Jak řešit problémy s alkoholismem manžela?
Zdravim, jsme aktualne ve velkem vzteku a bezradnosti. Manzel zacal pit a me to vadi. Tvari se, ze problem mam ja a ne on. Nevim, kolik piti je jeste v norme a kolik uz je moc. Moji dva dedove byli alkoholici, jeden se dokonce upil. Pije portske nebo vino, klidne nekolik lahvi tydne, podle toho, jak ma volno v praci. Dnes zacal pred obedem ... Kdyz jsem neco poznamenala, tak mi bylo odpovezeno, ze jestli s tim mam problem, tak se muzu sebrat a jit, ze je to muj problem, ze mi to vadi. Uprimne vazne to zvazuji. Pul roku zehlime vztah provaleni jeho mileneckeho pomeru, ale pripada mi, ze milenku za alkohol. Mame tri male deti, budu nastupovat na rodicak a nemam kam jit. Snad bych nejaky maly najem utahla, otazka je, zda zustat blizko manzela ( k detem se chova hezky a ony ho maji radi, umoznit jim vidat se, jak budou chrit. Nebo se vratit k rodicum 350 km daleko. Tady bych byla sama, tam bych zase musela deti tahatpres celou republiku.
Pití je jeho hlavní "zábava" a snaží se jím o únik od reality. Alkoholik to je, a je úplně jedno, jestli vypije za týden jednu láhev, čtyři, nebo deset.
A jak to bylo s tou milenkou ?Nepije třeba kvůli ni ? Nebo pil i před ni ?
@nelinkaaaaa To si nemyslim, ze by pil kvuli ni. Sice spolu nejaky cas byli, ale dle vseho ji mel jen na sex. :-\ Rozhodne jsem nemela pocit, ze by nejakou mel, ze by se nejak rodine nevenoval ... piti predtim bylo v norme rekla bych. Jina bych si s nim take neporizovala dalsi mimi. (I kdyz si k nam naslo cestu i pres ochranu.) Pripadam si posledni dobou, jak ve spatnem snu, co se meho partnerskeho zivota deje. :-\
Tchan byl doktor cely zivot a pil nejmíň lahev za den.. Zdraví mu to docela znicilo... Uz je po smrti... Pokud ti to vadi, resila bych to.... muj tata pije tak láhev vína za den nebo ob den...to bylo tedy dřív, ted nevím...
A protože sama víte jaké je to mít v rodině alkoholika, tak bych uvažovala o odchodu. Já měla alkoholika tchána, zemřel před 5 lety na to, že si oddělal všechny orgány chlastem.. Posledních asi 10 let před smrtí nepil, protože ho tchyně hlídala a on nebyl fyzicky schopný si alkohol pořídit. A byl to tedy neskutečně zlý člověk, pro kterého ani rodina neznamenala nic.
Takže jen takové shrnutí, že nic hezkého by vás nečekalo.
A co se venovat nejakym spolecnym rodinnym aktivitam? Vetsina chlapu se doma prace nechyti a ja mam casto pocit, ze maji prebytek casu kdyz jsou doma a casto ho vyuzivaji k nesmyslnostem, viz. tvuj manzel. Snazila bych se ho necim zamestnavat, aby k te lahvi a samote nesklouzaval...
Zmínilas, že pije, protože má nějaké problémy. Jaké, to ti neřekl? Nebylo by dobré to zjistit? Proč vlastně pije a zkusit to řešit?
Ja bych teda na prvnim miste nikdy neodpustila neveru! A kdyz teda jo, tak by se hosanek musel hoooodne snazit, abych s nim zustala a ne aby mel jeste takovyhle kecy a ignoroval me. Mej hrdost a jdi k rodicum, pokud to jim nevadi 🙂
@pinkyy bohuzel u rodicu doma neni misto, ale nejaky najem u nich ve meste bych snad nasla, kdyz by nebylo zbyti.
@luciza ja o nich vim, ale nechci to resit tady podrobne. Mas pravdu, pitim se je snazi "potlacit/vyresit" .
Vcera jsme si promluvili, pomerne v klidu bez hadek a bez emoci. Sam naznal, ze to posledni piti prestrelil, i ty poznamky, ze jestli se mi to nelibi, ze muzu jit. Sam si uvedomil si, ze piti nema pod kontrolou a negativne mu ovlivnuje zivot. Chce s tim prestat. Piti je jen utlumovak jeho jinych starosti a problemu (nechci to tu rozebirat). Primarni problem je tedy jinde, nez v piti. Tak snad to byla jenom blba epizoda v zivote a bude to, jak rika. Diky za nazory vsem.
To je dobře že se rozhodl s tím něco dělat
Strašne moc ti přeju abyste to zvládli, jen se na tenhle jeden rozhovor úplne neupínej, jedno základní pravidlo je "nikdy nevěř alkoholikovi ohledně chlastu" 😀 Je ochotný vyhledat odbornou pomoc? Nebo jít do poradny když mu to domluvíš ty? (často se stydí) Moc ti přeju aby to manzel zvládl sám. Uvědomit si, že má problém je první krok k úspěchu, bohužel cesta bude ještě dlouhá, zálezi jak moc na tom je spatne, podle toho co pises je to v zacatcich, neni to tak zlé
Není to o množství, každý máme limit jinde, než stoupne hladinka. že vypije každý týden láhev vína, to je v pohode, to je cca 1 dcl denně. Pokud by padla láhev denně, už je zle . Jinak já přijdu z práce, obstarám svačinu,třeba, dám pozdní oběd, pivo, chystám večeři, to dám v tomhle počasí druhé a třetí ráno nedopité vylévám...
No pekny 😑, ja su holka z Moravy a u nas se dycky pilo vino, u exmanzelove rodiny az moc ...ale vyzrat nekolik flasek tydne, to prijde i mne dost...a k tomu ty kecy, ze ty mas problem🤦...
Jestli mu nevadi, ze si deti odvezes tak daleko, tak bych se sbalila, ono dokud sou deti male, tak to tak treba nevnimaji, ale pak si budou vsimat, ze se tatinek mota a blaboli kraviny, bohuzel 😑. Treba ho to nakopne a zacne se sebou neco delat, a kdyz ne, jeho smula no...

A zkoušeli jste nějakou poradnu? Nebo se zkus někam jít poradit sama. Tady nejde asi úplně o alkohol jak píšou holky. Třeba by vám pomohli dostat vztah do úrovně, aby jste se oba necítili v pasti do doby než děti povyrostou a ty se se za jeho podpory budeš moct víc osamostatnit. Jestli na tom sám nebude chtít pracovat, tak asi pak ti fakt nezbyde než zařídit, aby jsi s dětmi odjela. Protože sama na takto malé děti být bez podpory je téměř nereálné.