Svatba a rodina. Jak říct zbytku rodiny, že zváni nejsou?

nnikola24
7. led 2022

Ahojte

Budeme se s pritelem brat . Chceme malou svatbu jen obrad a obed . Muj otec ma reci ze to neni svatba bez oslavy . Ale mi chceme malou svatbu . A na nejakou oslavu nemame tolik penez a co je dulezitejsi ani to nechci .
Vzdy jsem chtela malou svatbu , bud nocni obrad nebo u more jen se svedkami.

Pak dale posloucham ze musim pozvat vsechny z rodiny .
Jenze mam 2 tety ty maji manzele a kazdy ma 2 deti co uz taky maji partnery . A nemam duvod zvat tety ktery nevidim cely rok a nic o nich nevim . Pozvala jsem sestrenku protoze se vidame a tim to konci .
A navic videla jsem vsichni jak se tvarili kdyz se vdavala mama , sedeli tam a tvarili se hrozne znudene .
Nevim co je na tom je nezvat .
Ja chci malou svatbu ne ze tam budu mit 30 - 40lidi
Ja chtela jen svedky a konec ale nakonec jsme rekli aspon rodice . Pritel si pozval kamarada ktery mu jde za svedka . A ja si vzala sestrenku .
Ale jak rict zbytku rodine ze zvany nejsou .
Jako jediny kdo chape ze nejsou penize je tchyne ta rika ze mame jit jen se svedky .

bereni
7. led 2022

@nnikola24 Nemusite nic! Berete se tak jak chcete. Nic neni povinnost…

zrzeckas
7. led 2022

Pozvat muzes, rozesles oznameni, nebo nejakou peknou zpravu, email o tom, ze se berete, kdy a kde..... a at dojde, kdo chce, na tom neni nic hrozneho, spatneho, taky me prisli lidi na svatbu, o kterych jsem ani nevedela, ze dojdou.... Na oslavu se zve zvlast.... Zkusila bych vysvetlit, ze oslavu chces s temi, co ti jsou nejbliz..... A kdyby se te nekdo zeptal, jestli mate oslavu, rekla bych, ze ne.... Coz je pravda, jen by to bylo posezeni s obedem, takze bys ani nelhala..... Bratranec to udelal taky, ze poslal az oznameni o tom, ze se vzali.... Nic nedelali, jen rodice a svedci, ti pak obed. Vedeli jsme to, ze se berou, kdy a kde, ale jen, co jsme si rekli, nic oficialniho (teta rekla tomu, my zas jinemu) a nikdo si z toho nic nedelal a taky jsme byli zvykli na velke svatby... Nenech se zvyklat, je to vas den a udelej ho jak se ti to libi abys na to vzpominala jen v dobrem....

ivya
7. led 2022

...a proto je myslím lepší zařídit si svatbu sami, bez zásahů rodiny a podle svých představ a pak jen těsně před obřadem pozvat ty, které tam chci. Zbytek stačí informovat zpětně 😉

gruyerre
7. led 2022

@nnikola24 udělejte si to, jak chcete. Otec má smůlu, on už svou svatbu měl a mohl ji mít, jakou chtěl, vám do toho nemá co kecat. A vůbec se ti nedivím. Skoro cizí lidi, jen proto, že jsou příbuzní, jsem taky nezvala.

barmil
7. led 2022

@nnikola24 my si vše domluvili s manželem, obešli jsme úřady a pak jsme oznámili, že se bereme doma na zahradě. Pozvali jen rodiče a svědky. Konec. Tchyni málem kleplo, protože jsme nechtěli koláčky a oznámení a dort a já nevím co. Ale byla to naše svatba. A byla malá, krásná, měli jsme na sebe čas, bylo to o nás. Slavit se dá vždy potom.
Vzali jsme se v pondělí v lednu doma na zahradě, přijel starosta a hotovo.
Oznámili jsme to až pak večer, když fotografka poslala první fotku, obeslali jsme s ní kamarády a příbuzné.

sigyn
7. led 2022

My jsme prostě pozvali jen rodiče a sourozence. Ostatní už pak dostali jen oznámení a fotku ze svatby.

malenka3
7. led 2022

Budou vám kecat do toho, co máte mít v bytě? Kdy si máte pořídit děti? Jak často máte mít sex? Jak vychovávat děti? Máte s přítelem svůj život a svoje představy. Pokud se na tom shodnete vy dva, je to to jediné hlavní. Ostatní můžete tak akorát vyslechnout a zvážit jejich doporučení, ale rozhodnutí je na vás.
Takže ukaž, že jsi dospělá a udělejte si to tak, jak chcete vy, oni váš život nežijí.

martulka88
7. led 2022

@nnikola24 Promiň, ale takového otce bych poslala lehce k šípku. Nesnáším, když rodiče kecají do něčeho, po čem jim je prd... A to mám super rodiče a i od mého "muže" - sice nejsme manželé, ale beru ho jako mého muže. Každopádně - chceš malou svatbu? Tak si ji udělej. Chceš ji jako lesní víla, černou, bílou? Je to tvá volba a tvého budoucího muže. Pokud někoho chceš na svatbě, tak udělej oznámení s tím, že ho dáš jen těm, co jsou pozvaní na oběd. A po svatbě můžeš rozeslat oznámení, že jste se ten a ten den vzali v kruhu jen nejbližších. Kdo je normální, tak pochopí, že svatba není levná a je zbytečné z toho dělat bujarou oslavu.

nikjean
7. led 2022

Já nevím, ale když už nemá rozum otec a kafrá své dceři do života, tak sakra jsi snad dospělá, ne? Takže si to udělej tak, jak chceš ty a tečka.

dasipe
7. led 2022

@nnikola24 my měli malou svatbu. Měli jsme i oslavu, dohromady nás bylo cca 25. Kdybych měla pozvat zee slušnosti všechny příbuzné jen z mé strany, bylo by nás minimálně 100. Všechno jsem si chystala a zdobila sama, slavobránu jsem si taky dělala sama, pronajatý jsme měli prostor kde je zavřená ale plně vybavená malá restaurace. Ono i pro tak málo lidí nás všechno dohromady vyšlo na 35 tisíc. Takže naprosto chápu tvé rozhodnutí. Mě pak akorát tetičky s vyčítavým pohledem dávaly otázky, jak to, že jsem je nepozvala. Jelikož to bylo v době covidu, řekla jsem jim že jsme museli dodržet opatření a byl klid 😀

martiniquest
7. led 2022

Udelejte si to podle sebe, jste dospeli lide. Nas bylo celkem 13, nekteri clenove rodiny to chapali, nekteri se se mnou kvuli tomu uz 6 let nebavi, ale nelituju toho. Byl to pekny filtr toho, koho chci ve svem zivote dal a koho uz ne. Svatbou to zacina. Buduj si hranice okamzite.

malanoha
7. led 2022

Neříkala bych nikomu nic, odjela na nějakou romantickou dovolenou a tam bych se tajne vdala jenom se svědky.... A příbuzným bych pak akorát poslala oznámení, že už jste svoji. Ať se klidně vztekaji, jak chtějí, je to vaše svatba a váš život🤷 Kdybych pak ještě chtěla i ostatním vyjít vstříc, uspořádala bych pak v létě nějakou grilovačku na zahradě, jako oslavu...

jako_mala_holka
7. led 2022

Nemusíš nic, my si udělali svatbu jakou jsme chtěli a na jaké jsme se s manželem domluvili a hotovo, všechno jsme si zařídili sami, kdo pak chtěl, tak se podílel, třeba naši nám zaplatili obřad na zámku, kde jsme chtěli svatbu mít atd... Nenechala bych si do takové věci kecat, do čeho ti budou kecat příště, jak máš pojmenovat dítě?

jako_mala_holka
7. led 2022

Jinak nás bylo na svatbě asi 12 včetně mě a manžela a kdybych se vdávala znova, nedejbože 😄, tak už jen se svědky a ideálně tajně... Mně by se to líbilo už předtím, ale manžel chtěl zas velkou svatbu, tak jsme udělali nějaký kompromis, nakonec jsme byli spokojeni oba

zrzeckas
7. led 2022

Jeste me tak napada.... Mas sourozence?..... Ze to tak vidi proto, ze ma jen tebe..... Jeho jedina dcera se vdava.....

nnikola24
autor
7. led 2022

@barmil to muselo byt krasny taky by mi stacila svatba na zahrade ale bohuzel nemame tu zahradu 😃ani nikoho s ni

nnikola24
autor
7. led 2022

@zrzeckas mam jeste bratra ☺️

eviicka
7. led 2022

@nnikola24 dříve to bývalo zvykem, že svatba byla hlavně o širší rodině - a tu svatbu pak také rodiče ale platili.
Ta doba už je pryč, dneska už si lidé sami určují koho pozvou a tetičky už to opravdu nebývají. Jestli jsou jen trochu rozumní pochopí to.
My širokou rodinu také nezvali, oznámení jsme všem poslali-dovezli. Dostali jsme od všech blahopřání, pár tet a bratranec přišli popřát na radnici, nikdo se nedivil. Pak jsme měli také jen oběd s nejbližšími. Pro kamarády a kolegy jsme udělali pak o týden později grilovačku.

andelka
7. led 2022

Pro nás to byla teda pro oba druhá svatba, ale klidně bych tak udělala i první. Bylo nás celkem 14, jen my, sourozenci (ti nám šli za svědky) s dětmi, rodiče a prarodiče. Bylo to super. Naštěstí tchýni organizování a zdobení a tak baví, jídlo taky pořešila s kamarádkou, takže my jsme řešili vyloženě jen sebe a formality. Oslavu jsme měli u rodičů, na terase a zahradě, nebylo nás o moc víc, než když se sejdeme na Vánoce nebo tak. Dost času a peněz jsme dali do focení, chtěli jsme si to užít a mít pořádnou památku.
Mít jen obřad a potom oběd pro rodinu mi přijde fajn. A pak bych rovnou odjela někam pryč na pár dní. Zvát v dnešní době celou rozvětvenou rodinu a dělat velkou oslavu ..úplně chápu, že se do toho každému nechce a ani na to nemá. Dá se udělat krásná svatba i v menším měřítku. A hlavní je, jak to chcete vy dva. Manželství bude taky o vás dvou hlavně.

pribylovapetra
7. led 2022

Neříkám zvát celou širokou rodinu,ale tobě by nebylo líto,že u takové významné události nebudeš mít aspoň rodiče a bratra? Táta je prostě jiná generace, nemusí znát nebo chápat "trendy". Já jsem taky chtěla trochu jinou svatbu. To se pak nepovedlo, ale i tak to bylo fajn. Měli jsme super muziku,všichni se bavili. Pozvala jsem i tety a pod,protože je mám ráda. Manžel z jeho strany nepozval skoro nikoho, nestýká se s nimi. Třeba rodiče oběd zaplatí a budete to mít jako svatební dar.

nikjean
7. led 2022

@pribylovapetra Tak kdyby ji to bylo líto, tak by asi takovou svatbu neplánovala, ne? Proboha, ne pro každého je to významná událost. Ať si každý udělá svatbu po svém, takovou jakou chce.

madamas
7. led 2022

Platí otec svatbu? Podle toho co píšeš neplatí. Nemůže ti do toho mluvit. Starší generace má zaužívané že svatba je událost kde se sejde široká rodina, nicméně vše platili rodiče nevěsty. Ani tak bych to nechtěla, radši za svoje a podle sebe. My jsme měli svatbu pro nás cenově přijatelnou a to co bych utratila kdyby to měla být ,, nóbl óbr" svatba jsme utratili raději za následnou dovolenou.

bassetlady
7. led 2022

Kdo platí ten poroučí. Takže pokud chce otec hostit “cizí” lidi nikdo mu nebrání. Ale to asi nebude ten případ. Takže vaše svatba-vaše peníze-vaše pravidla.

dura175
7. led 2022

@nnikola24 Udělejte si to podle svého, rodiče už svou příležitost dostali. Ale chápu tě, taky jsem si musela malou svatbu vybojovat. Nakonec jsem to uhrála na 23 lidí, i když jsem si vyslechla, jak jsem nevděčná a sobecká, když nechci pozvat všech svých asi 150 příbuzných. Rodiče to nakonec nějak zkousli a za pár měsíců už to nikdo neřešil.

martulka88
7. led 2022

@bassetlady Pěkná blbost. Svatba je vždy jen o nevěstě a ženichovi, né o tom, kdo to sponzoruje.

bassetlady
7. led 2022

@martulka88 to bylo myšleno, tak, že evidentně otec svatbu neplatí, tak nemá co pindat.

martulka88
7. led 2022

@bassetlady I kdyby chtěl platit, tak nemá právo do toho kecat. A kdyby platil a měl tendence kecat, tak peníze odmítnu a nazdar...

zelenaesmolda
7. led 2022

@nnikola24
Co jim to oznamit az po svatbe?

gracinka7
7. led 2022

@nnikola24 pokud vám to neplatí, nemá do toho co kecat. Stůjte si za svým.

delphine1
7. led 2022

Otce jestli nechceš poslat k šípku rovnou, tak mu vysvětli ze v rámci covid situace proste žádnou oslavu plánovat nejde i kdyby jste chtěli.
My jsme svatbu posouvali 2x, protože zrovna loni zakázali v 1 a 2 vlně všechny obřady 😂🤷‍♀️
To bylo naštěstí jenom domluva vvrestauraci, fotografem a na matrice, ale vždy pak plánovat termín v průběhu par měsíců aby mohli všichni bylo náročné. Ještě do toho řešit kolack, dort, hosty atd… naštěstí jsme taky nikoho moc nechtěli.
Teď nikdy nevíš kdy zakazou akce nad 10 lidí atd. Takže mas možnost z toho vybruslit i takto.

Nás bylo nakonec komplet 15, byli jsme pouze my, rodiče, a sourozenci s partnerma. Po obrade na matrice jsme si dali obed v restauraci, pak se šlo “posedět” ke tchýni na zahradu. Jestli prostor nemáte tak pak proste rozchod. 🤷‍♀️

Zbytku rodině jsme pak vybrali fotku (ja, muž a 3 měsíční syn) a na zadní stranu napsali oznámení ze jsme se tehdy a tam vzali.

Nikdo řeči neměl, ono kvůli covidu, a tím ze ja mám rodinu na SR a muž v ČR, to jinak udělat stejně nešlo.