Svatba bez rodiny. Jen se svědky. Jak to říct?

nnikola24
25. lis 2021

Dobrý den

Rada bych poprosila o radu jak říct rodině že není zvaná na svatbu ?
Radi bychom svatbu jen se svedky . Ano napadlo mě pozvat jen rodiče ( jenze to je 7 lidí ) jelikož přítel i ja mame rodiče rozvedené . A po obrade by jsme je museli vzit aspon na obed . A to zase vyjde pro nas uz draho .a myslim ze by se to zase dotklo zbytku rodiny ze jsme je nepozvali . A mame rok a pul stare dite takze v restauraci fakt neposedi . Ani doma nevydrzi sedet 😄

Jenze mama mi rekla ze nastve kdyz ji nepozvu .
Jak jste to řešily vy ? Jak jste to oznámily

A jeste je tu nekdo kdo mel nocni obrad ?❤️

ivya
25. lis 2021

Pozvala bych rodiče, pak už je nikam brát nemusíte, však je to vaše svatba...

bara88
25. lis 2021

Zkus se vcítit do toho že jednou tě tvá dcera nebo syn taky na svatbu nepozvou .vždyť ten oběd nestojí tolik peněz

barulina
25. lis 2021

@nnikola24 ja beru svatbu jako formalitu. Takže bych to takhle vysvetlila i tvé mamce. Ani já, kdybych se měla vdávat nechci rodinu. Jen svědky, deti a cus

carrie_b
25. lis 2021

Pozvala bych rodiče a když už tu máme ten covid, tak bych ho využila jako důvod nemít hostinu. Kamarádka chtěla taky jen obřad, nakonec se udělali řízky, pár chlebíčků, dort se upekl domácí a sešlo se nás asi 10 u nich v bytě. A možná to byla nejhezčí svatba/hostina, na které jsem byla...

carrie_b
25. lis 2021

Ale rodiče bych pozvala v každém případě, i pokud byste se rozhodli jen pro obřad...

sigyn
25. lis 2021

Pozvali jsme jen rodiče a sourozence, i tak to bylo hodně lidí a to my moc nemáme rádi. Nakonec se udělala grilovačka na zahradě. To že se někdo naštve bych neřešila. Ostatním příbuzným jsme pak donesli svatební oznámení (kde bylo uvedeno, že jsme se už zvali + fotka).

marselina
25. lis 2021

@nnikola24 my se brali zrovna v době covidu a byl omezeny počet na 10lidi. Tak nám to pekne vyšlo a nemuseli jsme nikomu nic vysvětlovat.

mamikry
25. lis 2021

@nnikola24 Tak udelejte jen obrad bez hostiny. Mel to tak muj bratranek. Rodice nevesty svatbe moc neprali, takze byl obrad, aby neudelali nejake faux pas. Nebo jim reknete pravdu a na obed se vam muze rodina slozit jako na svatebni dar. Me by taky mrzelo nebyt na svatbe mych deti. Na druhou stranu, bych to musela respektovat.

pampeliska1313
25. lis 2021

Vezměte rodiče a pak se posedí třeba u Vás, jak se psalo výš, to mi přijde hezky.🙂 My taky neměli svatební oběd jako takovej a proste se udělaly burgery na grillu atd atd a byli jsme na zahradě a doteď slyšíme, jak se to líbilo, i když to bylo neformální.🙂 ale predtim jsme měli v plánu vzít jen svědky, oddat se a říct to později, nakonec z toho sešlo.🙂

klokanka31
25. lis 2021

@nnikola24 Tak si udělejte svatbu tajně a oznamte to až po svatbě. Ale myslím že ti rodiče by měli být na svatbě,vždyť oběd nemusí stát desetitisíce...

krisstina93
25. lis 2021

Já bych pozvala rodiče, buď bez hostiny nebo vzít rodiče na oběd snad nikoho nezruinuje. Jako mámu by mě to dost mrzelo, kdyby mě děti úplně obešli, vem si to na sebe, až se jednou bude zenit tvuj syn, bude ti jedno, když u toho nebudeš? Širší rodinu bych neřešila. My měli obřad jen s rodiči a sourozenci nám šli za svedky, potom sme se byli vyfotit na zámku a oběd si dali v klidu doma a bylo to super, lepší jak nějaká sláva o 100 lidech, ale nemít tam ty rodiče tak by to mrzelo jak mě, tak hlavně je.

konidana
25. lis 2021

My měli teď v práci překvápko, kolegyně (už tedy jsou starší a děti už má dospělé/v pubertě) nám v pondělí oznámila, že si změnila jméno. V pátek měla svatbu jen oni dva se svědky. Rodičům to řekli až v sobotu - taky se dost divili a možná i nemohli zkousnout. Oslavu s rodinou(děti a rodiče) měli dodatečně o víkendu.

vnoucek2
25. lis 2021

@nnikola24 já jsem rodič, který na svatbě u dcery také nebyl a mám srovnání,syn na svatbě přes 100 lidí, stejně se nešlo věnovat každému a kdybychom je finančně nepodpořili jako rodiče tak by prodělali a stejně nebyl prostor že synem jako ženichem mluvit,dcera také se vdávala se stejně starým dítkem a svědky měla naše kamarády. V létě udělali pro všechny grilovačku a bylo to super,za mě jako rodiče to mamince vysvětlete,není důležitá svatba,ale hlavně abyste se měli rádi

esmeralda11
25. lis 2021

Můj názor je takový, že na jednu stranu je to vaše svatba a měla být tedy co nejvíc podle vašich představ. Ale na druhou stranu mi přijde takové nevděčné odepřít rodičům, kteří se o vás celý život starali, vychovávali a utratili za vás nemálo peněz, účast na svatbě, protože za ně nechcete zaplatit oběd. To tedy docela zírám. Však je to důležitá událost i pro ně.
My taky na svatbě neměli všechno zdaleka tradičně a bylo mi to jedno, jestli to někoho pohorší nebo ne, ale vykašlat se na rodiče mi přijde moc. Pokud i přes to na tom trváte, tak vám nezbyde nic jiného, než to rodičům na rovinu říct a smířit se s naštvanou a (dle mého po právu) uraženou reakcí.
P.S.: Pokud byste měli s rodiči špatné vztahy, je to samozřejmé o něčem jiném.

nnikola24
autor
25. lis 2021

@pampeliska1313 no nevim kam by jsme je dali kdyz bydlime ve 2kk

bara88
25. lis 2021

@nnikola24 já Teda nevím ale 14 lidi není až tak moc opravdu by ste se neposkladali v obýváku?však nemusí být oběd ale jen nějaké malé občerstvení. Nebo to nechat na léto a udělat venku na nějaké zahradě

knuffel
25. lis 2021

@nnikola24 Přijde mi to jasné. Vy dva se domluvte, jak byste to chtěli... Prožijte to podle sebe.
Pokud spolu vaši rodiče nevycházejí, vybodněte se na ně, udělejte podle sebe a můžete je případně pozvat někdy na oběd - oznámíte, připravíš řízky, dezert, kafe a hotovo.
Zbytek rodiny bych neřešila vůbec, my jsme si nastavili, že žádné strýčky, tetičky, bratrance nepozveme, ale teď už bych to taky viděla jinak, prostě bych pozvala ty, se kterými se vídám a mám je ráda, už bych neřešila, koho to naštve, jednoho strýčka ano, druhého ne - prd. Prostě pozvat toho, koho chci, nehledět na to, jestli je to "blbý".

jana_zofie
25. lis 2021

@nnikola24 Pokud bych s rodicema nemela spatne vztahy, tak bych je neobesla. Meli jsme svatbu sice pro 30 lidi a cirkevni a neco se za ni preci jen dalo, ale i tak to bylo dost na divoko. Manzeluv bracha mel na urade s minimem lidi a jen obedem. A ac by mi nevadil absolutni minimalismus, tak nepozvat rodice mi prijde moc. Je teda pravda, ze na obou akcich chybel zenichuv otec, ale s tim se delsi dobu ani jeden nevidel, vztahy nejsou idealni, po rozvodu se prilis nestaral a pro jejich mamu by bylo nebylo schudne tam s nim byt.
Pokud na ten obed opravdu neni, slo by mozna domluvit, ze byste si sedli a kazdy platil za sebe, nikoho byste na nic nezvali. Nebo proste bez obeda a je to. S ditetem bych to tak krizove nevidela.

lv
25. lis 2021

Rodiče to ode mne slychali casto, ze budi chtit tajnou svatbu - pro sebe a ne se starat o jiny, tchyni a tchanovi to tak i bylo vysvetleno, celkem to zkousli. Oslava, neformální, probehla ve sport. klubu, tam uz bylo lidi jak smeti. Ale svatba byl muj den, spolu se bral i manzeluv bratr, takze rovnou dvojita, my svedcili jim, oni nam.

jana_zofie
25. lis 2021

Jinak je mozne, ze nekolikrat s prckem obkrouzis restauraci s moc si nepokecas, ale ono to pujde. Nemate u vas neco primo vhodne pro deti? Nebo treba detskou kavarnu, hernicku... Na ven uz je bohuzel trochu zima.

marcicek84
25. lis 2021

@nnikola24 a kdy ta svatba ma byt?pokud tam nikoho nechcete,tak jim to oznamte az po obradu s tim ze oslava bude pozdeji,az nebude kovid v lete.Nicmene na ten obrad je blbe nepozvat rodice,taky se muzou nabidnout,ze hostihnu zaplati,nebo pokud mate malo mista muze to byt u jednech rodicu,pokud se nabidnou nebo se jich zeptate a navaris aspon ten gulas s knedlikem a pak k tomu chlebicky,to myslim,ze by tak draho nevyslo.

mandala
25. lis 2021

Pozvala bych rodiče na obřad s tím, že hostina nebude. Zbytek rodiny se s tím musí smířit.

nikjean
25. lis 2021

@nnikola24
Osobně bych rodičům neoznamovala před svatbou vůbec nic. Vezměte se a pak pošlete rodičům pohled/dopis s oznámením, že svatba proběhla např. ve stylu "Máme se rádi, tak jsme se vzali (den/hodina)." Několik oznámení pro inspiraci najdeš tady: https://www.artyp.cz/inpage/texty-svatba-v-souk...

Co se týče tvého rozhodnutí mít "tajnou" svatbu, je to tvoje volba a nikdo nemá právo ti tvou volbu rozmlouvat. Od anonymních uživatelek na koníku si nechat organizovat svatbu? - "tak udělejte obřad bez hostiny" nebo "rodiče pozvěte aspoň na oběd" nebo ještě líp "rodiče narvěte do obýváku", to fakt ne.

Rady k nezaplacení dámy, kor když dotaz byl úplně o něčem jiném.

bara88
25. lis 2021

@nikjean četla sis tu kz?paní se ptá jak by sme to řešily my ,tak sme to napsaly.co je na tom špatného?

nikjean
25. lis 2021

@bara88 Ano, ptala se jak vyřešit situaci, kdy nejsou rodiče pozvaní na svatbu. Jak oznámit, aby nikdo nebyl pohoršen atd.
Odpověď - aspoň pozvat na oběd (kdy tazatelka píše, že to už je pro ní nákladné tedy nevhodné) nebo je uklidit aspoň do obýváku, jsou fakt super.

elesse
25. lis 2021

Také jsme to tak chtěli a nakonec jsme se rozhodli pozvat pouze rodiče a sourozence vč. partnerů (celkem 15 lidí), pak přípitek a domů. Myslím, že by obě mamky dost mrzelo, kdyby u toho nebyly. Ale pokud skutečně nikoho ne, oznamovala bych to až po svatbě, bude to klidnější a bez nátlaku

jane46
25. lis 2021

My meli tajnou svatbu jen se svedky. Nikomu jsme nic dopredu nerekli (ale zasnubni prsten jsem normalne nosila). Nebylo to kvuli penezum, chteli jsme to tak vzdycky. Byl to nadherny den. U lesa, obed na zamku, fotograf, projizdka na lodicce, apartman... A ten klid, uzasny klid. Dalsi den jsme rozeslali pooznameni a cekali na reakce - 99% pozitivni a nadsene. Ruzne k nam pak prijely rodinky na grilovacku na zahrade. Nelitujeme.
A ano, pokud to tak bude chtit i moje dcera, plne ji podporim. (Jo a u moji segry to cekam taky, ze prijde az po).

bereni
25. lis 2021

@nnikola24 Neznam vase vztahy v rodine, tezko soudit. Takhle z obecnych informaci bych rekla, ze nezvaz rodice neni hezke a nekomu kdo te vychoval nezaplatit obed a rict, ze je to drahe💁‍♀️ Ja si to neumim predstavit, ale verim ze pokud mate vztahy nejak vyhrocene a posmourane tak asi je to neco jineho. Pokud mate vztahy OK tak je to zbytecne kor pred Vanoci sireni nezdravyho vztahu v rodinu, protoze by to je to mohlo hodne mrzet.

terulin
25. lis 2021

Pokud je jediný důvod finance, tak bych na to kašlala a řekla: "Bereme se, ale bude jen obřad, jestli chcete být s námi buďte. Ale respektujte, že obřadem končíme."
Pokud cítíš, že tam chcete být sami, tak bych všem řekla, jak to fakt cítím...

malinkaelinka
25. lis 2021

My jsme měli malou svatbu, nechtěli jsme nic pořádat ani za to dávat peníze. Pozvali jsme rodiče plus sourozence ( tehdy ještě vlastně děti, teď dospele bychom možná ani nezvali). Obřad, oběd v hospudce ( měli jsme jen zamluveny stůl, normálně si dal každý pivo a kus masa) a pak oslava u nás doma. Bydleli jsme taky ve 2 kk, půjčili jsme si židle od rodiny 😅😅 bylo nás 12 lidí, doma jen jednoduché domácí občerstvení, nějaké pivko, zahráli jsme si Aktivity. Bylo to moc mile, fajn, obycejne a pohoda bez velkých příprav. Na první svatbě jsem rodiče nemela a víš co, stalo to za pes, obejít je. Ty slzy radostí, že je dcera šťastná byly moc fajn.