icon

Jak řešit nerovnoměrné rozdělení péče o děti a domácnost?

15. zář 2022

Chci se zeptat, jak to mate vy? Nebo se spis jen vypovidat? 🤔
mam pocit, ze je vsechno jen na me. Mame jedno dite a manzele jsme 7 let. Starost o dite je vetsinou jen na me, takze skolka, ted uz skola, krouzky, co bude jist atd. Urcite vsichni znate. Muj manzel sice tak nejak udela vsechno, co mu reknu, ale ja mu odmitam rikat kazdy den, co ma delat, jako malymu klukovi. A kdyz mu nic nereknu, tak nic neudela a lezi v posteli a kouka do mobilu. Takze ja klasicky kolecko, rano dite pripravit do skoly, do prace, odpol domu, kolem ditete, domacnost, vecere, vecer jsem rada, ze padnu. A manzel lezi v posteli na mobilu nebo spi. Kdyz mi rupnou nervy, a reknu mu, to to nevidis, co je potreba? Tak pry nevidi, mam mu to rict. Ale ja prece nebudu za nim chodit, hele je potreba umyt vana, je potreba umyt nadobi, proc neseberes papirek na zemi, kdyz kolem neho jdes? Atd, vzdyt to je jak s ditetem. Nikdy ho nenapadne, jit s dcerou jen tak sam na hriste, sednout si s ni k uceni, nebo navrhnout nejaky program.
Kdyz mu treba reknu, ze tim ze lezi v posteli a kouka na telefon mi moc nepomuze, ze si klidne muze najit brigadu, tak mi rekne, ze prece travi cas s nami. On povazuje to, ze lezi v posteli, je traveni cas s rodinou! Dopoledne o vikendu spi, jako jediny, rano vstava posledni a pry je unaveny, protoze chodi do prace ale 3 tydne do fitka muze chodit.
Zas abych nekrivdila, kdyz vymyslim nejaky program tak vetsinpu jde s nami, ale zas, musim to vymyslet ja.
Chodi do prace na 3 smeny, ale zas kdyz ma odpoledni, tak je v klidu sam doma dopoledne a nic neudela, odpocine si, a ja jsem pak tyden na dceru sama.
Samozrejme spolu mluvime, vsechno tohle, co jsem tady napsala, jsem mu i rekla a proste to nechape 🤷 a pak se divi, ze mi rupnou nervy a vyjedu na nej.
Ja uz nevim jak dal, ani nemam chut s nim spat, i to jsem mu rekla, ale je mu to asi jedno, vzdycky me mensi chut na sex nez ja.

Strana
z3
galatea_a
15. zář 2022

To chápu, no. Co tedy nějaká párová terapie? Šel by?

dianemash
15. zář 2022

@vineta tohle je strašně super,ale je vidět, že to psala ženská, žádnej chlap si to sám od sebe v životě nepřečte, ještě ke všemu je to na ně fakt dlouhý 😅

escapelle
15. zář 2022

Nečetla jsem komentáře,ale Když ti řekl,že mu to máš říct,tak mu to říkat začni.nebo se s ním budeš po zbytek života rozčilovat?dělat to za něj?ani omylem. Buď mu řeknu,co je potřeba udělat,nebo jsem jim dřív vytvořila harmonogram úklidu.😂😂Párkrát jsem udělala takovou scénu kvůli myčce,že i když překročí hovno v obýváku,nestalo se pak už,abych prijela z práce a nebyla hotová myčka.
Ano,je to jako s dítětem.ano,sere mě že když mu neřeknu "vyměň si ručník" tak se bude utirat do černého smradlavého hnusu asi dokud se nerozpadne.ted jsem mu přestala prát,pac sem mu 4x řekla ať si odnese složené prádlo že šatny. Neudělal to.dokud to neudělá má smůlu 🤷‍♀️😂
Ale abych ho kvůli tomu opoustela,to ne. On totiž kdyz mu to řeknu,udělá bez keců úplně všechno. Nebo když mi není dobře -taky moc dobře ví,co je potřeba udělat. Ale jinak pěkně vychcane hraje slepotu.😂
Kdybych si našla nakyho magora přes úklid,tak by mu zase chybělo něco jiného 😂😂
Akorát do práce nechodí on vůbec? To by doma dělal chlapeček úplně všechno.

autor
15. zář 2022

@escapelle chodi na 3 smeny 😉 jako taky ho nechci opoustet, aspon zatim, protoze v jinych vecech je super. Kdyz jsem nemocna, tak se taky postara, tak nejak 🤣 ale asi jak pises hraje vychcane slepotu a hraje ze nevidi a jak mu reknu, tak jde udela, uklidi. Jediny co nedela, tak nezehli, na to pry nema nervy 🤣
Rozvedu se a narazim na nejakyho pitomce, to mi zas za to nestoji 🤣

escapelle
15. zář 2022

No,tak harmonogram úklidu a říkat,říkat.oni ti chlapi zase nejsou úplně blbý a po pár letech výcviku už si aspoň občas něčeho všimne dám od sebe. Když mu budeš rok 2x týdne říkat aby vynesl koš,tak si to zažije,neboj😂😂😂😉
A s tím společným časem,když za ním přijdeš ty,že si něco společně pustíte,dáte víno?

iva_kucerova
15. zář 2022

Vítej. Už doma nic neříkám, protože mě to vysiluje.

dyechampion
15. zář 2022

Me prijde absurdni jak tady nektere rikaji, ze by se rozvedly, ze to normalni neni, ze ma doma dalsi dite, ze ten jejich tohle nedela a tak😂to je rada a support jak hovado.
Bohuzel tohle chovani chlapu je nekdy zakodovano v genetice, nejvetsi vliv ma vychova i kultura, a hlavne jejich matky a otcove to jednoduse posiraji ve vychove. No, mam to taky doma..a s bonusem, ze je jine narodnosti, kde matky vetsinou nepracuji, ale zbesile doma vari a uklizii a delaji doma proste vsechno.

Nedela nic automaticky, co nase mozky vyhodnoti jako must done, ale kdyz ho ukoluju, tak vse fakt udela. Nejvice nam od narozeni mimca pomohly ritualy. Napriklad: 2h pred ulozenim ditete delame tym praci spolecne, ja kasi-on krmi, ja sprchuju-on susi a prevlece, ja cistim zuby-on drzi, uspavani-jednou ctu ja, jednou on. Kdyz si v nejaky den vezmou dite prarodice na prochajdu, tak vyuzivame situace a uklidime byt spolecne.
Podle me delat veci spolecne nejvic pomuze i na ty detaily (jidlo, gumicky do vlasu atd). Mobil a soc media jsou nejvetsi zlo, ale je fakt potreba ho zamnestnat, mluvit o tom porad dokola a hlavne myslet na to, ze tyto vzory se promitaji do deti. To vetsinou toho meho desi, kdyz mu reknu, ze kdyz dela tohle a tohle, tak se to promitne i do ditete😅
Neni to na rozvod, ale poradnou diskuzi a spolecny team work. Drzim palce!

autor
15. zář 2022

@escapelle jsme oba abstinenti 🙈 ale treba na kafe do kavarny spolu chodime, nebo ho kolikrat nalakam na jidlo. Sice s ditetem bez hlidani, je to tezsi, ale uz je ve veku, ze vydrzi sama doma, treba hodinku. Takze kdyz mu vylozene reknu, pojd se mnou na kafe, pojd stahla jsem film, tak problem neni, ale vetsinou je to moje iniciativa. Za 6 let jsem ho naucila umyt nadobi, vynest kos, vycistit kocce zachod a vysat o vikendu, tak nejaky pokrok tam je

autor
15. zář 2022

@iva_kucerova presne, vysiluje me to

konidana
15. zář 2022

Tak mu nabal děti a pošli ho zase na čundr, když jezdil. Ovšem i s dětma. nebo aspoň na celý den do lesa. A rozhodně bych mu rázně vysvětlila, že když leží a čumí do mobilu, tak to není společně strávený čas. To je pouze v případě, že ten mobil odloží a plně se soustředí na komunikaci s druhým. Tohle vtloukám do dětí, ty očividně budeš muset začít u muže.

prochi
15. zář 2022

Už jsem to tady párkrát psala a napíšu to zas: Moje babička mi říkala, že jsem si dobře vybrala, je zlatej, hodnej, udělá ti, co ti na očích uvidí........ale musíš si říct 😀 A je to tak. On opravdu nevidí, že přetéká koš, že uschlo prádlo, že jsou někde drobky... Vyndám koš a dám ho ke dveřím, už je "vytrénovanej", že ho vidí a cestou ven vynese. Jsem v práci a visí prádlo a blíží se déšť, nééé opravdu ho nenapadne ho sebrat, zavolám, at ho sebere, sebere ho. Vím, že přilítnu a chci vařit to a to a nemám čas... tak mu zavolám, at přinese ze sklepa brambory a cibuli a oloupal mi to zatím... děti máme dvě, tak jsem mu dala vždy na výběr, např. když byly malé, chceš jít uklidit kuchyn po večeři, nebo je půjdeš uložit a přečteš jim pohádku? Jdeš vařit večeři, nebo koukneš s dětma na matiku? Atd atd... vyrůstal s bráchou, doma museli pomáhat, střídali se jim povinnosti po týdnu - tzn. jeden týden jeden např. vysával, vytíral, umýval nádobí, prach a ten druhý se staral o kotel. Takže šikovnej je, ale prostě si říkám. Dělá taky na tři směny a ano píšu mu vzkazy, ale i hezký, jak mi chybí a u toho, at pověsí pračku, až dopere 🙂 Jako někdy mě to sere, neříkám, jsou dny, kdy prostě jsem přednasraná už od rána a pak to schytá, ale pak si zase vzpomenu na svoji babičku... a takhle už to spolu táhnem v jedný domácnosti 20 let 🙂

autor
15. zář 2022

@prochi jee to je hezky ❤️
Takhle nejak to mame taky, i s temi vzkazy, protoze kdyz ma odpoledni tak se nevidime. Ale pak jsou prave ty dny, kdy se mi nechce nic rikat, nechce se mi vymyslet, co varit, a pak si rikam, dopr. proc ho to nenapadne 😭 a zestekame se...

zrzinda
15. zář 2022

“Mela si mi to říct.” To jako fakt? To by dospělýmu člověku nebylo trapný? To jako chce, abys mu na lednici vylepila rozpis ukolu, který má jako splnit?
Za mě je uprimne nejlepsi léčba šokem. Proste bych na par dni odjela s nechala ho, ať se stará. S tím, ze ocekavas, ze domácnost doma najdeš ve stejným stavu, jako když si odjizdela.
Znám par paru, kde měl chlap pocit, ze bejt na mateřský/mít dite je přece pohodicka. Manželka ho doma s deckem nechala na par dni a VŠICHNI do jednoho potvrdili, ze to fakt není prdel.
Můj manžel má teď home office, takže to proste vidí.. A i mi sám kolikrát řekne, ať si jdu na chvíli odpočinout, ze to pak udělá. Fakt si myslím, ze chlapum nemá moc cenu něco vysvětlovat, asi si to musí holt prožít 🤷‍♀️

herminka
15. zář 2022

Nečetla jsem odpovědi.
V klidu si sedněte a rozdělte si, co kdo a kdy dělá - že on např. denně vynese odpad, jednou týdně umyje vanu apod. Ať to nejenom dělá, ale ať to i sleduje (a např. když bude vana špinavá dřív, automaticky ji umyje) a myslí na to, že se to musí udělat.
Toto je podle mě prevence toho, aby ses cítila frustrovaná, že musíš všechno řešit ty, a zároveň se chlap necítil jako malé děcko.
Je k tomu moc hezký komiks:
https://a2larm.cz/2017/06/mela-jsi-mi-to-rict-f...
a článek:
https://www.heroine.cz/vztahy-a-sex/6120-nejde-...

Jinak ještě dodám, že (nejen z mé zkušenosti) mají chlapi tendenci sklouzávat k tomu časem na to "zapomínat", bohužel většinou neplatí, že se to jednou rozdělí a bude to fungovat.

konidana
15. zář 2022

@zrzinda tak muj chlap tvrdil ze na matersky to je prdel a v pohode i po tom , co byl s detma 2 roky doma na rodicaku😅. A ne, neuklidi ani omylem, ale zase odjakziva vari a dela si nakupy na to vareni, takze to mame rozdelene celkem dobre. On ovsem tvrdi, ze ja nic nedelam a vsecko on. Uklid a komplet vsechna logistika kolem deti skoly a doktorů je totiz nic😂

konidana
15. zář 2022

A urcite tedy funguje to, ze on vi a vidi ze vsecko udelas ty, tak co by se snazil. To je mozna moje vyhoda bordelare, ze proste neco neresim. Vubec. Je mi to jedno. Deti jsem tedy ze zacatku prudila at si povysavaj pokojicek aspoň 1x tydne, ale ted uz davno ne. Max.prohodim, ze by to chtelo vysat, ale uz fakt neresim ze se tam dalsich 14 dni brodi v odstrizkach, obalech a dalsim bordelu. A oni si to opravdu pak nekdy i uklidi. Protoze vedi, ze ja to fakt delat nebudu. To samy vi chlap, ze ja mu neuvarim. A kdyz, tak brokolici v pare coz on nezere. On je masozrout. Takze pak se prirozene kazdy chopi toho sveho. Kdyz vsechno delas ty, tak ostatni nemaji proc se zapojovat.

vineta
15. zář 2022

Můj muž nejen, že ty věci vidí a dělá je, ale ještě je sám iniciativní, dokoupí, co dochází, prostě všímá si, máme to všechno dost 50:50, v prvním roce dcery to navíc bylo všechno spíš na něm, s dcerkou to nebylo jednoduchý. Jsou věci, jako třeba doktor dcery atp., kde mám přehled větší já, hlídám očkování atp., ale ví i tak všechno. To neříkám, že bych se chtěla chlubit, jen, že takoví muži existují, není to tak, že to je normální, nechat všechno na ženský.
Musí to být fakt strašná zátěž myslet i za druhýho a nemít podporu. Radu moc nemám, pokud on sám to vidět nechce, tak je každá rada drahá. Nějaký úkolníček je fajn, ale nesejme z tebe tu manažerskou zátěž.
Holky, vychovejme ty kluky líp než předchozí generace, ať jsou na tom naše dcery líp ❤️

biedronka10
15. zář 2022

Ještě že tohle doma nemám.

autor
15. zář 2022

@biedronka10 a tva odpoved me ma utesit nebo mi poradit? 🤔😂 Nejak postradam smysl v tom, proc to vubec pises, mam te ja poplacat po zadech? 🤣

irissss
15. zář 2022

Přesně tohle mám doma. S tím, že teď navíc začal brblat i u jídla. Nic mu není dobrý. Nervy moje. Ale co s tím 🤷

sinicka
15. zář 2022

No, moc radu nemám. Asi se s tím prostě sžít, že je potřeba ho úkolovat 🤷🏼‍♀️ Zas je fajn, že to pak udělá no. Asi bych také zavedla, že když bude odpo doma, bude s holkou dělat úkoly on a já pudu do posilky nebo nekam :D.. on na to ma dalsi tyden zase ty dopoledne, žejo.. prostě si jet svoje..
Já si teda vše (úklid/domácnost/nákupy/děcka/úřady/lékaře..) obstarám sama, ale kdyby chlap seděl na gauči na telefonu, já u sporáku a nevěnoval se dětem, tak telefon letí z balkonu a následoval by počítač. To by me teda nas*al. Každý to ma prostě jinak, já respektuju, že chlap není na domácnost atd a on zas respektuje že sem vybusna a ten telefon fakt muze letet z okna 🤷🏼‍♀️😀 samozrejme kdyz ho o neco pozadam, tak pomuze, je moc sikovny - zrucny na kdejaky opravy a co ja vim.. doba dodani byva delsi, ale kdyz si dupnu, tak to funguje. Nevadi mi byt manazerka uklidu a i uklizet, ale jednou by si nekdo doma postezoval, ze neni to nebo ono 😀.. 🖕🏻

biedronka10
15. zář 2022

Není třeba, děkuji. Poplacam se sama 😅 je to diskuze..no možná i méně přijemne kopnutí, že existují i jiní chlapi, než roboti na baterky. Ty už to máš špatné vtom, že se s tím budeš muset smířit. Lidi se nemeni a už vůbec ne muži. 🙋

autor
15. zář 2022

@irissss tak nastesti v tomhle je zlatej, sni vsechno, co mu pripravim a kdyz nic nepripravim, tak si udela sam, ale jen pro sebe, ma svoji dietu a my s dceroubto vetsinou nejime 🙈 jeste tohle, tak to uz bych nedala. Takze preju pevny nervy 😘

autor
15. zář 2022

@sinicka doba dodani byva delsi, to je dobry, to zacnu taky pouzivat 😂👍 ono asi s tim ditetem se to tak nabalilo, plus ty roky porad vsechno rikat dokola. Jinak taky jsem vybusna a naladova, takze vlastne jsem rada, ze se mnou vydrzi 😂🙈 nastesti si doma nestezuje, protoze to vlastne nevidi 😂 tak aspon k necemu je to dobry...

autor
15. zář 2022

@biedronka10 gratuluji ti k nejvic zbytecnymu prispevku, ktery mi vubec nic nedal 😉🤣

jane46
15. zář 2022

@dianemash Memu jsem to posilala uz hodne davno... A precetl si to cele... a uznal, ze je to pravda (o aplikovani do praxe mam pochybnosti, ale snazi se 😁)

biedronka10
15. zář 2022

A k čemu ti tahle diskuze bude? Jako upřímně.... když ti tu půlka zneskych napíše, že mají chlapa starostlivejsiho, bude ti lépe? Ne, jen budeš víc frustrovana a závidět. Prostě se seber a snaž se ty problémy řešit s chlapem i když je to těžký. Poradnu, psychologa, cokoliv. Nevím nemám v tomto naštěstí zkusenosti. Tady si postezujes na svého chlapa, fajn. Ale co to vyřeší? Máte dítě, povinnosti, práci. Máte primárně problémy řešit se sebou a pokud možno komunikovat. Bez komunikace to je k ničemu.

autor
15. zář 2022

@jane46 tak to je dobra zprava, ze to precetl. Ja to taky poslala, ale jeste nic, spi po nocni, tak jsem zvedava...

autor
15. zář 2022

@biedronka10 vzdyt na ten tvuj komentar, jeste ze tohle nemam doma, se neda ani reagovat. Mozna akorat tak pogratulovat, coz jsem udelala🤷 a v klidu, zavidet cizi chlapy fakt nebudu 🤣🤣🤦🤦

biedronka10
15. zář 2022

To je dobře, tak snad to zvládnete no.

Strana
z3