icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

katule1990
20. srp 2018

@biedronca Vůbec se nechci přítele zastávat, taky mi takové chování vadí. Ale musím z vlastní zkušenosti říct, že někteří chlapi neumějí narovinu pojmenovat svůj strach a obavy a taky jsou děsně pohodlní. Nemusí to být tak, že tě nemiluje a že si nechává zadní vrátka, třeba se s tím prostě neumí vyrovnat, nedochází mu to (opět, tím ho nechci omlouvat). Ale viděla jsem u svýho muže, že taky trvalo, než se rozhoupal (do ničeho jsem ho nechtěla nutit, zároveň jsem si ale říkala, že když bude dítě dřív než svatba, tak se bude jmenovat po mě a pak už si ho brát nebudu). Když jsme se pak vzali, tak jsem fakt viděla, jak to na něj vše dolehlo, jako by byl najednou spokojenější a jak je rád, že jsme svoji. A to o svatbě předtím 6 let nepadlo slovo. Asi taky záleží, jestli je takový "sobec" i v ostatních záležitostech. Dokáže ti být oporou v takových těžkých chvílích, co teď prožíváte, nebo ho zajímá víc motorka?
Na mě když něco dolehne, umím být asi celkem hysterka a vše mu vyčíst, což samozřejmě nevede k ničemu dobrýmu. Ideálně se uklidnit, promyslet si a klidně sepsat všechny svoje pocity a obavy a v klidu mu říct, že je důležitý, abyste se na stěžejních hodnotách shodli jinak to nemusí se vztahem dopadnout dobře.

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca tak to jste velci pragmatici. My jsme si to takhle nikdy nepocitali, bylo nam to tak nejak jedno, kdo ma vic. Az otehotnis, tak te ale bude muset stejne zivit manzele - nemanzele. Rodicak utratis za dite ani nebudes vedet jak, to mozna pak tu motorku pujdete prodat.

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Chce to si s ním fakt na vážno promluvit ať se rozhodne, co vlastně chce.

biedronca
autor
20. srp 2018

@kajalka Ale ja mu verim, je větší důkaz ze verim a lásky, nez to, ze si vezmu společně 750tis na byt, ktery splacim,ale není absolutne můj?
Nejde o zadnou duvěru, nedůvěru. Zenská se musí postarat o to, a nebyt naivní, aby kdyby se nedej boze něco stalo, byla "zajistěná" aspon tim, ze ma kde bydlet, kdyz uz ten byt ma splacet 20 let. To je o tom jen nemít růzové brýle, počítat se vším,a uvazovat dopredu. Ikdyz skálopevně verim, ze "nám to vyjde".

biedronca
autor
20. srp 2018

@katule1990 Klidně se ho zastávej, rada bych věděla i obraz z druhé strany...
Ja taky práve hledám za tím vsím jen to, jen chlapstou nerozhodnost, a proste obavy. Navíc je ve znamení Vah, takže vzdy jsem musela cekat az se rozhoupe, a nebo ho popostrčit. Společné bydlení, uvěr, a snazení o dítě (to jsem cekala rok a půl, nez jsme se vubec začali pokouset - porád mel obavy).
Opravdu se mozná i naivně, snažím ze jeho slovy nalézt jen obyčejnou chlapsou nerozhodnost. A né fatk, ze by to tak opravdu myslel na beton vazne.

kajalka
20. srp 2018

@biedronca Tohle je opravdový projev důvěry: "Ja se opravdu bojím,že treba otěhotním, nebo se narodí dítě, on ten první nápor nevyspání atd, treba nezvládne, a ja budu s holým zadkem, dluhama a dítetem, sama, a nemít kde bydlet."
Samozřejmě chápu, že chceš být zajištěná, ale chápe to i on? Sama musíš vědět, zda s ním opravdu chceš být, je to tvůj život. Za sebe si ale tohle ve vztahu nedokážu představit, že bych se radila ponejprv s právníkem, než situaci řešila s mým mužem. Natož, aby mi řekl, že první motorka, auto,... těch položek tam bude určitě mnohem víc. A řeknu ti, i honosná svatba je oproti nákladům s dětma jen plivnutím do rybníka.

raschwa
20. srp 2018

@biedronca Víš, mě se moc nelíbí, že je schopný šetřit jen když je na co. Jinak, pokud to dobře chápu, utrácí, dokud je co. jestli ty jsi jiného zaměření, spořivější, může tohle být do budoucna, obzvlášť pokud budou děti, velký problém. Zažila jsem to u kamarádky a byla to příčina rozchodu, nechtěl si pořizovat děti s někým, "kdo neudrží korunu". Snad to jen špatně chápu a prostě máte výdaje rovné příjmu a není to tak, že urácíte za "zbytečnosti", protože jsou ještě peníze na účtě. Protože pokud je v plánu dítě, určitě je vhodné si udělat větší finanční rezervu pro "strýčka Příhodu". Ten finanční sešup na rodičáku tam opravdu je. už jsem psala, počítá vůbec přítel s tím, že potáhne veškeré výdaje (či téměř veškeré)?

biedronca
autor
20. srp 2018

@raschwa ano, to je taky pravda... Kdyz se domluvime setrime.Poslední rok, to bylo furt na neco...loznicova skrin na miru, pak postel, kvalitní matracr, ted rekonstrujeme balkon....porad se setrilio i zaroven se utracelo, vse vychazelo poměrně dobře.
On, je pravda, utraci kdyz muze, doprava si, protoze vi, ze jak budou děti, uz si to nebude moci dovolit a bude muset chodit na přesčasy do prace, kterou nesnáší, ale v nasem kraji nejlepe a dobre placena!
Dle jeho slov, ted je mladý a penize pak uz tolik nebudou s dětmi. On si sam z vyplaty nesetri, vse utratí...
Ja naopak se snazim i z tech 14 tis, usetrit a v klidu se to i da.Taky nechapu, kam 15 tis on co ma navic, rozfofruje.Hry, kravinky na notebook, veci na Airsoft a jeho vybavu....to je x tisic.

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Tak to je ale taky taky dost blbý od něj, že od vše utratí a nic nedává bokem pro vás dva, tak jako Ty ☹ Když slyším airsoft, tak si vzpomenu na jedno debila, s kterým jsem chodila před x lety a ten taky dal ze tento s prominutím debilní koníček dal třeba x desítek tisíc, takže můžu potvrdit, že to fakt leze do peněz.

raschwa
20. srp 2018

@biedronca Jak už tady zaznělo, přijde mi, že jsi se jeho rozhodnutím "odložit" svatbu ocitla trochu na rozcestí. Přijdeš mi jako rozumná holka a ona láska je pěkná věc, ale pokud vás nedejbože čeká třeba IVF, bude to náročné psychicky i finančně a já osobně bych asi začala hodně rozmýšlet, jestli do toho jít s někým, kdo dá přednost motorce před tím, aby si mě vzal (když ví, co pro mě svatba znamená). Ale třeba je to opravdu jen "panika" z blížící se zodpovědnosti a definitivní dospělosti. To musíš vědět sama. Držím palce, ať si to brzy ujasníte a shodnete se na oboustranné přijatelném kompromisu.

kajalka
20. srp 2018

@biedronca 15 tisíc na měsíc má jen on sám pro sebe.. za 4 měsíce by měl našetřeno na pěknou veselku. Život je holt otázkou priorit..

dura175
20. srp 2018

@biedronca To ti teda nezávidím. Mně by jako ženu štvalo to, že já, s nižším příjmem se snažím šetřit pro nás oba a on si peníze utrácí za svoje potěšení. Člověk by si měl udělat radost a občas si dopřát, ale ne na úkor partnera. Držím ti palce, ať to vyřešíte ke spokojenosti obou, ale vyřešte to. Řekni mu na rovinu a bez emocí, že si svatbu přeješ, protože je to pro tebe důležité. Že přece mít dítě je mnohem větší závazek než svatba a když je svatba pro něj jen cár papíru, tak proč mu vadí ho mít...
A osobně teda moc nevěřím na ten chlapský strach. Zastávám názor, že pokud chlap ženu miluje a váží si jí, tak si ji vezme. Je to prostě důkaz lásky a důvěry v toho druhého, společný vztah a budoucnost. Oznamuje tak i okolí, že tohle je jeho partnerka, kterou si vybral pro život. To stejné platí i pro ženy.

P.S. My měli na svatbě 23 lidí a za jídlo v restauraci jsme platili 22 000, včetně alkoholu. Šaty jsem koupila v konfekci za 3000, muž si pořídil akorát novou košili a boty dohromady cca za 3000 (ale to nebylo nutné) a prstýnky máme zlaté za 6 000. Oznámení jsme si navrhli sami a vytiskli za cca 1000 Kč, včetně svatebních novin. Na výzdobu jsem použila mašle a vázičky z IKEA. Kytky jsem teda měla drahé (8000), ale to bylo moje přání a pokrylo to 6 kytic a výzdobu kostela a restaurace. Hudbu jsme si pouštěli sami, fotil nás přítel od švagrové. Jedna z nejvyšších položek bylo cukroví a koláče, ale to jen proto, že jsme podarovávali široké příbuzenstvo. Dort jsme měli obyčejný, jednopatrový sacher. Obřad byl v kostele "zadarmo", rodiče dali dar farnosti. Na darech jsme dostali přes 50 000.

calvac
20. srp 2018

@biedronca Tedaaa,tak to je od nej sobecke celkem. Hmm,tak si tak nejak myslim,ze na svatbu jste uz mohli mit nasetreno.....

priefi
20. srp 2018

@ruzicka06 ja manzelovi vzdy rikala, prvne svatba a az pak deti, pres to vlak u me proste nejel a on to vedel. Ne ze by to chtel nejak obejit, ale taky mel napady typu, ze se zacneme snazit jeste pred svatbou, na coz jsem vzdy odpovedela, prvne svatba a pak az mimi.

klea81
20. srp 2018

@dura175 22 tis za jídlo? my 4 tis za 17 lidí :D

klea81
20. srp 2018

@raschwa taky jsme se museli ohledně financí domluvit, první 2 roky jsme se v manželství dost hádali, protože on utrácel a já chtěla šetřit, nakonec se nám to podařilo vybalancovat, ale myslela jsem, že se kvůli tomu rozvedeme

klea81
20. srp 2018

@ruzicka06 no je to o to trapnější dát za svatbu statisíce a pak se za rok rozvádět a takových párů je dost ;o)

klea81
20. srp 2018

@ruzicka06 neměli jsme hudbu, jinak vše co vy ;o)

radecka1
20. srp 2018

@jane46 Ano, ale pokud bude mít příjem vyšší, tak musí podat vlastní daňové přiznání a tam uplatní základní daňovou slevu na poplatníka ve stejné výši, pokud se nepletu.

ruzicka06
20. srp 2018

@priefi Jj my taky prvně svatba a pak mimi!

ruzicka06
20. srp 2018

@klea81 Já to také neuznávám co píšeš. Ale je rozdíl dát za svatbu statisíce a desititíce.

biedronka10
20. srp 2018

@biedronca no a nepsala jsem ti to.... ze to jako zena z jeho postoje poznas..jen se vymlouva. Ja bych ho nakopala uz, ale to je jen muj vklad

biedronka10
20. srp 2018

Jo a jeste jeden postreh me zaujal. Hodne utraci za veci na notas a podpbne blbiny a mesicne 15 tis. ma navic.... Takze prachy problem asi nebudou.... To uz byste meli krasnou svatbu davno za sebou. A nejake pc hry jsou stejna zbytecnost, jako pro nej kus papiru. Zkratka me tihle mazani kecalove lezou na nervy, je to neuprimne a neferove jednani vuci tobe. A on hraje na to, ze ty mu to bastis i s navijakem. Promin, jen muj nazor. Ale dobre si rozmysli co dal a uprimne si s nim promluv. Zivot se da zbabrat jednoduse, hur se ale narovnava. Uz jeden hrebik typu dluhu kvuli nemu zarazeny mas. Kdyz se neco nedej boze stane a pujdete od sebe, tak si mu akorat pomohla platit uver a sama budes mit na problem zadelano. A co teprv s detma ze a on bude vysmaty.

biedronca
autor
21. srp 2018

@biedronka10 Presně tak, dávám za pravdu.... ale bohužel, už tolikrat tady holkám. Ja vlatně za to otevření očí děkuji.
Ano, vyděla 20 tis kdy se vse zaplatí a ja mu pak polovinu zaplaceného pošlu na učet, zbude mu na jídlo,do práce cestovné,chod domácnoti vcetně tech svých blbinek, na hry na Airsoft (zamiloval se do tohoto koníčku) a další kraviny 15 tis.
Mě po uhradě poplatků zbyde ani ne 9 tisíc, a vyjdu jak na jídlo,domácnost + šetřit (jak bylo uvedeno, na skřín, na postel....) a + jeste šetrit bokem. Jo sice to je po 500 nebo max po 1000Kc, ale dá se to a dělám to tak.
Je pravda, ze přítel kdyz se na něco šetří, pochopitelně dává více než já (ze 13tis co potrebujeme, dá 9 tis).
To jen kalkulace.....
Musíme i spolu sednout a promluvit. Vyresit to. Sice se budu citit, a i on, ze ho prostě "tlačím, a budu ho chtít jen presvědčit, aby prehodnotil".... ale ..

biedronca
autor
21. srp 2018

@kajalka Noto víš že jo, vzdyt říkam,že se dá něco ušetřit. Peníze TED problem až tak nejsou, vzdycky jsme dokázali nasetrit na to co jsme potrebovali... skřín, postel na míru, ted rekonstrujeme balkon.
A to nemluvím ze má dovolenkový plat, takže v cčervenci i v sprnu dostane + 10.000 Kc navíc, a pak Vánoční plat dalších 10. 0000 Kc odměn.
Jako dalo by se... ale rekl mi rovnou, narovinu, ze by to dal do nečeho hhmotnějšího,at už ta motorka, auto, nebo vybavení bytu,než za ku papíru. HOdně penez za nějaký cár...... Dle jeho slov, ma ty priority jinak postavene. Zaroven asi i chlapská ješitnost, nebo obavy, zaleknutí se zodpovědnosti? ja nevim..

dura175
21. srp 2018

@klea81 Ano, 22 000 za jídlo pro 23 lidí. Jde o to, že to bylo v restauraci a zahrnovalo to oběd a večerní raut plus veškeré nealko a alko včetně panáků. Částka se mi zdá naopak malá na to, kolik toho bylo a ještě zbylo na výslužky pro hosty a na druhý den na oběd. Ta vaše svatba evidentně musela být pojatá jinak, to přece nelze porovnat.

terezapetrova
21. srp 2018

@jane46 také pres potřebná zadní vrátka očekávám, ze spolu bude napořád a další svatby neplanujém.Zaroven se s manželem milujem a pojmy jako svatba a rodina berem tak vazne jak to jde. Jak jsem to zde už nekdy dříve už jinymy slovy psala. Nad druhou stranu také vim co se s takovými plány a ocekavanimy muze stát.. A hlavne skrze sve deti se snažím chovat Tez "rozumne. "Nevim jestli jsi psala i v návaznosti na můj prispevek.. Jestli ne jako bych nic nepsala🙂

marcicek84
21. srp 2018

@biedronca mozna by jen stacilo si s pritelem promluvit a rict mi,jak je pro tebe svatba dulezita ted a pred detmi,ono svatba s detmi je prave jen formalita,pred detmi si ji uzijes jak mas a ty penize se vym urcite veati ve svatebnich darech

ruzicka06
21. srp 2018

@biedronca No já nevím..ale mě říct chlap, že svatba je pro něj jen cár papíru, asi by si ode mě něco vyslechl. Hodně bych přemýšlela, proč s takovým chlapem vlastně jsem...☹ Píše se to tady furt dokola. Svatba se udělat fakt za levno, i za pár tisíc. Podle mě to jsou od něj jen výmluvy...☹

ruzicka06
21. srp 2018

@dura175 Souholasím s Tebou, 22.000,- za hostinu pro 23 lidí není vůbec moc na dnešní dobu. My to měli dost podobný - za 30 lidí kolem 25.000,- a stejně jak vy v tom byl oběd, večerní raut plus veškeré alko i nealko. Jen z domu jsme měli vlastní víno.

Strana