icon

Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

biedronca
autor
29. srp 2018

@pavlinar Ano je to vlastně přesně tak, on dosud nad tímto nepřemýšlel, neproběhlo mu hlavou, jak se citim protože jsme roky v tom zajetém modelu jeli, pokračovali a ho nic netrápilo.
Ted jsem to vse vybalila, rekla a ho to možná zaskočilo. Kazdopádně to co rekl, jak reagoval mi nepříjde rozumné, a vhodně pro dospělého muže.
Ano , chce to ujasnit,že kdyz nelítají talíře, neznanemá to,že je vse zalité sluncem. Musím opravdu vedet, jestli se naše priority tak diametrálně rozcházejí, nebo jestli po 9 letech to mám/nemám vzdát, protože ted mi přes srdce to nejde. Ale přes rozum hned!

biedronca
autor
29. srp 2018

@vineta Myslím,že jsem prozřela, po 9 letech jsem slysela něco, co mě hodně ranilo a životně zklamalo. Jeho negativní postoje, názory a způsob uvažování. A ano, moje reakce je čistě rozumová, ta říká,že utíkej. Pres srdce mi to jen tak pochopitelně nejde. Ale zavdával mi k tomu přičiny. Jak já bych chtěla sním žit, mít rodinu, kompletní a žit si ten "idylycký život". Ale pokud on nechce dět, nechce se brát a peníze rozhazuje za kraviny, typu notebooky a hry, tak nevím jestli tohle je ten pravý pro život.
A možná mi i osud dává už po druhé šanci, dva potraty, asi znamenají to,že ted není správná doba. Ne ted, né s ním? kdo ví!
Třeba jen zmatkuje, trebaneví jak s tím naložit, třeba jen najednou to je na něj hrrr.... možná mam jen iluze, možná jen čekam, na to rozseknutí (v dobrém, nebo ve zlém slova smyslu). Ono rozumově mi to říká ne, SRDCEm mi ale těch 9 let na tom záleží. Mám ho opravdu fatk ráda, to jo. Ale za jakou cenu?

biedronca
autor
29. srp 2018

tak momentálně to nechávám volně, čeká co mi odepíšou z banky, kam jsem psala před 2 dny,ale zádna odpověd. Doma to proberu jeste jednou , a uvidí se.

marcicek84
30. srp 2018

@biedronca nejhorsi co muzes udelat je rozchazet sena zaklade nejake internetove diskuze.ano mate problem,veci ktere ti 9 ket nevadily,nemuzes cekat zmenu pres noc,promluvte si v klidu a bez emoci,o tom coti vadi,co potrebujes jinak,cim te zklamal,nechej mu i cas na napravu,mezitim si ujasni veci s bankou a pak mu rekni jak to s tim bytem chces,ikdyz jsk spoluzadatel,muze hoprececely platit on,no a kdybyste byli v najmu tak taky platis,tady ti jen vadi,ze nebude byt tvuj,videla bych reseni nejet napul ale jen,zevmu neco prispejes a potahne si to sam...taky to moje tvoje jidlo na to bych nikdy nepristoupila,melo by to uz byt spolecne...

biedronca
autor
30. srp 2018

@marcicek84 Zdravím, no ano v zásadě je problém to,že já splácím jeho byt. Ale to že ho prestanu platit, není pro mě až tak vychodiskem.Přítel ho sice bude nadále platit dál, co se týče plateb, bych rekla ze spolehlivý je. ALE! Nejhorší na tom je, že dalších 20 let budu porad jako spoludlužník. Takže kdyz mi půjdeme dejme tomu od sebe, a mu se za 3 roky neco stane, půjdou po mě jako po spoludlužníkovi.
A to nemluvím o tom,že já budu vlastně blokována na 20 let, nebudu si moci vzít půjčku či uvěr na nové bydlení já.

mates133
30. srp 2018

Ahoj,jak pises,pockej na odpověď z banky,nejlepší by bylo úvěr refinancovat tak,aby si už jako spoludluznik nefigurovala,neni az zase tak astronomická suma,tak v tom nevidím tak velky problém,pokud se tedy nezmění situace ohledně svatby a jak pise marcicek,holky se snazi poradit jak umi,to je jasné,ale nikdo s vámi nežije,někdy,často, prostě věci napsané vypadají trochu jinak než realita.Takže se rozhoduj na základě vlastních citů a rozumu,na základě pořádné diskuze s partnerem a tohle ber spíš jako psychickou podporu.Držím palce!Ať vše dobře dopadne.

biedronca
autor
30. srp 2018

@mates133 Ja se nerozhoduji na základě diskuze, určitě ne. Jen jsem otevrela oči a prozřela jsem. Zatim vyčkávám a zjištuji veci v bance.
Banka mi poradá neodpovídá, napsala jsem meil ale 3 den nic. Uz jsem v kontaktu s našim poradcem a zkusí dnes zjistit, jestli je přítel dost bonitní sám, aby měl uvěr napsan na sebe.
Refinancování by šlo,ale až za 3/4 roku (v květnu přístího roku).
Taky jsem poradci psala,abychom napsali zádost na banku,aby přepočítali uvěr k aktulnímu období - kdyby se byt prodal, at víme, kolik celkově zaplatíme.
A určitě s parneterm promluvím, opět. Jen ja to udělala už vlastně 2x a vzdy to nedopadlo dobre, On nezačal ani jednou.

journals
30. srp 2018

@biedronca ale to se splacenim jsi vedela dopredu a souhlasila si s tim. Jako ja chapu ze to neni uplne prijemna situace, ale ty z toho porad delas nejake miliony, ta castka tve splatky je tak smesna, ze za to bys asi najem tezko hledala, v tom maji holky pravdu.
Btw. Tyhle veci se emailem neresi, normalne tam zajdi osobne a zeptej se na pobocce. A s tim vykutalenym poradcem bych uz radsi nic neresila. Naopak najdi nekoho uplne jineho!

vineta
30. srp 2018

@biedronca Tak je jasné, že nezačal, když jeho to netrápí.. Třičtvrtě roku je vzhledem k délce vztahu nic. Chce to fakt klidnou, rozumnou debatu, dát mu šanci se nad tím pořádně zamyslet. Oba jste teď pod velkým tlakem vlivem těch potratů, to je pak jasný, že člověka napadá, že je nejlepší se na to vykašlat. Teď tvrdí, že děti nechce, ale jak se choval předtím? Když jsi byla těhotná, když jste se snažili? Nemyslím, že by se nechal dotlačit do CAR, kdyby sám nechtěl, ale to musíš vědět spíš ty. Teď reaguje zase už na jinou situaci. Nechci se ho nijak moc zastávat, ale ani pro něj to nemůže být lehké období, třeba ta motorka měla bejt náplast. A do toho na něj nastoupíš s něčím, cos spoustu let neřešila, respektive nevadilo ti to, protože jsi v něj měla důvěru- myslíš, že on tu ztrátu důvěry teď nevnímá? Já ti nevím.

Co se toho úvěru týká, pokud spolu zůstanete a nevezmete se hned, refinancovala bych to na něj, přispívala něco na energie a půlku splátek mezitím spořila, po svatbě to můžete všechno hodit do SJM a když se nevezmete, s holým zadkem neodejdeš. Ale hlavně bych to řešila postupně a v klidu. Však ho znáš spoustu let, z čeho najednou taková nedůvěra? Vidíš tam zpětně nějaký signály, že by ses měla bát o zabezpečení? Prostě to v klidu promysli a nenech se vyhecovat touhle diskuzí, soudíme to tu na základě tvých tvrzení, může to být hrozně zavádějící. A rozhodnout se v klidu a hlavně mu dej šanci ten postoj přehodnotit. Možná to je opravdu takovej vůl, že by tě to nechal táhnout samotnou, a možná je to jen zabedněnec, kterýmu to nedochází.

marcicek84
30. srp 2018

@biedronca - taky si myslím, že to moc hrotíš, do banky musíte zajít s přítelem a pobavit se o možnostech. Dokonce to, že někde figuruješ jako spoludlužník neznamená, že ti už banka žádný úvěr nedá, dá ale započtou to, co už máš, tak ti dají max. nižší částku. Pořád si myslím, že to bereš blbě, kdybyste byli v nájmu, zaplatíš víc a taky ti to neříká pane, musíš se na to dívat jinak, určitě to spoludlužnictví by se vyřešit dalo, ale stejně si myslím, že bys splátky neměla nechávat jen na příteli a něco mu přispívat, ale třeba ne 50:50, ale 70:30, bydlíš tam takže bys měla přispívat, nebo si dejte byt do spoluvlastnictví a taky to tím vyřešíte. Nemůžeš čekat, že když na někoho uhodíš vadí mít to to to a 9 let ti to nevadilo, že to je dobrý způsob, prostě ti to nevadilo, nech duhou stranu ať sama nabídne vhodné řešení ve věcech toho, co ti nevyhovuje, tak aby to vyhovovalo vám oběma a uvidíš co vymyslí, třeba budeš příjemně překvapena...

ajronka
30. srp 2018

Taky celkem nechápu, proč si do banky nezajdeš osobně a vypisuješ jim maily. Neřeknu, kdyby byl svátek.. A s tím poradcem bych taky skončila. Nabídl ti nesmyslné splátky na 20 let a zase jde a řeší něco za tebe nebo za vás oba. On asi taky nebude zadarmo, že?

marcicek84
30. srp 2018

@biedronka - možná, když už se tak o tom bavíme, ty další věci jet přesně napůl by měli skončit, když se snažíte o dítě. Udělejte si společnou hromádku peněz na společné výdaje a z toho berte, ale dělejte společné nákupy, plaťte věci společně s tím, že de domluvte jak s tím bytem, splátky bych zvýšila, abyste platili co nejmíň úroku, ale zase tak, abyste to zvládli i dítětem, které plánujete...
úvěr budete moct řešit příp. refinancovat až v období fixace, do té doby budeš muset vydržet, nebo zaplatíte pokutu. Takže bych se domluvila na jiném poměru přispívání na splátky a pak buď na převod na přítele nebo abys byla i ty majitelkou, nemyslím, si, že by to bylo terno ten byt a půlka peněz z něj tě v životě taky moc nevytrhne, páč z toho bys na vlastní bydlení taky neměla, také jsem nepostřehla, zda do bytu nebyly vloženy přítelovy prostředky a ten úvěr bylo pouze dobrání do částky co chybělo, nebo to je celková hodnota bytu, zdá se mi to málo 500 000 Kč za byt v dnešní době jsou ty ceny jinde...Pokud tam dal přítel vlastní prostředky, tak nemůžeš očekávat, že ten byt někdy bude napůl...

biedronca
autor
30. srp 2018

@marcicek84 Ano, ja čekám na to, s čím příjde.
Kdyby byt šel dát do spoluvlastnictví tj. do osobka, už je tam dávno ale to bude nejdříve za 3 roky.
Byt platím, co se týče najmu, elektřiny, pojistky atd vše platím rovným dílem. Stejně tak i splatku, na byt, ale který není můj. Kdybych byla v najmu,tak asi se vším vsudy platím stejně, no.

biedronca
autor
30. srp 2018

@ajronka Je zadarmo, je to kamarád. Ale ja si nechci v bance povídat, potřebuju tam přijít už rovnou s podepsanými dokument, at se jedná. Proto ted zjistuju jen informace a do banky už to chci jít rovnou resit. At je to rychlejší. Takže jen informace a formulaře si mohu zjistit "zvenku" a pak rovnou do banky to podat. A nehledě na to,že tuto Spořitelnu mam nejbliží 30 km daleko.

biedronca
autor
30. srp 2018

@marcicek84 Ano, v našem městě jsou byty levné. Brali jsme si oba pred dvěma lety 100%. tj dohromady 500 tis (3+1 stal v původním stavu 350.000 Kč + rekonstrukce)
Cekám s tím co vymyslí, co se mu rozleželo a chci pak dát navrh,že dáme třeba 70% platu oba do společné "kasičky" a z toho budeme hospoařit, tj- nájem, splatka. energie, pojistění a NÁKUPY jídla.

biedronca
autor
30. srp 2018

@vineta Tak tak, je to zabedněnec kterému to nedochází. Kazdopádně čas na rozmyslenou a vstrbání ted ma. Nehádáme se, komunikujeme spolu a bavíme se. Ale ja neverim,že nad tím premýšlí, přehodnocuje a nějak se k tomu postaví.
Ano dlouhou dobu jsem nic nerekla, a byla jsem v domnění že je vše ok, zalité sluncem a ted jsem byla postavena před krutou realitu, zklamání. Něco čemu jsem veřila,že bude a bylo mi rečeno,že NEBUDE. Uvidíme jestli vubec s něčím pířjde a nebo tím,že motorku si koupí až za pár let, tak si myslí, že je vse "vyreseno" vlastně.
Co se týče toho refinancování,tak jak jsem psala půjde to až v kvvětnu přístího roku. Ted se budeme snažit dokázat že je přítel bonitní, a přepíše se uvěr celý na něj, at se "vyvážu".
Byt do osobního vlastnictví bude moci být přepsán až za 3 roky.
A určitě se nerozhoduju na základě diskuze, Něco mi tady pomáhá, něco naopak ne,ale otevřelo mi to zároven oči, že je vlastně něco špatně. A je, bohužel!
cekam, uvidím... s čím příjde, nebo naopak nepříjde.

biedronca
autor
30. srp 2018

@journals To jako jen proto že to nejsou "miliony" které mě stejně nespasí,tak to mam nechat být, nerešit, nezveličovat? A jen proto že jsem stím tenkrtá souhlasila, tak mi má utéct oknem cca 350 tis? Dohromady za ty dva roky splácení jsem jen já dala necelých 50 tis. do těch splátek.
tohle se musí nějak vyrešit. Ted se zkusíme nějak vyvázat, dokázat že je přítel bonitní a bude přepsán na něj celý uvěr. A nebo budu muset počkat do přístího května, na refinancování kde na nové smlouvě bude už on.
A nebo se byt opravdu prodá, uhradí se dluh a my si půjdem kazdy po svém. Varianty jsou ..

biedronca
autor
30. srp 2018

No takže konečně mi z banky volali a vse dá poresit meilem, ale to je jedno, konečně vím na čem jsem.
Celková částka k uhradě, která by seměla jednorázově uhradit k dnešnímu dni (po přičtení vsech poplatků, doplatků za predčasné splacení atd) je cca 415 tis. Což byt by se prodal minimalně za těch 550 tis (hodnotu ma cca 600 tis!!)

Přítel musí dodat potvrzení o příjmech, co mu potvrdí v práci a dle orientačních výpočtů předběžně BONITNÍ je!! Takže by teoreticky šlo,aby měl uvěr JEN na sebe. Ale pořád ma rozhodující slovo Burinka, a ve 100% to záleží jen a jen na ní jak se rozhodne, je tam prý mnoho dalších aspektů.

No takže hip, hip hurá, mám aspon resení zatím jen návrhově! Bud se byt prodá, a uhradí se celý dluh. A nebo pokud bude Buřinka svolná, přepíše se to celé na něj! Takže tato druhá varianta mi příjde nejlepší, pokud výjde.
Tak ted už jen jednat 🙂

martaskaaa
30. srp 2018

@biedronca tak toto je dobrá zprava. A kdyz by se to prepsalo jen na nej, tak on by ze sve vyplaty zvladl platit cely uver sam, kdyz jste to ted meli na pul? A ty by ses odstehovala nebo byste tam byli dal spolu s tim, že kdyby jednou teda to nedopadlo, tak půjdeš s holym zadkem, ale nemusis uz nic splacet?
Me taky vcera volali z banky, ze uz konecne po 4 letech me vyvazou z hypoteky, příští středu to jedu podepsat,zaplatím 4tisice a bouchnu si šáňo, že už jsem se svyho ex zbavila navždy. Jsem rada, ze do porodu se to stihlo. 🎉

raschwa
30. srp 2018

@biedronca Tak super. Žádná kaše se nejí tak horká... Držím place, abyste se s přítelem v klidu byli schopni dohodnout a abyste oba začali (nejen) k financím přistupovat rozumně a dospěle. Ty už jsi na dobré cestě a třeba tě přítel příjemně překvapí!!!

biedronca
autor
30. srp 2018

@martaskaaa
@raschwa Ano holky, bude to tak že celý uvěr bude platit sám, a bude mít i uvěr celý na sebe napsaný, stejně jako byt. Zvládne to uplně krásně, mu navíc dát 1500Kč fatk nic neudělá s rozpočtem.

moravanka
30. srp 2018

@biedronca a ty nemas zajem o vlastni bydleni? Se treba za par roku rozejdete, ty odejdes s kufrem, pujdes do podnajmu a on bude ve svem? Takove reseni by se mi nelibilo, on si buduje a co ja? Bych za par roku zjistila, ze jsem se na nic nezmohla, ani na vlastni bydleni.

biedronca
autor
30. srp 2018

@moravanka No práve ze bych raději moje bydlení nebo naše. Ale tak splacim uvěr na byt, který není můj. Není o co stat, protože byt je napsany na pritele a ja platím jeho byt.

marcicek84
30. srp 2018

@biedronca - jestli jsi se nepřepočítala, nezdá se mi výhodné se z toho vyvázat, když už jsi do toho nasypala 50 tis., ale zřejmě budeš klidnější, že nejsi zatížená úvěrem...

biedronca
autor
31. srp 2018

@marcicek84 Nepřepočítala, je to uplně nejlpeší resení, které může být. Snad to vyjde a banka to schvalí, stojí to jen a jen na ní.
Není vyhodné platit byt, který NENÍ můj. to ty penízky si budu raději střádat. Raději ted, kdyz to je "jen 50tis" (na kterých se snad nějak dohodneme) než třeba za dalších 5 let, kdy to může být 100 tis. A za těch cca 20 let tam nasypu více než 350tis do bytu, který není můj? Treba půjdeme od sebe, ja budu na druhé straně republiky, vdaná ale dluh na tento byt bude pořád, a kdyz přítel nebude splacet? Budu platit ja.
Ne! nikdy uz takovou kravinu neudělam. Uvázat se platit něco, co není ani z poloviny moje.

guinea
31. srp 2018

@biedronca Souhlasím s tebou, navíc kdybys bydlela kdekoli jinde, nějaký nájem bys platila tak jako tak, o to snáz se s tou ztrátou smíříš...

elwe
31. srp 2018

@marcicek84 není, těch 50 tisíc by stejně jinak dala za nájem, takto v nejhorším případě připadnou příteli, ale nějak hrozně na tom neprodělá

biedronca
autor
31. srp 2018

Dnes při pátku, zkusím možná jak bude dobrá situace s přítelem začít o tom mluvit.
1) podepsat souhlas s vyvázáním mě z dluhu + dostane papír na potrzení příjmu v práci :D, pak už to záleží na rozhodnutí banky..
2) pořešit společné hospodaření do budoucna (né moje, tvoje!!) cíleně jeste PŘED dětmi, přip. svatbou to nastavit.
3) ujistit se definitivně - chce vubec děti (semnou) ? chce svatbu (vubec někdy) ?

marcicek84
31. srp 2018

@elwe - ano, ale zakladatelce jsem psala snad jedna z prvních, že nájem by taky platila, přitom teď ji to vadí, na druhou stranu ji nevadí se vzdát už zaplaceného...prostě těm důvodům nerozumím, chápu, že nechce být uvázaná v něčem co není její, na druhou stranu mi přijde pro ni lepší, aby to i její bylo - např. dohodou o zápisu do katastru, až to bude možné, plus to, že když se rozejdou, že by měla nárok na polovinu zaplacených peněz...být celý život ta, co bude muset vyklízet pole a co kdy budou kupovat společně vybavení bytu a on ji taky pak z toho nic nedá...ale třeba to tak někomu vyhovuje...

marcicek84
31. srp 2018

@biedronca - tak ti přeji hodně štěstí, hlavně bez emocí...

Strana