Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...
Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?
@martaskaaa To spolecne s vaši mamko je sice hezká věc, ale jestliže vas tata budee mit majetek 100 mega nebo 100 k,proc by nárok mely mit jen deti z jeho druhého manželství (svazku), nikoli syn z prvního manželství nebo dve deti milenek... Všechno jsou to jeho deti a je proste jejich tata, všechny jeho deti jsou si rovny, dědi rovným dilem.Žádný dite nelze za to, ze opustil jeho matku.
Si představ, ze vaši mamku opusti, bude mit dve deti s další zenou, takze vy byste podlemTvoji logiky nemeli nárok vůbec na nic. To by se Ti libilo jak?
@netopejr on ji neopustil, to ona se vyprdla na nej, to není podstatný. Ja chapu, ze vsichni rovnym dílem, ale proste pokud si to nezaslouží, tak jedine to resit tim zřeknutim teda. Tak diky 😁
Ja myslím,že se to tady uz zvrtlo jinam :D
@netopejr az na to,ze se nic doplacet nebude,jenom ty penize se budou delit mezi zbyle deti a to co ma dum uz nic nedostane...
@martaskaaa tak mi nedá si nerypnout a pardon....ale, možná ten bracha, který stále nemá peníze apod. proste jen musí platit bydlení, které od nikoho nedostal s celým vybavením jako např. TV. Třeba byste byla na tom stejně, kdybyste nebyla plně dotována tatínkem. A ten, co je “za vodou”, tak přijde Vám fér, ze se musel snažit a dřít, aby neco získal a teď nedostane od táty nic jen pro tohle? Jestli pak neni jednodušší se nesnažit a pasivně čekat 😀
@biedronca u nás to vyřešil prodej poloviny podílu na bytě. Partner mi půlku bytu "odprodal" během rekonstrukce, která se prováděla z mých finančních prostředků, které jsem mu zaslala na účet. Tím pádem jsme na družstvu psaní jako podílníci oba.
@versatilka a vy jste meli spolecny uvěr na ten byt? né hypo..
@marion2017 Ne, tak to neni. On nema penize z toho duvodu, ze nemaka, pujcuje si u nebankovnich společnosti, zadluzuje se kde muze a nema na splaceni..Jako nyni mu bude 42 let..promin, ale je dospely a musi se starat a platit na deti, který si udělal, neplatil, šel si na rok sednout. A co udelal našim ani nebudu radši rikat, je to hamba, jak nekdo může zneuzit rodiče a aby za neho platili jeho dluhy. A za to by si mel zaslouzit dedictvi? Za to, ze se pred 10ti lety vytratil ze dneto na den a uz neozval? Ja od 19ti bydlim sama, je mi 29, nerikam, ze mi rodiče nijak nepomohli. Ale ja se nechovam jak prase. Jemu nekolikrat chteli pomoct, vzdycky jen nasliboval jak se polepší a misto toho u rodičů zvonili divny lidi ze jim dluží..co s takovým synem, ktery neumi ani rict Tati diky, zes to zaplatil. Co jim taky zbylo,aby neoprisli o bydeni... Ten co je za vodou se taky odstehoval na druhou stranu republiky, neozve se ani tatovi na narozeniny, na vanoce, nezajima ho, jak se maji, co delaji, jestli jim je dobře, ja ho videla naposled v r.2012' Ze bude strejda jsem mu taky vzkazala po fb po jeho příbuzné. Odpoved jen že teda gratuluje mi od brachy nepřijde dostačující. Sice mam nejaky bráchy, ale v realitě vlastne zadny ani nemam... Tata to rozdělil pry ''dle zasluh'' . Ano jsou to jeho děti, bohužel ne všichni maji vztahy růžový. Ja si neumím predstavit, ze bych rodicum provedla neco spatnyho nebo nekomunikovala, nevěděla jak se mají apod. No ale to je uplne jine tema uz nez tady řeší zakladatelka.
@martaskaaa Tohle lze opravdu řešit vyděděním, ať zajde otec k notáři a nechá o tom udělat notářský zápis a všechny ty důvody ať tam výslovně uvede (ostuda neostuda), lépe se to pak eventuálně u soudu ustojí.
@biedronca hypotéku nemáme. Vybírali jsme stavební spoření a partner si vzal úvěr ze svého stavebka. Zbytek jsme měli našetřeno.
@martaskaaa ok
Ženský,takže vcera proběhlo na pobočce vyvázání z dluhu,tak ted čekáme netrpělivě, jestli to Burinak povolí,ale snad ano.
A zítra jdeme založit společný učet u CSOB.
Od přístího měsíce, už kazdému zbydou "jen" 3.000 Kč na osobní utratu a kravinky a zbytek půjde na společný učet, ze kterého se budou platit provozní výdaje včetně najmu a splátky, nakupy, ale i ŠETŘIT na svatbu, dítě, cokoliv.
Dohodli jsme se tak,že odměny v prosinci - polovinu si nechá na dárky, polovina se dá na našetření.
Odměny v lednu - celá půjde na našetření
Odměny v červenci - celé si nechá na motorku.
Odměny v srpnu - celé půjde na našetření.
Myslím,že to je spravedlivé. "Zatím" se máme fajn, je nám skvěle, jsme spokojení a jedeme dál 🙂
Tak ted jeste co ukáže praxe....
@biedronca ahojky, to šlo rychle, tak at vam to šlape podlena plánu 😊
Ženský,tak zdárné pokračování příběhu pokračuje, ikdyz člověk míní,osud mění:
- k vyvázání uvěru opravdu došlo, dlužník je jeden to přítel
- máme společný učet ze kterého VSE hradíme a šetříme
- každy si nechává 3.000 Kč na své osobní vydaje, blbůstky..
- z kazdé vyplaty se nam podaří 6.000 Kč "naspořit na svatbu"
- se svatbou se počítá, řeší .. (jen se teda musí vymáčknout :D )
No jenže...
Pejskek nám vazně onemocněl,chytil velmi agresivní bakterii do ucha, její léčba je veeelmi zdlouhava, naročná a finance to sežere i několik desítek tisíc. Veterinař nam rekl rovnou,že tohle je hodně zlý a bblý a musíme se obrnit trpělivostí (je to boj na dlouho) ,časem a financemi.
Takže svatba a "veskere" peníze jdou na pejska, hlavně at se uzdraví!!
A co se týče snažení? Nechci, od srpna jsem v "modu" kdy vlastně jeste ani extra nechci... a necháváme to volně. Zadní lékaři, hormony, nic..sex jen tak pro radost. TEd ale asi nakoupíme hromadu kondomů,protože v nynejší situaci kdyby se to zázrakem povedlo, to by nebylo vhodne :D
-
@biedronca ahoj,no vidis jak se to hnulo a vyřešilo ke spokojenosti. S tím pejskem me to mrzi, co je to za rasu a kolik mu je let? Ty ceny za léčbu zvirat mi kolikrát nepřijdou normalni.
@biedronca Mrzí mě ty trable s pejskem. Naše fenka má revmatoidni artritidu a cukrovku. Veškerá léčba včetně speciálního jídla nás vyjde měsíčně nad 5 tisíc. Ale milujeme ji a nějak se s tím na rodicaku pak budeme muset poprat. Přeju brzké uzdravení a jsem rada, že se to mezi vámi s přítelem zlepšilo 🙂.
@martaskaaa 3 lety papirovy pes , kokr
@eviicka
@zavodnice Já jsem taky moc ráda, že "alespon tohle" vyšlo dobre. Porad slysíme jak se vsichni kvůli penezům rozcházejí atd... Přehodnotili jsme oba, klape nám to, funguje vse tak jak ma a jsme spokojeni.
Az na toho našeho nemocného chlupáče..... ted pár dnů zpět se začal počůravat, leží - vztane a je pod nim mokro (takze asi ani o tom nevi). Takze v pondelí na testy, jestli nahodou ty driáky ATB nezničilli ledviny..
Holky, potřebuji opět radu. Situace se asi změnila.....Tak krásně vše vypadalo,že jsme se s přítelem domluvili co a jak bude, co je prioritou a co ne. Sám to navrhnul a ted jsem zjistila pravý opak.
Původní plán:
1) prioritně svatba - našetřit na ni
2) pak díte (snažíme se rok a půl a 2 potraty mam zasebou)
3) koupí si motorku...(podotýkam,že to byl on kdo řekl,že MOTORKU si koupí prostě někdy, až až..Já jeste byla vstřícná,že jsme se domluvili,polovinu odměn z platu si vezme on na motorku a druhá polovina půjde na našetření na svatbu).
4) NEMÁME SVÉ AUTO!!
NAJEDNOU ..
začal bouchat přesčasy jeden za druhým (za 9 let nebyl na přesčasu,nesnáší to) a šetří si on sam prioritně na motorku. Takže má sice navíc několik tisíc měsícně,ale šetří si to na "svou" motorku. Původně bylo domluveno,že VŠECHNY peníze se davají na společný učet (šetří se na svatbu,která byla? prioritou), a kazdy si necháme své 3.000 Kč na osobní potřeby.
Přišla jsem na tohle nahodou, nerekl nic. PRostě jak jsem na to přišla, mi jen "oznámil" že mu tohle přijde vhodnější,protože na motorku je našetřeno hned a dříve (cca 40 tis) než na svatbu.
@biedronca no to je mi lito. Prave proto jsem se k tem poslednim nadejnym komentarum nevyjadrovala, i kdyz jsem ti to opravdu moc prala, ale on chlap se vetasinou nemeni, kor ten uz hotovy, dopeceny.
@biedronca To mě mrzí, ale ani já nejsem vůbec překvapená, čekala jsem, že je jen otázka času co se kde ukáže. Podle toho, co jsi psala, tak dlouhodobě nechápal co chceš ty a neviděl priority stejně jako ty. A pak najednou to všechno pochopil zázračně přes noc. Nechci se tě dotknout, ale tyhle věci se většinou z čistého nebe jen tak neotočí. To, že je najednou vše naprosto v pořádku podle tebe, chlap vše pochopil a nemá s ničím problém, mi přišlo dost podezřelé ☹
@biedronka10 NO jo, jenže jak ted reagovat?
Mě zase potkalo prozření.. my se na nečem domluvíme, shodneme se, začneme tak fungovat a měsíc na to se dozvím,že on si "škudlí" na SVOU motorku, ikdyz prioritně ted šetříme na něco důležitějšího.
Nemáme auto své, planujeme rodinu, chceme svatbu,ale hlavně že bude mít motorku!
A znovu bych jen zopakovala radu co tu už zazněla - s dítětem bych ještě počkala. Vážně. Ať pak toho trápení není ještě víc.
@biedronca jenze uz to, ze to ze nedodrzi to na cem se shodnete jako partneri a odkyve ti to a pak si to potaji dela podle sebe je pruser, i do budoucna. To pak taky muze byt horsi, kdy ti jentak neoznami ze nabral pujcky, nebo tamhle ja nevim prohral penize nebo xy, tech moznosti je spousta. Jako tajnosti a lhani je asi zacatek mega problemu. Co bych ja udelala vim, ale je tp tu jen nazor anonymnich diskutujicich, konecny rpzhpdnuti je stejne na tobe, na vas dvou.
@biedronka10 je to pruser, ze nedokaze dodrzet slovo a vlastně si to neuvedomuje jako chybu...
Argumentuje tim, ze, na motorku se přece nešetří dřív a rychleji a hlavne jen z jeho peněz, protoze on chodi na prescasy ve svém volnu.
A ja, jsem ta špatná, ze jako mu chci jako odepirat jeho tezce vydělané penize, na jeho motorku.
Tak ja nevim,jestli jsem ja ta spatna a mam to pochopit, tolerovat?
Puvodni plan byl, ze, motorka nekdy bude az, az..casem.Jenzw udelal si papiry,a je jak zblazneny.
@journals

@priefi nene, započítává se i hodnota, co dal komu za života. Takze když napr.da holkám napul barak, synovi nic, tak kdyz barak bude mit hodnotu 3 M, v dědictví zbydou nějaký menší majetky a třeba 400 k, tak holkám se započítá ů, ze každá uz dostala 1,5 M, syn 400 k, plus třeba 300 k v majetku, tak holky mu jeste budou doplácet každá 400 k.