Jak řešit manžela manipulátora vyhrožujícího sebevraždou?
Ahoj holky,
Chtela bych se vypsat, znat vas nazor, radu.... S manzelem jsme spolu kolem 10ti let, mame male dite. Bohuzel, k me smule, je to celkem manipulator. Vse funguje dobre pouze do doby, nez se spusti nejaka hadka. V tu chvili je nepricetny, vyvraci co vcera rekl, mele absolutni nesmysly jak se mu hodi, vse prevraci, zvelicuje... Treba ze on byl kvuli nam jeden den doma a ja sla s malou na navstevu k babicce a podava to stylem ze jsem mu ji vzala a unesla. Pritom predtim nemel nic proti abychom tam sly. No sileny. Nehadame se casto, ale kdyz, stoji to za to. Jenze to graduje. Poslednich par mesicu uz rika ze nechce zit, ze nema pro co, pro koho. Ze ja s malou vse zvladnu sama, ze se neciti byt potrebny. Jako uz toho mam plne zuby a navrhuji rozvod, ze bude obema lip. Na to nepristoupi, protoze vi, ze o dceru takhle prijde a to by byla jeho smrt. Doslovne vyhrozuje sebevrazdou a jeste tvrdi ze ho nicim ja, ze za vse muzu ja. Hazi odpovednost za svuj zivot na me a me se to nelibi. Navrhuji mu manzelskou poradnu nebo psychologa, nechce.... Prosimvas jak z tohodle ven?
Něco podobného jsem zažila, i když v tom nebyly děti. A odešla jsem a žije - což ale nemusí být pravidlo.
Já osobně bych se nejdřív obrátila na rodinnou poradnu nebo psychologa, sama za sebe, a tam to vše říct odborníkovi. To může mít dva dobré vlivy - psycholog, pokud je dobrý, poradí co s tím na základě konkrétní situace, a hlavně člověk na to nebude sám, protože to je na tom to nejhorší. Druhý dobrý efekt, spíš vedlejší, může (ale nemusí!) být, že když řekneš manželovi, že sis kvůli té situaci našla psychologa a snažíš se najít řešení (detaily znát nemusí), třeba mu to pomůže vidět že nejsou všichni proti němu a třeba, možná, ho to může pohnout i sám vyhledat odborníka. Nebo se nic z toho nestane, ale to pak bych udělala druhý krok, tedy zavolat někam (zachranku? Policii?) že vyhrožuje sebevraždou a ne poprvé - a třeba se do rukou odborníků dostane.
No a když nic nepomůže, tak se obrnit a holt odejít. Pokud by ho někdo doopravdy ničil, nechtel s takovým člověkem přece zůstávat, to je detinske.
Jo a určitě bych se zajímala o jeho dětství a rodiče, tam bývá často ten zakopaný pes v podobných případech, pomáhá to pochopit souvislosti. A dá se pak zkusit s tím člověkem na to téma i citlivě a chapavě promluvit, to taky někdy pomůže.
Domluv si schůzku s psychologem sama a zeptej se jeho, jak na takového člověka reagovat a co má potenciálně za problém. Jasně, že ideálně by to odborník zjistil, kdyby viděl přímo jeho, ale myslím, že i popis jim dost napoví

@reeeza Ty píšeš o vztahu, kde je vše v pořádku. Tady to v pořádku není. Dynamika všeho je vychylena. Za takových okolností jsou lidé, jejichz partner hovoří o sebevraždě, citlivější na náznaky toho, že oni dělají něco špatně. Jsou otevreni zacit menit sebe nebo svoje chovani. Ale to, že se začnou zamyslet nebo zkouset neco se sebou delat není dobre řešení. Oni totiž nemaji problém. To ma ten hovorici o sebevrazde. U takoveho člověka je na místě jedine řešení- vyhledat odbornou pomoc.