Jak řešit škodu způsobenou přítelovou agresí?
Zdravíčko, chtěla bych se tu poptat. Dnes se nám stala taková nepříjemná situace. Já s manželem jsme odjeli mimo město se synem na operaci. U nás doma hlídala tchyně mladší dcerku. Přišel za ní její “psychopatický” přítel a začal tu nadávat, tak za ní zabouchla dveře. A on nám vykopal do dveří pěknou díru. Jsme v pronájmu. Policie zavolána, nic moc nám k tomu neřekli. V kanceláři kde je správce řekli že nové dveře vyjdou na 7.000,- že nám klidně vystaví potvrzení té ceny. Mám pojištění domácnosti, ale nevim jestli se to na to vztahuje. Až dostanu papír od policie tak zkusím znovu volat na pojišťovnu, jestli mi to projde.
Od toho jejího přítele peníze neuvidíme to vím na 100% protože je v insolvenci a je to totální tupec.
Zajímá mě jestli když to bylo nahlášené na policii, tak jestli by to už dále neměli řešit pouze s majitelem. Nebo jestli to jde stále na mou hlavu a přijdu tím případně o kauci. Protože 7 tisíc zaplatit jen tak nemůžeme.
Děkuji všem za názory 😞
@moudivlacek tak protože udělal jakoby škodu na majetku jim, ne mě. Já nebyla ani doma😏 a takhle bych to měla “odsrat”😞
7.000... heleď to je škoda více než nepatrná, takže se na to vztahuje: Poškození cizí věci, § 228, Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.
Normálně podejte TO na PČR 🤷🏼♀️ a věřím, že se probere a zaplatí to, takže na soud ani nedojde.
Tak jde to za ním, to je jasný ....ale zarazi mě jak píšeš že 7000 dát nemůžete...To opravdu nemáte rezervu?
@felis pochybuju, že majitel bude čekat, než někdo vymůže 7000 na člověku, který nic nemá, co udělá, vezme to z kauce, která na podobné případy je
@michajla1 tchýně by spíš měla popřemýšlet s kým je, hlavně, že se nestalo nic horšího, když tam byla s mladší dcerkou, ano spravedlivé to není, ale majitel bude chtít nové dveře, vy asi také nechcete žít s dírou v hlavních dveřích, na policii jste to dali, ale co si kdo na takovém člověku vezme? a někdo to holt zaplatit bude muset, ale pro majitele je opravdu nejjednodušší sáhnout na kauci, bohužel
jak se vůbec dostal do baráku, to ho tchýně pustila? ošetřila bych nějak případné příští hlídání, evidentně není ten člověk normální, když před malým dítětem rozkope cizí dveře :(
Pokud to není trestný čin (škoda nad 10 000 Kč), policie to může brát jen jako přestupek, což znamená, že ho maximálně pokutují. Nicméně poškození dveří je majetková škoda, takže by to měl správně řešit majitel (a vymáhat škodu po pachateli, ne po vás).
V podstatě vaše návštěva rozbila část bytu. Pro majitele to znamená spoustu problémů - řešit to na policii, řešit zámek a klíče na nových dveří, plus možné stížnosti sousedů. Jako slušné minimum z vaší strany je se za to omluvit a automaticky zaplatit nové dveře.
Já si nemyslím, že je tam jakákoliv spojitost s tím, jestli ho znali nebo ne - byla bych ráda, kdyby se k tomu vyjádřil někdo, kdo tomu rozumí místo toho tipování tady. Podle mě je tohle prostě vandalismus a i kdyby si ho oni přímo pozvali, tak to s nimi nic společného nemá, natož takhle.. Rozdíl je v tom, že mají za kým ty policajty poslat a od koho ty peníze vymáhat.
@suzanna123 také by mne zajímala odpověď někoho, kdo se v tom orientuje. Přijde mi to tu jako tipovačka.
@eviicka Ono je bohužel u těch nájmů trošku problém, že jedna věc je, jak by to mělo být a druhá, jak to reálně z někoho dostat. Kdyby mamka roky nedělala správu několika baráků a neřešily se nejrůznější situace, nikdy by mě nenapadlo, jak je obtížné se něčeho domoci. Takže když někdo napíše je to tak a tak, neznamená to, že to tak bude a autorka si může oddechnout, bohužel. Některé případy se pak táhnout i dlouhé roky. Nicméně bych určitě nedělala mrtvého brouka, ať za to může kdo chce a snažila se to s majitelem vykomunikovat.
@moudivlacek ono je to i docela těžké s “majitelem” celý barák vlastní nějaká pražská firma, se kterou není vůbec řeč, nedokáži řešit ani to že tu všichni žijeme jak zvířata. Komunikovala jsem pouze se správkyní, která poradila PČR a tu pojišťovnu zkusit.
Můj kamarád řešil v listopadu to samé. Ale z pozice majitele. Šlo to za nimi, oni (potažmo jejich “někdo”) způsobili škodu na jeho majetku. Bez dveří nemohl nechat byt, oni money neměli, tak si to vzal z kauce a dal jim okamžitě dvouměsíční výpoveď. Dnes je tolik slušných nájemníků, co se rvou o byty, tak proč tam mít někoho, kdo je problémový potažmo se stýká s někým, kdo je takto problémový a nechat si ničit majetek. Já jinak osobní zkušenost nemám. 🙂
Majitele to nemusí vůbec zajímat, vezme to z kauce a má to vyřešené ihned.
@teate oni ty dveře nejsou úplně nějak rozkopaný, je tam jen prokoplá díra, není ani na skrz. Ale jde o to že se máme v plánu časem stěhovat pryč a barák to nejspíš bude chtít uhradit po nás. Každopádně to má PČR, tak budu spoléhat na ně. A zkusím ještě pojišťovnu, protože mam pojištění domácnosti. Jen nevim jestli se to na to bude vztahovat, píšou že vandalství, tak předpokládám že ano.
to je otázka, zda vám to pojištovna proplatí jako vandalismus, když toho člověka znáte a šel k vám, resp. za vaší tchýní, aby pojištovna nebrala vandalismus jen jako škodu od cizího člověka.
@teate tak je ovšem otázka, jestli je to legální postup. Samozřejmě ve chvíli, kdy to majiteli projde, tak co by se někde s někým dohadoval nebo něco vyplňoval, že?
@suzanna123 Cože? A co je nelegálního na tom, že opraví dveře u svého bytu z kauce lidí, kteří je zničili? 😆🤭
@teate nic, ale z toho, co píšeš, je nezničili oni.
@suzanna123 Oni mají smlouvu a v ní je jasně dané, jak se k bytu mají chovat. To samozřejmě zahrnuje netahat si tam pochybné lidi … a když to dělali opakovaně, dal jim výpověď a šli, kam chtěli.
Tak ja bych rekla ze by vam, to mela tedy zaplatit ona, ona s nim zije, je to jeji partner. Kdyz nema, tak to holt bude muset zatahnout za nej. To bych rekla ze je fer pristup od ni... Kdyby tohle udelal muj manzel asi bych nevahala a zaplatila to nebo treba splatkove to zaplatila pokud nemam 7000 ale snazila se to vyresit. Nevim proc by mel muj syn platit neco za cloveka se kterym ziju
@antanyela ja si myslim ze jim to pojistovna neuzna. Ruku na srdce, oni vzdy hledaji klicky aby vam to dat nemuseli a pokud jim reknou ze byl starej od jeji tchyne nasranej a prokopl je tak to stopro nic nedaji.
Ta pojistka je na udalosti ktery se stanou nechtene, treba kdyz vam na auto spadne strom apod ale ne ze se otcim nasral a vykopl me dvere
@hanka_12345 máš pravdu, jenže pokud se k tomu tchyně "nepostaví celem", měli by oni. A nemůžou přece nechat veškeré řešení na majiteli. Vždyť tu škodu způsobila osoba, která mi s nimi něco společného. A tudíž řešit PCR a přidanou pojistku mají oni (potažmo tchyne) a ne majitel bytu, který si tam takového magora nezval.

Nechápu, jak by to policie měla řešit jen s majitelem? Zde není žádný neznámý pachatel, uhradit by to měl on, ale jak sama píšete nemá. Majitel to určitě platit nebude. Zkuste tu pojištovnu, ale na výtržnictví nevím nevím. Pak asi nezbyde nic než ta kauce.