icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Tak čistě jen hostina pro těch 30 lidí vyšla na cca 25.000,- což na dnešní dobu není moc. Většinou se v dnešní době počítá tak s 1.000,- / osobu, když to máš někde v restauraci, stejně jako my. My jsme v té ceně 25.000,- měli tam pro všechny oběd, pak druhý jídlo večer formou rautu a komplet všechno pití (alko a nealko). Z domů z vlastních zásob jsme měli jen víno.

pincola
20. srp 2018

K tomu registrovanému partnerství u heterosexuálů. Nevím, jestli to fakt jde, ale je to něco pro ženu tak potupného, že nevím, jestli by se s tím psychika některé z nás dokázala vyrovnat. Že chlap si jí nechce vzít, tak musí být registrovaní partneři, vytvořit alespoň paskvil.

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca jestli ti do toho muzu mluvit, tak tu svatbu udelejte jeste ted, kdyz jste bezdetni a mate na ni energii. Ne “az po...” jak nekteri argumentuji - po diteti, az bude auto, az bude to, az budeme mit atd. Pak se vam uz nebude vubec chtit, budete mit jine starosti a jine vydaje. Vsak nemusite mit svatbu za 100 tisic. Nas vysla pro 50 hostu asi na 40 tisic - se vsim vsudy, vsichni na obed, otevreny bar, odvozy, dovozy, kapela. Zalezi na tom kde, musis se poptat.

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@pincola registrovane partnerstvi u heterosexualu? Podle me se muzou jenom zapsat jako druh - druzka. Ale nemaji stejna prava jako manzele.

pincola
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje To já nevím, holky tu psaly, že to jde. No i kdyby to šlo, to je tak hrozné, že to teda raději nic.

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@pincola podle me nejde. Ale to je uz snad lepsi zalozit s r.o. a veskery majetek vkladat tam 😃 Kdyz uz nemuzou byt na druzstve zapsani dva majitele, tak bude zapsane jako majitel s r.o. a oni dva jako spolecnici.

pincola
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje přesně!!!! Super nápad! A není to paskvil, je to normální.

biedronca
autor
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje Já to taky rikam,že svatbu ted kdy jindy. Ted platíme jen jeden směsný uvěr 3500Kc měsícně, a jeste na půl a jinak nejsou zadné závazky.
Nikdy uz nebudou peníze, jako jsou ted. Pak bude to auto, pojistka, pak bude motorka, pak budou děti ..jedno dvě, skolka, škola... nikdy uz pak nenasetríme 50tis, tak jako by nam to šlo "lehce (cca za rok) našetřit ted.

biedronca
autor
20. srp 2018

Víte co mi ted rekl? Ze kdyby se měl rozhodnout jestli bude šetrit na motorku a nebo bude šetřit na svatbu. Vybere si motorku...
Prostě to pro něj je fatkt ta svatba dle jeho slov, nepodstatna, není důležitá, a vše "materiálnějšího" at uz by treba zaridil byt, je pro něj důležitější, než cár papíru...
A to už dnes vylezlo z něj, že "auto" vlastně máme, kdzy si ho kdykoliv půjčeme od rodičů, že to není uplně nejpodstatnější. A já si rok a půl myslela, že to je kvůli toho auta, které nemame...

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca No nezlob se na mě, ale teď bych se pořádně nad takovýmto vztahem zamyslela...teď jsi vlastně sama napsala, že si tě de facto vzít nechce. A to s ním chceš mít dítě..fakt hodně si to promysli vše ☹ Mě toto říct můj chlap, tak se hodně zamyslím nad tím, jestli s ním chci vlastně být a natož mít s ním dítě. Omlouvám se za svůj názor, ale mám pocit, jestli to tvůj přítel s tebou myslí vážně ☹

biedronca
autor
20. srp 2018

@ruzicka06 Máš plnou pravdu, hned mi to proletělo hlavou..
Ja se snažím přijít na to, jestli je fatk za tím je to " ze je to nepodstaný papír" a opravdu to bere jako chlap, je to pařez a nepřemýšlí jak to třeba může být pro mě důležité.
A nebo si opravdu nechává "zadní vrátka".
A kdyz jsem rekla, at na mě ten byt přepíše, tak mlčel...

ruzicka06
Autor odpověď smazal
biedronca
autor
20. srp 2018

@ruzicka06 Jsme spolu devet let, a kdyz jsem si s nim vzala ten uver, a pritom jsem vedela, ze byt nebude ani z poloviny můj... ze budu splacet neco, co není moje...tak je snad větší důkaz lasky (v dnešní době) ,kdyz mam nakrku 500tis na 20 let ?

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Pokud to oba cítí stejně, že svatbu nechtějí, jo proč ne. Ale nelze aby jeden svatbu odmítal a druhý ji chtěl. Takový vztah podle mě nemůže moc dlouho fungovat...jo chlapi to tak asi mají někdy, že pro ně to není tak důležitý ta svatba. Ale pokud najdou tu pravou, tak kolikrát řeknou jo svatba bude, i kdyby to mělo být jen kvůli ženský. Ale v Tvém případě mám pocit, že si nechává opravdu zadní vrátka...😞 A s tím bytem, mlčel..promiň ale než s ním budeš mít dítě, opravdu si rozmysli, jestli ten vztah má cenu...😞

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca tak mu narovinu rekni, ze svatbu chces. Podle me se neni za co stydet, svatba neni jenom papir, je to pravni zavazek a taky posun. Nevim, ceho se boji - po 9 letech...

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Ano, to je velký důkaz lásky bych řekla. Já to měla stejně. Když jsme si brali hypotéku, byli jsme svobodní a barák psaný je stále na něj. Manžel teda už jako dobu mluví, že mi půlku baráku napíše, ale já teď řeším hlavně mimi, tak barák je mi šoma fuk.

biedronca
autor
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje Mě by jeswte pred 2 lety, svatba ani nenapadla.... to s tim prisel on, a asi měl potrebu se někdy zenit, protože jsme se dohodli ze se zacneme snazit. Spojil si to, a rovnou mi rekl, ze ale jednou se vezmeme.
Pak prisel za rok a půl na to, ze to stojí velky balík penez....
ja mu dnes argumentovala tim, ze to nemusí být velka poradna svatba. Stačí obyčejna o max 30 lidech, do strop 50 tis a jeste se treba v darech něco vrátí. ze ta svatba o penezích až tak není, protože jsme mladí, bezdětní, auto není, a tak ty peníze našetrit umíme.

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Přesně jak říká @koordinatorka_odboje. Kecy typu, že svatba je jen o papíru, to řekne jen ten, kdo toho druhýho fakt nemiluje a nemyslí to s ním vážně. Ale to bychom se tady mohly dohadovat...je to prostě posun dál, to je fakt.

biedronca
autor
20. srp 2018

@ruzicka06 No kazdopádne, je opravdu uz pomalu 5 minut po 12 , rešit ten byt a uvě s právníkemr.
Jelikož fatk mi ted sedí v hlavě fatk, že chlap, co si mě vzít nechce, a raději investuje peníze do hmotnějšího majetku, jestli s ním chci vubec mít dítě. Ono ten 2x potrat, by možná už vysvětloval situaci...

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca myslim, ze bys mela o tom mluvit s nim - jak nejiste se citis, kdyz prohlasuje, ze nechce svatbu a ze si nechava zadni vratka a ze se citis kvuli bytu v pasti. Podle me pozadavek svatba a pak dite, je naprosto adekvatni a bezny.

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Bohužel Tvá poslední věta mě taky napadla...mě řekla kamarádka jednou takovou krásnou větu, že ,,miminko příjde, až pozná, že je ten pravý čas" a já věřím, že něco na tom bude. Já taky měla 2x potrat, ale u nás je to o něčem jiném, to bylo stresem nebo nevím čím, že jsem na to šíleně myslela..ale to je jedno. Omlouvám se, jestli jsem moc kritická, ale mrzí mě, co sis musela od něj vyslechnout. Opět souhlasím s
@koordinatorka_odboje , že prvně požadavek svatba a dítě je oprávněný!!!

biedronca
autor
20. srp 2018

@ruzicka06 Je pravda, ze jsme se trosku chytli. Malinko jsem uz zvýšila hlas, jestli on ke vsemu pristupuje né jako chlap, ale jako zenská, je nezodpovedný, svatba je pro něj kus papíru a raději by peníze, které by musel pevně šetřit, dal do něčeho hmotnějšího... Jestli taky mu proletelo jak se citim ja, a jak je to vůci mě nefér? Jesli občas premyslí nad tim, ze nemam byt, šíleny uvěr, chci mít s ním dítě, ale on nechce svatbu protože to je nepodstané. Ze ja nemam zadnou jistotu,...natož nějakou záruku.

ruzicka06
20. srp 2018

@biedronca Jo a to jsi udělala správně, jen ať vidí, jak to vnímáš Ty!!!!Prostě bych mu asi dala nůž na krk..buď svatba a když ji bude striktně odmítat, tak řekni, že bys mohla taky ze vztahu odejít.

biedronca
autor
20. srp 2018

@ruzicka06 A ja porad jsem naivní, ze bych byla rada kdyby si mě vzal z lásky, a né z techto vsech praktických důvodu a nebo ze bych otěhotněla a tak by "musel".

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca rekni, ze motorka je pro tebe jenom kus plechu a neminis za ni davat tolik penez

biedronca
autor
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje Ne, tož na motorku ja nedam ani korunu,to je jeho sranda. Ale jde mi o to, ze na motorku jde nasetrti 40tis treba...ale na svatbu ochoten neni. Protoze nasetrti umíme a jde to. Ale kdyz není motivace, nesetril by.

bayt
20. srp 2018

@biedronca Hele musíš sama vědět, jak na tom finančně jste. Mně nepřijde tak hrozný, když ženská řekne "já chci svatbu za 50 tis." a chlap řekne "já chci motorku za 50 tis." Dokážu ještě pochopit, že do toho ty prachy vrážet nechce, je to chlap. Svatbu opravdu můžete mít prakticky za nulu, půjdete na úřad a potom si sednete na oběd do restaurace. Ale ne. že pak bude motorka za 50 tis., že...

koordinatorka_odboje
20. srp 2018

@biedronca Vedete spolecnou domacnost, tebe se jeho setreni na motorku take dotkne

biedronca
autor
20. srp 2018

@koordinatorka_odboje my jedeme ted půl na půl, moje a tvoje. Jednou platí ja nakup, jednou on. Takze on vse zaplatí tj najem, energie, pojistení, uver, internet, poplatky a ja mu polovinu na ucet vzdy pošlu.
Takze se zbytkem svých penez z výplaty at si dela co chce, coz dela do ted, ale nakupy atd, to platit dal bude, ikdyby ja nevim co, to jako zase jo 😃

kajalka
20. srp 2018

@biedronca Ty jo, jsi v pěkně pitomý situaci. Partneři by měli táhnout za 1 provaz, jinak to jde do kopru. Spousta partnerství drží pohromadě nesezdaných díky absolutní důvěře. Ty chceš svatbu, protože partnerovi nedůvěřuješ. Opravdu s ním chceš být? Zatím nijak extra velký závazek nemáte, peníze se dají celkem snadno vyřešit. Ale až bude dítě, bude mnohem, mnohem hůř. Podle mě jsi teď na opravdu důležitý životní křižovatce.

Strana