Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@biedronca taky pravda, ja rychle pálím mosty,dělá dobře...jen se nenech unést a vnést někam do víš kam...
@biedronca jo tak at si vyhoní 😁 nebo podepíše dlužny úpis.... jedna věta není řešení. Dobře, motorka nebude. A co teda bude?
@biedronca Hele já byla s ftajerem 4 roky (od 14ti do necelých 18) a ve výsledku když se nad tím zamyslim byl taky dement na peníze. A už nikdy nic takového nechci. Neříkám že nesetrit, to samozřejmě ano. Ale vocat pocat. Jsem šťastná že jsem utekla, to nemělo budoucnost
Já tuhle diskuzi sleduji od začátku a fakt zírám.. Mám jeden dotaz. Ten tvůj frajer tvrdí, že žádné dítě vlastně nechce, svatbu nechce, nic nechce.. Docela by mě zajímalo, co byste dělali, kdyby se vám to dítě zadařilo.. Jako je to co by, kdyby.. Ale vcelku by me zajimal jeho nazor.
@biedronca Čtu s otevřenou pusou. Máte doma super exota.. Kdyby to pro vás neznamenalo přijít o dost peněz a let života, bylo by to vtipné čtení.. ale je to spíš smutné. Zda se mi, ze jste si partnera zidealizovala a cekate od nej neco, co vam nikdy nenabidne. Co od tohoto vztahu cekate? Máte nějakou hranici, kam už nezajdete, a kopnete ho KONEČNĚ do p*dele? Na jeho obranu ale musím poznamenat, že by byl blbej, kdyby nevyužíval možností, které mu nabízíte..
@japona amen...konečně někdo naplno....hlavně ta poslední slova...
Take koukam jako blazen....on te asi vubec nepochopil...on nema zdani o tom, ze vazne uvazujes o rozchodu ? Asi to nechce jen naznacovat, ale rict naplno...chlapi to otukavani nekdy moc nechapou.....
@ajronka Ja se ho na to zeptala v kontextu s tou motorkou. Ptala jsem se ho, " Co kdyz Já kdyz přístí měsíc otěhotním , to se budeme vozit motorkou?" a on odpovědel "No, to se půjdu oběsit". Tak asi to vypovídá samo.
@marketa11112 Neee, on to asi fatk nepochopil. On to bere za vyřízené. Já mezitím si dopisiju s bankou a snažím se horem spodem. Uvidiíme. Asi potřebuje to fatk říct narovinu,že čekam. Protože ted kdyz se spolu normalně bavíme, tak to bere jako ze to je "zase" zalité sluncem. Zabedněnec! Pařez!
@japona To víte že máte pravdu. Potřebuji asi jen tu tresničku,ten poslední krůček. A hlavně jak budu mít vyresený ten byt, pak mě asi fatk nic nedrzí. Ale ted dokud jsme na normalní rovině (dokazu mít člověka od těla ale normalně s ním komunikovat) musím ten uvěr vs. byt vyresit. Pak s ním těžko hnu...
@priefi No to je další kámen urazu. Uplně dle prvních reakcí jak jsem šli poprvé do CARU, tak samozřejmě při těch plánech, doktor se zminil i o IVF a kolik to stojí. Kdyz jsem vyšli ven, samozřejmě jsem se domluvili s přítelem nejdrív na IUI, několika pokusech, ale uplně jsem dostala ledovou sprchu,kdyz řekl,že na umělé nepůjde. Ze já to mám jen v hlavě a proto za takovou srandu, nedá a ani nemá (ted hned hotovost) peníze. To už měl být první signal, před půl rokem, tyhle slova.
Pak mi rekl,že kdyby to nešlo,další rok dva, tak asi o IVF uvazovat začne. Ale první reakce byla taková,že prostě na IVF nejde, že tolik penez nedá, protože "já to mam jen v hlavě".
Přeloženo: On nechce dite (s Tebou), nechce svatbu (s Tebou).
Takze nechce nic s Tebou.
Jdi pryč. Žádnej sex, dite s nim neriskuj.
Sbal si, jdi pryč.
Zjistila bych si, jak je to presne s rim splacenim - pokud je to na oba a neni explicitně uvedeno, kdo kolik platí, tak myslím je to vymahatelne po kteremkoli ze zúčastněných, tak at si chlapec platí svůj byt sam. Hlavne bych sla pryč a on at si to platí sam. Sehnala bych si malej pokojíček nekde pro začátek.
Pak bych resila jal dostat zpátky sve minule investice.
Je lepší proijit o par desítek isic nez se po zbytek života svázat s někým takovým - a to jeste pozor,některé veci se fakt dedi.
@biedronca On Ti řekl na rovinu, že by do IVF nešel?? No abych byla upřímná, kdyby mě toto řekl chlap, já bych s ním už to dítě nechtěla a byla fuč. Asi to pro Tebe opravdu měl být signál před tím půl rokem...omlouvám se, možná to ode mě bude teď nevhodný...ale vem si, že by se vám to mimi povedlo a Ty by jsi poznala jaký je až po tom...to by asi byla ta horší poznala. Asi fakt lepší, že to dopadlo, jak to dopadlo. Neboj, to mimi jednou určou budeš mít, ale s někým, kdo ho s Tebou bude chtít skutečně mít 🍀 S tím bytem to určo nějak vyřešíš a pak už Tě tam nebude nic držet.
@biedronca na tu třešničku radši nečekej. Taky by se jí mohl stát vyhazov z toho bytu :(
@biedronca nechci ti brát iluze, ale jen tak to nepodepise. Já se snažím už 2 měsíce se dostat z hypo. Po dobrém si myslí, že je vztah ok, po zlém lítají talíře. A dokud mu dáš sex, je to ok dle něho :(
@chrystyanna nedala jsem, a nedam!!!
@chrystyanna ja se z hypo dostavam 4 roky. Tak dlouho jsem rozvedena a samé problémy dela ex. Ted uz to snad dopadne
@biedronca Jenže já se mu ani nedivím, že na umělé nechtěl, to bylo opravdu předčasné. Ano, potratila jsi, ale hned se mermomocí hnát do umělého? To byla opravdu hloupost. Zase tak dlouho jste se o dítě bezúspěšně nesnažili, aby byla diskuze o umělém aktuální. To bych zrovna v tomhle případě vůbec nebrala v úvahu. Promiň, ale mě to z tvé strany přišlo taky jako dost úlet. Psala jsem ti to několikrát. Hnát se po pár měsících do umělého je hloupost. V tomto s tvým přítelem naprosto souhlasím.
Co se týče zbytku - psala jsem to a napíšu to znovu. Ty sama musíš vědět jak to u vás je. My si vyslechneme jen jednu část příběhu. On by k tomu třeba taky měl co říct. Kdo ví... Nemůžeš se rozhodovat jestli vztah ukončit nebo ne na základě diskuze. Nikdo z nás s vámi nežije. Trochu chápu to, co psala @priefi - pro tebe je šok, co řekl a co ti přiznal, ale zároveň chápu i jeho, že je to šok i pro něj. Doteď bylo vše v pořádku a najednou je ze dne na den všechno špatně. Bydlení špatně, dítě špatně, svatba špatně a skoro ze den na den konec. Vůbec se ho nezastávám, já bych s takovým člověkem asi být nemohla, ale zase - známe jen část příběhu. Nedivím se, že je z toho ze všeho dost zmatený a neví, co to má znamenat. Doteď jsi byla se vším v pohodě. Svatbu jsi nechtěla, bydlení jsi přijala tak, jak bylo, platila jsi... a ze dne na den taková otočka a všechno je jinak. Tohle by asi žádný chlap nevydýchal ze dne na den.
Můžeme ti tu stokrát napsat, jak je to všechno špatně (a ne, v pořádku se mi to nezdá), ale podstatnou část na tom neseš i ty sama a nemůžeš vše dávat za vinu jen jemu. Několikrát tu zaznělo jaký je to sobec a zlatokop. Možná je, ale ty jsi s dluhem souhlasila, podepsala a vůbec o tom nepřemýšlela! Ani jeden jste se nezamyslel nad modelem, který jste vybrali, na splátkách, na době splácení. Pro mě je to naprosto nepochopitelný důkaz finanční negramotnosti vás obou. Takže bych byla v těch soudech jaký on je a není dost opatrná! V době braní úvěru se mu to možná opravdu mohlo jevit jako nejlepší řešení. A když za ním přijdeš ze dne na den se všemi těmi změnami, tak asi i trochu chápu, že se sekl a řekl, že to řešit nebude. Protože čeká, co bude dál. Já se mu prostě v některých věcech nedivím.
Ale znovu - nezastávám se ho, žít bych s ním nechtěla...
A já bych se ho teda tak trochu zastala 🙂 Určitě bych neházela vztah ze dne na den do žita, pokud byl do teď pěkný.
Nečekala bych ale na znamení shůry, ale řekla mu, jak to je, jak to cítím.. ve smyslu, že to, že nelítají talíře neznamená, že vše je v pořádku. Chápu, že jsi zmatený, co na tebe teď najednou vše hrnu.. ale nějak to na mě dolehlo, a je potřeba to vyřešit. Svatba a dítě jsou pro mě v životě důležité. Pro tebe asi ne, a já to potřebuju vědět, ať si jdem když tak oba po svém. Rozum mi říká, ať utíkám (když se neshodneme snad vůbec na ničem co se budoucnosti týká). Ale jen tak zahodit těch 9 krásných společných let mi přes srdce nejde. Je mi hloupé dávat ti jakoby ultimátum, ale prostě potřebuju vědět na čem jsme a podle toho se zařídit. Bude pro nás pro oba lepší se teď chvilku trápit, než se pak trápit celý život, resp. prodlužovat vztah, který nás nenaplňuje. Atd atd.. prostě vyložit karty. Klidně mu to napsat, ať má čas o tom přemýšlet, a ty čas to sesumírovat.
Já jsem s mužem taky řešila, že on se ženit nechtěl. A celkem mě mrzí, že nepřišel s ultra romantickou nečekanou žádostí o ruku, ale musela kolem toho být debata. S dítětem to bylo podobné.. tam jsme teda tápali oba, jestli jo nebo ne... A nakonec jak si oboje užívá a je to pyšný manžel a super táta.
Jo a že nechce na umělé, to bych ho taky hned neodsoudila. Na to je dost času...
@journals spatne pochopeno co se tyka Ivf.
Kdyz jsem sli poprve v zivote do Caru, samozřejmě ze jsme se s doktorem bavili co bude dal, postup a plan.Hormony, pak treba Iui a samozřejmě se zminil o Ivf, ale ze to je daleka budoucnost, jen nas seznamoval co klinika nabízí, a co nas treba může cekat.
Na zaklade tohodle, okamzite po odchodu z ordinace , Ivf zavrhl, odmitl, protože to mam prý jen v hlavě.
Ja taky ivf nechci,vpro me to je scifi, kdyz je moznost iui atd .
Jen me zarazila reakce, ze ivf omamzite zavrhl, ze tolik peněz za to davat nebude, kdyz to mam prece jen v hlavě, údajně .
@biedronca No, možná to je špatně pochopeno, ale tvůj příběh jsem sledovala a osobně mi přišlo, že všechno moc hrotíš. Už jen to, že jsi hned po prvním potratu (a snažení netrvalo tak dlouho) šla do CARu mi přišlo zbytečné. K IVF jsi se tu tenkrát opravdu stavěla tak, že asi to tak dopadne a že vás to čeká. Kolik holek ti tu naopak psalo, že je to hloupost, že máš nejdřív zkusit IUI. Tak nevím... za mě jsi trochu horká hlava, jak tě tu v diskuzích už delší dobu pozoruji. Tvůj přístup mě tenkrát dost zarazil, na to si dobře pamatuju. Psala jsem ti, tenkrát jsi hodně věcí slyšet nechtěla.
@ruzicka06 ano vyznelo to tak, ale jelikoz jsem cetla i jinou/e diskuzi/e autorky, tak proto se ptam 😉 ohledne toho, co bylo v predchozich diskuzich, mi tohle prave moc nesedi. Psane slovo je vzdy zavadejici, nez si udelam obrazek, radeji se doptam 😉 ja bych treba taky do umeleho moc nechtela, aspon ne za tak kratkou dobu. Hlavni je zprovoznit vajecniky, aby poustely vajicka a to prece muze jit i bez toho, aby se slo hned na umele. Naprosto souhlasim s @journals, napsala to vystizne. Ja bych s nim taky nedokazala byt, ale ja uz od zacatku rikala manzelovi, tehdy priteli, ze pro me je svatba gro, bez svatby nebude dite, dokonce jsem byla tak staromodni, ze jsem si trvala na tom, ze bydlet spolu budeme az po svatbe... hodne mladych si klepalo na celo, ze nejsem normalni, ale ja jsem za to fakt rada.
@biedronca Souhlasím vesměs s tím, co psala @journals a @priefi . A nemyslím to nijak zle, ale přijde mi z toho trochu, že sama máš ten vztah - a možná i v důsledku nevydařených těhotenství- tendenci potopit. Neříkám, že ti k tomu svým chováním nezavdává příčiny, ale dělá to na mě vcelku dojem, že už to z tvý strany taky neni žádná velká láska, že sis spíš chtěla naplnit ten rodinnej sen- svatba, dítě, a teď je to komplikovanější, než se zdálo, a navíc zjišťuješ odlišný postoje.
K té finanční stránce- víš, ono je možné, že prostě o tom jen dosud nepřemýšlel, protože "nemusel", jedete napůl, spousta lidí si neuvědomí, že dítětem se to mění. Ponechám teď stranou, že by si to samozřejmě uvědomovat měli. Teď je během chvíle postavenej do situace, že je nucenej promýšlet věci, který byly x let neřešený. A zaujmout hned postoj. Takže možná jen zmatkuje. A třeba ne, třeba je to fakt takovej vůl.
Jen ti na mě prostě dělá dojem vztahu, ze kterýho se ten láskyplnej základ už vytratil. Ne ani tak kvůli těm jeho reakcím, protože už to je nějak interpretovaný a tady to nepoznáme, ale taky kvůli těm tvým.
A nemyslím to nějak zle, jen nabízím svůj, možná totálně mylnej, úhel pohledu. Ono snaha o dítě, a potrat obzvlášť (vlastní zkušenost), se na vztahu podepíše- a buď ho to upevní, nebo rozorá, odkryje se tím prostě spousta bolestivých témat.
Držím ti každopádně moc palce, ať to zvládneš vyřešit co nejlíp.

@martaskaaa ukonani potreby, jen.Kondomy nakoupene mam.
Ne, nic jineho nerekl, jen 1 větu v autě, ze motorka bude za par let, ze jsem mela pravdu.A tot vse, právě..