Jak na Vánoce s problematickou rodinou?

monisek7x
5. říj 2016

Zdravím Vás,
Jsem bezradná. Začínám přemýšlet nad Vánocemi, jenže má to obří ALE. Na začátku listopadu se nám narodí s mužem první dítě, žijeme v Praze, rodiče máme na Moravě. Poprvé bychom tam chtěli jet s prckem právě na Vánoce, ale chceme mít i své Vánoce ve třech. Jenže přítelovi rodiče jsou rozvedení a mají každý své nové partnery a já mám pouze mámu, která je prakticky sama a má jen mě. Jak to všechno teď udělat? Tchán nás může vidět pouze 23.12. Pak jede se svou současnou ženou za její rodinou, Tchýně řekla že za ní musíme přijít 24.12., jinak že nemáme chodit vůbec a já nechci nechat moji mámu samotnou, která sice řekla, že je jí to jedno, kdy příjdem, ale že hlavně máme dorazit. Jenže já bych si to neodpustila, ji nechat na Vánoce samotnou. Společné Vánoce se všemi nejdou udělat a já vážně nevím, co s tím. Další otázka, co jste kupovali tak malinkému miminku k Vánocům (1,5měsíce starému)?

tulikiss
5. říj 2016

@monisek7x tohle si musis vyresit sama, ale napisu ti jak bych to resila ja.... nikdy bych nedopustila aby moje maminka byla na vanoce sama, takze bych 24.12 byla s maminkou a tchyni navstivila bud 25.12 a pokud by se ji to nelibilo tak at si prd.l polibi, zni to drsne ale ona ma partnera takze sama nebude.
mala male na prvni Vanoce 3mesice a dostala dve hracky od Lamaze a stejne ji to bylo uplne jedno 😀

keerka
5. říj 2016

Ahoj, myslím, že byste měli myslet primárně na sebe, kór s tak malým miminkem a udělat to tak, aby Vám bylo dobře. Já si dělala z Vánoc kovbojku posledních 10 let. A loni jsem si nějak řekla, že to nemám zapotřebí. Byli jsme doma, a na návštěvy jsme jeli až v lednu. Nevím, proč bych si měla z Vánoc dělat cestovací kolotoč, když stejně během půlky návštěv dojde k nějakému konfliktu (jaktože tam jste byli na Štědrý den, co ti dal táta k Vánocům - to je nějak málo apod.)

zandi
5. říj 2016

Hlavně se nenechat citove vydirat... tchyni bych rovnou rekla, ze kdyz nemam chodit jindy nez 24.12. tak
Fajn, neprijdu... vanoce nejsou prece jen 24.12. Co se tyka maminky tak záleží zda to rika jen tak, nebo ji opravdu nevadi, ze bude sama. Mam trosku podobnou situaci, bydlim od svych rodicu 300 km, jedeme tam 25.12. a mamu by vubec nenapadlo me vydirat, ze bud a nebo... a tchyne je vdova, ale slavi vanoce se svou dcerou. Nekazte si stedry den... budou to přece prvni vanoce s miminkem 😃 A dárek pro miminko? Treba nejaka hracka do budoucma, treba od 3 mesicu?

zuzinka6
5. říj 2016

Ahoj, jsme ve stejné situaci...Tchánojc bydlí ve stejné vesnici, takže po rozbalování přijdou na chvíli oni k nám nebo my k nim. Moji rodiče jsou rozvedeni, máma je sama. Bouhužel svátky s ní nejsou v klidu a míru, pořád do všeho šťourá, prudí a provokuje a všechno od AdoZ mam na hrbu já, pomoct by chtěla horzně moc, ale tak, jak chce ona...takže smůla, Jednou jsme to zkusili a už ne...navíc neni pojízdná, takže na Štědrý den pro ní musí někdo 30km dojet a pak zase večer odvézt...prostě jsme sami na štědrý večer a druhý den jdeme k mámě na oběd a pak k tátovi. Zajistíme si tak klid a mír🙂 Držim palce

anelamates
5. říj 2016

@monisek7x A co kdyby maminka přijela na Vánoce k vám, to nejde?

zuzinka6
5. říj 2016

No jo, to neni špatnej nápad! Kdyby k vám přijela třeba už 23. a pak 25. byste jeli na MOravu spolu jí rovnou odvezt, co?

monisek7x
autor
5. říj 2016

Bohužel to nejde. Má psa, který nevydrží 3 hodiny v buse, protože neni zvyklý a není kam jinam na Moravě dát.

milius
5. říj 2016

My střídáme každý rok - buď u tchyně a nebo u mojí mamky. Jsem domluvená se svým bráchou a babičkou, že když jsme my u tchyně, tak oni jsou u mamky. A když jsme u mamky, tak je tchyně u švagrové. A tchán se chce vidět kdykoli jindy než na štědrý den, ten jediný to nekomplikuje 🙂
A pro mimčo kup nějakého plyšáka do kočárku, třeba od lamaze 🙂

tulena
Autor odpověď smazal
Zobraz
bervidova
5. říj 2016

Co se nám narodil syn, jsme na Štědrý den my tři spolu, jako rodina. Řešila jsem podobně svoji mamku - rozvedená přes 30 let, sama, i když jsem nebyla vdaná a žila se současným manželem, každý jsme na Štědrý den jeli ke svým rodičům. Pak byla svatba v září a já furtřešila, jak to udělat s 24.12.Vyřešila to mamka, když mi jasně vysvětlila, že mě u sebe doma 24.12. nechce 🙂 Nebylo to myšleno zle, ale že prostě není malé dítě, že jestli je štědrý den nebo jiný den, je jí úplně jedno, udělá si salát, kapra, bude koukat na telku, půjde spát. Je pravda, že má i svoji mámu, která je na štědrý den sama a nikdy mi moji mamku nenapadlo, že by si jí vzala k sobě, protože ta by nejela s vysvětlením, že stejně bude už v sedm spát (bude ji 90). Druhý den jedeme na oběd k manželým rodičům, kam dorazí i jeho sestra s rodinou, pak jedeme k mé mamce, kde si dáme dárky a uděláme si večeři - štědrovečeři a 26.12. honem i s ní k babičce, pak domů, pak zase na kfe a cukroví můj otec s manželkou. No, i v tomto chystám letos změnu, mám pocit, že padne 26.12. večer a jsem ulítaná, žádný klid.

gamma
5. říj 2016

jestli to dobře chápu, tak z Prahy odjedete 23.12. k tchánovi, pak objedete obě mamči a až po Vánocích se budete vracet do Prahy? Jestli ano, asi záleží, kde budete mít celou domu zázemí, tím myslím vybalené věci na mimčo atd. Jestli budete každý den spát jinde, můžeš si být jistá, že s takhle malým dítětem to bude hodně náročné a Vánoce si nejspíš moc neužijete. Proto se vykašli na ostatní, kašli na to, kdy jak může tchán atd. Udělejte si to s manželem tak, ať nejste úplně vyšťavení z věčného ježdění po příbuzných. A jestli jediná tvoje mamka by měla být na Vánoce sama a navíc nemá auto, aby vás navštívila, jela bych k ní. Ostatní ať přijedou na svátky za vámi, nebo ať prostě přijedou později,vždyť je to úplně jedno. Měli byste se sejít, protože se sejít chcete, ne protože jsou Vánoce. A jestli se rozhodnete všechny objet, tak jak vám nadiktují, počítej s tím, že to budou vyžadovat i stejně i příští rok

pavlina212
5. říj 2016

@monisek7x Jak nahoře holky psaly, zbytečně si to nekomplikuj, budeš krátce po šestinedělí. Nedá se dopředu odhadnout, jak budete s miminkem sehraní, jak kojení, co koliky, spánek, jak na tom budeš ty. Spíš bych všem řekla, že se budete snažit přijet, ale dopředu nic neslibujete, a pak vymyslela nejschůdnější variantu - příjemnou hlavně pro miminko a maminku. Manipulativní řeči tchýně bych slušně utla hned v zárodku.

digydigy
5. říj 2016

Vánoce nejsou jen 24. Pamatujte, že počáteční nastavení se blbě mění. Já bych řekla tchánovi,at se staví 23. on na štědrý den bych byla doma a 25. a 26. bych objížděla příbuzné, od toho svátky jsou. Pokud vás chce tchýně vidět o stedrem dnu, nechť dojede. Zavděčit se všem nelze a kdo se o to pokouší, je většinou akorát naštvaný a neužije si vánoce.

kijonkova.k
5. říj 2016

Myslete hlavně na sebe,teď budete rodina především vy.Moje mamka je na Vánoce taky sama,mezi svátky chodí do práce,takže přijet nemůže(250 KM).Není malá,zvládne to a myslím,že si to i užívá🙂Pokud si tchyně dává takové požadavky,vykašlala bych se na ni.Vy budete mít mimi,ona by se měla přizpůsobit vám.

lucka662006
5. říj 2016

Az se narodi mimi, neni pro nej zadouci, aby hned po 6ti nedeli jezdilo takto hodne, ma mit spise staly rezim, a bude z toho spis plactive a uknourane, nebude treba chtit byt v autosedacce apod. Budete z toho spise unaveni, nez veseli, a to je na vanoce skoda. Co se tyce darku pro mimi - je jim to sumak🙂

dzejn002
5. říj 2016

Chápu Tvoje obavy. My jsme v podobné situaci - bydlíme s manželem a miminkem v Praze a oboje rodiče máme na Moravě. Předloni jsme frčeli na Moravu po mojí štědrovečerní noční a měli program tak nabitý, že jsme si vůbec neodpočinuli a jen lítali z návštěvy na návštěvu *aby to někomu nebylo líto*. Loni už s menším bříškem jsme vyráželi opět 25. 12.. Celoročně spíme a jsme vybalení u našich. Nakonec jsem s nimi byla po příjezdu až do večera a manžel si odskočil ke své rodině - právě oni loni *mohli* jen 25. 12. odpoledne a do poslední chvíle měnili čas. Mezitím jsem se mojí maminkou domluvila a když tp zase všechno změnili, tak jsem manželovi řekla, že mi to za to nestojí a šel sám. ;) A letos? Malinké bude půl roku, s mojí mamkou jsme domluvené, že nic nelze s miminkem plánovat stoprocentně a že se nebudeme honit a strávíme 24. 12. doma a až 25. 12. odpoledne nebo 26. 12. dopoledne uděláme přesun směr Morava. Celá moje rodina chápe, že cestovat s malinkou 300 km není jem tak (vlakem) a mají pochopení. Manžel s tím souhlasí, jeho rodina to zatím neví - bohužel víme že si vyslechneme své. Vím, že by jsi ráda udělala radost všem, ale miminečko bude ještě moc malinké a uvidíš, zda se na cestu vůbec vydáte. My na Moravu jeli poprvé ve 2 měsících - 6 týdnů malá vůbec neuměla sát a tak jsme jen odstříkávali, vážili, krmili a tak dokola. Naš za námi jezdili tu dálku velice často i přes to, že stále pracují. Tchýně v důchodu přijela pouze jednou na chvilku. Hlavně se tím teď netrap a ostatní raději připrav na variantu, že kvůli miminku se můžete na Moravu dostat možná až po Vánocích. ;) Rozumný člověk to jistě pochopí! 🙂 Budu na Tebe myslet!

nutricnihodnota
5. říj 2016

Já bych svojí mamku na štědrý den samotnou nenechala. Tcháni sami nebudou, takže ty bych řešila až jako poslední. Na vašem místě bych buď byla 24. u maminy, nebo bych pořešila toho psa. Záleží na charakteru, i velikosti, ale určitě se něco vymyslet dá, čas máte. On by nezvládl ani vlak? Tam se psům cestuje lépe.

monisek7x
autor
6. říj 2016

Moc děkuji všem, že jste mi poskytly nějaké tipy, jak na to. Rozhodla jsem se prvně v klidu porodit a budu to řešit až v listopadu, respektive až uvidím, jak nám to s prckem půjde. Na tchýni a její ultimáta kašlu, tchán se přizpůsobí a maminu buď nějak dopravíme k nám a nebo když to s mimi budem dobře zvládat, tak pojedem 24. k ní. Ještě jednou za vaši pomoc Děkuji

blaablaablaa
11. říj 2016

My jsme to udělali tak, že od té doby, co jsme spolu s manželem začali bydlet, tak jsme 24. 12. trávili jen spolu. 25. jsme pak vyráželi k jedněm nebo druhým rodičům, další rok se to otočilo. A na první Vánoce s mimčem (5 m) jsme řekli, že nikam nejedeme, kdo nás chce vidět, toho rádi přivítáme u nás doma. Letos jedeme stejný režim jako za svobodná 🙂 Myslím, že je hrozně brzo něco slibovat, uvidíte, jak na tom budete 🙂

anomisv
11. říj 2016

To si musíš namyslet ty komu dát přednost a co chceš ale kdyby mi tchýně řekla buď 24nebo nic tak bych ji řekla že teda nic a tečka .. 😂😂 úplně bych ji poslala někam!!!

monisek7x
autor
11. říj 2016

@anomisv
Tak já nemám rozhodně v plánu se ji nějak podřizovat. Ale žádné rozbroje v celé rodině taky vyvolávat nechci 😉

mysicka_lb
11. říj 2016

My jsme první Vánoce s malým slavili tak, že jsme na odpoledne 24.12. pozvali oboje rodiče (prarodiče malého) na "Vánoční svačinu", vyměnili jsme si s nimi dárky a večer už jsme pak večeřeli a rozbalovali dárky sami a měli Vánoce ve třech. Udělali jsme to tak proto, aby se nikdo necítil odstrčený a ochuzený ( je teda fakt, že jsme si to mohli dovolit, protože všichni bydlíme poblíž sebe). Byl to úlet, měla jsem z toho velký strach, ale byly to skvělé a nezapomenutelné Vánoce. Na Tvém místě bych rozhodně nikam necestovala. Pozvala bych všechny k sobě, tchána tedy pravděpodobně na 23.12. a matku s tchýní na 24.12. (matka může přijet třeba na celý den a pomoci). Že pes nevydrží dlouhou cestu je super, ale několikatýdenní miminko ji myslíš vydrží lépe? Přece se nebude x lidí přizpůsobovat psovi. Prostě všichni jsou zvaní, kdo chce přijít, přijde, kdo nechce přijít, má smůlu. Rozhodně bych s takto malým miminkem nevycházela nikomu vstříc a nenechávala si diktovat, co "musím". Jak to někdo psal, pokud se to takhle nastaví, je to pak velký průšvih.

anomisv
11. říj 2016

@monisek7x já to chápu ale tak snad 23. Tatinek 24 tvá mamka a třeba 26tchyne to prostě musí pochopit...máte svoji rodinu a ona může být ráda..bože to jsou lidi fakt..

mialagia
11. říj 2016

@monisek7x tak my jsme tedy loni naše první vánoce s malou (byly jí přesně 2 měsíce) strávili doma jen my 3 a celá rodina z obou stran pochopila, že s tak malým miminkem cestovat nebudeme a výjimečně dorazili k nám a nikdo nic nenamítal..navíc nám přivezli i jídlo a cukroví, takže luxus..bych jí takhle malou prostě netahala a popravdě jsem toho měla plné kecky v té době ještě😃

dancamich
11. říj 2016

Vyprdni se na tchýni a jeď za mamkou. 😉 Tchýňce bych řekla, ať si teda přijede v lednu, když se jí to nelíbí.

mamsepekne
24. říj 2016

Nenech se citově vydírat, dělej tak, jak chceš ty a ne podle ostatních. Nikdo si nemůže kecat do VAŠICH Vánoc 🙂.