Jak odmítnout dovolenou s tchánem alkoholikem? Poradíme vám
Můj tchán je alkoholik už od mládí. Když se napije, nejprve je v dobré náladě, povídavý, s dětmi si hraje a vymýšlí kraviny, ale jakmile přešvihne hladinu, začíná být protivný a zlý. Je schopný do sebe za večer nalít láhev tvrdého alkoholu a povídat si sám sebou hodiny v kuse. Slyšela jsem ho v opilosti vyprávět o tom, že naše děti by zasloužily převychovat fyzickými tresty. Seděl tam sám se slivovicí a mluvil o mlácení našich dětí ... A teď ten problém, tchán s tchýni přišli s tím, že by si rádi vzali naše děti na týden na dovolenou. Máme děti 5 let a 3 roky. Obě děti to nadšeně odsouhlasily a chtějí jet s babičkou na dovolenou. Tchán s tchýni se těší, že si to náramně užijí s vnoučaty. Už vymýšlí, kam pojedou. Vím jistě, že tchán nebude celý týden střízlivý a že tchýně ho nezvládne udržet od alkoholu. Jak to tchánovcům vysvětlit, že s alkoholikem své děti na týden nikam nepustíte? Stále nad tím přemýšlím, jak se z toho kulantně vykroutit, aniž by to narušilo vztahy. Manžel o tom všem ví, opilectví jeho táty nesnáší, v rozhodnutí bude stát za mnou.
Já když bych to vzala podle našich synů v tomhle věku (samozřejmě každé dítě je jiné a tvoje děti neznam) tak by byli nadsene. Ale za dva dny by chtěli domu a brečeli by. Jinak bych jim řekla to co jsi ty napsala nám na rovinu. Každopádně jestli tchán třeba vydrží dva dny bez alkoholu tak zkuste udělat kompromis. Aby děti byli třeba u nich ty dva tři dny za určitých podmínek a ať je vemou třeba na výlet. Což si myslím , že by mohl byt kompromis pro všechny jak pro vás, pro tchanovce tak i pro děti .
Tchyni mám imobilní na vozíku a houby si pamatuje a její expartner byl nezodpovědné zadlužené hovado. Mé děti u nich nikdy samotné nebyly, byť manžel měl pocit, že by to přece šlo. No ani za zlaté prase. Prostě jsem oznámila všem, že dokud se děti nepostarají samy o sebe, tak tam nikdy nezůstanou. Více jsem to nezdůvodňovala. Sama jsem jako dítě žila s alkoholikem a nikdy bych své děti nenechala samotné v dosahu alkoholika. Pro mě by tam nebyl prostor na diskuzi.
Řekla bych to jak to je. Ty máš zodpovědnost za své děti a ony si nezaslouží koukat na alkoholika 🙄
Já bych tuhle nepříjemnou debatu nechala spíš na maželovi. Pokud nemá dost odvahy, nedá se nic dělat, prostě jim řekni, nebo třeba napiš, cos napsala sem. Nejlépe co nejdřív, než něco zarezervujou nebo koupí.
Říct to na férovku a ať tito řekne manžel... Což tam se pochopení nedočkáte si myslím.. A nebo navrhnout jen víkend pátek-neděle. To by tchán mohl zvladnout ne🤷😊 je to blbý aby viděli opilého dědu... Ale zas důležité je jestli aspoň ta tchyně funguje. 😊
Mluvila bych prostě narovinu tak jak to je zdravému vztahu mezi rodičem a dítětem patří i to že se řeší věci které nejsou úplně příjemné, takže kulantni výmluvy pro klid v rodině jsou možná snažší, ale nic to neřeší.. bezpečí děti je na prvním místě
A u tchánovců běžně přespávají? Nebo je to první akce s nimi bez rodičů? To se napřed nezeptali vás, ale rovnou dětí?
Vůbec bych se to nesnažila řešit kulantně, ale normálně bych mu řekla, že kvůli jeho pití to nepřipadá v úvahu. Pokud touží po společné dovolené a jinak máte vztahy dobré, tak jeďte všichni společně.
Měla jsem tchánovce bezproblémové, ale takhle malé děti bych s nimi nepustila, oni by si to ani netroufli. Tchyně si to troufne? Navíc když ví, co je její muž zač? Něco jiného je vzít si děti na víkend domů, do prostředí, kde to znají, orientují se, ale do cizího prostředí, kde ty děti mohou různě reagovat na kde co? Ona je to velká zodpovědnost. My jeli na dovolenou klidně společně.
Nepustila a řekla úplně normálně bez obalu. Na tu dovolenou by jeli jak, autem? Je tchán schopný sednout za volant střízlivej? I z toho bych měla strach.
@moudivlacek autem, ale v tomhle jediném bych se nebála. Jednou už o řidičák přišel kvůli alkoholu. Řídí jen střízlivý, má i ten měřák nebo řídí tchýně.
@zuzkasim ano, tchýně si troufne. U nich v rodině je to běžné. Její ségra si bere všechny vnoučata na přespávání už od miminek. I na několikadenní výlety a to jim ani nebyl rok. Našich se to netýkalo z důvodu kojení. Na celodenní výlet už s nimi jela starší několikrát. Dřív tam běžně přespávala, spala tam ráda, ale co jsem slyšela tchána mluvit o tom, že by potřebovali naše děti mlátit a že by z nich to chování vymlátil, protože já to nezvládám, tak už tam nespaly ... Ač by obě děti chtěly a často se na to ptají i prosí, že chtějí spát u babičky. Tchýně se už několikrát na přespání ptala taky. Na ten alkohol jsem zkoušela zavést řeč s ní několikrát, přijde mi, že si to vůbec neuvědomuje, že by se mohlo něco stát. Ona je klidně nechá s opilým tchánem na zahradě a jde domů uklízet nebo vařit. Běžně ho nechá hlídat a jde něco dělat, i když tchán už je opilý dost. Přijde mi, že už to je asi pro ní normální stav. Nevnímá to. Když jsem se jí ptala, jestli ví, že tchán v noci pije a mluví si hodiny sám sebou, tak řekla, že to ví a smála se tomu.
Hm, tchyně je už asi zvyklá a neuvědomuje si to. Tak prostě vysvětlit, že já to za problém považuju. Nabídnout se, že pojedete taky☹️ Jsou to vaše děti, vy o nich rozhodujete.
@lvl16
@zuzkasim společně jsme byli již 2x. První dovolená byla vlastně velice fajn. Užila jsem si to. Ale loni to celé tchán prochlastal. Manžel se tam s ním celou dobu hádal kvůli tomu. Tchýně mě vůbec nerespektovala. Mladší tam nakonec 2 dny prozvracel, protože ho cpala horem dolem nezdravými věcmi a starší měla úžeh, protože tchýně prohlásila, že děti žádné klobouky ani opalovací krémy nechtějí a já jsem zbytečně hysterická. Oba jsme se shodli, že letos už nejedeme. A já mám od té doby hrozné dilema zda jim je vůbec svěřovat i na běžné pohlídání. Což mě mrzí, protože oni o děti stojí a děti je mají rádi, čas s nimi trávit chtějí.
Po tomhle posledním komentáři bych si trvala na tom, že na dovolenou s nima děti samotné NE a vlastně ani ne na společnou.😊. Ať je vemou do ZOO a pak zase pěkně vrátí domů. 😊
Tohle nemá nikdo zapotřebí poslouchat jak zrovna ta vaše/moje výchova je špatná a že by si zasloužili pořádně dostat 🤷
A řekla bych si, že vlastně jediný problém kde je jsou vlastně oni😬
I když chápu, že to může vztahy trošku narušit.. Ale tak snad to nějak zkousnou.. 🤷
@lis6 navrhli to během oběda, kde jsme seděli u stolu všichni. Že nám chtějí ulevit a že si chtějí užít dětí o prázdninách. Mají tam 3 týdny volna a těší se, že je stráví s vnoučaty... Starší tam dřív spávala docela běžně, protože chtěla a bydlí kousíček od nás. Mladší jen jednou, pak došlo k tomu incidentu se samo rozhovorem tchána a od té doby jsem jakékoli přespání utnula. Jinak to vždy proběhlo v pořádku. Všichni spokojení. Tchán přes den jen tak průběžně popíjí a doplňuje hladinu, pak se opije úplně, až když jde tchýně s dětmi spát. Tchýně jsem se ptala, jestli si uvědomuje riziko zalehnutí dětí, když má v sobě tchán láhev slivovice. Neumím to posoudit, jestli rizika chápe.
Prostě ne, tečka. Tohle by pro mě rozhodně nebyl odpočinek od dětí, trnout, co se stane. A to nejsem žádná hysterka. Navíc i když se tchán nenapije, pravděpodobně bude akorát nervózní a protivný, protože mu bude ten chlast chybět, že. Nechutný, takové lidi bych s dětmi vůbec nenechávala o samotě. Ani tchyni, jakože nechat 3leté dítě samotné (nebo tedy s opilým dědou, což je snad ještě horší) na zahradě a jít si uklízet. To snad ne! 😳
Tak ja to mam horsi😀 Mam tchyni i tchana alkiholika😀 Bohuzel jsem uz v tehotensrvi udelala velkou scenu, kdyz si u nas v kuchyni otevreli flasku.....od te doby si davaji pozor a v pritomnosti miminka nepijou. A co kdyby, kdyz se tchan napije,, budou decka jen s tchyni?
@vendulis manžel říkal, že toho vyzkoušeli opravdu hodně. Chodil i na sezení, k psychologovi, vše z donucení rodiny, takže nějaká scéna jeho snahy asi těžko pomůže. A tchán je s vnoučaty i opilý. Tchýně ho nechá s dětmi klidně osamotě. Údajně teda spí v jiné místnosti, takže zalehnutí prý nehrozí, ale on když se motá v noci po baráku a klopí jednoho panáka za druhým až je mimo a sotva stojí, tak jak můžu mít jistotu, že si místo do jiné místnosti, nepůjde lehnout do ložnice.
@prejeta_zaba já děti na tu dovolenou pustit nechci, v tom mám jasno, ale spíš jak jim to říct? Nemám tyhle situace ráda. Manžel jim to přetlumočí, ale budeme u toho všichni a bude to velice nepříjemné.
No tak to bude nepříjemné, jsou to tvoje děti a jde o jejich zdraví....tečka! Říct jim to v klidu, bez emocí....na rovinu....kdyby se o sebe uměly děti už postarat, tak to je jiná, ale takto malé děti bych jim nesvěřila. Držím pěsti.
Bohužel nepříjemné to asi bude. Asi bych to ještě pár let utáhla na to, že děti jsou ještě malé a bez vás týden nevydrží. Že teď jsou sice nadšené, ale neuvědomují si realitu. A tchyně s tchánem přece nechtějí týden bojovat s ukňouraným dítětem. 🤭
co na to rict, je to o vasem bzajemnem vztahu a pocitu, asi bych je vunec nenavstevovala..
@vendulis tak to je snad docela přehnané, ne? Sebrat babičku a dědu dětem úplně a zničit rodinné vztahy.
Tohle by sis měla přeskládat jinak - ty nejsi ta , kdo ničí rodinné vztahy. Ale máš odpovědnost za své děti .
Mně to přehnané nepřijde ani trochu, oni jsou ti, co mají problém, ne vy. A tchyně to jen přehlíží a omlouvá, protože se, zatím naštěstí!, nic nestalo. Samotné děti takto malé bych tam nenechala ani omylem, a návštěvy pouze za střízliva. Pokud to není tchán schopen respektovat, klidně bych se ve vratech, pokud bych ho viděla nalitého, otočila a jelo by se zpět. Ono jaký pak děti mají vzor.
Udělej si to jak chceš, mam podobnou situaci a nepreju si, aby me dite melo takovy vzor tečka.
Nemusis jim nic vysvetlovat ( beztak nepochopi..), staci oznamit. A mel by jim to oznamit manzel.
@moudivlacek pokud je tchán nalitý, tak vždycky odjíždíme. To i manžel dopředu oznamuje. Nesnáší to. On před dětmi tchán nebývá opilý, i když upito trochu má často. Ale není ožralý, je při smyslech. To, že se opíjí tolik, jsem zjistila až na společné dovolené. Manžel říkal, že to dělá odjakživa, když všichni šli spát, tak on si otevřel flašku. Hájí se tím, že nikomu neškodí, když ho nikdo nevidí, problém nepřiznává.

Tak jako neumím si představit, že 3 leté dítě plně chápe celkový rozsah toho, co odsouhlasilo. To je příliš nízký věk, aby si odsouhlasilo, že pojede na dovolenou s prarodiči. S tímto tvrzením bych byla opatrná. To neodhaduješ moc dobře jako matka, že si tříleták něco nadšeně odsouhlasí... takže sama tohle a pak si stěžuješ na tchána...
No tak samozřejmě, že bys ty děcka s ním neměla nikam pustit, je to dost nebezpečné v tomhle věku jak 3, tak 5 let, vždyt to je obojí předškolní věk. Děcka s prarodičem bych někam pustila až tak ve školním věku a dál. A řekni jim to, cos nám zde napsala - že s alkoholikem prostě děti samotné nepustíš kvůli obavám o jejich zdraví a bezpečnost.