icon

Jak připravit dítě na rozchod rodičů?

19. zář 2025

Ahoj, chtěla bych znát všechny vaše rady, názory a zkušenosti ohledně rozchodu manželů ve kterém je 5,5 leté dítě....dlouho jsme to řešili, jako opravdu dlouho a teď jsem teda já udělala to rozhodnutí...zatím to není rozvod, je to rozchod....ale co dál a jak dál, jak s malou, aby ji to co nejméně zasáhlo?

Bude následovat hledání bytu, odstěhování manžela, domluva jak kdo malou...

Ale chtěla bych se zeptat jak na to malou připravit, jaký čas...nejsme ve fázi, že se chceme zabít, na odchod manžela z bytu úplně nespěchám, chci nebo chceme to udělat co nejohleduplněji k malé....ale...to je jak?

Manžel si odveze část věcí, častečně jako ,,vyrovnání" aby neměl takové náklady a částečně mám i myšlenku, aby tam pak malá prostě něco znala a častečně přiznám se, chci doma taky nový vítr....

Zatím o tom nikdo neví...

Tak vás prosím, vděčná budu za cokoli. Děkuji

anonym_8ac804
19. zář 2025

@anonym_autor teď to právě řeším. Odchází muž. Dcera stejně stará a druhá mladší. Chodíme do poradny, abychom to udělali co nejvíc slušně a "správně". Sme ve fázi domlouvání se, jak to bude - bydlení, finance a péče o děti. Řekneme to těsně před tím, než muž odejde, abychom řekli přesně a jednoduše jakk to bude a co se stane. Zatím hledá byt. Doporučuji knihu Dohodněme se.

lv
19. zář 2025

Zkuste poradnu, pomáhají i s ohledem na to, aby rozchod co nejméně zasáhl děti, jak s ní pracovat, co říkát, dělat a co ne

ina10
19. zář 2025

@anonym_autor tak malá už není v tomto úplně malá a určitě vnímá, co se mezi vámi děje, možná se i ptala? Nebo se ptát nemusí, pokud má strach. Normálně bych se s mužem domluvila a všichni si společně sedli s vysvětlili ji, že nevím co se pokazilo (nebo co se stalo?), ale odcházíte od sebe. Že ji máte stále rádi a nikdy se na tom nic nezmění. Akorát vy dva už spolu byt nemůžete.

martivit92
19. zář 2025

@anonym_autor rozešla jsem se s ex, když malému byly 2,5roku... Postupem času, malý se začal ptát, proč nejsme všichni zase spolu, atd. A vysvětila jsem mu, že prostě mám taťku ráda, ale už se nemilujeme a že bychom se pořád jen hádali a nebyli bychom šťastní... S taťkou může být kdykoli bude chtít a žádná střídavá péče nebude (za mě střídavka nesmysl). Takže kdykoliv měl ex čas a chtěl malého nebránila jsem mu, co druhý víkend byl malý u něj, někdy kolikrát každý víkend... Synovi je nyní 10let a už se domlouvá s taťkou sám jestli půjde k němu na noc... Dokážeme se jako dva dospělí dohodnout a nemáme mezi sebou rozepře, což je pro syna důležité... Dokonce posledně jsme byli spolu (s ex) se podívat na zápas od syna a já měla sebou i nynějšího přítele a seděli jsme vedle sebe a kecali jsme 😅 pak jsme před vchodem čekali na syna všichni tři, tak to bylo takové úsměvné. 🤭 Takže za mě, žádné rozepře, domluvit se v klidu a žádné hádky ohledně malé a bude to dobré. A malé vysvětlit prostě jak to je

dashyyy
19. zář 2025
@martivit92

@anonym_autor rozešla jsem se s ex, když malému byly 2,5roku... Postupem času, malý se začal ptát, proč nejsme všichni zase spolu, atd. A vysvětila jsem mu, že prostě mám taťku ráda, ale už se nemilujeme a že bychom se pořád jen hádali a nebyli bychom šťastní... S taťkou může být kdykoli bude chtít a žádná střídavá péče nebude (za mě střídavka nesmysl). Takže kdykoliv měl ex čas a chtěl malého nebránila jsem mu, co druhý víkend byl malý u něj, někdy kolikrát každý víkend... Synovi je nyní 10let a už se domlouvá s taťkou sám jestli půjde k němu na noc... Dokážeme se jako dva dospělí dohodnout a nemáme mezi sebou rozepře, což je pro syna důležité... Dokonce posledně jsme byli spolu (s ex) se podívat na zápas od syna a já měla sebou i nynějšího přítele a seděli jsme vedle sebe a kecali jsme 😅 pak jsme před vchodem čekali na syna všichni tři, tak to bylo takové úsměvné. 🤭 Takže za mě, žádné rozepře, domluvit se v klidu a žádné hádky ohledně malé a bude to dobré. A malé vysvětlit prostě jak to je

@martivit92 za mě ideální varianta, kterou ne každý rozejitý pár zvládne, klobouk dolů 😉

andelka
19. zář 2025

Našim bylo 3 a 5, když se ex odstěhoval ( půl roku po rozvodu, jednak se mu nechtělo, jednak hledal pronájem blízko nás a školky). Řekli jsme to dětem oba, podobně jako martivit92, poprvé na byt jsme se šli podívat všichni. Zpočátku k otci chodili obden ( mladší ne na spaní) , po 1-2 měsících už oba stejně, taky obden a víkendy na střídačku. Asymetrický systém střídavé péče máme už přes 10 let. S ex si voláme pravidelně každý týden plus když je něco potřeba. Na besídky, třídní schůzky, zápasy jsme chodili oba. Klidně i s mým novým mužem. Stejne jako na koncert jeho dcery jsme chodili my i její mama s partnerem. Klukům je 13 a 15 a střídají se pořád.

zebra664
19. zář 2025

Taky to mám za sebou, když byla dcera v tomto věku, odcházel manžel. Řekli jsme jí to, až jsme my měli vyřešené praktické věci - jak s bydlením, jak s péčí apod., nechtěli jsme ji ještě zatěžovat takovým tím obdobím nejistoty, kdy jsme ani my pořádně nevěděli, jak to uděláme. Pak jsme si s ní sedli oba a v klidu, bez nějakého dohadování nebo osočování, jsme jí řekli, že i když ji oba máme moc a moc rádi, tak my dva už se spolu nemáme rádi tak moc na to, abychom spolu jako manželé žili. Ale že se pořád máme rádi jako kamarádi a že pořád budeme táta a máma jediné, co se pro ni změní, bude to, že táta bude bydlet jinde, ale že pořád bude s ní stejně jako já. Naše dohoda byla taková, že nebude střídavá péče, ale manžel s ní bude, kdykoliv bude chtít. Nakonec se to samo usadilo v jakési vyhovující pravidelnosti, střídavě jsme třeba vodili do školy nebo vozili na kroužky, Neměli jsme ani problém jít někam společně nebo se vzájemně navštěvovat, byli jsme v pravidelném kontaktu, takže i nějaká ta rodinná atmosféra přetrvala. Myslím, že když ti dospělí zvládnou nedělat si naschvály a chovat se k sobě ohleduplně (aspoň kvůli tomu dítěti), tak to dopadne dobře.

anonym_8ac804
20. zář 2025
@martivit92

@zebra664
@martivit92 moc vám děkuju za tyhle příběhy 🙏 opravdu to ve mně vzbuzuje naději, že to nemusi být "tak zlé" a ty děti to můžou zvládnout dobře, i když je to tak strašná věc.

autor
20. zář 2025
@anonym_8ac804

@anonym_autor teď to právě řeším. Odchází muž. Dcera stejně stará a druhá mladší. Chodíme do poradny, abychom to udělali co nejvíc slušně a "správně". Sme ve fázi domlouvání se, jak to bude - bydlení, finance a péče o děti. Řekneme to těsně před tím, než muž odejde, abychom řekli přesně a jednoduše jakk to bude a co se stane. Zatím hledá byt. Doporučuji knihu Dohodněme se.

@anonym_8ac804 a myslíte, že poradna pomáhá? Chodite tam, že jste nebyli schopni se domluvit, nebo se hádali...nebo tedy vážně ke konzultaci o cestě jak?...a jak dlouho uz tam chodíte? Respektive, jak dlouhá vás podle poradny čeká cesta k tomu, že se stane ten fyzický odchod jednoho z rodičů jinam?

anonym_8ac804
20. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_8ac804 a myslíte, že poradna pomáhá? Chodite tam, že jste nebyli schopni se domluvit, nebo se hádali...nebo tedy vážně ke konzultaci o cestě jak?...a jak dlouho uz tam chodíte? Respektive, jak dlouhá vás podle poradny čeká cesta k tomu, že se stane ten fyzický odchod jednoho z rodičů jinam?

@anonym_autor Poradna by určitě pomohla i těm, kteří by chtěli ještě najít cestu, jak společně. Jen by museli chtít oba. A to my nejsme...
Nehádali jsme se nikdy. Manžel nikdy neřekl jedinou věc, která by mu vadila nebo ho štvala... tedy bych řekla, že komunikovat jsme nikdy neuměli. Chodíme tam, abychom se rozešli slušně, abysme věděli, jak pracovat s dětmi. Byli jsme zatím 2x, první byl takový úvod, podruhé musel terapeut manželovi vysvětlit, co to znamená se s někým rozejít...🙈 a vysvětlil mu, že nejprve se musíme domluvit my dva a on si najít bydlení, aby bylo co říkat dětem... takže jsme ve fázi před odchodem. Nevím kolikrát manžel ještě bude chtít jít, ale já chci teda podporu i při tom odcházení, proces zvládnutí pro děti, i já to potřebuju zpracovat a ustát a ráda bych tam došla až do úplného konce. Až k rozvodu. Ale to už manžel asi chodit nebude, nebo spíš určitě ne. Za mě by to ale bylo v jeho nejlepším zájmu, protože on chce být se mnou kamarád a dobře se mnou vycházet...no, ale zatím mě teda jen sejmul... ale naše situace je asi trochu specifická.
Jinak kdyby chtěl a měl byt, mohl by jít klidně hned. Na to asi žádná příprava potřeba není, jen domluva kde kdo bude bydlet, jak se bude vidět s dětmi, jak s penězi.