámožnému klientovi v lázních. Chápu, že pokud má její zaměstnavatel prodlení s placením výplaty, tak že je to složitější, ale zase musím vzít i ohled na sebe, na to že výbavička bude něco stát... Od tety neočekávám nic, je v předčasným důchodu. Prostě doufám, že se sestřenka lekne pohrůžky soudního procesu,začne splácet své dluhy a nebudu muset do toho rodinu tahat...
@kata1988 Ahoj, pokud ji budeš nějak tedy kontaktovat, zapomněla jsem Ti napsat, abys ji upozornila, že v případě prohry (jakože to prohraje), tak zaplatí i soudní výlohy
@kata1988 - hmm, tak to nevím co s tím, prostě vracet nechce, ale jestli ty peníze chceš zpátku nic jiného než to řešit přes rodinu ti asi nezbude a klidně bych ji to napsala, že má poslední možnost to urovnat...

@kata1988 - ona sama má děti? pokud ano a s tou výplatou to není výmluva, tak víš jak zase ti nebude vracet peníze aby měla hladové děti...možná tím, že jsi tlačila na ní málo má za ten rok pocit, že už ti nic vracet nemusí, prostě tady bych to v nejhorším řešila přes rodiče, funguje to tak, že tvá mamka zavolá sestře tetě co se děje, že už fakt nejde čekat, tak ji třeba pomůžou, když je na tom tak bídně, ale prostě čekáte rodinu a ty peníze máte na výbavičku, tak je třeba je vrátit a že prostě nekomunikuje...udělal bych to tak, že bych se sestřenky opravdu udělala chudinku, ale ze sebe ještě větší, tohle vidím jako jediný způsob jak ty peníze uvidíš, ale pravděpodobně ti je dá teta ne sestřenka...tak asi tak