icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

biedronka10
21. srp 2018

@biedronca ale tlacit, houby tlacit.... po 9 letech? To uz by si na nejake tlaceni nemel hrat, to uz musi mit v hlave srivnano co a jak, jestli s tebou tu budoucnost planovat teda bude nebo ne. Nejste spolu 2 roky. Drzim palce at to dopadne dobre.

biedronca
autor
21. srp 2018

@biedronka10 On začal pred 2 lety se svatbou,že si ho jednou stejně musím vztí, at jsme kompletní rodina..... Ja nerekla o svatbě, nikdy v životě ani slovo.

elwe
21. srp 2018

Já bych to neviděla tak černě, tady to z domněnek ostatních uživatelek vypadá, že tvůj přítel nedokáže udržet korunu, vůbec to s tebou nemyslí vážně a svatbu nechce, protože si nechává zadní vrátka. Ale jak to je ve skutečnosti můžete pořádně posoudit jen vy dva. Z tvého prvního příspěvku mám pocit, že svatbu by chtěl, ale nechce za to dát ty peníze (i když reálně by se jich velká část vrátila), ale protože ty nechceš svatbu ve čtyřech za levno, tak jste v patové situaci. Měli byste spolu probrat věci, co měli být dávno vyřešený - řekni mu, že ve vztahu necítíš jistotu, protože platíš něco na co nemáš žádný nárok, kdyby se mu třeba něco stalo. Že to chceš vyřešit než přijdou děti a posunete se dál. Pokud nechce drahou svatbu tak by bylo ideální, kdybys udělala ústupek ty a měla ji úplně malinkou a levnou. Pokud je to pro tebe nepřijatelné, tak se ho můžeš zkusit aspoň naoko zeptat, co by na to říkal, a uvidíš jeho reakci. Taky musíte vyřešit finance. Jednak stávající, bylo by fajn aby i on šetřil něco na "horší časy" bez konkrétního účelu, a pak si taky promluvit o tom jak to uděláte, až budeš na rodičovské a budeš mít třeba jen 7 000. Ale hlavně to řešte, klidně delší dobu, aby si na to stihl zvyknout a rozleželo se mu to v hlavě.

biedronca
autor
21. srp 2018

@marcicek84 Jo, jak jsem už psala... musíme si sednout, promluvit. Ale taky chci vědět nějaké informace od právníka, co se dá semnou a v této situaci dělat. Jelikož opravdu splácím něco, co není moje... a chci se "pojistit" zajistit...at nejsem na ulici, sama, s dluhy. Kdyz uz si mě nechce vzít..

biedronca
autor
21. srp 2018

@elwe S tou svatbou, že si ho jednou ale vezmu, protože jsem se začali snažit o dítě, přišel on.Ja za 7 let nepromluvila o svatbě ani jednou. On měl pocit, se ženit, kdyz bude rodina...
Avšak, on je právě ten, který zastává názor, že první svatba musí být pořádná, se vším vsudy. Já ale klidně malou svatbu do 50tis, kde bude max 30 osob.
Bojí se odpovědnosti, a zároven nechce dát "tolik" penez za cár papíru. Tak to bere... ze raději ty peníze investuje do motorky, do auta, do bytu..na něco hmotnějšího.
Musíme si sednout, promluvit si. Já opravdu platím něco, co není moje. A vzít si mě nechce. Nemám vubec zadnou jistotu, a ani záruku. A kdyz se mu nedej bože něco stane?
Nechci pomyslet.
Já zase nechci jen my dva, svědci, rodiče na uradě, a nazdar.
A my vzdy setříme vzdy na konkrétní věc. Nikdy si nesetril bokem, jen tak, pro strýčka příhodu.

kajalka
21. srp 2018

@biedronca Já ti nevím, cárem papíru označuje (snad) doživotní právní svazek se ženou, kterou miluje?

eviicka
21. srp 2018

@biedronca no a hlavně, jak to tu zaznělo, jen ta svatba váš problém vyřešit nemusí (pouze pomůže v případě, že se mu něco stane). Z tvojí strany je to blbá situace, jednou jsi s něčím souhlasila a teď najednou chceš řešení (z jeho pohledu). Nevim, jestli by něco šlo třeba ošetřit smlouvou mezi vámi, určitě dokud se fakt nevezmete by mohl mít alespoň závěť (protože pokud by se mu něco stalo, tak jeho rodina bude mít byt a ty dluh). Taky by se to dalo ošetřit tak, že ostatní větší položky (auto, nábytek) zaplatíte taky oba a psané budou na tebe. Uvidíš co právník, a na něj pak hlavně citlivě ale důsledně 🙂.
A co se týká svatby, tak snad se dohodnete ke spokojenosti obou, určitě je nesmysl, se kvůli bytu vzdávat snů na pěknou svatbu, držím palce v rozumný kompromis.

zuzineckah
21. srp 2018

@biedronca švagrová teď rekonstruuje barák s přítelem, vzatí zatím nejsou. Ona prodala svůj byt a peníze vrazí do vybavení domu, zatímco její přítel financuje koupi nemovitosti a vše kolem rekonstrukce. Dům je psaný na jejího přítele, má na sebe menší hypotéku. Švagrová tvrdí, že budou mít mezi sebou uzavřenou smlouvu (ověřenou buď notářem, nebo nějak právně verifikovanou), ve které se stanoví, že v případě rozchodu jí vyplatí to, co do společného bydlení investuje. Půjde o částku kolem 800 tisíc. Takhle by to měli mít nastavené do svatby. Pokud se vezmou, což plánují, tak samozřejmě smlouva bude zrušena a nemovitost zahrnuta do sjm.

ruzicka06
21. srp 2018

@zuzineckah To je rozumný řešení. Ale jestli se nepletu, tak do sjm - nepočítá se jen ten majetek, který si pořídili manželé spolu až po svatbě? Nebo se pletu..? Pokud je majitelem nemovitosti vyloženě jen jeden z manželů už před svatbou a vzali by se pak, tak by ji musel nechat polovinu nemovitosti připsat, aby to měli půl na půl ne? Ale automaticky by se do do sjm nepočítalo. Ale to si jen myslím. Nevím, jestli si to ale nemyslím špatně...zas moc se v tom nevyznám ☹

zuzineckah
21. srp 2018

@ruzicka06 do sjm lze vložit cokoliv, pokud se tak manželé rozhodnou. My jsme třeba kupovali barák s manželem ještě jako nesezdaní, každý polovinu. Po svatbě o 4 roky později jsme zvažovali, že ty naše poloviny převedeme do sjm, ale nakonec jsme se rozhodli, že to necháme zatím v podílovém vlastnictví. Nicméně, kdykoliv změníme názor, tak můžeme udělat. Myslím, že právně se to nazývá rozšíření SJM👍

journals
21. srp 2018

@biedronca On z toho postupně vylézá možná daleko větší problém, než si myslíš/připouštíš.
Tobě nevadí, že utratí každý měsíc peníze za kraviny, ale na svatbu není a na auto si chce půjčovat? Jako reálně - splátky za bydlení dáváte opravdu minimální (a tuším že ještě i to dělíte dvěma?), jídlo může být napůl kolik - 3 tis.? Za benzín toho moc neutratíte, když si auto půjčujete, něco sežerou pojistky, telefon, poplatky a co dál?
To je to, co jsem psala, že bych si velmi rozmyslela na co si půjčuju a že je to otázka pro vás oba. Co děláte se zbytkem peněz? Na svatbu není? To bych ho hnala. A i s autem na leasing! Jestli každý měsíc utratí třeba 5-10 tis. za kraviny, tak bych klidně rok počkala, na auto našetřila a do ničeho se zbytečně nehnala. Tohle já třeba vidím jako potencionální průser. A to ani nedomýšlím že "není" na svatbu a plánujete dítě.
Opravdu si ujasněte, co od sebe očekáváte a chcete, protože to je alfa a omega a vy tohle vyřešené mezi sebou nemáte. Možná to ode mě bude znít blbě, ale zatím bych byla ráda, že se miminko nedaří. Ono je totiž bohužel na pořadu dne úplně něco jiného k řešení... nejdřív si ujasněte základy vztahu a pak jděte do dalších věcí. To, co postupně píšeš, mě dost děsí.
Problém není to, že nejsou peníze na svatbu, problém jsou priority a to, že on nechce.

journals
21. srp 2018

@ruzicka06 Souhlasím.... na svatbu není, na pubertální kraviny typu pc, hry, řidičák na motorku je. Vzít si jí sice chce, ale je to cár papíru. A vezme si jí až bude auto... na splátky. To je fakt pošahaný!

journals
21. srp 2018

@klea81 Vidíš, já zase nevím, čím bych hosty pohostila za 20 tis. Každá to máme nastavené jinak. Třeba na jídle jsme opravdu nešetřili, protože nešetříme ani na sobě a tak jsme chtěli dopřát hostům nějaký standard, který považujeme za normální... Cca 50 hostů, 80 tis. jen za jídlo. Ale kvalitu jídla považujeme u svatby i v životě za klíčovou, takže tím jsme se tak i řídili. Je to na každém... jako šlo by to levněji, ale já chápu, že někdo na jistých věcech šetřit nechce (za předpokladu, že ty peníze má - což je u zadavatelky tématu jinak)... takže každého věc jakou svatbu si vysní a naplánuje, ale musí na to ty peníze mít a musí si priority typu velká svatba X málo peněz urovnat.

biedronca
autor
21. srp 2018

@journals mas pravdu.posledni veta, je jasnym prikladem.On nema prioritu svatbu, ale motorku a auto .To je kamen urazu.

biedronca
autor
21. srp 2018

@kajalka diky za tu vetu.asi mu to takhle presne jednoduse reknu, zeptam se?

ester34
21. srp 2018

Ahoj, holky už toho napsaly hodně a mrzí mě, jak to máš...co tu asi ještě nepadlo, tak mě hodně zarazilo, že mu dáváš polovinu splátky úvěru na jeho byt! My máme peníze společné, ale když vy to máte tak, že si každý platíte ze svého platu to svoje (nezávisle na výši příjmu), když on si sám platí svoji motorku, platíte si svoji půlku jídla atd...pak nechápu, proč mu splácíš jeho byt! A od něj mi to přijde docela sprosté, že to po tobě vůbec chce, když je to malá částka a on má plat o tolik vyšší...A tak nějak celkově nechápu, jak to děláte. Vždyť máte tak maličké náklady na bydlení...Takže jemu může klidně 20 tis Kč měsíčně zbývat, a přesto nic nešetříte? Vždyť i výbavička pro miminko něco stojí a nepřeji ti to, ale já třeba musela na rizikové nečekaně hned asi 14 dní po zjištění těhotenství, takže najednou byl pěkný propad mého příjmu...Plus teda nechápu takový nevyrovnaný vztah, kdy ty z platu zaplatíš potřebné výdaje a tím končíš a on si rozhazuje za koníčky jen sám pro sebe? Neříkám, že můj chlap je dokonalej, ale když jsem byla smutná po potratu a on taky pěkně vydělával, tak mě vzal k moři, pak zas na prodloužený Eurovíkend...a tak nějak i v době, kdy on vydělával daleko víc, než já, tak jsem si klidně mohla koupit drahý parfém nebo zajít na masáže, protože jeho volné prostředky nebyly jen jeho, ale i moje....jiné by to bylo v začátku vztahu, ale my spolu byli celou VŠ, po pěti letech jsme si sehnali bydlení a začali vydělávat, a tam už se na žádné moje peníze a tvoje peníze nehrálo...U Vás po tolika letech mi přijde, že už jste si toto měli dávno vyřešit, když chcete miminko...abys pak nebyla z těch, co jim chlap nedá ani na kočárek ☹

ruzicka06
21. srp 2018

@zuzineckah Ajo. No my to třeba měli tak, že ještě jako svobodní jsme si vzali hypotéku na barák (manžel - v té době ještě přítel, byl jako žadatel, já jako spolužadatel hypotéky), jehož majitelem byl a stále je pouze jen manžel. Ale to je jiný případ. My barák nekupovali jako svobodní napůl jako vy, vzali jsme si jen spolu na to hypotéku. Manžel my chce půlku napsat už delší dobu, ale já to teď popravdě řešit nechci. No teď mě napada - když mi půlu napíše, tak do budeme mít jako to podílové vlastnictví? A do sjm by to jako šlo taky udělat? Nebo nevím..nevyznám se v tom ☹

zuzineckah
21. srp 2018

@ruzicka06 ne, to by nebylo v sjm a tudíž by se to u případného rozvodu nevypořádávalo. Měli byste prostě každý půlku, což taky nemusí být nevyhnutně špatně (tak to máme my a právě jsme nenašli nějak důvod to měnit). Do bezpodílového vlastnictví to lze dostat jen rozšířením SJM, což by musel udělat manžel jako vlastník nemovitosti.
Jinak klidně jste to mohli napsat na oba hned na začátku. Měli jsme to úplně stejně, já dokonce nebyla ani spolužadatel, všechno žádal i platí manžel (já se podílela jinak). Ale právě jsme chtěli, aby barák byl od začátku nás obou. Banka s tím souhlasila a já pak musela taky souhlasit se vším 🙂

ruzicka06
21. srp 2018

@zuzineckah No to je právě důvod, proč se mi do toho nechce zatím nějak mít na sebe napsanou půlku. Protože bych pak musela s manželem všude chodit a vše odsouhlasit s ním a vše podepisovat...teď řešíme jiný věci a já se tím nechci zatěžovat a stresovat. Ale vím, že když manželovi řeknu, tak mi půlku napíše, takže jsem v klidu. Takže je to na mě asi, kdy si o tu půlku řeknu 🙂

zuzineckah
21. srp 2018

@ruzicka06 tak to šoupněte rovnou do SJM a máš klid.

ruzicka06
21. srp 2018

@zuzineckah No poradili bychom se s někým. než bychom se pro něco rozhodli. Teď řešíme jiný věci a důležitější, toto ještě nějakou dobu počká. Ale díky moc!

zuzineckah
21. srp 2018

@ruzicka06 nemáš zač. Jasne, určite to pak za odbornou poradu stojí. Já jsem to shrnula jen velice zjednodušeně👍

biedronca
autor
21. srp 2018

@ester34 Máš pravdu, tím že jsem spoluzadatel, ale ten byt je papírově jehp, splácím polovinu.
Tím,že nemáme děti a "jen" spolu žijeme, svatbu nechce, tak je pořád "moje a tvoje". Samozřejmě, že nemůžu dávát uplěn vše do koruny stejně jako on, on nazbyt peníze navíc ma. Já kdyz vse zaplatím, atd a odložím na nasetrení, nezbyde nic.
Já ale i tech 14tis něco malo ušetřím (5tis posílám na uhradu najmu, poplatků, uvěru tj. má polovina celkoývch nákladů na bydlení) .

biedronca
autor
21. srp 2018

@ester34 my vse porad na půl i dovolená, kazdy si ji platime sam celou , i peníze na utratu.
Ja na dovcu a utratu musim tech 20tis nasetreti za pul roku .On to zvladne, ze 2 vyplat.

ruzicka06
21. srp 2018

@zuzineckah Ale asi tomu rozumíš víc jak já 🙂

klea81
21. srp 2018

@dura175 vysluzka je samozřejmost a krabičky s cukrovím se po známých a rodině rozvažejí den před svatbou

raschwa
21. srp 2018

@biedronca Já ti fandím, přijdeš mi jako rozumná holka a máš to v hlavě srovnané. Taky souhlasím, že tu vidím jiný problém než svatbu. Finance už rozložily nejeden vztah a jsou údajně i za většinou hádek. Tohle je třeba si vyjasnit, přijde mi logické, že to děláte až teď, i když je nejlepší si nastavit pravidla hned na začátku. Ve 20 má ale člověk jiné priority a nechce být přízemní, když přece miluje. 🙂 Myslím, že jsme byly všechny stejné. Taky se obávám, že přítel bude v šoku, proč to řešíš, když doteď ti to nevadilo, ale je třeba si to vyhádat. Mně třeba by přišlo logičtější, kdybyste na domácnost přispívali poměrně - např. já půl svých příjmů, ty půl (takhle jsi na tom bita). Hlavně si vyjsněte, jak budete řešit propad příjmů, případný postoj k půjčkám (my si to třeba nechali ošetřit v předmanželské smlouvě, zužovali jsme SJM) a dluhům. Stejně tak bych se snažila přítele dotlačit ke společnému ukádání do rezervního fondu (opět poměrně, třeba pětinu příjmu). Co když se porouchá pračka? To ti přítel řekne, promiň miláčku, teď per 3 měsíce na valše, já na ni nejdřív musím našetřit? 🙂

journals
21. srp 2018

@klea81 Ne všude 🙂 naopak bych řekla, že na většině území se to tak s tím rozvážením den před svatbou nedělá 😉

biedronca
autor
21. srp 2018

@raschwa No jo, jenže jsem asi až moc hodná, obyčejná, rozumná a SKROMNÁ. Nic nepotřebuju, nic nechci, jeho rozhazování,kdyz se mě a domácnosti to nijak negativně nedotýká, mi vlastně "extra" nevadí.
Asi by mě taky zajímal jeho názor, jak to bude s financemi, kdyz ja budu na rodičovkské a jediny príjem bude cca 7000Kc a ON vse bude tahnout sam ze svých 20tis. Myslím,že "není" na tohle pripraven,že své penízky, které do ted mohl a dával do svých kravinek jako hry,notebook atd... tak bude platit plínky, jídlo, nájem a další provozní náklady. Ze uz nepůjde nic na půl,ale jen on.
Předmaženlská smlouva je přímo vazana na svatbu? Prostě se musí pak uskutečnit?
Určitě jakmile se s právníkem poradím, chci to nějak vse ošetrit, zajistit se. Opravdu platim mu "jeho" byt.

biedronca
autor
21. srp 2018

@klea81 Ja myslím,že co se týče koláčů vs. výslužky, tak stačí bud jedno nebo druhé ne? a já bych volila variantu která bude "levnější". Bud dám kolače pred svatbou, a nebo udělam balíčky s výslužkou po svatbě.
Obojí , mi příjde zbytečně "drahé".

Strana